Nane Nasıl Kurutulur?

nane

Tüm tazeliğiyle mutfaklarınıza mis kokular taşıyan naneleri yaz günlerinde kurutarak saklayabilirsiniz. Hem yemeklerinizde hem de çay ve çorbalarınızda kullanabileceğiniz kuru naneleri evinizde hazırlamak çok kolay. Hemen her yerde kuru nane bulsanız da evde kurutulan nanenin yeri bir başka. Nasıl yaptığınızı bildiğiniz, temizliğinden ve kurutma şartlarından emin olduğunuz nanelerin tadı da çok lezzetli … Siz de nane nasıl kurutulur öğrenerek bunu deneyimleyebilirsiniz. Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar şöyle sıralanıyor: 

  • Nane Kurutma için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 
  • Nane Nedir?
  • Kuru Nanenin Faydaları Nelerdir?
  • Kuru Nane Zayıflatır mı?
  • Nane Kurutmanın Avantajı Nedir? 

Peki nane nasıl kurutulur? İlk olarak naneleri iyice yıkamalısınız. Tüm tozundan, toprağından arındığına emin olduktan sonra kısa süre de olsa karbonatlı suda bekletebilirsiniz. Ardından böcek varsa sirkeli suya almalısınız. Ancak nane yaprakları hassas olduğundan bu süreyi çok uzun tutmamanız önemli. Sonrasında iyice duruladığınız ve suyunu süzdüğünüz nane yapraklarını pamuklu bir havlu yardımıyla nazikçe kurulamalısınız. Bu kısa hazırlık işlemleri sonrasında kurutmaya geçebilirsiniz. 

Nane kurutmanın püf noktalarının başında naneleri ayıklamamak var. Yapraklar çok hafif olduğu için saplarını kopardığınızda uçuşacaktır. Bu nedenle kurutma makinesine yerleştirirken saplarını ayıklamamaya özen göstermelisiniz. Üstelik kuruduktan sonra naneleri saplarından tutarak ufalayabilir ve çok daha kolay bir şekilde ayıklayabilirsiniz. 

İşte adım adım nane nasıl kurutulur? 

 
  • Nane kuruturken diğer birçok sebze/meyve gibi ön haşlama yapıp yapmamak size kalmış. Ancak bizim kişisel deneyimimiz haşlama suyuna batırılıp çıkarılan nanelerin rengi daha koyu olsa da kokusunu biraz kaybettiği yönünde. Bu nedenle Defya olarak bizler, naneyi ön işlem yapmadan kurutmayı tercih ediyoruz. Siz de bu şekilde yapmayı tercih edebilirsiniz.
  • Temiz naneleri üst üste gelmeyecek şekilde, nazikçe tepsi örtüsüne dizebilirsiniz. Nane yaprakları kurumayla beraber küçüleceği için paslanmaz çelik tepsilerden aşağı düşebiliyor. Bunu önlemek adına tepsi örtüsü kullanabilirsiniz. 
  • Dizme işlemi sonrasında naneleri, 48 derece ısıda 5 ile 7 saat arasında kurutabilirsiniz. 
  • Nanenin cinsine, yaprakların sertliğine, odanın nem oranına bağlı olarak kurutma süresi değişebileceğinden kontrollü olmalısınız. 
  • Küçük yaprakların daha önce kuruyacaklarını aklınızda tutarak, kuruyanları kontrol ederek cihazdan alabilirsiniz. 
  • Nane yapraklarını elinizde saptan ayırdıktan sonra blender haznesine alarak saniyeler içinde dilediğiniz büyüklükte kuru nane tozları yapabilirsiniz. 

Nane nasıl kurutulur, tüm detaylarıyla anlattığımız videomuz sizlerle: 

 

Nane Kurutma için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Satın aldığınız veya kendi yetiştirdiğiniz naneleri evinizin konforunda kolaylıkla kurutmak, kuru nane tozları hazırlamak elinizde. Çünkü Defya’nın uzman yardımcıları yanınızda: 

  • Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi, Defya ailesinin sebze meyve kurutucu alternatifleri arasında, en çalışkan üyelerden biri. İki aşamalı kurutma özelliği bulunan cihaz, önce yüksek sonra düşük ısıda kurutma yapabiliyor. 11 adet paslanmaz çelik raf bulunduruyor. Onunla farklı aromatik bitkileri, sebze ve meyveleri kurutarak mutfağınızda israfın önüne geçebilirsiniz. 
  • Blender modelleri sağladıkları güç ile sadece saniyeler içinde kuru yaprakları toz haline getirebiliyor. Blendtec modelleri 1560 W’tan başlayan gücü ile sert sebze ve meyvelere meydan okurken yaprakları da kolaylıkla toz haline getirebiliyor. Elde ufalama zahmeti olmadan kuru nane, kekik, biberiye hazırlamak için sizin de tek yapmanız gereken profesyonel bir cihaz sahibi olmak. Üstelik blenderlar ile ezmeler yapabilir, soslar, sulu hamurlar dahi hazırlayabilirsiniz. Dünyanın en popüler blenderlarından Blendtec ürünlerine Defya ayrıcalıkları ile sahip olmak elinizde! 

 

Nane Nedir?

Nane, taze veya kurutulmuş yaprakları ile aromatik ve ferahlatıcı tat sunan yeşil bir bitkidir. Özgün kokusu, ince yaprakları ve kolay yetiştirilebilme özelliği ile evlerin balkonlarında, saksılarda bile üretilebiliyor. Genellikle yemeklere çeşni vermek veya aromayı artırmak amacıyla kullanılan nane, içeceklerde ve tatlılarda da karşımıza çıkıyor. Hem alkollü hem de alkolsüz soğuk ve sıcak birçok içecek reçetesinde naneye rastlayabilirsiniz. Aynı zamanda sağlık açısından çeşitli yararları olduğuna inanılan bu bitki, ülkemizde de sıkça tüketiliyor. Nane özellikle çay, salata, tatlılar, dondurmalar ve kokteyllerde bulunarak hemen her gün menülerimizde yerini alıyor. 

 

Kuru Nanenin Faydaları Nelerdir?

Yağı, taze yaprağı, kuru hali ile çeşit çeşit yararlar sunan nanenin faydaları adeta saymakla bitmiyor. Siz de mutfaklarınızda naneye yer vererek, nane nasıl kurutulur öğrenerek nanenin faydalarını bizzat deneyimleyebilirsiniz: 

  • Kuru nane, ferah aroması ile nefesi tazelemek için tercih ediliyor. Ağız hijyenini destekliyor. (Kaynak)
  • Nane kokusunun sezaryen ve kemoterapi sonrasında görülen mide bulantısını azaltmaya yardımcı olduğu çalışmalarla ortaya konmuş durumda. (Kaynak)
  • Nane yaprakları bağışıklığı destekleyen flavenoidler, mineral ve vitaminler açısından oldukça zengin. Antioksidan içeriği ile serbest radikaller ile savaşa yardımcı oluyor. Çoğu çalışma nane yağı ile yapılsa da yağı alınmamış yapraklar da benzer faydaları sağlıyor. Bu nedenle evde nane nasıl kurutulur öğrenmeli ve yağını muhafaza eden aromatik bitkileri, evinizde toz haline getirmelisiniz. 

 

Kuru Nane Zayıflatır mı?

Kuru nane ile kalorisiz aromatik çaylar hazırlamanız mümkün. Yapılan çalışmalar insanların günde birkaç kez nane kokusu soluduğunda dahi daha az kalori aldığını gösteriyor. Açlık hissini yatıştırdığı düşünülen nane kokusunu doyasıya içinize çekmek için kuru nanelerden çay yapabilirsiniz. Kuru nane zayıflatır mı sorusunun yanıtı direkt “evet” olmasa da dolaylı olarak etkili olabileceği düşünülüyor. Eğer siz de kilo kontrolü konusunda sizlere yardımcı olacak besinler arıyorsanız, evinizde nane nasıl kurutulur öğrenerek çalışmalara başlayabilirsiniz. Nanenin faydalarından yararlanabilir, zayıflamaya yardımcı olup olmadığını deneyimleyebilirsiniz.

 

Nane Kurutmanın Avantajı Nedir? 

Evinizde kurutucular vasıtasıyla nane kurutmanızın birçok avantajı ve birkaç önemli hususu var. Öncelikle kurutma için özel tasarlanan cihazların çalışma sistemine hakim olmalısınız. Cihazlar, ortamdaki havayı alıp ısıtarak arkadaki pervanelerden içeri doğru itiyor. Bu sırada içeride sürekli bir hava sirkülasyonu devam ediyor. Ayrıca yanlarda yer alan menfezler, içerideki nemin dışarı atılmasını sağlıyor. Fırın gibi kapalı olmayan bu özel tasarım sayesinde nane gibi baharatlar, meyve ve sebzeler kolaylıkla kuruyarak besin değerini kaybetmeden neminden arındırılıyor. 

Nane kurutmanın avantajlarını hatırlatmamız gerekirse: 

  • Evde kurutulan nanenin faydaları çok daha fazla. Çünkü temizliğinden emin oluyor ve doğru şartlarda kurutulduğunu biliyorsunuz. Besin değerini koruyan cihazlarda kurutma yaptığınızda kuruyan nanelerinizi içiniz rahat bir şekilde tüketebilirsiniz. 
  • Nane kurutmanın avantajları arasında lezzeti, aromayı konsantre bir şekilde saklamak da var. Birkaç demet naneden sadece küçük bir kavanoz kuru nane çıkacağını aklınızda tutmalısınız. Bu konsantrasyon işlemi naneye uzun ömür kazandırırken sizin de yerden tasarruf etmenizi sağlıyor. Kuru naneyi az miktarda kullanarak da ile bol lezzet yakalamanın tadını çıkarmak kalıyor.
  • Nane nasıl kurutulur bildiğinizde, evinizde kararan yaprakları kolaylıkla ayırabilirsiniz. Çürüyen, sararmış veya küflenmiş kısımları ayırdığınız için çıkan kuru nane de çok daha uzun ömürlü olabiliyor. Oysa eğer doğru ayıklama yapmazsanız maalesef kuru nanenin de ömrü kısalıyor ve nanenin faydalarını beklerken ortaya çıkabilecek küf gibi organizmalar vücudunuza zarar verebiliyor. 
Etiketler: defya
Eylül 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR