Kuşburnu Nasıl Kurutulur? Kuşburnu Faydaları Nelerdir?

kuşburnu

Gülgiller familyasına ait olan ve yabani güller arasında kategorize edilen kuşburnu şifası ve lezzeti ile özellikle kış aylarının vazgeçilmezi. Kırmızı veya turuncu renklerde olan yuvarlak şekilli bu meyve, yüksek C vitamini oranıyla dikkat çekiyor. Bu güçlü vitamin kaynağının faydaları öğrenenlerde hayret uyandırıyor. Yüksek besin değeri, lezzeti ve birçok tarifte yer alabilen kullanışlı özelliği ile bugün sizlere kuşburnunu tanıtıyoruz. Yazımızda, 

  • Öncelikle kuşburnu kurutmak için kullanabileceğiniz Defya ürünleri ile tanışacaksınız. 
  • Ardından kuşburnu nedir beraber inceleyeceğiz. 
  • Kuşburnu nasıl kurutulur öğrenirken sizlere Defya mutfağında çektiğimiz videomuz ile yol göstereceğiz. 
  • Ardından kuşburnu faydaları nelerdir sorusunu yanıtlayacak ve 
  • Kuşburnu nasıl tüketilir size örnekler sunacağız. 
  • Son olarak kuşburnu kaç kalori bilgisini vererek sizlere bu meyveyi tüm yönleriyle tanıtacağız. 

Siz de yaz sonunu kuşburnu için iple çekmeye hazırsanız, ülkemizin en sevilen meyvelerinden kuşburnu dosyasını açıyoruz. Damaklarda iz bırakacak kıpkırmızı rengi, lezzeti ile kuşburnuna mutfaklarda yer açmaya geldik. Haydi bize eşlik edin! 

 

Kuşburnu Kurutma için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Kurutucular, Defya ailesinin en popüler üyeleri arasında yer almakta. Tribest markasının öne çıkan modelleri arasında Sedona Supreme, Express ve Classic bulunuyor. Hemen keşfedebilirsiniz; 

  • Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve ve Sebze Kurutma Makinesi, iki aşamalı ardışık zamanlayıcı özelliğine sahip. Bu cihaz, 9 paslanmaz çelik tepsisiyle donatılmış olup, 68 dereceye kadar 120 saate kadar kurutma süresi sunuyor. Supreme modeli, üstün gıda kurutma teknolojisi ile dikkat çekerken enerji tüketimi sadece 570 W olarak belirleniyor.
  • Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve ve Sebze Kurutma Makinesi, mutfak tezgahında daha az yer kaplamakta. 11 paslanmaz çelik rafı bulunan Express, en fazla 75 derece sıcaklıkta kurutma yapabiliyor. Enerji tüketimi ise 470 W olarak hesaplanıyor.
  • Tribest Sedona Classic 47 Lt Meyve ve Sebze Kurutma Makinesi, kurutucu modelleri arasında en çok tercih edilenlerden biri. Ürün, 9 adet BPA içermeyen plastik rafa sahip ve özellikle küçük parçalı sebzeler ve meyveler için uygun. Ayrıca, Classic modeli tek fanla çalışabilme özelliği bulunduruyor. Bu sayede az miktarda malzeme kurutulduğunda tek fan kullanarak %50 tasarruf sağlamak mümkün. Tek aşamalı çalışma özelliği ile Classic, ekonomik bir seçenek. Ürünün enerji tüketimi, 300 veya 600 W arasında değişmekte.

 

Kuşburnu Nedir?

Küçük, yenilebilir tohumlara sahip olan kuşburnu kırmızı rengiyle dikkat çekiyor. Tohumları meyve olarak tüketilen bitkinin likopen ve beta karoten açısından zengin olduğu malum. Sahip olduğu vitamin, mineral ve pigmentlerle kuşburnu fayda üstüne fayda sunuyor. Tam da bu nedenle mutfağımızın vazgeçilmezlerinden biri. Marmelatı yapılan, kurutularak atıştırmalık olarak tüketilen, çayı içilen, tozu renklendirici olarak kullanılan kuşburnu her an elinizin altında bulundurmak isteyeceğiniz bir mutfak yardımcısı. Siz de soslarda, çaylarda, yemek ve hamur işlerinde kuşburnu kullanabilir, kuşburnu faydalarından yararlanabilirsiniz.  

Kuşburnu Nasıl Kurutulur? 

Sayısız faydaları ile bilinen kuşburnunu evde kurutmanın birçok avantajı var. Öncelikle evde kuruttuğunuz meyvenin temizliğinden, kurutma ve saklama koşullarından emin olmanız mümkün. Oysa paketle aldığınız ve aktarlardan tarttırdığınız ürünlerin ne kadar süre önce kurutulduğunu, nasıl şartlarda muhafaza edildiğini, meyvenin temiz olup olmadığını bilmeniz mümkün değil. Bu nedenle evde kuşburnu kurutmak çok daha avantajlı. 

Peki ama kuşburnu nasıl kurutulur? Bu aşamaya geçmeden önce meyvenin hazırlığından bahsetmemiz gerekir. İlk olarak kuşburnununu bildiğiniz üreticilerden almalısınız. Meyveleri iyice yıkamalı ve karbonatlı suda bekletmelisiniz. Duruladıktan sonra üzerinde böcek olabileceğinden endişe ediyorsanız bir kez de sirkeli suda dinlendirmeli ve iyice durulamalısınız. Ardından sıra kurulamada. Saplarından ayıkladığınız kuşburnunu pamuklu bir havlu yardımıyla kurulamanız yeterli. Eğer işlemler tamam ise kuşburnu nasıl kurutulur şimdi öğrenebilirsiniz. 

 

İşte adım adım kuşburnu nasıl kurutulur sorusunun yanıtları: 

  • Kurutucunuzun rafının üzerine kuşburnu tanelerini üst üste gelmeyecek şekilde dizmelisiniz. Meyvelerin aralarında hafifçe boşluk kalması hava sirkülasyonu için daha iyi olduğundan çok yakın şekilde yerleştirmemeye özen göstermelisiniz. 
  • Rafları kurutucunuzun içine koyduktan sonra Raw modunda, 48 derecede 20 saat kurutmaya ayarlayabilirsiniz. 

Kuşburnu nasıl kurutulur bahsederken püf noktalarının altını çizmeliyiz: 

  • Daha yüksek ısıda ve kısa sürede kuşburnu kurutmaya çalışırsanız renginin siyaha döndüğünü fark edebilirsiniz. Bu ideal tat, koku ve rengi kaybetmeniz anlamına geliyor.
  • Kuşburnu sert bir meyve olduğu için uzun süre düşük ısıda kurutmak gerekiyor. Ancak eğer meyvelerin taneleri arasında olgunluk farklı varsa bazılarının kuruma süresi değişecektir,  bu nedenle kontrollü olmalısınız. 
  • Kurudukça taneleri almalı, diğerleri ile kurutma sürecine devam etmelisiniz. 
  • Kuruyan meyveleri hava almayan, güneş görmeyen, vakumlu bir kapta saklayarak çok uzun süre kullanılabilmesini sağlayabilirsiniz. Uzun ömürlü hale gelen, nemini aldığınız kuru meyveleri dilediğiniz tariflerde değerlendirebilirsiniz. 
 

 

 

Kuşburnu Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu üzerine yapılan çalışmalar, sağlık için birçok farklı fayda sunduğunu ispat ediyor. İşte kuşburnu faydaları, 

  • Kuşburnu  meyvesi sağlıklı cilt dokusuna destek olan ve cildi UV ışınlarından, hava kirliliğinden koruyan yağ asitleri bakımından oldukça zengin. Ayrıca yapılan çalışmalar düzenli kullanımda kuşburnu özlerinin ciltteki kırışıklıkların azalmasına yardımcı olduğunu, nem ve elastikiyet artışı sağladığını gösteriyor. (Kaynak)
  • Meyvenin eklemlerdeki oksidatif stresi ve iltihaplanmayı hafiflettiğine dair bulgular mevcut. Özellikle artrit ağrısı yaşayanlar, destek olarak kuşburnu kullanılabiliyor. (Kaynak
  • Kuşburnu yağ yakımına destek olan önemli bir antioksidan. Tilirozid içeriği yüksek olan meyve, hayvanlarda kilo vermeye destek oluyor. Ancak bu çalışmalar insanlar üzerinde yapılmadığı için insanlara dair böyle bir etkisi olduğunu söylemek güç.
  • Kolesterol ve kalp sağlığı için kuşburnu tüketimi öneriliyor. 

Kuşburnu Nasıl Tüketilir?

Kuşburnu, farklı şekillerde tüketilebiliyor. İşte kuşburnunun tüketim yöntemleri: 

  • Kuşburnu çayı kaynar suya eklenerek demlenmeye bırakılıyor. Demlenen çay süzülerek içiliyor. Karışıma limon veya tarçın eklenerek aromatik tat taçlandırılabiliyor. 
  • Kuşburnu, reçel veya marmelat yapımında da kullanılıyor. Şeker veya şeker ikameleri ile pişirilen ve koyulaştırılarak hazırlanan kuşburnu marmelatları, kışa girerken her evin olmazsa olmazı. 
  • Kuşburnu meyveleri kurutularak tüketilebiliyor. Kurutulmuş kuşburnuları ara öğünlerde veya gün içinde atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz. Böylece kuşburnu faydalarını deneyimleyebilir ve öğünlerinizin arasına sağlıklı atıştırmalıklar ekleyebilirsiniz. 
  • Kurutulmuş kuşburnu tohumlarını yoğurt veya müsliyle karıştırarak tüketebilirsiniz. Böylece karışımlara hem lezzetli bir tat katıp hem de besleyici değeri artırabilirsiniz.
  • Meyve, bazı çorba ve yemek tariflerinde kullanılabiliyor. Özellikle et yemeklerine veya sebzeli yemeklere tatlı ekşi bir lezzet katmak için kuşburnu eklemeyi tercih edebilirsiniz.
  • Taze veya dondurulmuş kuşburnu meyvelerini smoothielerinizde kullanarak karışımlara, hem tat hem de besleyicilik katabilirsiniz.
  • Kuşburnu ile kek, kurabiye, pasta veya tatlı tariflerinin lezzetini artırabilirsiniz. 

Tüketim yöntemini tercihlerinize ve ihtiyaçlarınıza göre seçebilirsiniz. Kuşburnu, besleyici özellikleri ve tatlı ekşi lezzeti ile çeşitli yemeklerde ve içeceklerde karşınıza çıkabilir. Eğer siz de kuşburnu için özel tariflere sahipseniz, sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

 

Kuşburnu Kaç Kalori?

Kuşburnunun kalori miktarı, meyve boyutuna ve türüne bağlı olarak değişebiliyor. Genel olarak, 100 gram kuşburnu meyvesi yaklaşık olarak ortalama 50-60 kalori içeriyor. Ancak, taze veya kurutulmuş kuşburnu, kuşburnu çekirdeği veya kuşburnu tozu gibi farklı türlerdeki ürünlerin kalori değeri farklılaşıyor. 



 
Etiketler: defya
Eylül 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR