Propolis Nedir? Faydaları Nelerdir?

Propolis

Binlerce yıldır insanların hastalıklara karşı gardını sağlayan ürünlerin başında propolis geliyor. Çok yönlü özelliği ve içerisindeki bileşenleriyle 240’tan fazla etken maddeyi bünyesinde bulunduruyor. Böylelikle bağışıklık güçlendirmek için kullanılan propolis maddesi, bedensel fonksiyonların devamı ve desteklenmesi için aranan ürünlerden biri haline geliyor. Propolis yararlarına, nasıl kullanacağına dair detaylı bilgiyi yazımızda sizlerle paylaşıyoruz. Yazımızda: 

  • Propolis Smoothie için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 
  • Propolis Nedir?  
  • Propolis Yararları, Faydaları Nelerdir?
  • Propolis Nasıl Kullanılır?
  • Propolis Hangi Hastalığa İyi Gelir?
  • Propolis İçinde Hangi Vitaminler Var?

başlıklarını bulabilir ve bu noktalarda detaylı bilgiye kolaylıkla erişebilirsiniz. 

 

Propolis Smoothie için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Propolis smoothie yapmak gözünüzde büyümesin! Sadece dakikalar içinde çeşit çeşit meyve ve sebzenin yer aldığı besleyici reçeteleri hayata geçirebilirsiniz. Siz de Defya’nın pratik mutfak yardımcılarını hemen keşfedin! Propolis yararları ile beslenme rutininizin bir parçası olsun isterseniz profesyonel mutfak ürünlerimizle tanışabilirsiniz. Ana ve ara öğünlerinizde tüketebileceğiniz smoothieler ile propolisli içeceklerin gücünü deneyimleyin: 

  • Blendtec Classic 575 Blender besleyici smoothieleri evlerinize getiriyor. Yaratıcı tarifler yapmanıza yardımcı olacak blender, tek tuşla smoothie hazırlıyor. En yüksek endüstriyel standartlar sunan Blendtec’in ürünü olan 575, 2 süreli programı (60 ve 90 saniye) ile mutfak işlerini pratikleştiriyor. Üstelik 5 farklı hız ayarı da bulunuyor. Siz de 1560 W gücündeki motorun gücünü mutfaklarınıza getirebilirsiniz. Dakikalar içinde besleyici içecekler hazırlayarak içerisinde propolise de yer verebilirsiniz. 
  • Blendtec Designer 650 Blender ile tek bir düğmeye basarak smoothie yapabilirsiniz. 1560 W gücündeki 3 beygirlik motor bulunduran ürün, 8 aşamalı hız ayarı ile çalışıyor. 6 program sunuyor. Öyle pratik ki… Doğrayıcı ile parçalara ayırdığınız sebze ve meyveleri haznesine ekleyerek hızla içecekler hazırlayabilirsiniz. Cihazın sulu hamur, kokteyl, smoothie, dondurma, meyve suyu ve sıcak çorba programları da var. Tüm parçaları, 8 yıllık garanti kapsamında olan kullanışlı mutfak ürünü sayesinde propolisli içecekler yapmak sadece dakikalarınızı alacak.
  • Tribest Glass Personal Blender ile propolisli içecekleriniz her an yanınızda. Paslanmaz çelik bıçakları ve dayanıklı cam kaplarıyla sağlıkla içecekler hazırlayabilirsiniz. Üstelik hazırladığınız içecekleri her an yanınızda taşıyabilir, özel kapların konforunu deneyimleyebilirsiniz. Propolis yararları ile günün her anıyla yanınızda olsun isterseniz taşıma kapları bulunduran PBG-5050, sizinle. 200 ml, 400 ml ve 600 ml’lik cam kaplar içeren cihazla hem kendiniz hem de aileniz için nefis tarifler uygulayabilirsiniz. 

 

 

Propolis Nedir?  

Propolis arılar tarafından oluşturulan bir maddedir. Arılar, ağaçların özlerinden, iğne ve kabuklarından yararlanarak propolis meydana getiriyor. İçeriğinde balmumu, polen ve arıların tükürük salgıları yer alıyor. Petekleri dezenfekte etmek için kullandıkları bu madde, aynı zamanda peteğin yapısının sağlamlaştırıyor ve mumyalama işlevi de görüyor. Rengi yeşile çalan bu madde kahverengi tonlarında çeşitleniyor. 

Arıların topladığı reçineler ile arı tükürüklerinin karışımı çenelerinde işlenerek son halini alıyor. Haliyle propolisin içeriğinin çoğu reçinelerden ve mumdan meydana geliyor. Propolis yararlarını da farklı bitkilerin polenlerinden ve arıların özlerinden alıyor. Bu nedenle farklı coğrafi bölgelerden alınan propolislerin içeriği birbirinden oldukça farklı oluyor. 

 

Propolisin Faydaları Nelerdir?

Arıların ürettiği birçok madde gibi propolis yararları da bir hayli fazla. Takviye edici olarak kullanılan ürün, bedenin fonksiyonlarının ideal haliyle devam etmesine katkı sağlıyor. Tarihe baktığımızda antik yunanda propolis apse tedavisinde kullanılıyor. Asurlular propolis damlatarak enfeksiyon tedavi ediyor. Yaraların iyileşmesine katkı sağladığına inanıyor. Ayrıca Mısırlılar da mumyalama işleminde propolisten yararlanıyor. Peki günümüzde propolis yararları olarak kabul edilen bilimsel gerçekler neler? 

  • Propolis yararlarının başında antioksidan etkisi geliyor. Flavonoidler adı verilen polifenoller açısından zengin olan madde, serbest radikallerle savaşta bedeni destekliyor. 
  • Propolisin antibakteriyel, antiviral ve antifungal özellikleri olduğu düşünülüyor. Ayrıca antiinflamatuar özelliği bulunma ihtimali de not düşülüyor. Ancak propolis yararları hakkındaki çalışmalar sınırlı olduğu için elde edilmiş kesin sonuçlar da oldukça kısıtlı. 
  • Pinocembrin içeriği sayesinde antifungal etki vadeden ürünün yaraların iyileşmesine yardımcı olabileceğine inanılıyor. Yapılan bir çalışma propolis içerikli özütün ağız cerrahisinde, mast hücreler üzerinde steroidden daha etkili olduğunu gösteriyor. 
  • Çalışmalar propolis içeren merhemlerin kimi yaraların ve genital herpes yaralarının iyileşmesine destek olabileceğini gösteriyor. 
  • Helicobakter bakterisine karşı propolisten yararlanılabileceği umut ediliyor. Faydalı prebiyotikler içeren propolis yararları arasında yararlı bağırsak bakterilerini desteklemesi de sayılabiliyor. 
  • Candida enfeksiyonlarına karşı etkili olabileceği düşünülüyor. 
  • Kalsiyum, magnezyum, manganez, niasin, pantotenik asit, fosfor, potasyum, riboflavin ve çinko açısından zengin içeriği ile mikro besin ihtiyacının karşılanmasına yardım ediyor. 

 

Propolis Nasıl Kullanılır?

Propolisi kovandan alarak direkt kullanmak mümkün değil. Zira ham haliyle propolis sindirilebilir özellik göstermiyor. Propolis yararlarını tecrübe etmek için mutlaka içeriğin ekstrakte edilmesi gerekiyor. Uzmanlık gerektiren bu işlem yapılarak propolisin işlenmiş hali kullanıcılara sunuluyor. Sonuç olarak propolis damla halinde evlerimize giriyor. 

Peki propolis damla nasıl kullanılır? Damlanın içeriğindeki öz yoğunluğuna bağlı olarak kullanılabilecek miktar değişiyor. Ancak genel olarak çocuklarda günde 10 - 40 damla arasında, yetişkinlerde ise günde 20-80 damla kar propolis alınabiliyor. Direkt yutulabilen içerik, ılık veya soğuk gıdalara karıştırılabiliyor. Bal, pekmez, yoğurt gibi yiyeceklere propolis damla damlatabilirsiniz. Bunun yanında smoothie yaparak da propolis yararlarını deneyimlemeye başlayabilirsiniz. Dilerseniz juicer ise sıktığınız meyve/sebze sularına propolis damlatmayı deneyebilirsiniz.  

Ancak arı ürünlerine alerji görülebildiği için eğer ilk kez propolis kullanıyorsanız alerjiniz olup olmadığını anlamalısınız. Bunun için sadece 1 damla ile kullanıma başlamalı ve yavaş yavaş artırmalısınız. 

Eğer propolisi hangi meyve/sebze suları ile kullanabileceğinizi düşünüyor, tarif arıyorsanız Bağışıklık Güçlendirici 5 Farklı Meyve Sebze Suyu için Defya Blog’u ziyaret edebilirsiniz. 

 

Propolis Hangi Hastalığa İyi Gelir?

Propolisin yararlarını detaylarıyla anlattık, ancak ürünün faydalarının bilimsel çalışmalarla yeterli olarak ispatlanmadığının altını çizmemiz gerekiyor. Elbette propolisin kimi hastalıklara iyi gelebilme ihtimali bulunuyor. Ancak ürün tedavi edici nitelik taşımıyor. Sadece takviye olarak kullanılabiliyor. Bu nedenle propolis kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. 

Peki propolis hangi hastalıklar için kullanılabilir? Propolis yararları ile yaralara, tahrişe, iltihap ve yanığa iyi gelebileceğini müjdeliyor. Bunun yanında sivilce gibi sorunlarda, farklı kanser türlerinde, enfeksiyonlarda kullanılabileceği düşünülüyor. Fakat propolis ile tedavi olmanın mümkün olmadığını ve mutlaka doktorunuzdan onay alarak ürünün yararlarını deneyebileceğinizi hatırlatmalıyız. 

 

Propolis İçinde Hangi Vitaminler Var?

Flavonoidlerden güç alan propolisin içinde kafeik ve ferulik asit gibi hidroksisinnamik asitler yer alıyor. Arı enzimleri, şeker, B, C ve E vitaminleri de propolisin bileşenlerinden bazıları oluyor. Birçok sebze ve meyvede de bulabileceğiniz fenolik asit çeşitlerinin propoliste yoğun olduğunu hatırlatmalıyız. Böylelikle ürünün antioksidan etkisinin de bir hayli yüksek olduğunu not düşebiliriz. Propolis yararlarını işte bu besleyici içerikten alıyor. Ancak hiçbir gıdanın tek başına yeterli olmadığını unutmamalısınız. Dengeli beslenme ve düzenli yaşama özen göstererek rutininizde propolis gibi desteklere de yer açabilirsiniz. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz ve alerjiniz varsa doktorunuzdan onay almayı ihmal etmemelisiniz. Sağlıklı günler diliyoruz… 


 
Etiketler: Defya
Ocak 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR