Florür Nedir? Zararları Nelerdir?

Florür

Kemik ve diş sağlığı için faydalı olduğu söylenen ve doğada doğal olarak bulunan minerallerden biri florür. Suda, toprakta, bitkilerde, havada ve hatta kayalarda yer alan bu mineral, insan eliyle su kaynaklarına da eklenebiliyor. Ancak kullanımı ve florür zararları hakkında halk arasında yaygın tartışmalar da var. Minerali daha yakından tanımak için siz de önerilerimize kulak verebilir florür dosyamızı inceleyebilirsiniz. Yazımızda,

Florür arıtmaya yardımcı Defya ürünlerini sizlere tanıtacağız.

  • Florür nedir sorusunun yanıtını bulacaksınız.
  • Ardından florür ne işe yarar ve fonksiyonları nelerdir tüm detaylarıyla öğreneceksiniz.
  • Peki florür zararları neler, konuşulan ürkütücü senaryolar sadece birer rivayetten mi ibaret yoksa gerçekliği var mı? Bilimsel araştırmalar bu konuda ne diyor sizlerle paylaşacağız.
  • Vücutta biriken florür nasıl atılır ipuçlarını paylaşacak,

 


Florür Arıtmaya Yardımcı Defya Ürünleri 

British Berkefeld 8.5 Lt. Florür Filtreli Portatif Su Arıtma Cihazı, sahip olduğu 2 adet Ultra Florür filtre mumu sayesinde sudaki florürü yüksek oranda arındırıyor. Ultra Sterasyl filtrenin sunduğu tüm temizlik özelliklerini (klor, bakteri, virüs, PFAS maddeler ve diğer kirleticilerin arındırılması) bulunduran ve buna ek olarak florür temizleme imkanı da sunan filtreler, 1.950 ppm’e kadar %99 oranında etki vadediyor. Çok katmanlı filtrasyon sayesinde suyu parazit ve partiküllerden %99.99 oranında arındıran filtreler, toksik kurşunu ise %99.5 düzeyinde temizliyor. Aktif karbon sayesinde suda klor elimine edilirken emprenye gümüş bakteri oluşumuna karşı etki gösteriyor. Siz de florür filtreli British Berkefeld su arıtma cihazı ürünleri sayesinde günlük kullandığınız içme suyunu florürden temizleyebilirsiniz. Florür zararları ve etkilerine karşı önlem alabilirsiniz.

 

Florür Nedir?

Özellikle diş çürümesini önlemesi ile tanınan florür nedir? Aslında bir tür kimyasal madde, mineraldir. Flor elementinin negatif iyonu olan florür, doğada eser miktarda yaygın olarak mevcut. Dişler üzerindeki faydası nedeniyle birçok ülkede su kaynaklarına da ekleniyor. 

Kimyasalın nerelerde bulunduğuna bakarak yaygınlığını fark edebilirsiniz. Öyle ki toprakta, havada, deniz suyunda, hatta tatlı suda doğal olarak bu mineral ile rastlaşıyoruz. Diş ve kemiklerimizin mineralizasyonunda rolü oynayan, onların güçlü ve sert yapısını korumasına yardımcı olan bu madde %99 oranında vücutta kemik ve dişlerde depolanıyor. Diş minelerindeki boşlukları önlediği için diş bakımından ayrılmaz bir parçası.

Başlıca florür kaynaklarımız içme suları, yeraltı suyu, florür takviyeleri, diş macunları ve bazı gıdalar. Örneğin çay yapraklarında,  gargaralarda, diş iplerinde, gıda takviyelerinde, şebeke sularında ve paketli İçme sularında bu minerali görebiliyoruz.

Günlük kullanılan suya florür eklemek dünyanın hemen her ülkesinde var olan bir uygulama. Suya florür eklemeyen bazı Avrupa ülkelerinde ise süt ve tuz gibi bazı maddelere florür takviyeleri yapılarak alıma destek sağlanıyor. Ancak bu işlemler tartışmaları da beraberinde getiriyor. Zira yoğun miktarda florüre maruz kalmanın olumsuz senaryoları neden olabileceğine dair rivayetler var. 

 

Florür Ne İşe Yarar?

Günlük hayatımızın 1940'lı yıllardan bu yana ayrılmaz bir parçası olan florür nedir, ne işe yarar, gerçekten faydalı mı? Yapılan araştırmalar ağızda yer alan bakterilerin diş çürüklerine neden oluşturduğunu ortaya koyuyor. Bu bakteriler karbonhidratları parçalarken ürettikleri asitlerle diş minesine zarar veriyor. Bu asitler mineden mineral kaybının esas nedeni. Tam da bu nedenle dişteki mineral yapısının korunması oldukça önemli. İşte florür ağızdaki bakteri üremesini ve dolaylı olarak asit üretimini engelleyerek çürüklerin önlenmesine destek veriyor. Üstelik tek etkisi dişler üzerinde değil. Gelişmiş kemik remineralizasyonu için de eşsiz bir kaynak. Öyle ki yeterli miktarda florür alımı kemik kırılmasının önlenmesine yardımcı. Elbette bu konuda çok sayıda araştırma yok ancak eldeki veriler kemik sağlamlığı ile florür alımı arasında ilişki olabileceğini gösteriyor. (Kaynak

Peki kemik ve diş sağlığımız için bu kadar önemli bir yeri olan florür zararları ile neden bir korku nesnesi haline geldi? Gerçekten florür nedir ve zararlı mıdır?

 

Florür Zararları Nelerdir?

Birçok kimyasal maddenin, mineral ve vitaminin bilinçsiz kullanımı uzun vadede çeşitli sorunlar yaratabiliyor. Florür zararları da potansiyel dezavantajlarla ilgili. Örneğin en önemli tehdit floroz. Aşırı miktarda florüre maruz kalınması sonucu ortaya çıkan bu sorun, dişleri veya kemikleri etkileyebiliyor. Dişlerde beyaz lekelerle kolaylıkla ayırt edebileceğimiz hafif diş florozu toplum içinde oldukça yaygın ve kozmetik bir sorun olarak görülüyor. Ancak dünyada daha ciddi ve az sayıda vaka da var. Dişlerdeki kahverengi lekeler, zayıf ve sağlıksız dişler florozun bir diğer sonucu. İskelet sistemine yayılmış olan ve uzun yıllar florür birikimiyle ortaya çıkan kemik hastalığı ise eklemlerde sertlik ve ağrı ile kendini gösteriyor. Bazı vakalar o kadar ilerliyor ki, kemik yapısı değişiyor ve bağlarda kalsifikasyon meydana geliyor. Özellikle hayvanlarda gördüğümüz iskelet florozu daha kolay kırılan kemiklerin de karşılığı.

Yüksek miktarda florür içeren sulara maruz kalmak, yeraltı sularının düzenli tüketimi gibi nedenlerle özellikle Asya ve Avrupa ülkelerinde bu hastalıktan muzdarip olanların sayısı bir hayli fazla. Yüksek dozda maruziyetin diğer kaynakları ise evde kömür yakımı ve kimi bitkisel çayların fazla tüketimi. Yüksek dozda florüre maruz kalmak, insan sağlığı açısından oldukça zararlı. Günümüzde birçok ülke florlu suları test ederek ideal düzeyleri koruduğunu söylese de, dışarıdan aldığımız diş macunu gibi ürünlerle gelen florür de mevcut. Üstelik kişisel kullanım alışkanlıkları değiştiği için kimin daha çok bu riski taşıdığını da maalesef bilmiyoruz.

Florür zararlarının sadece florozdan ibaret olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Osteosarkom adı verilen nadir bir kemik kanseri türü, vücutta biriken flörle ilişkili görülüyor. Özellikle genç bireylerde ve erkeklerde daha sık görülen bu rahatsızlık henüz daha fazla araştırmaya muhtaç.

Diğer taraftan florürün gelişmekte olan insan beynini olumsuz yönde etkilediğine dair endişe duyanlar var. Yapılan bir çalışmada sudan yüksek dozda florür alan çocukların, daha düşük zeka düzeyine sahip olduklarına dair bulgular mevcut. Hatta Kanadalı anneler ve bebekler üzerinde yapılan bir çalışma da florlanmış musluk suyu tüketen bebeklerin emzirilen bebeklerden daha düşük performans zeka düzeyine sahip olduğunu gösteriyor. Elbette bu verilerin hepsi oldukça kısıtlı, bu nedenle günümüzde florür nörotoksik bir bileşen olarak görünmüyor. Florür zararları konusunda daha çok bilimsel araştırmaya ihtiyacımız olduğu aşikar. Fakat kısıtlı sayıdaki verinin uyandırdığı endişe göz ardı edilemeyecek kadar ciddi. 

 

Vücutta Biriken Florür Nasıl Atılır?

Vücutta bulunan florürün bir kısmı idrar ile doğal yollardan dışarı atılıyor. Vücutta kalan fazla mineralin arındırılması için selenyum yönünden zengin beslenmek oldukça önemli. Balık, bakliyat, tahıl gibi bol selenyum içeren yiyeceklerle beslenmek florür zararları ve etkilerini azaltmak için öneriler arasında.

Elbette vücudu alınan florürü kısıtlamak ve bu konuda bilinçli davranmak da gerekli. Örneğin dişlerinizi günde yalnızca iki kez florürlü diş macunuyla fırçalamaya özen göstermelisiniz. Benzer şekilde günde yalnızca bir kez florürlü gargara kullanmalısınız.  Ayrıca yalnız kaynağını bildiğiniz suları tüketmeniz, ambalajlı işlenmiş gıda maddelerinden uzak durmanız gerekiyor. Peki florürlü bir suyu, evdeki imkanlarla arıtmak mümkün mü? Elbette mümkün. Doğru filtreler kullanarak şebeke suyunuzu florürsüz hale getirebilirsiniz.

 


 
Etiketler: Defya
Mayıs 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR