Kuru Üzümün Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Kuru Üzüm

 

Leblebinin, kuruyemişin daimi eşlikçisi, üzümün en dayanıklı hali kuru üzümü sizlere yakından tanıtıyoruz. Üzüm kurutma sürecinden çekirdekli ve çekirdeksiz kuru üzümün faydalarına dek birçok başlığa sizlerle beraber değineceğiz. Yazımızda bulacaklarınızı şöyle özetleyebiliriz: 

  • Üzüm kurutma için yararlanabileceğiniz en kullanışlı Defya ürünlerinden bahsedeceğiz. Dayanıklı, doğal tadında üzümlerle siz de çerez tabaklarınıza, sağlıklı tariflerinize renk katabilirsiniz. 
  • Kuru üzümün faydalarını, bilimsel çalışmalarla ispatlanan yararlarını sizlere anlatacağız. Kuru üzüm neye iyi gelir beraber öğreneceğiz. 
  • Kuru üzüm çok yenirse ne olur detaylandıracak, 
  • Hangi üzüm daha faydalı değineceğiz. Çekirdekli kuru üzüm mü, çekirdeksiz kuru üzüm mü sorusuna yanıt arayacağız. 
  • Peki kuru üzüm ne kadar yenmeli? İdeal porsiyon bilgisi ile “sağlıklı miktarı” anlatacağız. 
  • Üzüm kurutma sonucu elde edeceğiniz ürünün besin değerlerini verecek, 
  • Evde üzüm nasıl kurutulur sürecini tüm incelikleri ile paylaşacağız. 
  • Doğal şeker içeriği ve kalori miktarı ile korkutucu görünen üzümlerle barışmaya hazır mısınız? Sarı, kahverengi ve mor renklerde olan kurutulmuş üzümleri salatalarınızda, yulaf ezmelerinde kullanabilirsiniz. Yoğurt ile beraber, granolalarda ve sağlıklı hamur işlerinde tatlandırıcı olarak yer verebilirsiniz. Ayrıca smoothielere de çok yakışıyor. Haydi Defya ile mutfağa…

     

     

    Üzüm Kurutma için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

  • Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi üzümlerin nemini alırken lezzetini koruyor. Dijital termostat bulunduran cihaz ile istediğiniz dereceyi ayarlamanız mümkün. Üstelik LED ışık ve cam panel sayesinde kurutma sürecini anbean takip edebilirsiniz. 11 paslanmaz çelik raf bulunduran cihaz, aynı anda birden çok sebze ve meyveyi bir arada kurutmanıza imkan tanıyor. O kadar kullanışlı ki, kullanıcılar şu yorumda hemfikir, “Her evde olması gereken bir ürün.”
  • Tribest Glass Personal Blender üzüm kurutma işlemi ile elde ettiğiniz kuru meyveleri değerlendirmenize yardımcı oluyor. Meyveleri smoothie tariflerinize tatlandırıcı olarak ekleyebilirsiniz. Meyvenin doğal şekerinden faydalanarak tatlı ihtiyacınızı gidermeniz mükemmel değil mi? Üstelik cam hazne bulunduran blender, farklı boyutlardaki kaplarla karışımı yanınızda götürmenize imkan tanıyor. 200, 400 ve 600 mililitrelik cam kaplarla sağlıklı beslenmek çok daha pratik! Özel içme kapaklı, BPA’sız kaplar sayesinde sağlıklı içeceğinizi her an tüketebilirsiniz. Kullanıcıların da en çok övgü sunduğu özellikler bunlar, “Harika bir ürün kullanımı gayet kolay ve cam hazneleri sağlık açısından tercihim.”
  • Komo Flic Floc Ezme Cihazı kahvaltılarda vazgeçilmeziniz olmaya aday. Üzümleri yulaf ile beraber tüketerek kan şekerini daha az yükseltmesini sağlayabilirsiniz. Lifli gıdalar arasında yer alan yulafları Flic Floc yardımıyla taze taze öğüterek besleyici öğünler hazırlayabilirsiniz. 
  •  

     

    Kuru Üzümün Faydaları Nelerdir?

    Doğal şekeri ile birçok tarife tat katan çekirdekli/çekirdeksiz kuru üzümler, faydaları ile şaşırtıyor. 

  • Yapılan bir çalışmaya göre, kuru üzümler orta ve yüksek yoğunluklu egzersizlerde performansın artırılmasına destek oluyor. Enerji veren ürünler özellikle dayanıklılık için sporculara yardım ediyor.
  • Yarım bardak kadar çekirdeksiz kuru üzüm tüketmek, günlük ihtiyacın %10 ile 24’ünü karşılamaya yetiyor. Lifler dışkılamayı kolaylaştırarak kabızlığın önlenmesine destek veriyor. Ayrıca posa sayesinde tokluk hissi daha uzun sürüyor.
  • Kırmızı kan hücrelerinin yapımında etkin rol oynayan demir mineralini içeriyor. Ayrıca kemik dayanıklılığının anahtarı olan kalsiyum yönünden de zengin. 
  • Fenol ve polifenol gibi fitobesinler, antioksidanlar bulunduruyor. Bu içerikler, vücuda zararlı serbest radikallerle savaşı destekliyor.
  • İçindeki oleanolik asit, linoleik asit bileşenleri diş ve diş eti sağlığında önemli rol oynuyor. 
  • Yapılan çalışmalar, tüketimin daha düşük tansiyon değeri ile ilişkilendirilebileceği konusunda umut veriyor.
  •  

    Kuru Üzüm Çok Yenirse Ne Olur?

    Organik kuru üzüm tüketiminin daha faydalı olduğu artık kabul ediliyor. Zira kullanılabilecek tarım ilacı, gübre ve çevresel kirlilik ürünlerin toksik içeriğini artırabiliyor. Ancak organik veya değil, üzüm tüketiminin bir sınırı var. Çekirdekli veya çekirdeksiz kuru üzüm çok tüketildiğinde kilo alımına yol açıyor. İçindeki yoğun şeker, doğal dahi olsa yağlanmaya neden oluyor. Ayrıca gereğinden fazla lif alımına neden olacağından sindirim sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Özellikle ishal ve sıvı kaybı görülüyor. Diğer taraftan, çok yüksek oranda antioksidan tüketimi de zararlı. Serbest radikallerin yanı sıra sağlıklı hücrelerin de hedef alınmasına ve oksidatif hasara neden olabiliyor. Özellikle genellikle sağlıksız besleniyorsanız, bu ihtimal daha da artıyor. Son olarak doğal dahi olsa organik kuru üzüm tüketimi şekeri yükseltiyor. Bu nedenle ölçülü tüketime özen göstermelisiniz. 

     

    Hangi Kuru Üzüm Daha Faydalı?

    Yapılan çalışmalar çekirdekli kuru üzümün daha doğrusu üzüm çekirdeğinin birçok faydası olduğunu gösteriyor. (Ancak çekirdekler, vücutta sindirime dair sorunlara yol açabileceğinden mutlaka öğütülerek kullanılmaları gerekiyor.) Peki çekirdeksiz üzüm bu denli popülerken, çekirdekli üzüm çeşitlerinin faydaları neden daha az biliniyor? Muhtemelen pratiklik konusunda geride kalmasından… Alışkanlıklarınızı değiştirmenizi sağlayacak çekirdekli üzüm faydaları arasında neler yok mi? İlk olarak yüksek antioksidan içeriyor. Üzüm çekirdeği ekstresi (GSE), proantosiyanidinler açısından oldukça zengin. Oksidatif strese, doku hasarına ve iltihaplanmaya karşı korumaya yardımcı oluyor. Tansiyonun düşmesine, kan akışını iyileştirmeye, LDL oksidasyonunu azaltmaya destek veriyor. 

     

    Kuru Üzüm Ne Kadar Yenmeli?

    Magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi birçok mineral ile besleyicilik sunan çekirdeksiz kuru üzümlerden günde 5-6 adet yiyebilirsiniz. Bu miktar sindirimi düzenlemeye yardımcı oluyor. Eğer çekirdekli kuru üzüm yiyecekseniz yine 5-6 adet ile sınırlayabilirsiniz. Ancak çekirdekli kuru üzüm tüketiminde meyveleri öğüterek yemeyi kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Öğütme imkanınız yoksa, çekirdekleri yutmamaya özen gösterebilirsiniz. 

     

    Kuru Üzümün Besin Değerleri Nelerdir?

    100 gram kuru üzüm ortalama 299 kaloriye denk geliyor. 0.5 gram yağ ihtiva ediyor. 11 mg sodyum, 749 mg potasyum, 79 gram karbonhidrat ve 3.3 gram protein içeriyor. Ayrıca 100 gramda 2.3 mg C vitamini, 0.2 mg B6 vitamini bulunuyor. Demir miktarı 1.9 mg, magnezyum 32 mg, kalsiyum 50 mg ölçülüyor. 

     

    Evde Üzüm Nasıl Kurutulur?

    Evde üzüm kurutma işlemi düşündüğünüzden de kolay! İlk olarak üzümleri mümkünse organik seçmelisiniz. Böylece organik kuru üzüm elde edebilirsiniz. Sonrasında takip edeceğiniz adımlardan ilki temizlik. Ürünleri karbonatlı suda ortalama 10 dakika beklettikten sonra güzelce yıkamalı ve çöplerinden, saplarından temizlemelisiniz. Temiz üzümleri kurulayabilir ve tüm neminden arınmasını sebze kurutucu ürüne bırakabilirsiniz. 

    Taneleri tek tek, birbirine temas etmeyecek şekilde tepsiye yerleştirmelisiniz. Çiğ kurutma için 118 F/48 C değeri işaretlemeniz yeterli. Üzümlerinizin ortalama 22 ile 30 saat içinde kurumasını bekleyebilirsiniz. Üzüm kurutma sırasında tam kuruma süresi meyvelerin cinsine, tane büyüklüğüne göre değişebiliyor. Bu nedenle kontrollü olmayı, ara ara tepsiyi kontrol etmeyi unutmamalısınız. Küçük taneler daha hızlı kuruyacağından kontrol sırasında kurumuş üzümleri alabilirsiniz. Sonrasında çekirdekli veya çekirdeksiz kuru üzümleri bir kavanoza alabilirsiniz. Kapağı kapalı bir şekilde, hava almadan, serin ve direkt güneş temasından uzak bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. 

    Peki üzüm kurutma ile elde ettiğiniz kuru meyvelerden neler yapabilirsiniz?

  • Nefis glutensiz, rafine şekersiz kurabiyeler, krakerler hazırlayabilirsiniz.  
  • Glutensiz/rafine şekersiz panettone gibi özel yılbaşı kekleri, çörekler hazırlayabilirsiniz. 
  • Birçok smoothie tarifinde tatlandırıcı olarak yer verebilirsiniz. 
  • Kuruyemiş tabaklarına ekleyebilirsiniz. 
  • Defya tüyosu: Hamur işlerinin içine kuru üzüm eklerken onları dilediğiniz una bulamayı unutmamalısınız. Böylelikle hamur içinde batmasını önleyebilirsiniz.

     

     

     

    Etiketler: Defya
    Aralık 19, 2022
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR