Pirinç Unu Nasıl Yapılır? Pirinç Unu Faydaları Nedir?

Pirinç Unu

Özellikle Asya ülkelerinin temel gıda maddelerinden biri olan pirinç, un haline getirildiğinde pirinç unu adını alıyor. Hem beyaz hem de kahverengi pirinçten yapılabilen unlar, glüten içermemesi ile glütensiz beslenen kişiler için kolay bulunabilen alternatiflerden biri. Farklı pirinç türlerinden yapılmış çeşit çeşit unu bulabilirsiniz. Ancak en yaygın olan kullanılan beyaz pirinçten yapılan unlar. Peki pirinç unu nasıl yapılır? Temiz ve kuru olan pirinçlerin öğütülmesi ile elde edilen un homojen ve pudra kıvamında oluyor. Un için ticari işletmelerde endüstriyel makineler kullanılsa da evde de tahıllardan un yapmak mümkün. 

Evde pirinç unu yapmanın püf noktalarına geçmeden önce yazımızda bulacağınız diğer bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. 

  • Öncelikle pirinçten un yaparken kullanabileceğiniz Defya ürünlerini anlatacağız. Mutfağınızın profesyonel yardımcısı olacak ürünlerle siz de evde kolaylıkla un elde edebilirsiniz.
  • Ardından bir blender ile pirinç öğütme nasıl yapılır, püf noktaları neler sizlerle paylaşacağız.
  • Sonrasında pirinç unu ile neler yapılır sorusuna yanıt niteliğindeki reçetelerimiz tariflerimiz olacak.
  • Pirinç unu nasıl saklanır tüm ayrıntılarıyla anlatarak sizlere muhafaza ipuçları vereceğiz.
  • En sonunda pirinç unu faydaları nelerdir tek tek not düşeceğiz. Pirinç unu kalorisi ve besin değeri hakkında da bilgi vereceğiz. 

 

Pirinç Unu Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

  • Hawos Oktagon Ev Tipi Taş Değirmen, evde tahıl öğütme işlemini yapmakta uzman. Almanya merkezli bir marka olan Hawos tarafından üretilen ürünün, içinde yer alan taşlar sayesinde buğday, çavdar, mısır gibi tahılların öğütülmesi mümkün. Ayrıca, farklı öğütme seviyeleri için ayarlanabilmesi istenen tane büyüklüğünde unlar elde etmeye yardımcı oluyor. 
  • Blendtec Designer 650 Blender: Smoothie yapmak, sos hazırlamak, çorbalar yapmak ve daha pek çok işlem için pratik bir yardımcı. 6 farklı programla çalışan 3 beygirlik motora sahip model, 1560 Watt gücünde. Endüstriyel gücü evlerinize getiren tasarım sayesinde siz de mutfak işlerini kısa sürede tamamlayabilirsiniz. Artık hayata daha çok vakit kalıyor. 
  • Blendtec Classic 575 Blender: En yüksek endüstriyel standartları ev kullanımına uygun hale getiriyor. 2 programı (Smoothie ve Temizlik) + 2 süreli programı (60 ve 90 saniye) bulunuyor. Ayrıca darbe modu ve 5 aşamalı hız ayarı sayesinde mutfaktaki hemen her ihtiyacınız için çalışkan bir asistan. 1560 Watt gücündeki motoru ve kullanışlı özellikleri ile siz de 575’e hayran kalacaksınız. 

Bir Blenderda Pirinç Unu Öğütme

Eğer evinizde endüstriyel güçte bir blender varsa, pirinç unu nasıl yapılır diye fazla düşünmenize gerek yok. Çünkü her şeyi sizin yerinize o halledecek… Güçlü bir blenderda pirinç unu öğütmek için ortalama 50 saniyeye ihtiyacınız var. Bu süre zarfında en yüksek hızı kullanarak pirinç tanelerini un haline getirebilirsiniz. 

Pirinç unu nasıl yapılır öğrenmek için örnek videomuzdan yararlanabilirsiniz. Ancak hatırlatmalıyız, sert tahıl öğütmek haznede performansı etkilemeyen çizikler kalmasına yol açabiliyor. Herhangi bir tahıl öğütmeden önce bunu aklınızda tutmalısınız. Haznenizde kahveden tahıl ununa dek birçok taneyi kolaylıkla öğüterek hazırlayabilirsiniz: 

 

 

Taş Değirmen ile Pirinç Unu Öğütme 

Un hazırlamanın bir diğer yolu değirmenden geçiyor. Geleneksel değirmen sistemini evlerinize getiren ev tipi cihazlarınızı 1 derece ayara getirerek hazneye pirinçleri dökmeye başlayabilirsiniz. Öğütme sırasında çıkış kısmından dökülen unu bir kaba alarak direkt kullanmanız mümkün. Öğütmenin bittiğini makineden taş sesi gelmesinden anlayabilirsiniz. Sesi duyduğunuzda aleti kapatabilirsiniz.

Peki hazır unlardan almaktansa evde öğütmenin avantajı nedir? Neden pirinç unu nasıl yapılır öğrenmeli ve evde uygulamalısınız, işte yanıtları.

  • Evde öğütülen tahıl unları, taze oluyor ve tariflere girerken tazeliğini koruyor. Hazır ürün satın aldığınızda, unun ne kadar süredir raflarda durduğu belli olmuyor ve zamanla tazeliğini kaybediyor.
  • Evde öğütülen unlar, kalite kontrolüne sahip olmanızı sağlıyor. Pirinci kendiniz seçebilirsiniz. Bu sayede hijyenik şartlarda un yapabilirsiniz. 
  • Evde öğütülen un, glütensiz bir seçenek. Glütenli ürünlerle yan yana getirmeyerek, temas ettirmeyerek çapraz bulaşma olmadığından da emin olabilirsiniz. 
  • Tahılları evde kişisel tercihlerinize göre öğütülebilirsiniz. Hangi pirinç türünün, nasıl öğütüleceği ve unun ne kadar ince olacağını siz belirleyebilirsiniz. Öğütmek için esmer pirinç gibi daha sağlıklı türler seçerek pirinç unu faydalarını artırabilirsiniz. Esmer pirinç unu kalorisinin, beyazdan daha az olduğunu aklınızda tutabilirsiniz.  

 

Pirinç Unu ile Neler Yapılır?

Mutfağımızda kullanımı çok yaygın olmasa da aslında pirinç unu ile onlarca tarif var. Siz de evde taze taze öğüttüğünüz un ile harikalar yaratabilirsiniz. Pirinç unu nasıl yapılır adımından sonra neler yapabileceğinizi de beraber inceliyoruz: 

  • Glütensiz tüm hamur işi tariflerinizde pirinçten elde edeceğiniz undan faydalanabilirsiniz. Esmer veya beyaz pirinç kullanabileceğiniz tarifte pirinç unu nasıl yapılır sorusunun yanıtını taş değirmen ile veriyoruz. Kısa sürede incecik un haline gelen pirinçlerin yanı sıra tarifte nohut, darı ve nişastalar da var. Sandviçlerinizde severek kullanacağınız bu tarifin vegan olduğunu da not düşebiliriz. 
     

 

  • Evde hazırlayacağınız glütensiz un karışımıyla siz de bazlamalar, krepler, kekler, kurabiyeler yapabilirsiniz. Esmer pirinç, mısır ve tapyoka nişastasının yanında beyaz pirinç kullanarak hazırladığımız karışım çok amaçlı. 
     

 

  • Maya Kitchen’ın özel şefi Özlem Arıkan, Defya mutfağında nefis bir kek hazırlıyor. Taze öğüttüğümüz pirinç ile yaptığımız kakaolu kekin tadına doyum olmuyor. İnce ayarda çektiğimiz pirinçleri un haline getirdikten sonra içine kakao ve kabartma tozu ekliyoruz. Yoğurt ve yağ ile sıvıları karıştırdıktan sonra karışımı homojen hale getirip pişiriyoruz. Buğday ununu aratmayan tarif damakları şenlendiriyor. Pirinç unu nasıl yapılır öğrendikten sonra bu unla hem tatlı hem de tuzlu reçeteler deneyebilirsiniz.  
     
 

 

Buna ek olarak, pirinç unu faydalarından yararlanmanızı sağlayacak çok daha fazla reçeteyi Defya youtube sayfasında bulabilirsiniz. 

 

Pirinç Unu Nasıl Saklanır?

Pirinç unu, uygun şekilde saklandığında uzun süre dayanabiliyor. İşte unları saklamak için bazı ipuçları:

  • Koruyucu içermeyen ürünü hava almayan bir kapta saklamak önemli. Kapaklı ve hava ile temas etmeyen kaplar, unun nemlenmesini önleyerek kalitesini koruyor.
  • Kuru ve serin bir yerde saklamalısınız. Sıcak ve nemli ortamlar, unun kalitesini bozarak küflenmeye neden olabiliyor. Üstelik katkı maddesi içermediği için evde öğütülen unlar daha hassas oluyor. 
  • Öğüttüğünüz unu güneş ışığından korumalısınız. Güneş ışığı, unun kalitesini bozabiliyor ve renk değişimine neden oluyor. 
  • Unları kesinlikle dondurmamalısınız. Dondurucuda saklamak, unun yapısını ve kalitesini bozabiliyor.

Bu ipuçlarına dikkat ederek, taze öğütülmüş unu uzun süre güvenle saklayabilirsiniz. Ancak tavsiyemiz taze öğütmeniz ve tüketmeniz yönünde. Böylece çok daha leziz tarifler hazırlayabilirsiniz. 

 

Pirinç Unu Faydaları Nelerdir?

Pirinç unu faydaları arasında metabolizmaya olan faydaları başı çekiyor. İçinde yer alan kolin maddesi, kolesterol ve trigliserit maddelerin karaciğerden vücutta ihtiyaç olan yere taşınmasına yardım ediyor. Ayrıca pirinç unu faydaları aracılığıyla karaciğerin korunmasında da rol oynuyor. Bunun yanında karaciğer hastalıklarının önlenmesi için de pirinç gibi kolin içeren yiyecekler tüketmek oldukça faydalı. (Kaynak)

Ayrıca 150 gram kadar pirinç unu kalorisi 578 kcal civarı. 127 gram karbonhidrat içeren un, 9.4 gram protein ihtiva ediyor. Buna ek olarak 3.8 gram lif, 1.9 miligram manganez, B6, selenyum, niasin, tiamin, fosfor, magnezyum, bakır ve çinko da bulunduruyor. Zengin vitamin ve mineral içeriği pirinç unu faydalarını artırarak beslenmemizde yer vermek için neden oluşturuyor.

Siz de pirinç unu nasıl yapılır ve nerelerde kullanılır sorularının yanıtlarına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Reçetelerinizi sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla Defya Ailesi ile paylaşabilirsiniz. Böylelikle takipçilerimize ilham verebilirsiniz. 


Etiketler: Defya
Nisan 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR