Kış mevsiminin en sevilen sebzelerinden biri olan, soğanın kardeşi pırasa dört mevsim sofralarınızda olsun ister misiniz? Öyleyse evde pırasa nasıl kurutulur, pırasa kurusu nasıl yapılır mutlaka öğrenmelisiniz. Tüm detaylar yazımızda. İşte pırasa kurusu yapımı hakkındaki yazımızda bulacağınız alt başlıklar;
- Neden Kendi Pırasa Kurunuzu Yapmalısınız?
- Pırasanın Faydaları Nelerdir?
- Pırasa Kurutma için Hazırlıklar
- Pırasa Nasıl Kurutulur?
- Fırında pırasa kurutma
- Güneşte pırasa kurutma
- Gıda Kurutucu ile pırasa kurutma
- Adım Adım Pırasa Kurutma
- Pırasa Kurutmaya Yardımcı Defya Cihazları Nelerdir?
- Pırasa Kurusu Nasıl Saklanır?
- Pırasa Kurusu Nerelerde Kullanılır?
- Pırasa Kurutma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Neden Kendi Pırasa Kurunuzu Yapmalısınız?
Evde kendi pırasa kurularınızı yaparak siz de dört mevsim lezzetli ve besleyici pırasaların tadını çıkarabilirsiniz. Taze ve iyi temizlenmiş sebzeleri, doğru ısıda kurutarak en besleyici pırasa kurularını evde hazırlayabilirsiniz. Üstelik içerisinde katkı maddesi, koruyucu veya renklendirici bulunmaz.
Bunun yanında pırasa tüketmenin çok sayıda faydası var. Bu faydaları deneyimlemek için evde kendi yaptığınız pırasa kurularından yararlanabilirsiniz. Özellikle pırasanın içinde yer alan antioksidanların korunması için düşük sıcaklıkta uzun sürede kurutma çok önemli. Eğer yanlış ve yüksek ısıda pırasa kurutma işlemi yaparsanız, antioksidanların birçoğunun azalmasına yol açabilirsiniz. Elbette hazır aldığınız pırasa kurularının hangi sıcaklıkta işlem gördüğünden emin olmanız oldukça zordur. Bu nedenle her zaman evde kendi pırasa kurunuzu yapmalısınız.
Pırasanın Faydaları Nelerdir?
A, C, K1 ve B6 vitaminleri açısından zengin olan pırasa, aynı zamanda önemli bir folat deposudur. Bu vitamin ve mineraller, göz ve kemik sağlığının yanı sıra üreme fonksiyonları için de önem taşıyor. (Kaynak)
Güçlü antioksidan kaynağı olan pırasa, diyabet, kanser ve kalp hastalıkları gibi birçok kronik rahatsızlıkla ilişkilendirilen oksidatif hasarın azaltılmasına yardımcı oluyor. İçerisinde yer alan kaempferol adı verilen polifenol türü, anti-inflamatuar özelliğe sahip. Ayrıca taze ve kuru pırasa, kolesterol düşürücü etkisiyle tanınan allisin bileşeni yönünden zengin. (Kaynak 2)
Pırasanın faydaları arasında sindirim desteği de yer alıyor. İçerdiği çözünür lifler ve probiyotikler bağırsak bakterilerin beslenmesine yardım ediyor. Öte yandan lifler uzun süre tokluk hissinin de sırrı. Bu da taze ve kuru pırasa tüketiminin kilo kontrolüne destek olabileceğini düşündürüyor. (Kaynak 3)
Siz de evde pırasa kurutma işlemleri yaparak, bu besleyici sebzenin gücünden dört mevsim yararlanabilirsiniz.
Pırasa Kurutma için Hazırlıklar
Taze, sert, mevsiminde ve lekesiz sebzeler tercih etmelisiniz. Doğru pırasa seçiminin ardından, sıra temizleme ve ayıklama ipuçlarına geliyor. Sık yapraklı bir sebze olan pırasayı iyice temizlemeye ve topraktan arındırmaya özen göstermelisiniz. Yıkadıktan sonra 15 dakika kadar karbonatlı suda bekletmelisiniz. Bu işlem, olası tarım ilacı kalıntılarının nötralize edilmesine yardımcı oluyor. Pırasa kurusu hazırlığının son adımı ise dilimleme. Pırasaları eşit (mümkünse altışar milimetre kalınlığında) dilimleyerek kurutma hazırlıklarını tamamlayabilirsiniz.
Pırasa Kurutma Yöntemleri Nelerdir?
Evde lezzetli ve kaliteli pırasa kuruları hazırlamak için öncelikle sebze seçimine özen göstermelisiniz. Ardından vereceğimiz ipuçları sayesinde evde kolaylıkla pırasa kurusu hazırlayabilirsiniz. Geleneksel ve modern evde pırasa kurutma yöntemleri arasında 3 alternatif bizleri karşılıyor. 3 yöntemin avantaj ve dezavantajlarını sizlerle paylaşarak en iyi pırasa kurutma yöntemi hangisi açıklıyoruz:
Geleneksel olarak fırında pırasa kurutma sık kullanılan bir yöntem. Özellikle şehirde yaşayanlar, yağlı kağıt kullanarak yüksek ısıda pırasa kurutmayı deneyebiliyor. Bu sırada fırın kapağını açık bırakarak nemin dışarı çıkmasını sağlamak fırında pırasa kurutmanın ipucu oluyor. Ancak fırında pırasa kurusu hazırlamanın önemli bir dezavantajı var. Fırınlar kurutma için değil, pişirme için programlandığından, işlemi yüksek ısıda ve kısa sürede tamamlamaya odaklanıyor. Bu da birçok vitamin, enzim ve antioksidan bileşenin ciddi oranda azalması demek. Ayrıca pırasa kurularının rengi siyahlaşıyor. Bu durum, kurutma sırasında yüksek ısının zararlı bileşenler oluşturabildiğinin bir göstergesidir. Bu nedenle evde pırasa kurutma için fırın yöntemini bir kez daha düşünmelisiniz.
Köylerde yaşayanlar için güneşte pırasa kurutmak oldukça yaygın bir yöntem. Pırasa kuruları hazırlayanlar sebzeleri dilimleyip güneşin altına seriyor. Üzerini tülbent ile örterek tozdan korunmasına çalışıyor. Uzun süre güneş altında, sıcak havada kalan pırasalar kuruyabiliyor. Bu yöntemin dezavantajı ise nem ve ısı derecesinin kurutma için elverişli olmasının bir hayli güç olması. Yüksek nem ve yetersiz ısı sebzelerin tam olarak kurumamasına neden olabiliyor. Bu da pırasa kurusunda küf sorununa yol açıyor. Ayrıca günümüzde artan hava kirliliği sebzelerin açık havada hijyenle kurumasını bir hayli zorlaştırıyor.
-
Gıda kurutucu ile pırasa kurutma
Modern hayatın şartlarında, sebze ve meyveleri besin değerini koruyarak kurutmaya yardımcı olan cihazlar gıda kurutucu adını alıyor. Düşük ısıda, uzun sürede ve düşük enerji kullanarak gıdaları kurutan makineler, tezgahlar üstünde az yer kaplıyor. Kurutma süresi ve ısısı üzerinde tam kontrol sağlayan modeller, eşit kurutma, geniş kurutma alanı ve besin değeri koruma avantajı ile mutfakların vazgeçilmezi oluyor.
Dehidratör ile Adım Adım Pırasa Kurutma
Pırasa kurusu nasıl yapılır merak ediyorsanız, hazırlıkları tamamlayıp dehidratörlerimizin başına geçiyoruz.
- İlk olarak dilimlediğiniz pırasaları üst üste gelmeyecek şekilde kurutma tepsilerine dizmelisiniz.
- Ardından cihazı 57 dereceye ayarlamalısınız.
- 6 - 8 saat boyunca kurutabilirsiniz.
- Pırasa kurusu hazırlarken uygun süre sebzenin cinsine, boyutuna göre değişiyor. Bu nedenle 6. saat itibarıyla kontrollü olmalısınız.
- Gördüğünüz gibi evde pırasa kurutmak bu kadar kolay! Kurutma işlemi tamamlandığında tepsileri çıkarıp pırasaların oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve ardından saklama aşamasına geçin.

Pırasa Kurutmaya Yardımcı Defya Cihazları Nelerdir?
Defya Tribest ve Wartmann markalı kurutucu modelleri ile evde pırasa kurutma ihtiyaçlarınızda yanınızda.
- 25 litrelik geniş iç hacmiyle Sedona Express Gıda Kurutucu, sadece pırasa değil, aklınıza gelebilecek pek çok sebze ve meyveyi kurutmak, hatta pestil ve sağlıklı krakerler hazırlamak için ideal. İki Aşamalı Ardışık Kurutma (TST) özelliği sayesinde, kurutma işlemine yüksek bir sıcaklıkta başlayıp ardından besin değerlerini korumak için daha düşük bir sıcaklığa otomatik olarak geçiş yapabilirsiniz. 11 adet paslanmaz çelik rafı ve 25°C ile 75°C arasında ayarlanabilen hassas sıcaklık kontrolü ile tam istediğiniz kıvamda pırasa kurusu elde etmenizi vadediyor.
- 47 litrelik devasa iç hacmiyle Tribest Sedona Supreme, daha büyük miktarlarda kurutma yapanlar veya farklı gıdaları aynı anda işlemek isteyenler için tasarlanıyor. Pırasadan et kurutmaya kadar geniş bir kullanım alanı sunan model, 9 adet paslanmaz çelik tepsisi ve hassas sıcaklık kontrolü sayesinde besin değerlerinden ödün vermeden, tamamen kontrollü bir kurutma deneyimi sunuyor.
- Wartmann Paslanmaz Çelik Kurutma Makinesi (WM-1912-DH), tamamen paslanmaz çelikten üretilmiş gövdesi ve tepsileri ile şıklık, uzun ömürlü ve sağlıklı kullanım sunuyor. Tam 12 adet geniş tepsiye sahip. 25°C ile 90°C arasında ayarlanabilen hassas ısı ayarı, 30 dakikadan 72 saate kadar ayarlanabilen zamanlayıcısı mevcut. Çift duvarlı gövdesi, ısıyı verimli bir şekilde içeride hapsederek mükemmel bir yalıtım sağlıyor. Evde pırasa kurutma işini ciddiye alan ve yüksek kapasiteli, dayanıklı ve hassas kontrol sunan üst düzey bir cihaz arayanlar için Wartmann WM-1912-DH mükemmel bir alternatif.

Pırasa Kurusu Nasıl Saklanır?
Kuruttuğunuz pırasalar tamamen oda sıcaklığına geldiğinde saklamak için temiz, koyu renk ve cam kaplar kullanabilirsiniz. Mümkünse vakumlu kapağa sahip kavanozlar içine yerleştirmelisiniz. Böylece kapların hava almasını engelleyebilirsiniz. Serin, karanlık ve kuru yerde saklayarak pırasa kurusunun lezzetini ve dokusunu korumasını sağlayabilirsiniz. Bunun için serin bir dolap veya kiler uygun. Doğru şartlar altında ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında pırasa kurusunu ilk günkü gibi muhafaza edebilirsiniz.
Pırasa Kurusu Nerelerde Kullanılır?
Mevsiminde sebze kuruları hazırlayarak ve pırasa saklama şartlarını sağlayarak siz de mutfaklarınızda yeni bir joker elde edebilirsiniz. Peki pırasa kurusu nerelerde kullanılır?
- Yazlık pırasa hazırlama derdi sona eriyor. Hazırladığınız pırasa kuruları ile sulu yemek ve garnitürler hazırlayabilirsiniz.
- Pırasa tozu yapımı için kullanabilirsiniz. Bunun için pırasa kurularını blender ile blend etmeniz yeterli. Sebze tozu çeşitlerini, baharat ve çeşni olarak dilediğiniz yemeğe, çorbaya ekleyebilirsiniz.
- Kuru pırasaları küçük parçalara ayırarak omlet, mücver ve hamur işlerinde kullanabilirsiniz.
- Atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.
- Pırasalı glütensiz ekmek tarifimizi yapabilirsiniz.
Pırasa Kurutma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Pırasanın sadece beyaz kısımları mı kurutulur? Yeşil kısımları ne yapmalıyım?
Pırasaların açık yeşil veya beyaz kısımları daha tatlı ve hafif tada sahip oluyor. Ayrıca koyu yaprakların daha lifli ve sert olduğunu bilmelisiniz. Yine de pırasaların hem yeşil hem de beyaz kısımlarını kurutabilirsiniz. Beyaz kısımları daha büyük parçalar halinde, yeşil bölümleri yaprak yaprak kurutmayı deneyebilirsiniz. Yeşil bölümler pırasa tozu yapmak için daha uygunken, diğer kısımları doğrudan yemeklik olarak değerlendirebilirsiniz.
Pırasa kurusu acı olur mu? Bunu nasıl önleyebilirim?
Hayır, pırasa kuruları soğansı lezzete sahiptir. Doğal şeker içeren bir sebze, yüksek ısıda yandığında acılaşabilir. Ancak düşük ısıda, doğru derecede kurutma acılaşmaya sebep olmaz.
Kurutulmuş pırasayı kullanmadan önce ıslatmak gerekir mi?
Sulu yemek yaparken ıslatmanıza gerek yok. Ancak omlet, kiş ve mücver yaparken hafifçe ıslatarak yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Sıcak su içinde 15 dakika bekletmek yeterli olur. Böylece pırasa kurularını daha kolay değerlendirebilirsiniz.
Bir kilo taze pırasadan ne kadar pırasa kurusu çıkar?
Pırasa kurusu ortalama taze pırasaların %10-12’si kadar çıkar. Yani 1 kilogram pırasadan 100-120 gram kuru pırasa elde edebilirsiniz.
İyi yaşam rehberiniz Defya, Türkiye distribütörü olduğu çeşit çeşit mutfak yardımcısı ile pırasa kurutma işlemini keyifli ve pratik bir deneyime dönüştürmek için yanınızda. Siz de iyi yaşama dair çeşit çeşit tarife ve özel bilgiye Defya ailesi sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabilirsiniz. Defya'nın resmi Türkiye distribütörü olduğu tüm marka ve ürünler için defya.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.