Mor Patates Nedir, Faydaları Nelerdir?

Mor Patates Nedir, Faydaları Nelerdir?

Mor patates, son yıllarda sağlık bilincinin artmasıyla popülerlik kazanmış bir sebze. Özellikle 100 yılın üzerinde yaşayan insanlar hakkında hazırlanan popüler bir belgesel serisi, bu sebzeyi daha yakından tanımamıza neden oluyor. Antioksidan özelliği ile uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olarak gösterilen mor patatesin adını daha çok duyacak gibiyiz. Peki hem lezzetli hem de sağlığa faydalı mor patatesin faydaları, besin değerleri ve lezzetli yemeklerde kullanımı hakkında detaylı bilgi almak ister misiniz? Yazımızda bulacağınız detayları şöyle özetleyebiliriz: 

  • Mor patates yemekleri hazırlarken kullanabileceğiniz Defya ürünlerimiz var! Siz de mutfağınızın pratik yardımcıları ile bu faydalı sebzeyi sofralarınıza kolaylıkla taşıyabilirsiniz. 
  • Mor patates faydaları ile şaşırtıyor. İşte tüm detayları ve bilimsel dayanakları ile mor patatesin yararları… 
  • Mor patates nasıl kurutulur biliyor musunuz? Sizinle paylaşacağız. 
  • Son olarak mor patates tarifleri yazımızda. Defya mutfağında hazırlanan birbirinden leziz tarifleri mor patatese uyarlayarak siz de yapabilirsiniz. 

Mor Patates Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Fırında kızartılarak, püre haline getirilerek veya çorba ve salatalarda kullanılarak mor patates tariflerini hayata geçirebilirsiniz. Bu sebzeyi zahmetsizce sofralarınıza getirmek için tercih edebileceğiniz cihazlar ise Defya koleksiyonunda, 

  • Lurch Vario Mandolin, mutfakta kesme işlemini basit, hızlı ve hassas bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olan bir mutfak aleti. Ürün farklı kesme stilleri ve kalınlıkları sunan değiştirilebilir bıçaklarıyla dikkat çekiyor. Düz kesim için düz bir bıçak, kafes veya dalgalı kesim için tırtıklı bir bıçak, ve ince şeritler için jülyen bıçak bulunduruyor. Ayrıca, parmakları koruma amacı taşıyan bir gıda tutma aparatı da var. Lurch Vario Mandolin, dört sağlam kaymaz ayağı sayesinde tezgaha sıkıca tutunarak ekstra güvenlik vadediyor.
  • Sebze ve Meyve Kurutucular ile gıdalarınızı sağlıklı ve lezzetli bir şekilde kurutabilirsiniz. Düşük ısıda, maksimum besin değerinde kurutma sağlayan cihazlar, geniş iç hacimleri ile farkı yiyecekleri aynı anda kurutmaya imkan tanıyor. Sıcaklık ve süre ayarı kolaylıkla yapılarak mükemmel kontrol sağlıyor. Üstelik enerji tasarrufu sağlayan düşük kaynak tüketimi de cabası… Siz de Tribest markasının dünyaca ünlü kurutma makinelerini Defya.com.tr’de bulabilirsiniz. 
  • Blender çeşitleri Defya’nın en sevilen ürünleri arasında. Tribest ve Blendtec markalarının dünyaca ünlü ürünlerini kullanıcılarla buluşturan Defya, keskin bıçaklı ve son derece güçlü modeller ile yemek yapmayı kolaylaştırıyor. Personal ürünleri ile pratiklik gereksinimine yanıt veren Tribest ve dünyanın en popüler blenderlarını sunan Blendtec ile siz de tanışabilirsiniz. Hemen Defya’yı ziyaret edin! 

Mandolin ile mor patatesleri incecik dilimlemek, kurutucularla sağlıklı sebze kuruları yapmak, blender ile mor patates çorbaları ve püreleri imal etmek elinizde! 

 

Mor Patates Faydaları Nelerdir? 

Aslında mor patates, beyaz patatesin mor renkteki bir çeşidi. Sebzenin bu cezbedici rengi, mor patatesin içeriğinde bulunan antosiyanin adı verilen doğal bir pigmentten geliyor. Bu madde aynı zamanda kırmızı lahana, yaban mersini ve kızılcık gibi diğer gıdalarda da bulunuyor. Antosiyanin, antioksidan özellikleriyle bilinen ve vücudu serbest radikallerin zararlarına karşı koruyan özel bir bileşen. İşte bu nedenle mor patatesin faydaları saymakla bitmiyor, onlardan birkaçı:

  • Yapılan çalışmalara göre,  mor patates, antosiyaninler sayesinde yüksek düzeyde antioksidan içeriyor. Bu antioksidanlar, hücresel hasarı önlerken bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek oluyor. 
  • Çalışmalar, sarı patates yerine mor patates tüketmenin kan şekeri dengesi için daha iyi olduğunu gösteriyor. 
  • Kaynaklara göre, antioksidan içeriği mor patatesi kanser önlemeye yardımcı gıdalar arasına yerleştiriyor. Laboratuvar deneylerinde kanserli hücrelerin mor patateste yer alan antioksidanlardan zarar gördüğü ispatlanmış durumda. 
  • Bol lifli gıdalar arasında sayılan mor patatesin faydalarından biri lif alımına katkı sağlayarak kilo kontrolü ve sindirim sağlığını iyileştirmesi. Düzenli tüketim, bağırsak mikrobiyatasını üzerinde olumlu etki sunuyor. 
  • Mor patates besin değeri açısından oldukça cömert. Kalsiyum, potasyum gibi mineraller yönünden zengin olan sebze, kemik sağlığının korunmasına destek oluyor. 
  • İçeriğindeki A vitamini, göz sağlığını korumaya imkan tanıyor. 

Mor patates, sağlığa faydalı bir sebze olmanın ötesinde, besin değeri bakımından da oldukça zengin bir profil sunuyor. 100 gram mor patateste yaklaşık olarak 86 kalori bulunuyor. Bu düşük kalori demek, yani diyetlerde rahatlıkla tüketilebiliyor. Aynı miktar, yaklaşık 20 gram karbonhidrat, 2 gram protein, ve sadece 0.1 gram yağ içeriyor. Ayrıca, 3 gram lif içermesi sindirim sistemine destek sağlıyor ve tokluk hissi yaratıyor. Mor patateste zengin miktarda A vitamini (1,635 IU), C vitamini (20.2 mg), potasyum (535 mg), demir (1.61 mg), kalsiyum (24 mg) ve magnezyum (25 mg) var. Tüm bu besin değerleri, mor patatesi sağlıklı diyetin önemli bir bileşeni yapıyor. Sebze bilimsel olarak desteklenen sağlık yararlarının yanı sıra, mutfaklarda farklı yemeklerde kullanımıyla da ön plana çıkıyor. 

 

Mor Patates Nasıl Kurutulur? 

Mor patates kurutmak için Sedona kurutucunuzdan yararlanabilirsiniz. Patatesleri incecik dilimleyerek kurutma süresinin daha kısa olmasını sağlayabilirsiniz. Eğer ön haşlama yapacaksanız sonrasında buzlu suya koyarak sebzelerin rengini korumasını sağlayabilirsiniz. Ön haşlama durumunda 50°C’de 3 saat kurutarak nefis mor patates cipsleri yapabilirsiniz. Ön işlem olmadığı durumda ise 65°C’de 2 saat ve 48°C’de 18 saat kurutarak mor patatesleri kurutabilirsiniz.

 

Mor Patates Tarifleri 

Mor patates ile yapabileceğiniz tarifler arasında neler yok ki… Sarı patatesi kullandığınız hemen her yerde mor patatesi de kullanabilirsiniz. Fırında pişirebilir, kızartabilir, püresini yapabilir, salatasını hazırlayabilir, çorba ve yemeklere kıvam artırıcı olarak ekleyebilirsiniz. Defya mutfağında hazırlanan patatesli tariflerden ilham alarak mor patatese uyarlayabileceğiniz tariflerimiz sizlerle; 

  • Mor Patates Cipsi: Patatesleri dilimledikten sonra dilediğiniz sosla marine edebilirsiniz. Ardından sosun içinde 1 gece buzdolabında bekletmek en aromatik sonucu almayı garanti ediyor. Böyle bir zamanınız yoksa baharatlarla tarifi sonlandırmayı deneyebilirsiniz. Ancak zamanınız varsa kesinlikle marinasyonu öneriyoruz. Patatesleri sostan süzüp tek tek kurutma örtüsüne dizerek kurutma sürecine geçebilirsiniz. Üst üste gelmeyecek şekilde dizilen sebze dilimlerini Sedona Kurutucu’nuzda 2 aşamalı olarak 65°C’de 2 saat ve 48°C’de 18 saat olarak kurutabilirsiniz. Toplam 20 saat sonunda mor patates cipsiniz hazır! 
  • Yağsız Mor Patates Püresi Cipsi: Eğer püre yapılmış patates cipslerinden hoşlanıyorsanız mor patatesi de bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Soyup küp küp doğradığınız patatesleri haşlamanız gerekiyor. Sonrasında blenderdan geçirmeli ve içine damak tadınıza uygun baharatları, tuzu veya sirkeyi ilave etmelisiniz. Püreyi bir spatula yardımıyla kurutma örtüsü üzerine serdikten sonra 60°C’de 12 saat kurutabilirsiniz. Nefis aromalı ve yağsız mor patates cipsleriniz tadıma hazır!
Mor Patates Pave: Ceyda Artun’un patates pave tarifini mor patatese uyarlayabilirsiniz. Catto ile incecik yapraklar haline getirdiğiniz mor patateslerin arasında yulaf içeceği, muskat, hindistan cevizi yağı, tuz ve zeytinyağından oluşan sosu dökerek adeta bir börek gibi hazırlayabilirsiniz. 15-20 kat sebze yaprağından oluşan tarifi 175°C ısınmış fırında 45 dakika pişirerek harikalar yaratabilirsiniz.
Etiketler: defya
Ekim 31, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR