Pesto Sos Nasıl Yapılır?

Pesto Sos

Pesto sosu, İtalyan mutfağının vazgeçilmez soslarından biri. Ancak günümüzde dünyanın farklı mutfaklarında yapılan çeşit çeşit versiyonları ve geleneksel reçeteleriyle her sofranın demirbaşı. Elbette Defya Mutfağı’nda da pesto sos yapımı yer aldı. Bu makalede, evde pesto sosu nasıl yapabileceğiniz hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız. Ayrıca, pesto sosunu kullanabileceğiniz yaratıcı yolları da ele alacağız. Yazımızda şu başlıkları bulabilirsiniz: 

  • Pesto Sos Yapımında Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri yazımızda sizlerle. Siz de çok daha hızlı bir şekilde, tam kıvamında soslar elde edebilirsiniz. 
  • Pesto Sos Nelerde Kullanılır? Mutfağınızda harikalar yaratmak için biraz ipucuna ihtiyacınız varsa önerilerimize kulak vermelisiniz. 
  • Pesto Sosun Besin Değerleri sizlerle. Ayrıca sosun faydalarını da sizlerle paylaşıyoruz. Şimdi fesleğenli bu nefis sosu daha çok tüketmek için birçok yeni nedeniniz var! 

Yeşil rengiyle sofralara renk katan, damak çatlatan lezzetiyle hemen her yemeğin lezzet sırrı olan pesto sos tarifi tanışmaya hazır mısınız? Eğer yanıtınız “evet” ise sizleri profesyonel ev aletlerinin pratikleştirdiği, birbirinden inovatif reçetelerin yer aldığı Defya mutfağına davet ediyoruz. 

Peki geleneksel pesto sos tarifi nasıl yapılır? Onu hazırlamak oldukça kolay. İşte adım adım yapmanız gerekenler: 2 su bardağı kadar fesleğen yapraklarını, yarım su bardağı parmesan peynirini, ⅓ bardak çam fıstıklarını ve 3 diş sarımsağı profesyonel blender haznesinde karıştırın. Bu sırada karışıma yavaşça zeytinyağı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Homojen karışım hazır olduğunda tuz ve karabiber ekleyerek tatlandırın. Pesto sos yapımı bu kadar kolay!

Defya usulü pesto sos tarifi ise Ceyda Artun imzası taşıyor. Blendtec Blender ile hazırlanan pesto sos yapımı çok pratik. Üstelik fesleğen yerine karalahana kullanıyoruz. Diğer taraftan tam bir kış tarifi olan bu özel reçetede çam fıstıklarının yerini de kaju alıyor. 

 

 

Pesto Sos Yapımında Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

Pesto sos yapımını pratikleştiren Defya ürünlerimize mutfağınızda yer açın: 

  • Twister hazne: Ezme ve sos yapımını kolaylaştıran Twister hazne sayesinde, karışımları karıştırmak için cihazı durdurmak gerekmiyor. Ezerken karıştırma kolaylığı sunan hazne 1 litrelik geniş hacmi sayesinde kullanışlılık vadediyor. Örneğin onunla fındık, fıstık ezmeleri yapabilir, tam kıvamında pesto sos tarifi hazırlayabilirsiniz. 
  • Personal Blender: Kırılmaya dayanıklı cam kapları, paslanmaz çelik bıçak sistemi ile son derece kullanışlı. Onunla soslar, smoothieler hazırlamak sadece dakikalar alıyor. Üstelik farklı boyutlardaki cam kapları yanınızda taşıyabilir, kullanacağınız zaman için kolaylıkla muhafaza edebilirsiniz. Pratik ve hızlı özel cihaz ile çeşit çeşit dip soslar hazırlamak hiç bu kadar pratik olmamıştı… 
  • Spiral Doğrayıcı: Sebzelerden spagetti yapmak için tek ihtiyacınız olan bir Lurch doğrayıcı. Onunla 3 farklı kalınlıkta şeritler kesebilirsiniz. 2-3 mm genişliğinde şeritler oluşturabilir, spiral kurdeleler ile saniyeler içinde sebze makarnaları hazırlayabilirsiniz. Bu ürün sayesinde pesto sos yapımı kadar kolay olan sebze makarnaları ile sofranızda yeniliğe “merhaba” deyin. Böylelikle mükemmel uyumu sofranıza getirebilirsiniz.

Siz de Defya’nın mutfak işlerini kolaylaştıran profesyonel yardımcıları sayesinde fesleğen ferahlığını mutfaklarınıza getirebilirsiniz. İster geleneksel ister yenilikçi pesto sos yapımı ipuçlarını kullanarak mutfakta harikalar yaratabilir, spesiyaller oluşturabilirsiniz. 

 

Pesto Sos Nelerde Kullanılır?

Pesto sos tarifi, İtalyan makarnalarının olmazsa olmazlarından biri… Ancak pesto sosu sadece makarna sosu olarak kullanılmıyor. İşte pesto sosun lezzet kattığı bazı yemekler:

  • Makarnalar: Pesto sosu, en çok makarnalarla birlikte kullanılıyor. Hatta farklı makarna çeşitleriyle bir araya getirerek farklı tatlar yaratabilirsiniz.
  • Sandviçler ve wrapler: Pesto sosu, sandviçlerin ve wraplerin içinde kullanarak daha lezzetli spesiyaller oluşturabilirsiniz. Fast food’un da sağlıklı versiyonları olabileceğini kanıtlayan bu özel tarifler için yaratıcılığınızı biraz devreye almanız yeterli. 
  • Et yemekleri: Pesto sosu, et yemeklerine de lezzet katıyor. Tavuk, dana veya balık gibi farklı et çeşitleriyle bir araya getirerek harika yemekler yapabilirsiniz. Marinasyonda fesleğen aromasını denemelisiniz. 
  • Çorba: Pesto sos tarifi, bazı sıcak ve soğuk çorbalarda kullanılarak daha zengin bir aroma elde ediliyor. Örneğin kremalı çorbalara biraz ekleyebilirsiniz.
  • Pizza: Pesto, pizza sosu olarak kullanılabiliyor. Farklı pizza malzemeleriyle birlikte kullanarak lezzetli pizzalar yapabilirsiniz. Örneğin fesleğen mantar ile benzersiz bir uyumun başrollerde… Mutlaka deneyin.
  • Salata: Pesto, salataların üzerine serpilerek farklı bir tat elde ediliyor. Özellikle yeşil salataların en lezzetlisi olacak bu küçük sırrı diyet zamanlarında sıkça hatırlayabilirsiniz. 
  • Dip soslar: Sadece farklı dip sosları yapmak için dahi pesto sos yapımını öğrenmelisiniz. Öyle ferah bir lezzeti oluyor ki sağlıklı cipslerin vazgeçilmezi olacağından eminiz. 

Pesto sos tarifi ve lezzeti ile çok yönlü olduğu için farklı yemeklerde kullanılması olası. Siz de yaratıcılığınızı kullanarak yaptığınız yemekleri Defya Ailesi ile paylaşabilirsiniz! 

Pesto sos yapımı ile taçlandırdığımız diğer Defya tarifleri ise şunlar: 

  • Bütünsel Beslenme Danışmanı Özlem Saraç Özcan imzalı reçetemizde makarnanın yerini kabak alıyor. Tadına doyum olmayan bu hafif lezzet ile siz de yaz sofralarını şenlendirebilirsiniz: 
     
 
  • Ebru Dündar ile sağlıklı reçeteler serimizin ürünü olan Domatesli Kekikli Tohumlu Raw Vegan Kraker ve Pesto Sos tarifi de fit atıştırmalık isteyenlerin gözdesi. Dahası siz de hafif atıştırmalıklarla daha fit bir görünüm elde ederken ara öğünlerinizi tatlandırabilirsiniz. Leziz ve hafif bu özel reçeteyi zaman kaybetmeden hemen deneyin: 
     

 

 

Pesto Sosun Besin Değerleri

Fesleğenli soslar, zengin lezzeti ve kullanım kolaylığı ile her geçen gün daha da popülerleşiyor.  Üstelik Pesto sosu yapımı da oldukça kolay. Peki, pesto sosunun besin değerleri hakkında neler biliyorsunuz? Pesto sos tarifi, içeriğindeki çeşitli malzemeler nedeniyle hafif bir seçenek olarak kabul ediliyor.

Genel olarak, ¼ cup (63 gram) pesto sos tarifinin besin değeri şu şekilde:

  • Kalori: 263 kcal
  • Yağ: 24 gram
  • Protein: 6 gram
  • Karbonhidrat: 6 gram

Unutmayın ki, pesto sosunun besin değerleri, kullanılan malzemelere ve tarife göre değişebiliyor. Hatta evde dahi yapsanız makarna, et, salata gibi yemeklere eklerken miktarını kontrol etmeye dikkat etmelisiniz. Ne de olsa, her zaman dengeli bir beslenme programını takip etmek önemli. 

Peki pesto sos yapımını teşvik edecek faydaları neler? Orijinal tarifin içinde bol miktarda sızma zeytinyağı var. Yani tarif, kalp sağlığı için faydalı tekli doymamış yağlar içeriyor. (Kaynak)  İçeriğindeki çam fıstığı antioksidan etkisi ve sağlıklı yağ içeriği ile inflamasyonun önlenmesine yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalara göre, kan şekerinin, kolesterol düzeyinin ve kan basıncının dengelenmesine destek veriyor. Ayrıca pesto sos tarifinde bol miktarda kullanılan hakiki zeytinyağının bakteri ve mikroplara karşı savaşta etkin rol oynadığı kanıtlanıyor. Buna ek olarak sarımsak ve zeytinyağı birleşiminin tansiyon ve kolesterol dengelemede fayda sağlayabileceği yine çalışmalarla açıklanmış durumda. Yüksek antioksidan etki vadeden fesleğenin de patojenlere karşı önemli bir aktör olduğunu hatırlatmakta fayda var. Siz de bu bilgiler ışığında mutfağınızda daha çok pesto sos yapımına yönelebilirsiniz, elbette ölçülü tüketim kaydıyla. Afiyet olsun…

Etiketler: Defya
Mart 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR