Karnıyarık Otu Tozu Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Karnıyarık Otu Tozu

Adını karnıyarık otu adı verilen bitkiden alan ve onun tohumlarının toz haline getirilmesi ile elde edilen karnıyarık otu tozu zengin bir lif kaynağı. İçerisindeki %77 oranında lifle sindirim sağlığının korunmasına yardımcı olan toz, suda çözünebilir yapısıyla su ile buluştuğunda jelimsi bir kıvam alıyor. Bu sayede glutensiz tariflere kıvam vermek için de kullanılıyor. Hem bir gıda takviyesi hem de tarifleri için bağlayıcı olma özelliği gösteren karnıyarık otu tozunu daha yakından tanımak ister misiniz? 

Yazımızda: 

  • Karnıyarık otu tozu nedir sorusunu tüm detaylarıyla yanıtlayacağız. Son yıllarda popülerleşen bu tozu güvenilir kaynaklardaki bilgilerle sizlere aktaracak, daha yakından tanımanızı sağlayacağız.
  • Peki karnıyarık otu tozu ne işe yarar? Neden bu kadar popüler oldu? İşte bu soruların yanıtlarını da yazımızda bulacaksınız.
  • Karnıyarık otu nasıl kullanılır başlığı altında sizlere tozu nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında bilgi vereceğiz.
  • Ardından karnıyarık otu tozunun glutensiz beslenenler için nasıl kullanışlı olduğunu ayrıntılarını paylaşacağız.
  • Son olarak ise karnıyarık otu tozu faydalarını ve bu tozun nelere iyi geldiğini not düşeceğiz.

Defya mutfağında hayat bulan içerisinde karnıyarık otu tozu bulunduran tarifler de yazımızın bonusu olacak. Sizler de hazırsanız, son yıllarda sağlıklı beslenme mutfağının olmazsa olmazı haline gelen karnıyarık otu tozu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır tüm bilgileri detaylarıyla dosyanızda sunalım.

 

Karnıyarık Otu Tozu Nedir?

Glutensiz beslenenlerin, çölyak hastalarının ve gluten hassasiyeti olanların mutfağının olmazsa olmazı karnıyarık otu tozu… Adından da anlaşılabileceği üzere karnıyarık otu bitkisinin tohumlarının, kabuk kısmının toz haline getirilmiş versiyonu. Plantago ovata adı verilen bitki, ülkemizde tohumlarının görünümü dolayısıyla karnıyarık adını alıyor. Zira tohumları incelerseniz oval şeklin ortasında bir derinleşme olduğunu fark edebilirsiniz. 

Özellikle Asya coğrafyasında yetişen bu ot, popülerleşmeden önce sıklıkla Hindistan mutfağında kullanılıyordu. Bölgede sıkça yetiştirilmesinin tüketim alışkanlıklarında yer edinmesinde oldukça büyük etkisi var. Her ne kadar günümüzde hazır olarak paketli şekilde satın alınsa da, geleneksel tüketimde karnıyarık otu bitkisinin tohumlarının dikkatle ayıklanması ve daha sonra da kırılarak toz haline getirilmesi gerekiyordu. Bunca zahmet gerektirmesine rağmen Asya ülkelerinin birçoğunda kullanılan bu tozun hem faydaları hem de işlevselliği onun vazgeçilmez olmasının nedenlerini oluşturuyor. 

Eğer uluslararası kaynaklardan karnıyarık otu tozu nedir, nasıl kullanılır konularında bilgi almak isterseniz Psyllium terimini kullanmalısınız. Çünkü bitki literatüre bu isimle geçiyor. ülkemizde de Psyllium tozu olarak da raflarda yerini aldığını hatırlatmakta fayda var.

 

Karnıyarık Otu Tozu Ne İşe Yarar?

Lif kaynağı karnıyarık otu tozu, ince bağırsaktan tam olarak parçalanmadan, yani emilmeden geçiyor. Su emici özelliği ile jel jel haline gelen toz, bu sayede hem insan vücudunda hem de yemek tariflerinde fonksiyonel etkilere sahip. Peki mutfakta karnıyarık otu tozu ne işe yarar? Öncelikle onun iyi bir kıvam kazandırıcı olduğunu söylemeliyiz. geleneksel buğday unu kullanılan tariflerde hamurun aldığı yapışkan kıvam gluten adı verilen proteinden kaynaklı. Ancak glutensiz unlarla bu kıvamı ve doğal olarak doygun hamuru elde etmek oldukça zor. Unun homojen bir hal alması ve hafif yapışkan kıvamıyla dilediğimiz şekli bürünmesi için ona yapışkanlık verecek tutkalımsı bir jele ihtiyacımız var. İşte karnıyarık oturup tozu ne işe yarar sorusunu cevaplayan ilk etki buradan geliyor. Karnıyarık otu tozu yumurta yerine kullanılabilen ve adeta gluten etkisi görerek hamuru bir arada tutan bir tutkal gibi. Tozun iyi bir kıvam arttırıcı ve bağlayıcı olduğunu kullananlar hemen fark edecektir. Özellikle ekmek, hamur işi, kurabiye ve krep yapımında rahatlıkla karnıyarık otu tozundan faydalanabilirsiniz.

 

Karnıyarık Otu Tozu Nasıl Kullanılır?

Plantago ovato adı verilen bitki, içerdiği lifler sayesinde oldukça faydalı olsa da öğütülmeden tüketilmesi maalesef mümkün değil. Bu nedenle karnıyarık otu tozu, öğütülmüş formuyla veya tablet haline getirilerek insanların tüketimine sunuluyor. Özellikle gıda takviyesi olarak, lif almak adına karnıyarık otu tozu tüketenler tablet veya kapsül formları tercih ediyor. Ancak eğer yemek tariflerinde ve sağlıklı reçetelerde kullanılacaksa; karbonat, maya veya kabartma tozu kullanır gibi karnıyarık otu, toz haliyle tariflere ekleniyor.

Yalnızca hamur işlerinde değil aynı zamanda smoothielerde, yoğurt karışımlarında, yulaf lapalarında karnıyarık otu tozuna rastlayabilirsiniz. Doğal bir kıvam arttırıcı olan ürünü sindirime destek olması amacıyla tüketeceksiniz direk suya karıştırarak içmeniz de mümkün.

 

Karnıyarık Otu Tozu: Glutensiz Lif Deposu!

Lif deposu olan, gluten içermeyen, yiyeceklere kıvam kazandıran ve sindirim sistemini destekleyen karnıyarık otu tozunun sağlığa birçok faydası var. Bu faydalar, lifli besinler arasında yer almasından kaynaklanıyor. Bu sayede bağırsak hareketliliğine destek olan ürün, şişkinliği arttırmadan sindirimin olan fonksiyonunun  gerçekleşmesine imkan tanıyor. Kabızlığı hafifletmek, genel sindirim sağlığını korumak ve geliştirmek için siz de diyetinize glutensiz lif deposu karnıyarık otu tozunu ekleyebilirsiniz. Artık karnıyarık otu tozu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır biliyorsunuz peki farklı tariflerden ilham almak ister misiniz? 

Pancarlı Tortilla tarifimiz Ayşe Kadaifci imzası taşıyor. İçerisinde 10 gram karnıyarık otu tozu bulunduran tarif, sorgum unu ile yapılıyor. Blender ile karıştırılarak hazırlanan homojen karışım  damak çatlatıyor: 

Glutensiz Bazlama tarifimizin sahibi ise Ceyda Artun. Leziz bazlamaların taze öğütülmüş taş değirmen unuyla yapılması ise lezzetine lezzet katıyor. 

 

Karnıyarık Otu Tozu Faydaları: Neye İyi Gelir?

  • Bir tür prebiyotik olan psyllium, bağırsaktaki probiyotik bakterilerin büyümesi için gerekli besini sağlıyor. Bu sayede sindirimde düzen korunmasına destek olurken probiyotikleri besleyerek bağışıklık fonksiyonunun olağan işleyişine yardım ediyor.
  • Dolaylı olarak vücuttaki inflamasyonun azalmasına, sağlıklı doku ve hücrelerin korunmasına destek veriyor.
  • Bağırsak hareketliliğini sağlayan karnıyarık otu tozu, yeterli suyla beraber alındığında dışkıyı yumuşatarak dışkılamanın çok daha kolay gerçekleşmesine yardım ediyor.  Bu da hemoroid gibi rahatsızlığı olan kişiler için rahatlatıcı etki vadettiği anlamına geliyor.
  • Yapılan çalışmalar suda çözünebilir lif almanın kolesterolü düzenlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Kolesterol regülasyonu sayesinde kalp sağlığı korunuyor.
  • Vücuttaki sıvıyı emdiği için daha uzun süre tok hissettiriyor. Bu da kilo kontrolü demek.
  • Lifli beslenmek glisemik dengenin korunması için oldukça önemli. yapılan çalışmalar psyllium gibi liflerin glisemik denge için faydalı olduğunu gösteriyor.

 

Karnıyarık Otu Tozu Nedir, Ne Kadar Tüketilmelidir?

Psyllium kullanımı için ideal doz gözetilirken tercih ettiğiniz ürünün içeriği oldukça önemli. ortalama günde 5-7 gram kadar karnıyarık otu tozu tüketmek yeterli. Ancak çözünebilir liflerin beslenmemizdeki diğer yiyeceklerle beraber alınabildiğini de düşünmelisiniz. Çok yoğun lifli beslenmenin de sindirim için yorucu olacağını hesaba katmalısınız. Bu nedenle karnıyarık otu tozu kullanırken beslenmenizdeki diğer yiyeceklerinin lif oranına dikkat etmelisiniz. Ayrıca Eğer lifli beslenmeye mani olan bir sağlık sorununuz varsa veya ilaç kullanımınız söz konusuysa mutlaka doktorunuzdan onay almalısınız. 

Yemek tariflerinde kullanacağınız karnıyarık tozu miktarı ise elde etmek istediğiniz hamura ve kullandığınız un miktarına göre değişiyor. Elbette yapacağınız hamur işinin ne kadar doygun olmasını istediğinize bağlı olarak da kullanacağınız miktarı değiştirebilirsiniz.

Psyllium nedir? 

Karnıyarık otu tozu nedir sorusunun yanıtı psyllium tozu nedir ile aynıdır. Tohumlarının şekli nedeniyle karnıyarık ismini alan lif kaynağı bitkiye, psyllium adı da verilir. 

Psyllium nasıl kullanılır? 

Glütensiz tariflere yapışkan kıvam kazandırmak için bağlayıcı olarak kullanılır. Ayrıca suyla veya yoğurt gibi gıdalarla karıştırılarak sindirimi kolaylaştırması için tüketilir. Toz olarak tarife eklenen veya sıvılarla karıştırılarak içilen psyllium, toz haliyle tüketime hazır olur. Öğütülmeden tüketilmesine imkan yoktur. 

Etiketler: Defya
Mayıs 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR