Tabak Süsleme Sanatı!

tabak süsleme sanatı

Mutfak, çok sayıda duyuya aynı anda hitap eden bir alan. Hem lezzet hem de estetik beklentilere yanıt veren besleyici bir tabak, ancak mükemmel sıfatını hak ediyor. Üstelik lezzet ve estetik arasındaki bağ düşündüğümüzden de güçlü. Bilim de bu savımızı doğruluyor. 

Oxford Üniversitesi’nden Charles Spence tarafından yapılan bir araştırmaya göre, güzel görünen bir yemek daha lezzetli algılanıyor. Öyle ki, Kandinski’nin soyut eserlerine benzer görünümde tasarlanan salatalara daha yüksek ücretler ödemeyi kabul eden denekler var. Onlar aynı zamanda bu yiyeceklerin daha lezzetli olduğu konusunda da hemfikir. 

Tabak süsleme sanatının ve yemekte görselin önemini anlatan başka araştırmalar da var. Örneğin yapılan araştırmalarda, gıda boyası eklenerek rengi yoğunlaştırılan yemeklerin daha yoğun aromalı olarak algılandığı belirleniyor. 

Diğer taraftan tabaklamanın önemli bir parçası olan tabak seçimi de araştırmalara konu oluyor. Bir araştırmada katılımcılar, geniş kenarlı tabaklarda yemek yediklerinde porsiyonu ortalama %5 daha büyük algılıyor. Kısaca, tabakların şekli, yemeklerin rengi ve tabaklama şekli; alacağımız lezzeti, yemeğin algıladığımız büyüklüğünü ve aromasını direkt etkiliyor. İşte tüm bu bilgiler tabak süsleme konusuna daha çok eğilmemiz gerektiğini ispat ediyor. 

Siz de tabak süsleme hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızdan faydalanabilirsiniz. Yazımızda bulacaklarınız: 

  1. Tabak süsleme için kullanabileceğiniz Defya ürünleri.
  2. Tabak süsleme sanatı için sahip olmanız gereken bakış açısını sizlerle paylaştık. 
  3. Dünyada kullanılan en popüler ve güncel tabak süsleme tekniklerini özenle derledik. 
  4. Şeflerin sır gibi sakladığı tabak süsleme ipuçlarını sizin için öğrendik.

 

Tabak Süsleme için Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Tabaklarınızı renklendirmek için kullanabileceğiniz çeşit çeşit ürün Defya koleksiyonunda. 

  • GEO Filizlendirme Kavanozu ile evde kolaylıkla mikro filizler hazırlayabilirsiniz. Şıklığı, kolaylığı ve hijyenik özellikleri ile filizlendirmeye yardımcı olan ürün, jöleleşen tohumlar hariç tüm tohumlarda kullanılıyor. Üstelik az yer kaplıyor. Akan suyu tutan özel tasarımı sayesinde nemi ideal düzelde muhafaza etmekte uzman. 
  • Tribest Sedona Classic 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi ile tabaklarınıza renk katacak kuru sebze ve meyveler hazırlayabilirsiniz. Mükemmel tat, koku ve renkteki gıdaların besin değeri de maksimum düzeyde koruyor. Onunla pastalarınıza renk katacak meyve kuruları, salatalarınızı süsleyecek sebze kuruları hazırlayabilirsiniz. 
  • Lurch Spiral Sebze Doğrayıcı ile spiral şekilde kesilmiş sebze ve meyveler evlerinize geliyor. Fark yaratacak sofralar için kullanabileceğiniz doğrayıcı, 3 farklı bıçağı ile şekillendirmeyi kolaylaştırıyor. Onunla sebzelerden makarnalar, kurdele şekilleri yapabilirsiniz. Aşırı keskin bıçaklarla sebze şekillendirmenin ne kadar kolay olduğunu keşfedeceksiniz. Artık tek ihtiyacınız biraz yaratıcılık!

 

Tabak Süsleme Nasıl Yapılır? 

Henüz ilk lokmayı bile tatmadan yemeğinizin lezzetli olarak algılanması için tabak süsleme ipuçlarını değerlendirebilirsiniz. Elbette hemen her konuda olduğu gibi yemek ve tabak süsleme konusunda da takip edebileceğiniz temel yol haritaları mevcut. Bir şef gibi yemek tabaklamak için öncelikle tabağın boş bir tuval olduğunu düşünmelisiniz. Karşınızda sanatınızı sergileyeceğiniz beyaz bir sayfa var. Boyalarınız yemekler, sanatınız yaratıcılığınız, fırçanız doğrayıcılar… Hazırsanız başlıyoruz. 

Öncelikle doğru tabağı seçmelisiniz. Yemeğinizin öne çıkacağı kadar büyük, porsiyonlarınızın küçük görünmeyeceği kadar küçük tabaklar olmalı. Ayrıca yemeğinizin rengini ortaya çıkaracak, zıt renklerde tabaklar kullanmalısınız. Örneğin kakaolu bir pasta servis edecekseniz, pasta tabağı süsleme için kahverengi bir tuval yani tabak kullanmamalısınız. 

Bu bilgiler ışığında temel tabak şekillerine özel küçük ipuçlarımızdan yararlanabilirsiniz: 

  1. Dikdörtgen tabak: Eğer çok sayıda küçük parçalı garnitürleriniz varsa uzun tipteki tabakları tercih edebilirsiniz. Böylece, uzun tabak boyunca adeta bir peyzaj bahçesi gibi görünen rengarenk garnitürler sergileyebilirsiniz. 
  2. Kare tabak: Tabağınızı 9 blokluk bir ızgara sistemi ile zihninizde böldükten sonra odağınızı seçmelisiniz. Ortanın hafifçe sol veya sağ tarafını odak belirlemeli ve buraya ana ürünü yerleştirmelisiniz. Kenarların boş kalacağından endişe etmeden odak noktasını vurgulayacak düzenlemeler yapabilirsiniz. 
  3. Yuvarlak tabak: En yaygın kullanılan sunum parçası olan yuvarlak tabaklar için dizayn yaparken tabağı bir saat olarak görebilirsiniz. Yemeğin proteinini saat 3 ile 9 arasına, karbonhidratı 9 ile 12 arasındaki alana, sebze garnitürünü ise 12 ile 3 arasına koymalısınız. 

Yemeklerin estetik görünmesi için renk uyumu büyük önem taşıyor. Renklerin ön plana çıktığı bir tabak oluşturmak için tabak tonundan kullanacağınız sosun rengine, ana materyalin ve garnitürlerin görünümlerine dikkat etmelisiniz. Yemeğinizde mutlaka kontrast tonlara yer vermelisiniz. Buna ek olarak, yemek basitse süslü bir tabak kullanmaya, yemek ihtişamlı görünüyorsa sade bir tabakla tamamlamaya özen gösterebilirsiniz. 

 

En Popüler Tabak Süsleme Teknikleri

Günümüzde en çok tercih edilen, profesyonel şefler tarafından kullanılan temel tabak süsleme teknikleri size ilham kaynağı olabilir, yol haritası verebilir. Siz de bu izleri takip ederek yaratıcılığınızı sergileyeceğiniz temel izleği oluşturabilirsiniz. İşte temel tabak süsleme teknikleri: 

  1. Manzara / Peyzaj tekniği: Özenle düzenlenmiş bahçeleri anımsatan teknik için uzun tabaklar kullanılıyor. Alta yatay bir çizgi şeklinde serilen sosun üzerine küçük garnitürleri tek tek yerleştirmek önem taşıyor. Mikro filizler, yenilebilir çiçekler, taze baharatlar, kırıntılar bu teknik için kullanılabiliyor. 
  2. Serbest biçim tekniği: Serbest formda, tabağa dikkatsizce saçılmış gibi görünen bu soyut tasarımlarda düzensizlik içinde düzen aranıyor. Örneğin sosa kaşıkla vurarak tabanda sıçrama deseni oluşturabilir, ardından tabağa yemeklerinizi rastgeleymiş gibi yerleştirebilirsiniz. Ancak bu rastlantısallığın mutlaka bir uyum sergilemesi gerekiyor. Damlayan soslar, bir fırça darbesi gibi eklenen püreler bu biçimde kullanılabiliyor. 
  3. Organik materyallerle sunum: Ahşap kesme tahtalarında sunum, taş üzerinde servis bu kategoride inceleniyor. Özellikle pizza, peynir tabağı ve meyve tabağı süsleme için organik malzemelerle sunum tercih edebilirsiniz. Elbette kullandığınız organik malzemelerin bütünlük sergilemesi oldukça mühim. Örneğin ahşap temayı kullanıyorsanız tabakta yeşilliklerle süslemelere yer vermelisiniz. 
  4. Fütüristik teknik: Metal, cam, çelik gibi güncel malzemelerin kullanıldığı fütüristik tabak süsleme biçiminde geometrik şekillerin hakimiyeti söz konusu. Aynı büyüklükteki dilimler, rulolar, özenle kesilmiş parçalar tabaklarda kusursuz bir tarz oluşturuyor. 
  5. Nordik tarzda tabaklar: Çabasız hazırlanmış gibi görünen ancak özenle dizayn edilen tabaklardan bir diğeri Nordik tarzın ürünü. Eşit kesilmiş şeritler, sebze parçaları tabağa serpiştirilerek tesadüfi ancak estetik bir görünüm oluşturuluyor. Tabana yayılan cömert sos, dağınık garnitürler ve onlara eşlik eden ana ürün tabakta tesadüfi bir sanat eseri oluşturuyor. 
  6. Saklambaç tekniği: Yemeğin çok sayıda katmandan oluştuğu, üste yerleştirilen parçanın alttaki güzellikleri adeta sakladığı ve sürpriz sağladığı bu özel tabak süsleme tekniğinde kıtırlar, köpükler, çok kullanılıyor. İnce dilimlenmiş sebzelerin, ferah köpüklerin ve leziz krakerlerin sakladığı ana ürünler, lezzetini şıklıkla sunuyor. Bu tekniği sergilerken kullandığınız parçaların üst üste yerleştirilebilecek formda, hemen hemen aynı boyutlarda olmasına özen göstermelisiniz. 

 

Tabak Süsleme için İpuçları 

Profesyonel görünen, adeta bir sanat eserini anımsatan tabaklar için süsleme yaparken dikkat etmeniz gereken tüyoları sizler için derledik: 

  1. Eğer etin ana ürün olduğu bir tabak hazırlıyorsanız, etin 120 gram, garnitürlerin ve karbonhidratın maksimum 50’şer gram olmasına özen göstermelisiniz. Bu ölçüler için 15 gram sos kullanabilirsiniz. 
  2. Ürünleri sıralı bir şekilde yerleştiriyorsanız her zaman yiyecek kişiye bakar pozisyonda koymalısınız. İskambil kağıdı gibi dizilmiş veya kıvrımlı olmasına özen göstermelisiniz. 
  3. Tabakta yenilemeyecek herhangi bir ürünün kullanılmaması gerekiyor. Örneğin aroma vermesi için kullandığınız biberiyeyi dal olarak tabağa yerleştiremezsiniz zira dal yenebilir bir unsur değil. Ancak yemeğinizi renklendirmek için filizlendiriciler ile hazırladığınız mikro filizlere yer verebilirsiniz. Doğru malzemelerle hem lezzetli ve besleyici hem de estetik bir görünüm elde etmeniz çok kolay.
  4. Tabağa renk vermesi için pancar, köri, kırmızı biber, safran ve maydanoz kullanabilirsiniz. Onları hem parça olarak tabağa yerleştirebilir hem de soslarda kullanarak yemeğe renk verebilirsiniz. 
  5. Yiyeceklerin hiçbir parçasının tabaktan dışarı taşmamasına özen göstermelisiniz. Tabağın fazla dolu olmaması da önem taşıyor. 
  6. Kesinlikle tabak içinde tabak kullanmamalısınız.  
  7. Styling için farklı doğrama bıçaklarına sahip çeşit çeşit doğrayıcı kullanabilirsiniz. Temel yardımcınız ise eşit parçalara ayırmak için mandolin olmalı. 
  8. Dizayn bittiğinde tabağın kenarlarını silmeye ve tabakta parmak izi kalmamasına dikkat etmelisiniz. Dilerseniz tabaklamadan önce tabağa streç film sarıp, yemeği koyacağınız alanı daire şeklinde kesebilir, sonrasında yemeği yerleştirebilir ve en son servis sırasında kalan streci de kaldırarak izsiz bir tabak oluşturabilirsiniz. 
  9. Domates kabuklarından gül, salatalıktan origami yapmak maalesef oldukça eskide kaldı. Sunum sırasında sadeliğin ve rastlantısallığın gücünden yararlanmalısınız. 
  10. Pasta tabağı süsleme için meyve sebze kurutucular ile kuruttuğunuz meyveleri, taze baharatları  ve meyve taneciklerini kullanabilirsiniz. 

Siz de Defya’nın sizlere sunduğu özel araçlar sayesinde yemek hazırlama ve sunum süreçlerinde harikalar yaratabilirsiniz. Eşit olarak dilimlenmiş garnitürler, süsleme için sağlıklı filizler, nefis soslar için Defya’nin mutfak yardımcılarından destek alabilirsiniz. 

 

 

Etiketler: defya
Ağustos 29, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR