Kuru Fırçalama Faydaları Gerçek mi? İşte Kuru Fırçalamanın Püf Noktaları

kuru fırçalama tekniği

 

Eski çağlardan bu yana uygulanan bakım ritüellerinin yeniden keşfedildiği günümüzde, son trend kuru fırçalama! Kısa sürede popülerlik kazanan ve birçok kişi tarafından uygulanan kuru fırçalama tekniğinin faydaları gerçekten söylendiği kadar çok mu sizler için araştırdık. Cildinizi yıpratmadan, saatlerinizi harcamadan her gün kısa vakitler ayırarak nazikçe uygulayacağınız fırçalama yöntemiyle hayatınıza neler katabileceğinizi tüm detaylarıyla açıklıyoruz. 

Fırçalarınız, kondisyonuna güvendiğiniz kollarınız hazırsa, konuyu tüm detaylarıyla öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz. 

Peki makalemizde neler bulacaksınız? İşte yazı hakkında anekdotlar: 

  1. Fırçalama için sert mi yumuşak fırça mı daha iyi? Yazımızda bilgiye erişebilirsiniz. 
  2. Hangi yöne fırçalamak daha doğru, aşağı  yukarı, yana doğru, çapraz veya dairesel… Fırçalamanın hangi bölgelere, nasıl uygulanması gerektiği hakkında merak ettiğiniz notlar, “nasıl yapılır” bölümünde sizinle. 
  3. Kuru fırçalamanın mucizevi etkileri olduğu rivayet edilir, peki bilim buna ne der? Henüz kanıtlanmış tek etkisi ciltte pürüzsüzleşme desek inanır mısınız? Ayrıntılı bilgileri, kaynaklarıyla yazımızda bulabilirsiniz.  

 

 

Kuru Fırçalama Tekniği Nedir? 

Dry brushing olarak tanınan, kuru fırçalama adıyla ülkemizde ciddi bir hayran kitlesi oluşturan yöntem, cildinizi yıpratmadan, pul pul dökmeden, kanatmadan, farklı kimyasallara maruz bırakmadan uygulanan basit bir bakım ritüelidir. Yumuşak, çok sert olmayan bir fırça yardımıyla cildin fırçalanmasına dayanır. İşlem dairesel hareketlerle ve kalbe doğru gerçekleştirilir. 

 

Kuru Fırçalama Nasıl Yapılır? 

Duş öncesinde cildinizi fırçalayın

İşlem, genellikle duş öncesinde, sabah uyanır uyanmaz veya günün erken saatlerinde, ortalama haftada 2-3 kez,  tekrarlanır.

Dairesel hareketler kullanın

Fırçalama sırasında cildinizin üzerinde giysi olmaması ve fırça kıllarının tendeki hafif fırçalama etkisini hissetmeniz gerekir. yapılan işlem, genellikle yüz ve hassas alanlar dışındaki uzuvlara tatbik edilir. Bu sırada cildin tamamen kuru olması ve herhangi bir yağ veya krem ile nemlendirilmemesi önemlidir. Nazikçe, kesinlikle sert uygulama yapmadan, dairesel hareketlerle ve kalbe doğru yapılan fırçalama sonrasında kişiler rutin hayatlarına geri döner. 

Hassas bölgelerden kaçının 

Kollar, bacaklar, karın, sırt, göğüs, boyun, omuzlar gibi bölgeler tek tek fırçalanır. Ancak koltuk altı, kasıklar, iç bacak gibi alanlarda uygulamadan kaçınmak gerekir. 

Banyo doğru seçim

Yalnız, kuru fırçalama sırasında ciltteki ölü deriler döküleceğinden işlem, banyoda yapmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca, işlem sonrasında kısa bir duş alarak döküntülerden arınmak faydalı olabilir. 

 

Kuru Fırçalama Tekniğinin Faydaları Nelerdir? 

Cildinizi kuru fırçalama yöntemiyle fırçalayarak elde edeceğiniz bazı faydalar kanıtlanmıştır. Ancak kuru bir şekilde cildi fırçalamadan umulan bazı etkiler hala akademik temelden yoksun ve kullanıcı deneyimi ile sınırlıdır. 

 

1- Kuru fırçalama faydaları arasında, bugüne dek akademik çalışmalarla ispatlanan tek bilgi, cildin pul pul dökülmesini engellemesidir. Özellikle, cildi işlem sonrasında durulamalı, kurulamalı ve nemlendirmelisiniz. Kaynaklara göre, bu sayede cilt yüzeyindeki “çilek” görünümünde hafiflemeye, pul pul dökülmenin engellenmesine ve pürüzsüzleşmeye rastlanır. Elbette, düzenli uygulama sonrası cilt dokusunun daha yumuşak olduğunu da deneyimleyebilirsiniz.

2- Günlük bakım ritüeli içine kuru fırçalamayı dahil eden kişiler, kendilerine birkaç dakika dahi olsa vakit ayırabildiği için genellikle kendini iyi hissetmeye meyilli olur. Tekniğin diğer faydaları henüz çalışmalarla desteklenmemiş olsa da, öz bakıma zaman ayırmak bile birçok kişi için rahatlama hissi uyandırabilir, stres azaltmaya destek verir. Bu da işlemin dolaylı olarak pek çok olumlu etkisini yaşamımızda hissedebileceğimiz anlamına gelir. 

3- Kuru fırçalamanın lenfatik drenaja fayda sağlayabileceği görüşü yaygındır ve bu iddia dolaşımın dış etkenlerden etkilendiği bilgisine dayanır. Öncelikle, fırçalamadan arzu edilen pompa etkisi hakkında detaylı bilgi vermek için lenfatik sistemi daha yakından tanımalıyız. Lenfatik sistem, lenf sıvısı üreten karmaşık bir örüntüdür. Öyle ki, lenf düğümleri, kanalları, dokular, kılcal damarlar, lenfoid organlar bu örüntünün birer parçasıdır. Hatta, dolaşımdaki toksik maddeler de lenfatik sistemimiz aracılığıyla dışarı atılır. Bu nedenle birçok güvenilir kaynakta lenfatik sistem, vücudun kanalizasyon sistemi olarak anlatılır. Ancak vücudun atıklarının taşındığı bu sistemi küçümsememelisiniz, zira bağışıklık sisteminin optimal işleyişinde önemli rol üstlenir. Örneğin, patojen ve kötü huylu hücreleri tespit eden ve yanıt oluşturan bizzat lenfatik organlardır. Bağırsaktaki emilimden antikor üretimine kadar birçok önemli aksiyonda lenfatik sistem aktörlerinin faaliyetinden söz edebiliriz. Aslında, kaslar aktif çalıştığında dolaşım zaten hızlanır ancak kasların çoğu düzenli hareket olmadığında durgunlaştığından, atık birikmesi meydana gelir ve desteğe ihtiyaç oluşur. Bu tekniğe başvuranların asıl hedefi de bu atık birikiminin çözülmesine yardımcı olmaktır.  Yapılan araştırmalara göre, LPT olarak sınıflandırılan birçok işlem lenfatik sistem dolaşımını ve bağışıklığın doğal fonksiyonunu desteklemekte faydalıdır. Ancak özel masaj uygulamalarının ve uzmanlar tarafından yapılan işlemlerin yararları bilim tarafından kanıtlanmış olsa da aynı çalışmalar henüz fırçalamanın etkisini ispatlamış değildir. Diğer bir deyişle, kuru fırçalamanın lenfatik drenaja yardımcı olup olmadığına dair bilimsel bir veri günümüzde henüz bulunmamıştır. Ancak, kuru fırçalama faydaları arasında benzer masajlar gibi lenf boşalmasına yardımcı olma ihtimali olduğundan söz edebiliriz. 

4- Selülit için dry brushingin faydalı olduğuna dair iddialar da mevcuttur. Hatta uygulayıcı deneyiminin bu varsayımı doğruladığı birçok örneğe rastlanabilir. Ancak işlemin uygulandığı bölgede kan akışını artırabileceği kabul edilse de ne damar sağlığı ne de uzun vadede yağ depolanması için bir faydası olup olmadığı belirsizdir. Hatta, yağın deri altında yapılanma şeklinin cildi fırçalama ile değişme olasılığı çok yüksek görülmez. Fakat bu konuda olumlu veya olumsuz, net görüş bildiren herhangi bir akademik çalışma henüz olmadığından kesin bilgiden söz edemeyiz. 

 

Kuru Fırçalama Sırasında Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir? 

Cildin daha pürüzsüz olması için deneyebileceğiniz veya olası faydalarını deneyimlemek için yapabileceğiniz kuru fırçalama sırasında, dikkat etmeniz gerekenler var. Eğer yanlış bir uygulama yaparsanız, cilt dokusunda hasara, tahrişe, çiziklere ve cilt bariyerinin bozulmasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle, fırçalayacağınız alanda açık bir yara olmamasına, tırnaklarınızın veya fırça kıllarının deriyi kesmemesine, fırçanın temiz olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca, fırçayı benler, siğiller ve hasar görmüş deri üzerinde gezdirmemelisiniz. Eğer fırçaladığınız alanda akne, siğil veya yara oluşumu fark ederseniz hemen bir doktordan destek almalısınız. 

Günümüzde tamamlayıcı tıp kaynakları, kadim medeniyetlerden bu yana bakım içinde yer alan kuru fırçalamadan yararlanırken bazı püf noktaların altını çizer. Örneğin, her kullanımın ardından fırçanın durulanıp kurulanması, ara ara bebe şampuanı ile yıkanması tavsiye edilir. 

Biz de, kuru fırçalamanın lenfatik sistem, selülit veya bağışıklık üzerindeki etkileri henüz kesin olarak kanıtlanmamış olsa da olası faydalar için yaşam rutinimize eklememiz gereken küçük alışkanlıklardan söz edebiliriz. Mesela, kuru bir şekilde cildi fırçalamayı rutininiz haline getirirken, eşzamanlı olarak daha çok hareket etmeye özen gösterebilirsiniz. Böylelikle kasları harekete geçirerek, oluşan durağanlığın ve tıkanıklığın açılmasına destek verebilirsiniz. Ayrıca, masaj alanında uzmanlara başvurarak ara ara masaj yaptırabilirsiniz. Son olarak, alkalize su içmek de kendinizi daha canlı hissetmenize, detoks etkisini ve vücuttaki dolaşımı desteklemeye yardımcı olabilir. Hatta, altın orana göre hizalanarak şekillendirilen su canlandırıcılar kullanabilirsiniz. Özel tasarımlı karaflar sayesinde suyun biyolojik değerlerini yükselterek doğal tadına en yakın hale gelmesini sağlayabilirsiniz. 

Defya, “Defya ile iyi yaşam” mottosu aracılığıyla sizlerle sağlıklı yaşam hakkında en güncel bilgileri paylaşır. Ayrıca, su yapılandıran karafları ve özel tasarlanan olumlama bardakları ile kuru fırçalama yolculuğunuza suyun mucizelerini eklemek üzere sizlere eşlik etmeye hazır. Siz de Defya’nın estetik ve fonksiyonel Alladin karaflarını hemen keşfedebilir ve 24 ayar altından yapılan yaşam çiçeğinin suyu yeniden yapılandırmasına şahit olabilirsiniz. 

 

 

Etiketler: defya
Temmuz 20, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR