Mantar Nasıl Kurutulur?

Mantar Nasıl Kurutulur?

Doğanın mucizelerinden olan mantarlar, farklı çeşitleri ile sofralarımızın besin kaynaklarından biri. Ancak bazı mantarların mevsimi oldukça kısa, özellikle doğada yetişen ve kültür yetiştiriciliği yapılmayan çeşitleri dört mevsim bulmak oldukça zor. Mantar nasıl kurutulur sorusunun yanıtını bilmek İşte tam bu noktada çözüm getiriyor. Siz de mantar kurutma yöntemini öğrenerek sevdiğiniz mantarları dört mevsim besleyici değerini koruyarak saklayabilirsiniz. Bu sayede haşlayarak veya pişirerek taze mantar lezzetini ve besleyiciliğini aratmayan kurular elde edebilirsiniz. Çeşit çeşit pratik elektronik cihaz ile mutfakta mantar kurutmanın püf noktalarını sizlere Defya anlatıyor.

Yazımızda bulabileceğiniz diğer başlıklar,

  • Mantar Kurutma için Defya Ürünleri
  • Mantarın Faydaları Nelerdir?
  • Mantar Nasıl Kurutulur?
  • Mantar Kurusu İle Yapılabilecek Tarifler Nelerdir?
 

Mantar Kurutma için Defya Ürünleri

Evde besin değerini koruyarak, düşük ısıda kurutma vadeden çeşit çeşit dehidratör Defya Ailesi güvencesi ile sizlerle. Amerika'nın en sevilen sebze kurutucu markası Tribest Sedona ürünleri ve Avrupa'nın Lider markası Wartmann'ın kurutucuları ise sadece tek ve yetkili distribütör olan Defya’da.

  • Wartmann Kurutucular, Paslanmaz çelik gövdeleri ve tepsileri ile gıda ile temasa tamamen uygun. yiyeceklere temas eden hiçbir bölümünde bpa bulundurmayan ürünler, geniş iç hacimleri ve kurutma alanları ile kilolarca sebze meyveyi tek seferde kurutabiliyor. Markanın 6,10 ve 12 adet paslanmaz çelik tepsi bulunduran modellerini sadece Defya’da bulabilirsiniz. 25 ile 90 santigrat derece arasında ısı kontrolünü size bırakan cihazlar, 30 dakika ile 72 saat arasında zamanlanabiliyor. Gelişmiş Teknoloji sayesinde sizlere mantar kurutmak için sadece sebzeleri temizlemek ve cihazları dijital kontrol paneli üzerinden kolaylıkla ayarlamak kalıyor.
  • Amerika'nın popüler markası Tribest, Sedona Classic, Express ve Supreme modelleriyle evde mantar kurutma ihtiyaçlarınız için sizlerle. Cam kapakları, geniş kurutma alanı sunan çok sayıda tepsisi ve eşit kurutma sağlayan özel fan sistemiyle dikkat çeken ürünler,  besin değerinden ödün vermeden düşük ısıda kurutma yapmanıza yardımcı oluyor. 
 

Mantarın Faydaları Nelerdir?

Farklı türleri, şekilleri, boyutları ve renkleri bulunan mantarlar, yenebilen türler kadar zehirde çeşitlerde bulunduruyor. Bu nedenle bilmediğimiz mantar türlerini kesinlikle tüketmemelisiniz. Mantar konusunda uzman değilseniz dahi gönül rahatlığıyla kültür mantarı çeşitlerine yönelebilirsiniz. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan mantarların sağladığı birçok fayda var. Yağsız, düşük sodyum içeren, Az kalorili ve kolesterolsüz bu yiyecekleri daha yakından tanımaya ne dersiniz? Peki mantarın faydaları neler, sizler için bilimsel kaynakları kullanarak araştırdık:

  • Öncelikle mantarlar antioksidan açısından oldukça zengin. Bu sayede serbest radikallerin vücutta neden olduğu sorunların önlenmesine destek veriyorlar. Taze mantar kadar kuru mantar da antioksidan ve özellikle selenyum içeriği ile bağışıklık sisteminin daha kuvvetli olması için bizlere yardım ediyor. (Kaynak)
  • Kalp sağlığı için oldukça önemli bir bileşen olan Beta glukan özellikle Oyster ve şitake mantarı türlerinde yer alıyor. Tip 2 diyabetin önlenmesinde etkili olduğuna inanılan ve kan şekeri dengesine yardım eden bu bileşen, kolesterole karşı da destekleyici. (Kaynak)
  • Riboflavin, niasin, pantotenik asit gibi bileşenler sayesinde mantarların B vitamini açısından zengin olduğunu söyleyebiliyoruz. Özellikle kalp sağlığının korunmasına yardımcı olan bu bileşenler, daha canlı bir cilt görünümü, ideal fonksiyonunu yerine getiren bir sinir sistemi ve hormon dengesi demek.
  • Kemik ve sinir sağlığı için oldukça önemli rol üstlenen mineraller, taze ve kuru mantar içerisinde bulunuyor.
  • Kalp, kaslar ve sinir fonksiyonları için potasyumun oldukça önemli olduğunu artık bilmeyen yok. Özellikle Portobello mantarı faydaları potasyum açısından zengin olduğu için çok yüksek. (Kaynak)
 

Mantar Nasıl Kurutulur?

Kolay temizlenen, hızla pişen mantar kurutma için de kolaylık sunan bir sebze. Üstelik mantar kurusu lezzeti, kullanışlılığı ve dokusu ile evlerinizin vazgeçilmezi olmaya aday. İşte mantarın taze tadını uzun süre korumanın harika bir yolu olan kurutma için takip etmeniz gereken adımlar:

 
  • Kurutacağınız mantarları temiz bir fırça veya pamuklu bez kullanarak iyice temizleyin. Toprak veya diğer kirleri nazikçe arındırın. Mantarı mümkünse yıkamamanız gerekiyor.
  • Sonrasında mantarları istediğiniz şekilde dilimleyin. Daha kalın dilimler daha uzun süre kurutulurken, daha ince dilimler daha hızlı kurur. Eşit dilimleme için mandolin doğrayıcı kullanabilirsiniz.
  • Kurutma işlemi için ev tipi bir kurutma makinesi kullanabilirsiniz. Fırında ısı kontrolünüz olmayacağı, nem hazne içinde kalacağı ve mantarlar pişeceği için ideal kurutma imkanı maalesef bulunmuyor. Bu nedenle mantar kurutmada uzman bir dehidratör tercih etmelisiniz.
  • Cihazınız hazır olduğunda, kurutma tepsisi üzerine mantarları düz bir zeminde tek bir katman halinde yayın. Dilimler üst üste gelmemeli, birbirine temas etmemelidir.
  • Sonrasında çiğ kurutma için cihazı 48 santigrat dereceye ayarlamalı ve 3-7 saat kurumaya bırakmalısınız. Mantar diliminin kalınlığına, cinsine göre kurutma süresi değişeceğinden bu süre zarfında kontrollü olmanız önem taşıyor. Kuru mantar hazır olduğunda içinde nem bulunmadığından emin olmalısınız. 
  • Mantarlar tamamen kuruduğunda, kuru mantarı hava geçirmez bir kapta veya vakumlu torbalarda saklayabilirsiniz. Serin, kuru ve güneş ışığından uzak bir yerde saklayarak daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
 

Mantar Kurusu İle Yapılabilecek Tarifler Nelerdir?

Mantar kurusu, taze Mantar ile yapılan hemen her tarifte rahatlıkla kullanılabiliyor. Sulu yemeklerin içerisinde İlk günkü taze formuna kolaylıkla erişen kuru mantarlar, eğer çok sulu olmayan bir yemek içerisinde servis edilecekse pişirmeden önce biraz haşlamak yeterli oluyor. İşte iyi yaşamın adresi Defya mutfağından sizler için özenle seçtiğimiz mantar tarifleri,

  • Mantar bolonez Ceyda Artun imzalı bu tarif içinde bol bol sebze bulunduruyor.  geleneksel bolonez sos tarifini aratmayan reçetede sebzelerin 3 katı kadar mantar kullanmanız lezzetin püf noktası. Salça, şeker, sirke ile deglaze olan mantarlar sebze suyu ve domates püresi ile doyumsuz lezzeti ulaşıyor. Sonra isterseniz spagetti ile isterseniz lazanya ile servis edip bitki temelli bolonezin keyfini sürebilirsiniz. 
 
  • Mantar Domates Wrap: 25 gram chia tohumunu, jöle kıvamına gelmesi için üzerine 75 gram su ilave edip bekletin. Mantar, süngerimsi yapısıyla suyu çok emdiği için yıkamak yerine silerek temizlenmeli. Kestane mantarı ve kültür mantarını, limonlu suya batırılmış ve suyu sıkılmış nemli bir havluyla toz alır gibi temizleyin. Mantarları dörde bölüp bir kaseye alın. Domatesleri soyup, çekirdekli kısımlarını çıkarın ve fazla suyunu almak için havluyla silin. Sarımsağın kabuğunu soyun. Soğanı soyup, altı parçaya ayırın. Tüm malzemeyi blender haznesine koyun ve püre haline gelene kadar karıştırın. Kurutucu tepsisine yayın, tepsilerin kenarlarından birer santimetre pay bırakın. 65 derecede 2 saat ve 58 derecede 14 saat kurutun. Afiyet olsun… 
 

Kuru mantarları çorbalara, soslara, omletlere ve diğer yemeklere lezzet katmak için kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce kısa süre kaynar suda bekleterek yumuşamalarını sağlayabilir, taneleri kullanırken suyunu da çorba veya sulu yemekler yaparken değerlendirebilirsiniz. Sizin de bizimle paylaşacağınız özel kuru mantar tarifleri varsa Defya Ailesi Instagram hesabına yazabilirsiniz. İyi yaşama rehberlik eden tüm tariflerimize tarif.defya.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.


 
Etiketler: defya
Mart 27, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR