Havuç Suyu Nasıl Yapılır?

havuç suyu

 

Havuç en popüler kök sebzelerden biridir ve birçok farklı şekilde tüketilmektedir. Çorbalarla, sulu yemeklerle,  zeytinyağlı yemeklerle pişirilebilirek veya çiğ olarak salata veya sağlıklı bir atıştırmalık olarak yenilebilir. Ancak özellikle çiğ havuç tüketiminizi artırmak istiyorsanız, havuç suyu en iyi alternatifinizdir.

 

 

Havuç Suyunun Faydaları Nelerdir?

Havuç suyu tamamıyla havuçlardan elde edilir. Ayrıca son derece besleyicidir.

Sadece potasyum ve C vitamini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda provitamin A açısından da çok zengindir. Havuç suyunun içilmesinin diğer faydalarının yanı sıra bağışıklığı artırdığı, göz ve cilt sağlığını iyileştirdiği düşünülmektedir.

İşte healthline.com’a göre havuç suyunun 8 etkileyici faydası.
 

Havuç Suyu Faydaları Besleyiciliği ile İlgili

Havuç suyu, çok sayıda besin maddesini içerirken kalori ve karbonhidrat bakımından düşüktür. Bir fincan havuç suyu tarifi (240 mL) şunları içerir:

  • Kalori: 96
  • Protein: 2 gram
  • Yağ: 1 gramdan az
  • Karbonhidrat: 22 gram
  • Şekerler: 9 gram
  • lif: 2 gram
  • A Vitamini (provitamin A olarak): Günlük Değerin (DV) %255'i
  • C Vitamini: DV'nin %23'ü
  • K Vitamini: DV'nin %31'i
  • Potasyum: DV'nin %15'i

Havuç suyu ayrıca vücudunuzda antioksidan görevi gören karotenoid pigmentler olan lutein ve zeaksantin sağlar. Antioksidanlar, serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküllerle savaşır.

Havuç suyundaki ana karotenoid, havuçların turuncu renginden sorumlu olan beta karotendir. Vücudunuz onu antioksidan A vitaminine dönüştürür.
 

Göz Sağlığını İyileştirebilir

Havuç suyu, gözlerinize fayda sağlayan yüksek miktarda besin içerir.

Spesifik olarak, 1 bardak (250 ml) havuç suyu, çoğunlukla beta karoten gibi provitamin A karotenoidleri şeklinde günlük A vitamini ihtiyacının %250'sinden fazlasını karşılar.

A vitamini göz sağlığı için hayati öneme sahiptir. Birkaç çalışma, provitamin A içeren meyve ve sebzelerin alımını, körlük ve yaşa bağlı göz hastalıkları riskinin azalmasıyla ilişkilendiriyor.

Dahası, havuç suyu, gözlerinizde biriken ve onları zararlı ışıktan koruyan diğer iki karotenoid olan lutein ve zeaksantin için mükemmel bir kaynaktır.

Diyetle yüksek miktarda lutein ve zeaksantin alımı, yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) gibi göz sorunları riskinizi azaltabilir. 6 çalışmanın bir analizi, bu bileşiklerin yüksek diyet alımını, düşük alımla karşılaştırıldığında %26 daha düşük geç AMD riskiyle ilişkilendirdi.
 

Havuç Suyu Tarifi ile Bağışıklığı Güçlendirin

Havuç suyunda bulunan hem A hem de C vitaminleri antioksidan görevi görür ve bağışıklık hücrelerini serbest radikal hasarından korur.

Ek olarak, bu meyve suyu zengin bir B6 vitamini kaynağıdır ve 1 bardakta (240 mL) DV'nin %30'undan fazlasını sağlar. Optimal bir bağışıklık tepkisi için B6 vitamini gerekli olmakla kalmaz, eksikliği de zayıflamış bağışıklık ile bağlantılıdır.

Aslında, bir kemirgen çalışması, B6 vitamininin yetersiz beslenme alımının, lenfositler adı verilen bağışıklık hücrelerinin büyümesini engellediğini buldu.

Aynı şekilde, insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.
 

Düzenli Havuç Suyu Yapımı Antikanser Etkiler Sağlayabilir

Test tüpü çalışmaları, havuç suyundaki bazı bileşiklerin kansere karşı koruma sağlayabileceğini düşündürmektedir.

Spesifik olarak, havuç suyu ekstraktından elde edilen poliasetilenler, beta karoten ve lutein insan lösemi hücrelerine karşı etkili.

Bir test tüpü çalışması, lösemi hücrelerinin 72 saat boyunca havuç suyu özleri ile tedavi edilmesinin kanser hücresi ölümüne yol açtığını ve hücre büyüme döngüsünü durdurduğunu gösterdi.

Başka bir test tüpü çalışması da benzer sonuçlar bildirdi ancak havuç suyundaki ana antikanser ajanların beta karoten veya lutein değil poliasetilenler olduğunu belirtti. Bu sonuçlar umut verici. Ancak az sayıda insan çalışması mevcuttur.

22 sağlıklı genç erkekte yapılan 2 haftalık bir çalışma, günde yaklaşık 1,5 bardak (330 mL) havuç suyu içmenin, kolon kanseri ile ilgili dışkıdaki biyobelirteçleri önemli ölçüde etkilemediğini buldu. Yine de bu, sınırlı bir örnekleme büyüklüğüne sahip kısa bir çalışmaydı.

Genel olarak, daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır. Havuç suyu yapımı, kanser tedavisi olarak görülmemelidir.
 

Kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir

Az miktarda havuç suyu tarifi içmek kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir. Özellikle tip 2 diyabetli sıçanlarda yapılan çalışmalar, fermente havuç suyunun kan şekerini azalttığını ve diğer ilgili belirteçleri iyileştirdiğini göstermektedir. Bunun nedeni, meyve suyunun diyabetle ilişkili bağırsak bakterilerini etkileyen faydalı bakteriler olan probiyotikler içermesidir.

Başka bir kemirgen çalışması, mor havuç suyunun, antosiyanin pigmentlerinin anti-inflamatuar etkisinden dolayı kan şekeri kontrolünü artırdığını buldu.

Ancak bunlar çok özel havuç suyu türleridir. Normal havuç suyunun da benzer etkileri olup olmadığı bilinmiyor.

Buna rağmen, havuç suyunun düşük bir glisemik indeksi (GI) vardır - belirli bir yiyeceğin kan şekerini ne kadar artırdığının bir ölçüsü. Düşük glisemikli yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi diyabetli kişilerde kan şekeri yönetiminin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Bu nedenle havuç suyu, yüksek GI meyve sularına iyi bir alternatif olabilir. Bununla birlikte, porsiyon boyutlarını kontrol altında tutmak önemlidir, çünkü çok fazlası kan şekerini yükseltebilir.
 

Havuç suyu yapımı cilt sağlığını iyileştirebilir

Havuç suyu tarifindeki besinler özellikle cilt sağlığı için faydalı.

Bir bardak (250 ml) havuç suyu, kolajen üretimi için gerekli suda çözünen bir besin olan C vitamini için günlük ihtiyacın %20'sinden fazlasını sağlar. Bu bileşik vücudunuzdaki en bol lifli proteindir ve cildinize esneklik ve güç sağlar.

Ek olarak, C vitamini cildinizi serbest radikal hasarından korumak için bir antioksidan görevi görür.

Havuç suyun tarifi yaptığınızda, besin değerinde yer alan beta karoten de aynı şekilde cildinize yardımcı olabilir. Bir çalışma, karotenoid açısından zengin bir diyetin cildinizi ultraviyole (UV) hasarından koruyabileceğini ve cilt görünümünü iyileştirebileceğini buldu.
 

Kalp Sağlığını Artırabilir

Havuç suyu yapımı, kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilir.

İlk olarak, havuç suyu, uygun kan basıncının düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan bir mineral olan iyi bir potasyum kaynağıdır. Yüksek potasyum diyetinin yüksek tansiyon ve felce karşı koruduğu gösterilmiştir.

Havuç suyundaki antioksidan bileşikler de kalbinize fayda sağlayabilir.

Yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleri olan 17 yetişkin üzerinde yapılan 3 aylık bir çalışma, günde 2 bardak (480 mL) havuç suyu içmenin kan antioksidanlarını önemli ölçüde artırdığını ve kalp hastalığına yol açabilecek kan lipidlerinin oksidasyonunu azalttığını buldu.
 

Karaciğere fayda sağlayabilir

Havuç suyundaki karotenoidlerin karaciğer sağlığını desteklediği düşünülmektedir.

Birkaç çalışma, karotenoidlerin anti-inflamatuar ve antioksidan etkilerinin alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına (NAFLD) karşı koruma sağladığını göstermektedir.

NAFLD, tipik olarak zayıf beslenme, aşırı kilo veya obezitenin bir sonucu olarak karaciğerinizde yağ biriktiğinde ortaya çıkar. Sonunda karaciğerde skarlaşmaya ve kalıcı hasara dönüşebilir.

Sıçanlarda yapılan 8 haftalık bir çalışma, havuç suyunun bazı NAFLD belirteçlerini azalttığını buldu. Başka bir kemirgen çalışması da benzer sonuçlar verdi. Havuç suyunun karaciğerdeki yağı azaltmadığını, ancak inflamatuar kan belirteçlerini azalttığını ortaya koydu.

 

Fazla Havuç Suyu Yapımı ve Tüketiminin Zararları Nelerdir?

Her gıda için olduğu gibi havuç suyu yapımı ve tüketiminin de azı karar çoğu zarar. Havuç suyunun kalorisi düşük diye düşünerek fayda elde etmek için havuç suyu kürü yapmak tavsiye edilmiyor. Aşağıda, healthline.com’un bu konu ile ilgili önerilerini bulabilirsiniz.

Havuç suyu çoğu insan için tamamen güvenli olsa da akılda tutulması gereken birkaç önlem vardır.

Bazı taze sıkım havuç suları tarifi çeşitleri, zararlı bakterileri öldürmek için pastörize edilmemiş olabilir. Hamile kadınlar, yaşlı yetişkinler, küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar pastörize edilmemiş havuç suyundan kaçınmalıdır.

Ek olarak, çok miktarda havuç suyu içmek, kandaki beta karoten seviyeleri artırır. Bunun bir sonucu olarak cildinizi sarı-turuncuya çeviren bir durum olan karotenemiye yol açabilir.

Zararlı değil ama endişe uyandırabilir. Beta karoten kaynaklarını diyetinizden geçici olarak çıkarmak genellikle sorunu çözer.

Son olarak, havuç suyu yapımı sırasında posa atılır. Yani havuç suyu tarifi, bütün havuçlardan daha az lif içerir ve doğal şekerler içerir. Düşük lif içeriği için şekerleri daha hızlı emilir. Dolayısıyla kan şekeri seviyenizi yükseltebilir.

Havuç suyunun düşük GI değeri var. Bu, kan şekerinizi diğer meyve suları kadar artırmadığı anlamına gelse de dikkatli tüketmelisiniz. Özellikle şeker hastalığınız varsa ve tek başına içiyorsanız, alımınızı azaltmaya dikkat etmelisiniz.

Momjunction.com hamilelikte havuç suyu tüketimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlardan şöyle bahsediyor:

Hamilelikte havuç veya havuç suyunun günlük tüketim miktarı konusunda doktorunuza danışınız. Havuçların hamileliğiniz için güvenli olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacaklardır. Tüm endişelerinizi bir kenara bırakın ve sağlıklı bir diyetin tadını çıkarın.

Hamilelik sırasında havuç suyu içmek iyi bir uygulama olabilir. Çünkü bu sebzeler vitaminler ve beta-karoten gibi besinlerle yüklüdür. Bu besinler bağışıklığınızı güçlendirmeye, karaciğerinizi temizlemeye, daha iyi cenin gelişimine yardımcı olabilir. Havuçlar hafif bir tada sahip olduğundan, onları farklı tarifler oluşturmak için diğer malzemelerle de karıştırabilirsiniz. Bununla birlikte, karoten hazımsızlığına yol açabileceğinden havuç suyunu fazla tüketmemeye dikkat edin. Tüketime uygun doğru miktarı doktorunuza danışın.

 

Havuç Suyu Nasıl Yapılır?

Solostar Meyve Ve Sebze Sıkacağı veya Slowstar Meyve Ve Sebze Sıkacağı ile havuç suyu hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz, Blendtec Designer 650 Blender ile yapabilirsiniz.

Her iki yöntemle de ön hazırlığı aynı şekilde yapabilirsiniz.

Havuç Suyu Yapımı için Hazırlık aşaması

Havuçlar, topraktan kir ve çamur içerebileceğinden herhangi bir tarifte kullanılmadan önce iyice temizlenmelidir.

Havuçları akan su altında iyice durulayın. Büyük bir tencereye temiz su doldurun ve üzerine birkaç damla sirke ekleyin. Havuçları 15 dakika bekletin.

Organik havuç kullanıyorsanız, kabuklarını soymadan kullanabilirsiniz. Aksi takdirde kabuklarını soyun. Ancak her iki durumda da soyulmuş havuç suyu daha berrak ve tatlı olacaktır.

  • Meyve/Sebze sıkacağı ile Havuç suyu tarifi

Havuçları, meyve sıkacağı oluğuna uyan bir boyuta doğrayın meyve/sebze sıkacağı kanalından geçirin ve suyunu alın. Servis bardağına dökün. hemen servis yapın.

  • Blender ile  havuç suyu tarifi  

Küp havuçları 1,5 su bardağı su ile blenderdan geçirin. Çok pürüzsüz olana kadar karıştırın. Havuç posasını süzün ve hemen servis edin.
 

Havuç suyu tarifleri ile çeşitlemeler

 

Sade havuç suyu çok sağlıklı ve lezzetli olsa da birkaç eklenti yapmaya ne dersiniz? Bu sayede içeceği daha da lezzetli hale getirebilirsiniz. İşte havuç suyu ile yapabileceğiniz bir kaç karışım... Zencefilli, elmalı, portakallı, mango, ananas, papaya veya muzlu havuç suyu yapımı deneyebilirsiniz. Ayrıca buğday çimi, Hindistan cevizi suyu ve Kuru Çilek ile havuç suyu tarifi yapabilirsiniz.

Mutfağınızda havuç suyu sıkarak yapabileceğiniz kolay ve lezzetli havuç çorbası tarifi

Yalnızca iki malzeme ile yapabileceğiniz sağlıklı pancar ve mor havuçlu sebze suyu tarifi

 

Etiketler: defya
Haziran 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR