Kurşun Geçirmez, Bulletproof Kahve Nedir? Nasıl Yapılır?

Bulletproof Kahve

Enerji veren, uzun süre tok hissetmeye yardımcı olan nam-ı diğer kurşun geçirmez veya bulletproof kahve ile tanıştınız mı? Mühür kahve olarak da adlandırılan içecek, kahve içerisine yağ eklenerek hazırlanıyor. İlk bakışta oldukça şaşırtıcı ve yabancı bir tat gibi gelse de deneyenlerin vazgeçilmezi olan bulletproof kahveyi mutlaka tarif defterinize eklemelisiniz. Özellikle sıcak yaz günlerinde enerji kazanmak ve daha uzun süre tok hissetmek için sizin de yeni alışkanlığınız olmaya aday. Yazımızda bulacağınız başlıklar: 

  • Bulletproof Kahve, Kurşun Geçirmez Kahve Nedir?
  • Bulletproof Kahve, Kurşun Geçirmez Kahve Yararları Nelerdir?
  • Bulletproof Kahve Nasıl Yapılır?
  • Bulletproof Kahve Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

 

 

Bulletproof Kahve, Kurşun Geçirmez Kahve Nedir?

Bulletproof adı verilen kurşun geçirmez kahve, özel tarifle yapılan ve günlük tüketime uygun bir reçete. İçerisinde sağlıklı yağların bulunduğu, trigliseritlerle zenginleştirilmiş olan bu içecek popülaritesi kadar faydalarıyla da her geçen gün daha çok konuşuluyor. Yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden yapabileceğiniz bulletproof kahve, tereyağı, sade yağ ve Hindistan cevizi yağı ilavesi ile yüksek besin değerine kavuşuyor. 

Yalnız ülkemizde değil dünyanın hemen her yerinde popüler bir hale gelen kurşun geçirmez kahvenin yaratıcısı ise Amerikalı yazar David Asprey. Zindelik ve konsantrasyon sağlığına inanılarak tasarlanan kahvenin orijinali, Tibetlilere ait. Tibet yerlilerinin geleneksel çay tarifinden ilhamla hazırlanan içecek, bölgenin yerlilerinin besin ihtiyaçlarını hızlıca karşılamanın yanında, dinçlik hissi uyandırması ile ayırt ediliyor. Çay gibi kahveye uygulanan yağ eklentisi de benzer etkileri yaparak hem sağlıklı yağ alımını kolaylaştırıyor hem de gün içinde zindelik vadediyor.

 

Bulletproof Kahve, Kurşun Geçirmez Kahve Yararları Nelerdir?

Yurt dışında butter coffe adıyla da görebileceğiniz kurşun geçirmez kahve yararları bir hayli fazla. Özellikle ketojenik beslenenler tarafından talep gören içeceğin paleo diyeti meraklıları arasında da popüler olduğunu eklemeliyiz. Peki ama bulletproof kahvenin faydaları neler, neden bu kadar ilgi görüyor ve neden dünyanın hemen her yerinde merak uyandırıyor?  Günümüzde Amerika, İngiltere ve Kanada gibi birçok ülkede kahvenin içine sade yağ ve Hindistan cevizi yağı eklendiğini görebilirsiniz. Neden mi?

  • Öncelikle kurşun geçirmez kahvenin kilo kaybını desteklediği biliniyor. Yapılan çalışmalar vücudun enerji oluşturmak için yağ yaktığı ketojenik süreçlerde kurşun geçirmez kahve tüketmenin kilo vermeye destek olduğunu ortaya koyuyor. (Kaynak)
  • Otla beslenen mera hayvanlarının sade yağ yüksek miktarda beta karoten içeriyor. Antioksidan ve antienflamatuar açıdan zengin olan sade yağ, omega 3 yağ asitlerinin günlük olarak tüketilmesi için de önemli bir kaynak.
  • Hindistan cevizi yağı ise kalbi koruması ile ünlü. İyi kolesterolü arttırabilen ve vücuttaki iltihap oranını düşürmeye yardımcı olan sağlıklı yağ, kolesterol sorunu ve kilo kaybı konusunda da tüketicilere destek. (Kaynak)
  • Kahvenin de birçok faydası olduğundan söz etmek mümkün. Özellikle antioksidan içeriği, konsantrasyon artırıcı özelliği ve yağ yakımını teşvik eden doğal niteliğiyle kahve hemen herkesin alışkanlığı. 

İşte bu bileşenlerin bir araya geldiği bir içecek hazırlamakta birçok potansiyel fayda bulunduruyor. Öncelikle tereyağlı kahve gibi yüksek yağlı bir içecek tüketmek ketojenik diyetin ketozise ulaşmasına yardımcı. Buna ek olarak yağlı bir içecekle beslenmeyi desteklemek, doygunluk duygusunu daha uzun süre hissetmeye destek veriyor. Kan şekerini düşürmeden sabit ve uzun süreli enerji sağladığına inanılan içecek, kafeinin daha yavaş emilmesine imkan tanıyor.  Bu da daha uzun süre konsantrasyon, enerji ve dikkat demek. 

 

Bulletproof Kahve Nasıl Yapılır?

Kurşun geçirmez kahve yapımı oldukça kolay. İhtiyacınız olan bir blender, biraz filtre kahve, su, Hindistan cevizi yağı veya sade yağ. İşte bulletproof kahve yapmak için malzemeler: 

  • 4 yemek kaşığı filtre kahve
  • 800 ml (4 su bardağı) içme suyu 
  • 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı veya sade yağ. 

Filtre kahveyi bir makine veya french press yardımıyla demleyip ılımasını beklemesiniz. Ardından hafifçe soğuyan kahveyi blender haznesine almalı, içerisine tercih ettiğiniz yağı ekleyerek hızla karıştırmalısınız. Hafifçe köpürecek, homojen bir karışım haline gelecek kahveyi ılık veya buz ile servis ederek soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz. 

Eğer daha aromatik bir lezzet arzu ediyorsanız tarife biraz tarçın veya vanilya da ekleyebilirsiniz. Ancak şekerli şuruplardan, yapay aroma verici ve tatlandırıcılardan uzak durmalısınız. Mühür kahve adı verilen bulletproof veya kurşun geçirmez kahveyi yapmak için sizin özel bir reçeteniz varsa bizlerle paylaşmayı unutmayın! Afiyet olsun. 

 

Bulletproof Kahve Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Defya ailesinin birbirinden maharetli yardımcıları kurşun geçirmez kahveyi homojen kıvama getirmek konusunda da bir hayli iddialı; 

  • Tribest Glass Personal Blender: Değişken Hız Ayarı, maksimum kontrol sağlarken, Tek Dokunuşlu Anlık Çalıştırma Düğmesi arzu ettiğiniz kıvama kolayca ulaşmanızı sağlar. Motor çalışırken kaymayı engelleyen vakumlu ayaklar sayesinde karıştırıcı sabit durur. Paslanmaz Çelik Bıçak Tertibatı, kolay temizlik için parçalara ayrılabilir ve güvenle bulaşık makinesinde yıkanabilir. PBG-5050, 200 ml, 400 ml ve 600 ml'lik cam kaplar içeren bir setle birlikte gelir, böylece tüm karıştırma işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
  • Blendtec Classic 575 Blender 3 beygirlik 1560 W gücünde motor bulundurur. Smoothie ve temizlik olmak üzere 2 programı bulunan ürünün, 60 ve 90 saniyelik süreli programları da mevcut. Ayrıca darbe modu, 5 aşamalı hız ayarı ile siz de smoothieler, sıcak çorbalar, soslar ve içecekler hazırlayabilirsiniz. Mükemmel kıvam, homojen karışım, şimdi mutfağınızda… 
  • Su arıtıcılar Defya Ailesi’nin en yeni üyesi olan taşınabilir modeller, içme suyu ihtiyacını karşılamak için her an yanınızda. Siz de kurşun geçirmez kahve yaparken kullanacağınız suyu kolaylıkla arıtarak elde edebilirsiniz. Elektrik gerektirmeyen üründe yer alan seramik filtreler suyu parazit ve partiküllerden %99.9 oranında arındırır. Siz de temiz içme suyunu çay, kahve yaparak veya direkt içerek tüketmek kalır. 

 

Bulletproof Kahve Zararları Nelerdir? 

İçerisinde sade yağ ve Hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağlar bulunduran kahvenin yoğun ve uzun süreli tüketimi elbette bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor. Öncelikle içeceği tipik bir öğün yerine tüketmek çok doğru değil. Çünkü vücudumuzun yağın ve antioksidanların yanında birçok farklı besin öğesine de ihtiyacı var. Protein, lif, vitamin ve mineraller gibi sağlıklı besinler uzun vadede alınmadığında kansızlık ve besin eksikliği sorunları baş gösterebiliyor.

Diğer taraftan yüksek miktarda yağ tüketmek alışkın olmayan bünyelerde sindirim sorunlarını beraberinde getiriyor. Şişkinlik, ishal gibi akut problemleri daha sık yaşadığınızı fark edebilirsiniz. Tabii oldukça yüksek kalorili olan bu kahvenin en önemli riski ise kontrolsüz tüketimde kilo almaya neden olabilmesi. Özellikle hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız, sadece diyetle kilo vermeyi çalışıyorsanız bulletproof kahveyle maalesef kilo almanız kaçınılmaz.

Dengeli öğünler, hareketli bir yaşam ve sağlıklı alışkanlıklarla birlikte siz de kurşun geçirmez kahvenin yararlarını bizzat deneyimleyebilirsiniz. Ancak özellikle bir hastalığınız varsa, hareketsiz bir yaşam sürüyor veya kansızlık gibi sorunlar yaşıyorsanız mutlaka doktor onayı aldıktan sonra kurşun geçirmez kahve tüketmeye başlamalısınız.

 

Etiketler: Defya
Temmuz 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR