Portakal Kabuğu Tozu Mucizesi!

Portakal Kabuğu Tozu

Ferah kokusu ile duyularınızı uyandıran, içeriğindeki vitaminlerle bedene fayda sunan portakalların kabuğu da değerlendiriliyor. Portakal kabuğunun faydalarını öğrenince juicer ile sıktığınız meyvenin kabuklarını çöpe atamayacaksınız. Hem sıfır atık bilincine katkı sunan hem de ürünün yararlılığını keşfetmemizi sağlayan turunçgil kabukları değerlendirme işlemlerini sizlerle tanıştırıyoruz. 

Yazımızda bulacağınız diğer alt başlıklar şunlar: 

  1. Portakal kabuğunun cilde faydaları ile dünyada büyük yankı uyandırdı. Güncel birçok kozmetik üründe bu içeriğe rastlanıyor. Peki neden? Açıklıyoruz!
  2. Portakal kabuğu faydaları ile şaşırtıyor. Onunla tanışmaya hazır mısınız?               
  3. Portakal kabuğu tozu evde nasıl yapılır tüm detaylarıyla anlatıyoruz. Evinizin konforunda portakal kabuklarının mucizesini açığa çıkarabilirsiniz.
  4. Kurutulmuş portakal kabuğu nerelerde kullanılır öğrenmek ister misiniz? Yemekten bakıma kadar tüm önerilerimizi değerlendirmeye hazırlanın. 
  5. Portakal kabuğu tozu tarifleri sayesinde bu ürün mutfaklarınızın vazgeçilmezi olacak. Tarif defterlerinizi güncellemek için ortaya çıkarın, başlıyoruz.

 

 

Portakal Kabuğunun Cilde Faydaları

Faydaları ile tanıdığımız portakalın kabukları da içi kadar değerli. Özellikle portakal kabuğu tozu cilde faydaları ile tanınıyor. Peki portakalın kabuğundan bedenimizin asıl faydalar görmesini bekleyebiliriz?

  1. Portakal kabuğunun cilt kanseri üzerinde etkili birçok yağ bulundurduğu kayıtlara geçiyor. 
  2. Yapılan araştırmalar, portakal kabuğunda yer alan sitrik asidin akne ile savaşa yardımcı olabileceğini gösteriyor.
  3. C vitamini açısından zengin olan kabuklar, cildi besliyor. Çalışmalar, C vitamininin cildin onarılmasına, ton eşitlenmesine ve canlı görünmesine destek olduğunu belirtiyor.
  4. Potasyum içeriği, cildi nemlendirmeye ve canlandırmaya yardımcı oluyor. 
  5. Pütürcüklü yapısı portakal kabuğu tozunun kristal tanecikli ürünlerden daha hassas peeling yapabileceğini düşündürüyor. Konu ile ilgili çalışmalar hala tatmin edici düzeyde değil, ancak önümüzdeki yıllarda turunçgil kabuğu içeren soyucu peelingleri daha çok duyabilirsiniz. 

 

Portakal Kabuğu Faydaları ile Şaşırtıyor

Portakal kabuğu tozu faydaları, sadece ciltle sınırlı değil. Bedene birçok faydası olan kabuklar, mutfaklarda daha çok kullanılmaya aday.

  1. Lif, vitamin ve polifenoller açısından zengin olan kabuklar, bağışıklığı destekleyerek birçok hastalıkla savaşmaya yardımcı oluyor. Hatta yapılan analizlere göre, kabuğun polifenol içeriği portakalın içinden katbekat fazla. Polifenollerin alzheimerdan obeziteye kadar birçok hastalığın önlenmesinde etkili olabileceği düşünülüyor. 
  2. Lifli gıdalar arasında yer alan portakal kabukları, sindirim sistemi için fayda gösteriyor. 
  3. A vitamini, folat, riboflavin, tiamin, B6 vitamini ve kalsiyum içeren kabuklar, bedenin günlük vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılamaya destek sunuyor. Örneğin verilere göre, sadece 6 gram portakal kabuğu, günlük C vitamini ihtiyacının %14’ünü tek başına karşılamaya yetiyor. Bu da portakalın kendisinden 3 kat fazla C vitamini, 4 kat fazla lif içermesi anlamına geliyor. 

Portakal kabuğunun uzun süre saklanabilmesi, bozulmadan korunması için en etkili yöntemlerden biri ise kurutulmuş portakal kabuğu tozu hazırlamak oluyor. Üstelik yönergeleri takip ederek, evde portakal kabuğu tozu yapmak çok kolay! Peki kurutulmuş portakal kabuğu tozu nasıl yapılır? 

 

Portakal Kabuğu Tozu Evde Nasıl Yapılır?

Öncelikle organik portakal kabuğu tozu yapmak için tarım ilacı kullanılmadan yetiştirilmiş organik portakallar kullanmalısınız. Kabukları soyarak meyveden ayırmanız ve iyice yıkadıktan sonra bir havlu yardımıyla kurulamanız gerekiyor. Yaklaşık 2 mm inceliğinde dilimlenen portakal kabuklarını kurutmaya geçebilirsiniz. Eğer elde dilimlemek size de zahmetli geliyorsa pratik bir doğrayıcı yardımıyla dakikalar içinde eşit dilimler elde edebilirsiniz. 

Devamında meyve sebze kurutma makinesi cihazlarınızın tepsilerine kabukları tek tek dizmelisiniz. Bu sırada dilimlerin üst üste gelmemesine özen göstermeniz gerekiyor. Ardından makineyi 60 dereceye alarak nem oranını %5’e getirmelisiniz. Ortalama 3 ile 6 saat arasında kurutma işlemi tamamlanıyor. Ancak ara ara makineyi açarak kontrol etmelisiniz. Portakalın cinsine ve dilimlerin kalınlığına göre kurutma süresi değişeceğinden kuruyanları almalı, diğerleri tam olarak kuruyana kadar sürece devam etmelisiniz. 

Kurutulmuş portakal kabuğu tozu yapmak için artık sadece bir adım kaldı. Peki portakal kabuğu nasıl toz haline getirilir? Tek yapmanız gereken kurutulmuş kabukları blender ile çekmek! Kuruları hazneye yerleştirerek sadece birkaç saniyede toz haline gelmesini sağlayabilirsiniz. Yalnız ürünler hava ile temas ettikçe nem kazanacağından tozu hava almayacak cam kavanozlara yerleştirmeli ve bu şekilde muhafaza etmelisiniz. Hatta vakumlu kaplar kullanarak aromanın daha yoğun kalmasını sağlayabilirsiniz. 

 

Kurutulmuş Portakal Kabuğu Nerelerde Kullanılır?

Portakal kabuğu tozunu sadece tatlılarda kullanacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Onu evinizde birçok farklı şekilde değerlendirebilirsiniz: 

  1. Narenciye aroması birçok yemeği zenginleştiriyor. Örneğin limon eklediğiniz tüm zeytinyağlılara tozu kullanarak aroma verebilirsiniz. 
  2. Doktorunuzdan onay alarak az miktarda kurutulmuş portakal kabuğu tozunu cilt maskelerinizde kullanabilirsiniz. Ev yapımı cilt maskelerinin içinde portakalın vitaminlerinden yararlanabilirsiniz.
  3. Türk kahvesi gibi birçok içeceği kurutulmuş portakal tozu kullanarak aromalandırmanız mümkün. İçeceklerinize yeni tatlar eklemek için kullanabilirsiniz. 
  4. Kekler, kurabiyeler, çörekler için portakal aroması sağlayabilirsiniz. 
  5. Sıcak şarap, sangria, kokteyl tariflerinizi revize edebilirsiniz. 
  6. Yemeklerinize sos hazırlarken biraz ferah aroma isterseniz tozdan yararlanabilirsiniz. 
  7. Tarçın ve kakule ile karıştırarak kış çaylarınıza zengin bir tat verebilirsiniz. 
  8. Tozu tül keselere koyarak serin dolaplarınızı kokulandırabilirsiniz. 

 

Portakal Kabuğu Tozu Tarifleri

Mutfaklarınızda daha çok portakal tozuna yer açmanız için tarifleri sizin için derledik. Kurutulmuş portakal kabuğu tozu ile yapabileceğiniz birçok tarif var. Biraz yaratıcılık ve cesaret ile kendi spesiyallerinizi yaratabilirsiniz: 

  1. Portakallı yulaf lapası: Yarım olgun muzu ezdikten sonra 1 tatlı kaşığı kakao, 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu tozu ve 200 ml badem içeceğini ocakta karıştırarak pişirin. Kaynadıkça kıvam alan karışım yoğunlaştığında ocaktan alın ve üzerine biraz kakao serpiştirerek servis edin. Nefis şekersiz ve sağlıklı bir kahvaltılık değil mi? 
  2. Ferah Granola: 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı, 1 su bardağı yulaf ezmesi, yarım portakalın suyu, 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu tozu, bir avuç file kuruyemiş (badem, fındık ve fıstık kullanabilirsiniz.) Hindistan cevizi yağını bir tavada erittikten sonra üzerine yulafları ekleyin ve karıştırın. Üstüne portakal suyunu sıkın ve tozu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Çıtırtılar duymaya başladıktan sonra içine kuruyemişleri ekleyebilirsiniz. İşte granolanız hazır!
  3. Portakallı kereviz: Bir soğanı yemeklik doğrayarak kavurmaya başlayın. Üzerine dilimlediğiniz kerevizleri ve havuçları ekleyin. 1 soğan, 1 orta boy kereviz ve 1 havuç kullanabilirsiniz. Ardından yarım portakalı ve yarım limonu sıkarak yemeğe ilave edin. Üzerine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş portakal kabuğu tozu attıktan sonra biraz akbiber ekleyerek karışıma su koymaya başlayabilirsiniz. Ortalama 1 bardak su ekledikten sonra üzerine kereviz saplarını da koyarak pişmeye bırakabilirsiniz. 
  4. Portakal kabuğu tozu tariflerini yaparken ölçülü kullanıma özen göstermeniz önemli. Özellikle kabukların beyaz kısımlarını bırakarak kurutma yaptıysanız, tozun biraz acılık kazandığını fark edebilirsiniz. Bu nedenle yemekleri tadarak tozun ölçüsüne karar vermelisiniz. Ayrıca asit oranı yüksek meyveler olduğu için fazla kullanımı mide sorunlarına yol açabiliyor. Bu sebeple hem meyvenin kendisini hem de kabuklarını kullanırken aşırıya kaçmamalısınız. Diğer taraftan kurutma işlemi yapacağınız meyvelerin organik olduğundan emin olmalısınız Kabuklu meyveleri iyice yıkayıp, karbonatlı suda beklettikten sonra kabukları işleme almayı ihmal etmemelisiniz.

 

kare içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

 
Etiketler: Defya
Kasım 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR