Meyve ve Sebzeleri Besleyiciliğini Kaybetmeden Nasıl Koruyabiliriz?

Meyve ve Sebze

Temel gıda maddelerimizin en başında gelen meyve ve sebzeler doğru biçimde saklanıp, hazırlanıp tüketildiğinde vücuda yararlıdır. Meyve ve sebzeleri tüketirken yapılan bazı hatalı uygulamalar bu ürünlerin besin değerini azaltır veya yok eder. Böylece siz sağlıklı veya besleyici bir gıda tükettiğinizi düşünürken durum bunun tam tersi olabilir. Meyve ve sebzelerin besleyiciliğinden ve vitaminlerinden yüksek düzeyde yararlanmak için dikkat edilmesi gereken basit ancak önemli birkaç noktaya değiniyoruz.

 

 

En Önemlisi Mevsiminde Tüketin

Meyve ve sebze tüketiminde dikkat edilmesi gereken en kritik konu mevsiminde tüketmektir. Mevsiminde tüketilmeyen meyve sebze türleri vücudumuz için sandığımız kadar yararlı olmayabiliyor. Günümüzde mevsimi dışında gelişen tarım yöntemleriyle üretilen ürünler mevcut ancak bu ürünleri üretebilmek için tarımsal destekleyici yan ürünler kullanılır ve bir yaz meyvesi kışın üretildiği kadar vitamin ve mineral yönünden zengin olmayabilir.

 

Meyve ve Sebzeleri Uzun Süre Bekletmeyin

Evet buzdolabında bile… Taze meyve ve sebzeler dalından koparıldıktan sonra besin değeri kaybına uğramaya başlar. Muhtemelen yaşadığınız şehre gelme süresini de hesaba katarsak 1 hafta beklettiğiniz bir meyve ile satın aldıktan sonra hemen tükettiğiniz meyve arasında besleyicilik bakımından oldukça fark olacaktır. Bu nedenle ihtiyacınız olan miktarlarda taze ürünleri satın almalısınız. İhtiyaç fazlası olanları ise derin dondurucuda saklayıp yemeklerde veya uygun olanları smoothielerinizde kullanabilirsiniz.

 

Meyve ve Sebzelerin Suyunu Bekletmeyin

Meyve ve sebzeleri taze ve bütün olarak tüketmek en faydalı yöntem olsa da içerik bakımından zenginleştirdiğimiz meyve-sebze sularını ve smoothielerin hayatımızda olmasından çok memnunuz. Fakat meyve ve sebze sularını hazırladıktan sonra bekletmek ne yazık ki besleyici özelliklerini, vitamin ve minerallerinin oldukça hızlı kaybolmasına neden olan bir yöntem. Sıvı hale getirilen meyve ve sebzelerin ısı ve oksijenle teması çok daha hızlı olacağı için bozulma çabuk gerçekleşir. Faydalı bir ürün tükettiğinizi zannedersiniz ancak gerçek görünenden daha farklıdır.

Sıkmış olduğunuz meyve suyunu cam bir haznenin içerisinde kapağa yaklaşabildiği kadar doldurarak haznenin içerisindeki oksijeni azaltabilirsiniz. Sonrasında üzerine streç film ile kapatarak oksijen ile temasını azaltabilirsiniz. Bu sayede meyve suyunuzun besin değerini biraz daha uzun süre saklayabilirsiniz.

 

Meyve ve Sebzeleri Tazyikli Suda Yıkamaktan Kaçının

Evet, çok dikkat edilen bir durum olmadığını düşündüğümüz tazyikli suda yıkamak meyve ve sebzelerin dokularına zarar vererek vitamin ve minerallerin eksilmesine neden olabiliyor. Özellikle kabuk ve dış kısımda yoğunlaşan besleyici özellikler tazyikli su ile birlikte akıp gidebiliyor. Bu nedenle nazikçe veya bir kovanın içerisinde meyve ve sebzelerinizi yıkayabilirsiniz. Hem de su israfını en aza indirmiş olursunuz.

 

Küçük Doğranmış Meyve ve Sebzeler

Oksijen ve ışık demiş miydik? Meyve sebzelerin yaş kısımlarının oksijen ve ışık ile temasını ne kadar artırırsanız bozulma o kadar hızlı gerçekleşir. Bozulma aynı zamanda vitamin ve mineral kaybı demektir. Meyve sebzeleri olabildiğince tek parça halinde veya doğranarak saklanması gerekiyorsa da derin dondurucuda saklamak en doğrusu olacaktır.

 

Vitamini Kabuğunda

Jenerik olarak annelerimizden çok fazla duyduğumuz bir cümle olan “vitamini kabuğunda” oldukça doğru ve faydalı bir bilgi. Sebzelerde bu durum biraz daha farklı olsa da çoğu meyveyi kabuğu ile birlikte tüketebiliriz. Özellikle smoothielerde veya soğuk sıkım meyve sularında elma, armut, şeftali gibi meyvelerin kabuklarını soymadan direkt kullanabilirsiniz. Bu sayede maksimum besleyicilik, vitamin ve mineral elde etmiş olursunuz.

 

 

Sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak ürünlerimizi yakından tanımak için Defya Ailesi Sağlıklı Yaşam Ürünlerini inceleyin.

Sağlıklı tarifler için tarif sayfamızı inceleyin.

Daha farklı yazılarımızı görmek için buraya tıklayarak ulaşabiirsiniz.

Defya Ailesi Youtube kanalını takip ederek sağlıklı yaşam ürünlerimizi ve reçete videolarımızı izleyebilirsiniz.

Etiketler: defya
Ocak 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR