Soğan ve Sarımsak Tozu ile Lezzeti Dört Mevsim Saklayın!

soğan ve sarımsak tozu

Konsantre lezzetleri, vitamin ve mineral açısından zengin içerikleri ve yoğun aromalarıyla hemen hemen her mutfağın pratik yardımcıları olan soğan ve sarımsak tozlarını evinizde yapabilirsiniz. Kolaylıkla hazırlayacağınız sebze tozları sayesinde, mevsim sebzelerini tüm doğallığı ile saklayabilir, fazla gıdaların israf olmasını önleyebilir, sağlıkla depolayabilirsiniz. Yazımızda sizlerle sebze tozu nasıl yapılır anlatarak soğan tozu ve sarımsak tozu hakkında hiçbir yerde bulamayacağınız tüyolar vereceğiz. 

Hazırsanız, yazımızda bulacağınız noktaları kısaca not düşerek başlayalım: 

  • Sebze tozlarının en sevilenlerinden soğan tozu nasıl yapılır detaylarıyla anlatıyoruz. 
  • Soğan tozunun faydalarını ve mutfakta kullanmanın avantajlarını not düşüyoruz. 
  • Sarımsak tozu yapmanın ipuçlarıyla bilgilerini tazeliyoruz. 
  • Sarımsak tozunun faydalarını tek tek açıklayarak sizleri aydınlatıyoruz.

Defya ailesinin sizler için hazırladığı sebze tozu dosyasıyla mutfağınızda kışlık hazırlıklarınızı hızlandırabilirsiniz. Pratik yardımcılarınız olan elektronik ürünleri kolaylıkla tedarik ederek mutfağınızda Defya profesyonelliğini deneyimleyebilirsiniz. Öyle ki, kurutacağınız soğan ve sarımsaklarla evde kendi sebze tozlarınızı oluşturabilir, her yemeğe özgün bir dokunuş ekleyebilirsiniz. Spesiyaliniz olacak yemeklerin lezzet sırrını hazırlamak için mutfağımıza davetlisiniz: 

 

 

Soğan Tozu Nasıl Yapılır? 

Eğer evinizde bir meyve ve sebze kurutucu varsa, oldukça kolay bir şekilde soğan kurutabilir ve soğan tozu yapabilirsiniz. İşlem oldukça kolay, soyduğunuz ve yıkadığınız, temiz şekildeki kuru soğanları kurutmak için hazırlayabilirsiniz. 

Soğanları çiğ olarak veya kısa bir ön haşlama sonrası işleme alabilirsiniz. Soğan söz konusu olduğunda, diğer sebzelerde gördüğümüz gibi ön haşlama sayesinde renk değişimi geçerli değil. Yani ön işlem olsa da olmasa da kurutulmuş soğanın rengi değişmiyor. Ancak ön işlem, kurutma süresini kısaltıyor. Bu nedenle, süre sıkıntınız olup olmamasına bağlı olarak dilerseniz kısa bir süre soğanları haşlayabilirsiniz. 

Kurutma öncesinde çiğ veya hafifçe haşlanmış olan kuru soğanları, halkalar halinde dilimlemeniz gerekiyor. Sonra ince dilimleri, kurutma makinesinin tepsisine tek tek dizmelisiniz. Bu sırada halkaların üst üste gelmemesi gerekiyor. Dilerseniz halkaları iç içe koyabilirsiniz ancak birbirine temas etmemesine özen göstermelisiniz. Eğer soğanları halka şeklinde kurutmak istemezseniz yemeklik, küp küp doğramayı deneyebilirsiniz. Küpleri de tepsiye yerleştirirken temas olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. 

Soğan kurutmak için makineyi farklı ısı düzeylerinde, çift kurutma şeklinde çalıştırmanız gerekmiyor. Soğan tozu hazırlamak için cihazı yalnızca 48 derecede çalıştırmaya başlayabilirsiniz. Ortalama 15 saat içinde soğanlar, tüm nemini bırakarak toz yapmak için kuru hale geliyor.

Soğan kurutma için püf noktalar: 

  • Aynı büyüklükte kesilen sebzeler aynı zamanlarda kuruyacağından tüm soğanları eşit büyüklükte doğramaya özen göstermelisiniz. Dilerseniz doğrayıcılar ve dilimleyicilerden destek alabilirsiniz. 
  • Çok fazla büyüklük farkı bulunan sebzeleri bir arada kurutmak isterseniz farklı tepsilere dizebilir, kontrollü bir şekilde kurutabilirsiniz. Küçük dilimler daha önce kuruyacağından onları çıkardıktan sonra kalın dilimleri biraz daha makinede işleme tabi tutabilirsiniz. 
  • Sebzelerin yapışmaması için kuruturken bir tepsi örtüsü kullanmalısınız.
  • Soğan kurutma işlemi süresince, mutfakta yoğun bir soğan kokusu hissetmeniz olağan ancak kurumuş soğanlarda rahatsız edici bir koku duymayacağınızdan emin olabilirsiniz. 
  • Soğanların kuruduğunu anlamak için kontrol yetiyor. Parçaların birbirine yapışmamasına, kolaylıkla kırılmasına ve ıslak görünmemesine dikkat ederek soğanların kuruduğunu anlayabilirsiniz. 
  • Soğan ve sarımsak gibi kokulu sebzeleri aynı anda makinelerde kurutabilirsiniz. Ancak daha az aromalı sebze ve meyveleri soğan/sarımsak ile kurutmaya çalıştığınızda, aromaların karışması mümkün. 

Kuruyan soğanları oda sıcaklığına gelene dek bekledikten sonra blender ile küçük parçalara ayırabilir ve toz haline gelene dek çekebilirsiniz. İşte bu kadar, soğan tozunuz hazır. Ev yapımı kuru soğan tozunu hava almayan bir kavanoza koyarak, serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. 

 

Soğan Tozunun Faydaları Nelerdir? 

Yemeklerde, köftelerde, krakerlerde, mantı ve salatalarda kullanabileceğiniz soğan tozu faydaları göz önüne alındığında, soğan ile aynı etkileri vadediyor. Ayrıca literatürde soğan tozu üzerine yapılan çalışmalara rastlamak da mümkün: 

  • Yapılan bir çalışma quercetin açısından zengin soğan tozu tüketmenin obeziteyi önlemede ve karaciğer fonksiyonlarının devamını sağlamada faydalı olabileceğini gösteriyor. 
  • Yüksek oranda antioksidan etkisi bulunan soğan, çok sayıda flavonoid içeriyor. Bu sayede, hücresel bozulmaların önlenmesine yardımcı oluyor. 
  • Diyabetik fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, soğan tozlu ekmek tüketen hayvanların vücut ağırlığının azaldığı ve antioksidan enzim aktivitesinin geliştiği gözleniyor. Bulgular, soğan tozu eklentisinin kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabileceği ve organları oksidatif stresten korumaya destek sunabileceği konusunda umut veriyor. Soğan, vücuttaki iltihap oranının azaltılmasına destek veriyor. 
  • Bağırsaktaki probiyotik bakterilerin artmasını sağlayarak bağışıklığın ideal fonksiyonunun gerçekleşmesine yardımcı oluyor. Diğer bir deyişle soğan tozu faydaları arasında vücut direncini artırma da yer alıyor. 
  • Cilt, saç ve tırnak sağlığı için önem taşıyan kükürt içeriyor. 
  • Soğan ve soğan tozu içerisindeki fitokimyasallar vücutta C vitamininin daha iyi kullanılmasına imkân tanıyor. 

 

 

 

Sarımsak Tozu Nasıl Yapılır? 

Faydalarıyla mutfakların yıldızı olan sarımsak, kurutularak uzun süre saklanabiliyor. Böylelikle sarımsak tozu, aromatik bir baharat gibi hemen her yemekte kolaylıkla kullanılıyor. Peki sarımsak tozu nasıl yapılır? İdeal kurutma işlemi için soyduğunuz büyük sarımsak dişlerini, herhangi bir ön pişirme yapmadan çiğden 2-3 milimetre kalınlığında dilimlemelisiniz. Bıçak yardımıyla yapabileceğiniz bu dilimleme işleminin sonrasında, sarımsak parçalarını nazikçe kurutma makinesinin tepsi örtüsünün üzerine yerleştirmeniz önemli. Her parçanın tek tek durmasına, birbirine temas etmemesine, üst üste gelmemesine özen göstermelisiniz. İşte bu kadar, tepsideki sarımsakları 48 derecede kurutarak 15 saatte hazır hale getirebilirsiniz. 

Sarımsak kurutma için püf noktalar: 

  • Öncelikle sarımsakları uygun boyutlarda hazırlayarak kurutmak gerekiyor. Bunun için mümkün olduğunca büyük dişlerden, hatta mümkünse tek dişten, oluşan başlı sarımsaklar bulmalısınız. Zira dişler çok küçük olduğunda çok hızlı kuruduğunu, dışının kuruyup için nemli kaldığını görebilirsiniz.
  • Sarımsak kurutma ve sarımsak tozu hazırlama için ön haşlama yapmanıza gerek yok. 
  • Yoğun aroma vadeden sarımsakları diğer sebze ve meyvelerle bir arada işleme almamalısınız. 
  • Sarımsak kuruturken mutfakta yoğun bir koku duyuyorsanız korkmamalısınız. Kuru sarımsakta ve sarımsak tozunda bu derece belirgin bir koku almayacağınızı bilmelisiniz. 
  • Kuruyan ürünleri nemsiz ve mat görünümünden, kolaylıkla kırılmasından ve yapışkanlığını kaybetmesinden anlayabilirsiniz.

Kuru sarımsaklarınızı makineden çıkardıktan sonra oda sıcaklığına gelene dek dinlendirmelisiniz. Sonrasında blend ederek sarımsak tozu yapabilirsiniz. Ayrıca, sarımsak tozu faydaları için doğru muhafaza edilmeli. İşlemin ardından sıkıca kapalı bir kap içinde, serin ve ışık almayan bir alanda saklayabilirsiniz. 

 

Sarımsak Tozu Faydaları Nelerdir? 

Sarımsak tozunu sarımsak kullandığınız her yerde kullanmanız mümkün. Özellikle kebaplarda, mantıda, tencere yemeklerinde, soslarda, salatalarda sarımsak aroması istediğinizde tercih edebilirsiniz. Böylelikle sarımsak tozunun faydalarından yararlanmanız ve lezzetini doyasıya almanız mümkün. Peki sarımsağın ve sarımsak tozunun bilinen faydalarını hatırlamak ister misiniz? 

  • Yapılan çalışmalara göre, sarımsak tozu kullanımı kardiyovasküler risk faktörleri üzerinde belirgin etki gösteriyor. Ürünün önleyici etkileri üzerinde daha çok araştırmaya ihtiyaç olsa da kolesterol düzenlemeye yardımcı olduğu ortaya konuluyor. 
  • Sarımsak tozunun kan şekerini düzenlemeye destek olabileceği not düşülüyor. 
  • Serbest radikaller ile savaşmada uzman olan sarımsak, bu sayede bağışıklık sisteminin olağan fonksiyonlarına destek sağlıyor. 
  • Ateroskleroz ve nefropati gibi diyabet komplikasyonlarının engellenmesinde görev alıyor. 
  • İçeriğindeki etkin bileşenler yüksek tansiyonun kontrolüne imkân tanıyor. Ancak düşük tansiyonlu kişilerin sarımsak ve sarımsak tozu tüketme konusunda temkinli olması gerekiyor. 

Siz de Defya’nın profesyonel ev aletleri sayesinde kendi mutfağınızda çeşit çeşit sebze tozları hazırlayabilirsiniz. Hatta sadece soğan ve sarımsak değil, pancar tozu tarifi ve ıspanak tozu tarifi için Defya uzmanlarının önerilerine kulak verebilirsiniz. Mutfağın en sağlıklı halini beraber keşfetmek için diğer Defya Blog yazılarımıza başvurabilirsiniz. 

 

 

Etiketler: defya
Ağustos 29, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR