Sağlıklı Cips Yapımı

Sağlıklı Cips

Paketli cipslerin içeriğinin ve yağ oranının tartışmaya açılması ile sağlıklı cips yapımı merak konusu oluyor. Tüketicilerin atıştırmalık yerine tercih edebileceği sağlıklı ürünlerin yaygınlaşması ile bu arayışa çözüm sunuyor. Ancak evde yapabileceğiniz sağlıklı cipsler de var. Sağlıktan ödün vermeden keyifle atıştırmak için biraz sebze, profesyonel yardımcılar ve zaman ayırmak kafi. Siz de sağlıklı cips yapımını evinizin rahatlığında gerçekleştirebilirsiniz. Yazımızda, 

  • Sağlıklı Cips Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 
  • Cipsin Zararları Nelerdir?
  • Sağlıklı Cips Nasıl Yapılır?

başlıklarıyla sizlere yol göstereceğiz. Kilo almamak, sağlıkla beslenmek, çocuklara yeni alışkanlıklar kazandırmak için siz de yağsız cips arayışındaysanız haydi mutfağa. Çeşit çeşit sebzeden yapacağımız cipsler Defya mutfağında. 

 

Sağlıklı Cips Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Sağlıklı cips yapımının uzun zaman alacağı, çok zahmetli olacağı endişesini bir kenara bırakın! Çünkü Deyfa, profesyonel yardımcılarıyla mutfak işlerini kolaylaştırmak üzere yanınızda. Siz de Sağlıklı cips yaparken kullanabileceğiniz Defya ürünleri ile hemen tanışın: 

  • Lurch Yaprak ve Sebze Doğrayıcısı Catto ile 10.5 cm genişliğinde sebze yaprakları elde edebilirsiniz. Onları keserek ince sağlıklı cipsler yapmanız mümkün. Sebzeleri adeta bir yaprak gibi incecik dilimlemenize yardımcı olan Catto sayesinde yapabilecekleriniz sağlıklı cips ile sınırlı değil. Lazanya, cannelloni gibi tariflerde farklı sebzeleri kullanabilirsiniz. 
  • Blendtec Designer 650 Blender sayesinde homojen karışımlar elde etmek çok kolay. Hazneye yerleştireceğiz sebzeleri, baharatları hızla çekerek akışkan kıvam almasını sağlayabilirsiniz. Ardından elde ettiğiniz karışımı bir tepsiye alarak fırında cips veya kurutucuda cips yapabilirsiniz. Üstelik karıştırıcının tek mahareti cips yapmak değil. 1560 W gücündeki 3 beygirlik motorundan güç alan cihaz, 8 aşamalı hız ayarı bulunduruyor ve 6 program sunuyor. Onunla sulu hamur, kokteyl, smoothie, dondurma, meyve suyu ve sıcak çorba hazırlayabilirsiniz.
  • Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi ile iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısının faydalarını sağlıklı cips yaparken keşfedin! İki farklı ısı ve zamanlama ayarı kurabilen cihaz sayesinde çıtır çıtır cipsler yapabilirsiniz. Ayrıca makineyi et, domates ve turunçgil kurutma için de kullanabilirsiniz. 9 adet paslanmaz çelik rafa ve 47lt geniş hacme sahip olan cihaz, sebzelerin besin değerini de koruyor. Sağlıklı ve yağsız cipslerin bir o kadar da besleyici olmasını isterseniz fırında cips yapmak yerine kurutucuda hazırlamayı tercih edebilirsiniz. 

Sağlıklı cips ile atıştırmalıklarla barışmanın vakti! Defya yardımcılarının desteğiyle ara öğünlerinizi renklendirmeyi ihmal etmeyin! 

 

 

Cipsin Zararları Nelerdir?

Yapılan çalışmalar, patates cipsi tüketenlerin inflamasyon oranının arttığını gösteriyor. Bu da kalp krizi riskinde artış anlamı taşıyor. Buna ek olarak riskin yalnızca cips nedeniyle artmadığını söylememiz gerek. Kızartılmış tüm yiyecekler aynı sonuca davetiye çıkarıyor. Yağsız cips tüketmek için bir nedene ihtiyacınız varsa, kalp krizi olasılığını göz önüne alabilirsiniz. Ayrıca düşük iyi kolesterol, kilo alımı, yüksek tansiyon ve obezite olasılığı kızartma cips tüketimi ile artıyor. (Kaynak)

Cips gibi yağlı atıştırmalıkları tüketmek tip 2 diyabet riskini de beraberinde getiriyor. Ek olarak şekerli içecekler, yüksek kalorili yemekler yemek yine kilo alımına ve inflamasyon artışına kapı aralıyor. Örneğin yapılan bir çalışmada haftada 1-3 kez kızartılmış yiyecekler tüketen kişilerin tip 2 diyabet riski %15 oranında artıyor. 

“Acur cubur” olarak nitelendirilen cipsin zararları maalesef saymakla bitmiyor. Yüksek kalori içeren, katkı maddeleri, koruyucu ve renklendiriciler bulunduran paketli cipsler kilo alımını destekliyor. Yükselen insülin seviyesi, zamanla, sürekli tüketim ile beraber dirence dönüşebiliyor. Kan şekeri kontrolü zorlaştığından ani düşüşler ve açlık atakları yaşanabiliyor. Bu da sık acıkmak, gün içinde daha çok yemek yemek ve dolayısıyla kilo almak anlamına geliyor. Ayrıca cips gibi yağlı yiyecekleri kontrolsüz tüketmenin akne gibi dermatolojik sorunlara yol açabileceği biliniyor. 

 

Sağlıklı Cips Nasıl Yapılır?

Sağlıklı cips yapımına geçmeden önce sağlıklı cips nedir tanımlamalıyız. Sağlıklı cipsi tanımlarken kullanabileceğimiz farklı nitelikler var. Örneğin her yağsız cips sağlıklı mıdır? Hayır. Bir şeyin sağlıklı olabilmesi için koruyucu ve katkı maddesi içermemesi de gerekiyor. Benzer şekilde yapıldığı koşulların hijyenik olması, kullanılan sebzelerin temizliği, ısıl işlem sürecinin sağlığı önem taşıyor. Bu bilgiler ışığında sağlıklı cips, yağsız olmalı. Koruyucu, renklendirici, katkı maddesi içermemeli. Kaynağı bilinen, mümkünse organik sebze ve meyvelerden hazırlanmalı. Doğru porsiyonlarla servis edilmeli. Derin yağda değil, mümkünse fırında cips yapılmalı. 

  Haydi gelin Defya mutfağındaki sağlıklı cips tariflerine birlikte bakalım: 
  • Kinoa Cipsi veya krakeri olarak bilinen tarifte kinoa ve keten tohumu başrollerde. Onlara ise baharatlar eşlik ediyor. Haşlanmış kinoaları suda dinlendirilen keten tohumu, zeytinyağı ve baharatlarla beraber blender haznesine alabilirsiniz. İyice çektiğiniz karışıma susam ekleyerek karıştırabilirsiniz. Sonrasında yapışmaz kağıdın üzerine incecik sererek Sedona kurutucu ile kurutabilirsiniz. Peynir tabaklarınızda, akşam atıştırmalıklarda, salataların yanında tadabileceğiniz kıtır kıtır kinoa cips tarifini siz de Ceyda Artun’dan ilham alarak deneyin:


 
  • Tatlı Patates Cipsi ile sağlıklı cips arayışınızı sonlandırabilirsiniz. Sebzeyi lurch yaprak kesici ile incecik yapraklar haline getirebilirsiniz. Sonrasında dilimleri sirke, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile marine edebilirsiniz. Fırında cips yaparken baharatların yanma riski olsa da, söz konusu dehidratör ile sağlıklı cips yapımı olduğunda, baharatların yanma riski bulunmuyor. Tepsiye dizdiğiniz cipslerinizi kurutarak yemeye hazır sağlıklı atıştırmalıklar haline getirebilirsiniz. 


 
  • Yağsız Cips için haşlanmış patates, sirke ve tuz kullanmanız yeterli. Malzemeleri blend ettikten sonra tepsi örtüsü üzerine incecik serebilirsiniz. Ardından kurumak üzere dehidratöre koymanız yeterli. Çıkartıp soğurttuğunuzda çıtır çıtır ve yağsız cipse sahip olacaksınız. Kim demiş sağlıklı cipsler lezzetsiz diye? Tadına doyum olmayacağından emin olabilirsiniz. 


 
  • Mısır Cipsi de sağlıklı olur mu demeyin. İçecek mısır kullanarak evinizde sağlıklı cipsler yapabilirsiniz. Nasıl mı? Blend ettiğiniz tüm karışımı 3-4 mm kalınlığında tepsiye yaymanız ve kurutmanız yeterli. Elde ettiğiniz atıştırmalıkların yağsız olduğuna kimse inanmayacak. 


 
  • Karalahana cipsi denediniz mi? Eğer sağlıklı cips için illa kök sebzeler kullanmanız gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sosla tatlandıracağınız karalahana cipsi için tek yapmanız gereken yıkayıp kuruladığınız lahanaları sosla karıştırıp kurutmak.

Etiketler: Defya
Ocak 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR