Hünnap Nasıl Kurutulur?

hünnap

İğde olarak da bilinen, sert çekirdeği, faydaları ve özgün görünümü ile akıllarda iz bırakan hünnap meyvesini daha yakından tanımak ister misiniz? Eğer yanıtınız “evet” ise sizleri Defya mutfağına davet ediyoruz. Zeytin formunda bir meyve olan hünnap faydaları ile özellikle Asya ülkelerinde tanınıyor. İçerisindeki antioksidanlar, potasyum gibi mineraller ve pektinler ile yüksek oranda besleyicilik sunuyor. Üzümsü tadı ile ayırt edebileceğiniz meyvenin kurutularak tüketilmesi de mümkün. Peki hünnap nasıl kurutulur? 

Hünnap nasıl kurutulur anlatmadan önce meyvenin hazırlık sürecinden bahsetmeliyiz. Özenle seçtiğiniz ve mümkünse güvenilir üreticilerden aldığınız organik hünnapları iyice çürüklerinden ayıklamalısınız. (Mümkün olduğunca büyük meyveler seçmeniz avantaj sağlıyor.) Dallarını, saplarını ayırdıktan ve çürük meyveleri eledikten sonra (eğer meyveler organik değil ise) elinizde kalanları mutlaka karbonatlı suda bekletmeniz gerekiyor. Bu işlem asit ile aktive olan tarım ilaçlarını pasifize ediyor. Sonrasında böceklerden yana endişeniz varsa sirkeli su ile yıkama yapmalısınız. Bunun ardından meyveleri durulayabilir, pamuklu bir havlu ile kuruladıktan sonra kurutma işlemine geçebilirsiniz. Hünnap meyvesinin yıkanmadan kurutulması gerektiğini söyleyenler de mevcut, ancak günümüzde kirliliğin ve tarım ilacı kullanımının yaygınlığı nedeniyle biz mümkünse bilmediğiniz satıcılardan aldığınız meyveleri kısa süre dahi olsa yıkamanızı öneriyoruz. 


İşte adım adım hünnap nasıl kurutulur sorusunun yanıtları: 

  • Hünnap meyvelerini tek tek kurutucunun raflarına, tepsilerine dizmelisiniz. Meyvelerin arasında boşluk bırakmaya özen göstermeniz de önemli. Bu sayede cihaz içinde hava sirkülasyonunun daha rahat olmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Nemli bir meyve olduğu için önce fast, sonra raw modunda, iki aşamalı kurutma gerekiyor. Hünnapları önce 60 derecede 2 saat, sonra 48 derecede 30 saat kurutabilirsiniz.

Hünnap uzun sürede kuruyan bir meyve olduğu için zaman ayarlı bir kurutucu kullanmalısınız. Daha kısa sürede kuruması için daha yüksek ısı tercih ederseniz meyvenin doğal aromasını kaybedebilir ve yakabilirsiniz. Bu nedenle önerdiğimiz ısıyı uygulamanız önem taşıyor. Dilerseniz hünnap nasıl kurutulur öğrenmek için size özel hazırladığımız videomuzdan da yararlanabilirsiniz:

 

Meyvenin cinsine, büyüklüğüne, bulunan ortamın nem derecesine bağlı olarak hünnapların kuruma süresi değişiyor. Bu nedenle kontrollü olmalı ve nemini kaybeden meyveleri ayırarak kurutma sürecini yönetmelisiniz. Kuru hünnapları işlemin ardından hava almayan, vakumlu bir kavanoz içinde uzun süre saklayabilir, dilediğiniz zaman ilk günkü aroması ile tüketebilirsiniz. 

 

Hünnap Kurutma için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

İki aşamalı kurutma sağlayan makinelerimiz Tribest Sedona Express ve Tribest Sedona Supreme modellerini hünnap nasıl kurutulur denemek için kullanabilirsiniz.

  • Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve ve Sebze Kurutma Makinesi, iki aşamalı ardışık zamanlayıcı (TST) özelliğiyle öne çıkıyor. 9 paslanmaz çelik tepsiyle donatılan cihaz, 120 saate kadar kurutma süresi sunarken 68 dereceye kadar sıcaklık sağlıyor. Dahası Supreme modeli, gıda kurutma teknolojisinin üstün özellikleriyle meyve ve sebzeleri nemden arındırırken yalnızca 570 W enerji tüketiyor. 
  • Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve ve Sebze Kurutma Makinesi, mutfak tezgahında az yer kaplayarak kullanışlı bir seçenek sunuyor. 11 paslanmaz çelik rafıyla donatılan Express, 75 dereceye kadar kurutma yapıyor ve enerji tüketimi 470 W olarak hesaplanıyor. 

Siz de güvenli bir şekilde hünnap kurutmak için çift aşamalı kurutma sistemi olan iki cihazımızdan birini seçebilirsiniz. Sonrasında elde ettiğiniz hünnap kurularını toz haline getirmek için ise Blendtec ürünleri sizlerle. Dünyanın en popüler blenderlarından olan Blendtec Designer 650 Blender ile hünnap gibi birçok kuru meyveyi rahatlıkla toz haline getirebilirsiniz. Keskin bıçakları, güçlü motoru ve geniş haznesi ile evde profesyonel hizmet sunan Designer 650, tek bir düğmeye dokunarak dondurma, sıcak çorba, sos, ezme ve smoothie yapabiliyor. 1560 W gücündeki 3 beygirlik motoru, 8 aşamalı hız ayarı ve 6 program ise hizmet veriyor. Şık ve sofistike görünümü ile mutfak dekorasyonuna uyum sağlayan yeni nesil yardımcınız ile hemen tanışmalısınız.

 

Hünnap Nasıl Tüketilir?

Hünnap meyvesi hem taze hem de kuru olarak çeşitli şekillerde tüketilebiliyor. İşte hünnap meyvesini tüketme yöntemlerinden bazıları:

  • Hünnap meyvesi olgunlaştığında taze ve çiğ olarak tüketilebiliyor. Kabuğunu soyup içindeki etli kısmı kolaylıkla yiyebilirsiniz. Tatlı ve hafif ekşi bir lezzet ile sizi karşılayan meyvenin olgunlarının daha tatlı olacağını aklınızda tutmalısınız. 
  • Hünnap meyvesi kurutularak da yeniyor. Kurutulmuş hünnapları atıştırmalık olarak tüketebilir veya kuruyemişlerle karıştırmayı tercih edebilirsiniz.
  • Hünnap çayı yapabilirsiniz. Kurutulmuş hünnapları kaynar suyla demleyerek içebilir, limon veya tarçın gibi diğer aroma vericilerle çayınızı özgünleştirebilirsiniz. 
  • Ülkemizde hünnap ile yapılan bir diğer gıda ise reçel ve marmelat. Meyve, tatlı bir lezzeti olduğundan, reçel yapımında güzel bir alternatif olarak seçiliyor. 
  • Hünnap meyvesi yemeklere tat ve aroma katmak için tercih ediliyor. Özellikle et yemeklerinde, tavuk sularında, çorba veya pilav tariflerinde hünnap kullanarak farklı bir lezzet deneyimi yaşayabilirsiniz.
  • Hünnapları smoothie veya yoğurtla karıştırarak besleyici bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz. Hem taze hem de kuru meyveleri smoothie tariflerine tat katmak için de kullanabilirsiniz.
  • Kurutulmuş hünnapları diğer kuru meyvelerle karıştırarak müslilerde farklı tatlar yakalayabilirsiniz. Yulaf ezme ve lapası tariflerinizi farklılaştırmak için de bu meyve birebir. 

Siz de hünnap meyvesini farklı tariflerde kullanarak çeşitli lezzetler deneyebilirsiniz. Keşfettiğiniz özgün tarifleri Defya Ailesi’nin sosyal medya hesaplarıyla paylaşmayı unutmayın. 

Kuru Hünnap Günde Kaç Tane Yenmeli?

Besleyici bol lifli yiyecekler arasında sayabileceğimiz hünnap, düşük kalorisi ile dikkat çekiyor. 100 gram kadar çiğ hünnnapta ortalama 79 kalori bulunuyor. 1 gram protein ihtiva eden ürün yağ içermezken 20 gram karbonhidrat ve 10 gram life ev sahipliği yapıyor. Potasyum ve C vitamini açısından zengin olan meyve, besin değerleri ile mükemmel bir atıştırmalık. Ancak antidepresan veya nöbet ilaçları kullananlar için hünnap reaksiyon gösterme riskine sahip. Ayrıca şeker içeriği nedeniyle yüksek oranda tüketimi sağlıklı kişiler için de önerilmiyor. Bu nedenle eğer bir sağlık sorununuz varsa hünnap nasıl tüketilir araştırmadan önce doktorunuza danışmalı ve ideal porsiyon miktarınızı ondan öğrenmelisiniz. Sağlık sorununuz yoksa dahi günde birkaç tane meyveyi geçmeyecek şekilde porsiyonlarınızı planlayabilirsiniz. 

 

Hünnap Çayı, Tozu Nasıl Yapılır?

Hünnap çayı yapmak oldukça kolay. Hünnap faydaları, kullanım kolaylığı ve çayının lezzeti ile özellikle kış aylarında mutfakların vazgeçilmezi olmaya aday. Hünnap çayı, tozu yapmak için önerilerimiz sizlerle, 

  • Hünnap çayı yapmak için kuru hünnapları, kuru bir parça zencefil ve çubuk tarçını hazırlamalısınız. Sıcak bir demlik suyun (2 fincan) içine 5 adet kuru hünnap, 1 dilim zencefil ve 1 küçük çubuk tarçın atarak 7-8 dakika kadar demlemeniz kafi. Sonrasında kolaylıkla süzerek servis edebilir, afiyetle içebilirsiniz. 
  • Hünnap tozu hazırlamak da çok kolay. Ayıklanmış ve kurutulmuş hünnapları güçlü bir blender cihazından geçirerek toz haline getirebilirsiniz. Özellikle hamur işlerine karıştırarak, yemeklere ve soslara ekleyerek kullanabileceğiniz toz sayesinde hünnap faydalarını bizzat deneyimlemeniz mümkün. 

Hünnap nasıl kurutulur ve hünnap nasıl tüketilir sorularının yanıtlarını sizlerle paylaştık. Siz de Defya sayesinde evlerinizde rahatlıkla meyve kurutmanın ve sağlıkla tüketmenin keyfine varabilirsiniz. Afiyet olsun.


 
Etiketler: defya
Eylül 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR