Evde Meyve Kurutmanın En İyi Yöntemleri

Meyve Kurutma

Atalarımızdan bize miras kalan yöntemlerden biri olan meyve kurutma yöntemleri en az yaş meyve kadar vitamin deposudur. Besin değeri açısından oldukça yüksek olan kurtulmuş meyve çeşitleri, mevsiminde olmasa bile sağlıkla tüketebileceğiniz yiyeceklerdir.

İster pastalarda ister atıştırmalık olarak isterseniz bir fincan kahve yanında eşlik ederek kullanabileceğiniz kurutulmuş meyvelerin faydaları saymakla bitmez. Üstelik bu meyveleri eğer isterseniz evde sağlıklı yöntemler ve birkaç püf noktasıyla kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Böylelikle meyve kurutma yöntemleri ile hazırlayacağınız vitamin değeri yüksek bu meyveleri yıl boyu tüketebilirsiniz.

 

 

Meyve Kurutma İçin Uygun Olan Meyveler

Eskiden atalarımız için meyve bulmak çok zordu ve onlar da bu nedenle meyve kurutma yöntemleri ile meyveleri kurutarak kış boyu tüketirlerdi. Onlardan bize kalan bu miras ile böğürtlenden portakala, elmadan ananasa, duttan hurmaya birçok meyveyi çeşitli meyve kurutma yöntemleri ile kurutmak mümkün.

Meyve kurutmak için en çok tercih edilen meyvelerden olan kayısı, incir ve üzüm kurusu tam bir enerji deposudur. Kurutulmuş halleri ile depoladıkları şeker miktarı çabuk bozulmalarını engellediği için en kolay ulaşılan ve en çok tercih edilen meyvelerdir.

Portakal, limon, elma ve erik nefis kokularıyla kahvelerinize eşlik etmek için tam bir C vitamini deposu olmaktadır. Vücut direncini arttırarak sindirim sisteminizin sağlığını koruyan bu meyve kuruları antioksidan içerikleri ile de oldukça faydalıdır.

 

Fırında Meyve Kurutma Yöntemi

Evi güneş görmeyen ama meyve kurutma işlemi ile kışlık hazırlığı yapmak isteyenler fırında meyve kurutma yöntemini kullanabilmektedir. Mevsiminde topladığınız muz, erik, portakal, mango gibi aklınıza gelen olgunlaşmış tüm meyveleri öncelikle güzelce yıkayıp, kurutup sapı ve varsa çekirdeğinden ayırmalısınız. Hazırlayacağınız meyveyi eşit dilimlerde keserek tepsiye dizebilirsiniz.

Buradaki püf noktası tepsiye dizdiğiniz meyvelerin eşit parçalara bölündükten sonra da kuru şekilde olmasıdır. Suyunu salmış meyveler mümkünse kurutulmalıdır. Ayrıca tepsiye dizdiğiniz meyveler birbiriyle temas etmemelidir.

150-175 derece arasında ısıttığınız fırında kurutacağınız meyveleri düşük ısıda ama uzun sürede kurutmalısınız. Burada sabır çok önemli bir püf noktadır. Her iki saatte bir ters yüz edeceğiniz meyveler cinsine göre kuruma sürelerinde farklılık gösterecektir.

Fırından çıkardığınız meyveleri 4-5 gün ağzı açık şekilde kavanozda bekletmeli ardından istediğiniz zaman kullanmak üzere saklayabilirsiniz.

 

Güneşte Meyve Kurutma Yöntemi

Bir diğer meyve kurutma yöntemi olan güneşte meyve kurutma yöntemi, fırında hazırlamaya kıyasla daha kolaydır. Bu yöntemi uygulamak için havanın en az 30 derece olduğu ve ileriki günlerde de birbirine benzer derecede olacağı günleri tercih etmelisiniz.

Topladığınız mevsim meyvelerini eşit dilimlere ayırdıktan ya da çekirdeklerini ayıkladıktan sonra ister ipe dizerek isterseniz de tepside birbirine değmeyecek şekilde yerleştirerek güneşin en yoğun olduğu bölgede en az 3 gün bekletilmelidir.

Buradaki püf nokta meyveleri sıralayacağınız zeminin düz ve paslanmaz çelik bir tepsi olması gerektiğidir. Yine aynı şekilde meyvelerin kavrulmasını önlemek için üzerini tülbent ile örtmeniz gerekmektedir. Birkaç gün gerekli ısıda güneş altında bekleyen meyveler kuruduktan sonra kavanozlara boşaltarak saklama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Etiketler: defya
Ocak 26, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR