Evde Pul Biber Nasıl Yapılır?

Pul Biber

Mutfağımızın vazgeçilmezi pul biberi paketli olarak veya açık satılan şekilde almak size de riskli görünüyor değil mi? Peki doğru saklama koşulları sağlanmadığında aflatoksin riski taşıyan ürünlerden olan pul biberi evde yapabileceğinizi biliyor musunuz? Ayrıca, 

  • Evde pul biber yapımı için kullanabileceğiniz Defya ev aletlerini sizlerle tanıştırıyoruz.
  • Koruyucu, katkı maddesi içermeyen evde pul biber yapımı için aradığınız ipuçları yazımızda. 
  • Peki pul biber faydaları ne biliyor musunuz? Bu açıklamaları okuduktan sonra doğal biber tüketmeye can atacağınızdan eminiz. 
  • Son olarak biber nasıl kurutulur sizlerle paylaşıyoruz. 

Haydi! Taze biberleriniz hazırsa, evde pul biber yapmak için sizleri mutfağa çağırıyoruz. Profesyonel blender kullanarak çok daha kısa sürede, zahmetsiz şekilde dilediğiniz incelikte pul/toz biber elde edebilirsiniz. Nasıl mı?
 

Evde Pul Biber Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

  • Blendtec Classic 575 Blender kullanıcılarına restoran kalitesinde smoothieler, ezme ve karışımlar yapma imkanı sunar. Güçlü bir motora (1560 W) ve yüksek endüstriyel standartlara sahip olması ayrıcalık yaratır. Onunla smoothie, sos, sıcak çorba gibi birçok şeyi kolayca hazırlayabilirsiniz. Darbe modu ve 5 aşamalı hız ayarı sayesinde mutfak işlerini hızlandırır. Blender ile kuruttuğunuz biberleri kolaylıkla parçalayabilir ve dilediğiniz forma getirebilirsiniz. İsterseniz küçük parçalar, dilerseniz toz haline getirerek yemeklerinizi tatlandırabilirsiniz.
  • Tribest Sedona Classic 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi sebze ve meyve kurutmak için en popüler seçeneklerden biri. 9 adet BPA içermeyen plastik raf bulundurur. Özellikle ufak parçalı sebze ve meyveleri kurutmak için uygundur. Özel tasarımlı raflar, kurutma sürecinde parçaların düşmesini veya yapışmasını engeller. Kolay kullanımlı dijital ekran ve kontrol paneli ile mutfağa pratiklik katar. Buna ek olarak kurutulacak ürün miktarı azsa tek fanla çalışabildiğinden elektrik tasarrufu sağlar. Tek aşamalı sistemi ve sıcaklık seçimiyle çalışması, ürün fiyatının rakiplerinden daha uygun olmasını sağlar. 
  • Lurch Doğrayıcı Mixer Müsli size kendi müsli karışımınızı istediğiniz şekilde yapma imkanı sunar. Ayrıca doğrayıcı özelliği sayesinde manüel parçalama işlemi yapabilirsiniz. Hem karıştırıcı hem de parçalayıcı olarak kullanabileceğiniz ev aleti, kısa sürede mükemmel iş çıkarır. Keskin bıçaklarıyla sulandırmadan soğanı dahi parçalayan ürün sayesinde kuruttuğunuz biberleri kolaylıkla küçük parçalara ayırabilirsiniz. 
     

Evde Pul Biber Yapımı için Püf Noktalar

Evinizin konforunda, hijyeninde nefis ve uzun ömürlü pul biberler hazırlamak için sizin de küçük püf noktalara ihtiyacınız olabilir. Acı veya tatlı biber kurutmak için dikkat etmeniz gerekenlerin başında sebze seçimi geliyor. Öncelikle organik olarak yetiştirilmiş, tarım ilacı kullanılmadan büyütülmüş sebzelerden almalısınız. Ayrıca damak tadınıza göre acılığını seçmelisiniz. Bunun yanında açık havada kurutma işlemi gıdanın tozla temasını beraberinde getireceğinden mutlaka ev tipi sebze kurutma makinesi ürünlerinden yararlanmalısınız. Ek olarak bu cihazların gıdaların besin değerini korumaya yardımcı olacak ideal ısı düzeyini sağlaması gerekiyor. Örneğin fırın gibi cihazlar, kavurma işlemleri yüksek ısı sunduğu için maalesef besin öğelerinin kaybolmasına neden oluyor. Bu nedenle kontrollü ısıda, uzun süreli kurutma işlemi yapan dehidratörlere başvurabilirsiniz. 

Evde pul biber yapımı sadece kurutma işleminden ibaret değil elbette. Doğru sebzelerin seçimine özen göstermelisiniz. Ayrıca nemden arındırma işlemi sonrası ezmeden parçalayan bir cihaz ile süreci tamamlamalısınız. Bunun için otomatik veya manüel keskin bıçaklı doğrama aletlerinden faydalanabilirsiniz. Son olarak daha az acı pul biberler hazırlamak için kurutmadan önce biberlerin tohumlarını çıkarmayı tercih edebilirsiniz. 

Dehidrasyon sırasında acı biberlerin yoğun aromasını oda içinde hissedebilirsiniz. Ancak makinede kalıcı bir koku kalmıyor. Odayı kısa süre havalandırarak havayı temizleyebilirsiniz. Diğer taraftan bu sırada ürünün aroması keskin olacağından biberleri tek olarak işleme almayı tercih etmelisiniz. 
 

Pul Biberin Faydaları Nelerdir?

Halk arasında iştah açıcı olduğu rivayet edilen pul biber faydaları saymakla bitmiyor. İçerisindeki C, B6, K1, A vitaminleri, potasyum ve bakır gibi bileşenler sayesinde pul biberler besleyicilik vadediyor. Ayrıca capsanthin, violaxanthin, lutein, capsaicin, sinapic acid gibi antioksidanlar da pul biberde bolca mevcut. Bu sayede, 

  • İlgili kaynağa göre, pul biber faydaları arasında göz sağlığını destekliyor. Özellikle lutein içeriği, göz fonksiyonlarının ideal düzende işlemesine yardımcı oluyor.
  • Capsaicin maddesi ağrı reseptörlerini uyararak mide asidinin neden olduğu ekşime hissini hafifletebiliyor. Benzer şekilde zamanla ağrı duyarsızlaşmasına da yardımcı. 
  • Pul biber faydaları arasında kilo kaybı olduğu bir söylentiden ibaret değil. Yapılan çalışmalar düzenli beslenmeyle beraber pul biber tüketen kişilerin obezite, kalp hastalığı, diyabet gibi sorunlarla daha az karşılaşabileceğini gösteriyor. 

Pul biber faydaları ile anılsa da farklı risk faktörleri de çalışmalarda mevcut. Örneğin gözlemsel çalışmalar acı biber tüketiminin safra kesesi ve mide kanseri riskini artırabileceğini düşündürüyor. Benzer şekilde Hindistan’da pul biber tüketiminin, ağız ve boğaz kanseri ile ilişkilendirilebileceği notlar arasında. Bu nedenle kontrolsüz ve yoğun kullanımdan kaçınmak önem arz ediyor. 
 

Biber Nasıl Kurutulur?

Evde pul biber yapımının birkaç farklı adımı var. İlk olarak pul biber yapımına uygun olan olgunlaşmış kırmızı ve acı biberlerden seçmelisiniz. Taze, katkısız, organik biberlerin beresiz olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca sebze seçimi sırasında sapları üstünde olan biberlerden tercih ederek sebzenin daha taze kalmış olma ihtimalini artırabilirsiniz. Sonrasında sebzeyi iyice yıkamalı ve mümkünse karbonatlı suda bekletmenin ardından durulamalı, kurulamalısınız. 

Damak tadınıza ve aroma beklentinize göre biberlerin tohumlarını ayırabilirsiniz. Evde pul biber yapımı sırasında biberin tohumlarını kullanacaksanız dahi kurutmaya geçmeden önce mutlaka sapları ayıklamanız gerekiyor. Biberleri eşit boyutlarda dilimleyerek nemden arınma süresini kısaltabilirsiniz. Bunun yanında aynı boyutlarda parçalar hazırlamaya dikkat etmelisiniz. Böylece tüm sebzelerin aynı anda veya yakın zamanda kurumasına yardımcı olabilirsiniz. 

Defya ailesinin gözdelerinden Sedona ürünlerini kullanacaksanız, çiğ kurutma için önerilen 118 F / 48 C ısı değerini tercih edebilirsiniz. Biber ve acı biber için önerilen 4-8 saat süresinde kuru biberlerinizin hazır olmasını sağlayabilirsiniz. Bu süre zarfında kontrollü hareket etmek önemli. Biberlerin cinsine, büyüklüğüne, tazeliğine bağlı olarak süre değişeceğinden sık sık camlı bölgeden sebzelere bakmalısınız. Kurudukça acı biberleri kenara alabilir ve soğumaya bırakabilirsiniz. 

Tüm sebzeler hazır olup oda sıcaklığına ulaştığında sıra evde pul biber yapımı için son adım olan parçalama aşamasına geliyor. Dilediğiniz büyüklüğe getirene kadar pul biberleri parçaladıktan sonra hava almayan bir kavanozda, serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Ancak kırmızı biberler çok çabuk küfleneceğinden vakumlu kapları tercih etmeyi ve ürünleri mümkünse koyu renk bir kap içinde buzdolabında saklamayı unutmamalısınız. 

Siz de pul biber faydalarından yararlanmak için evde pul biber yapımını tercih etmelisiniz. Katkısız ve doğal ürünleri doğru şekilde işleyerek ürünün yararlarını deneyimleyebilirsiniz. Ancak notlarımızın tedavi amacı ile oluşturulmadığını bilmelisiniz. Eğer bir sağlık sorununuz olduğundan endişe ediyorsanız mutlaka bir sağlık uzmanı ile görüşmelisiniz. Sonrasında doktorunuzun önerisiyle pul biber faydalarına yönelik destekleyici bir beslenme planı oluşturabilirsiniz.


 
Etiketler: Defya
Şubat 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR