Teff Tohumu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Teff Tohumu

Etiyopya’nın geleneksel yiyeceklerinden biri olan teff tohumu, ülkemizde de yavaş yavaş tanınmaya başlıyor. Glüten içermeyen ve besleyici özelliği ile tanınan ürün, tahıllar arasında sınıflandırılıyor. Hem yemeğini yapabilir hem de birçok tahıl gibi un haline getirilerek kullanabilirsiniz. Ayrıca teff tohumlu çay da tercih edilebiliyor. Teff tohumunu yakından tanımanızı sağlayacak yazımızda değineceğimiz diğer noktalar şunlar

 

  • Teff ile kullanabileceğiniz Defya ürünlerini sizlere tanıtıyoruz.  
  • Teff tohumu nedir açıklıyoruz.  
  • Teff tohumu faydaları nelerdir anlatarak, tahılı tüketmek için neden sunuyoruz. 
  • Teff unu nasıl yapılır paylaşıyoruz. 
  • Teff çayı nasıl yapılır bilgileri ile besleyici içecekler yapmanıza yardımcı oluyoruz. 
  • Teff tohumlu çayın da hammaddesi olan tohumun besin değerlerini detaylandırıyoruz

 

Teff Tohumu ile Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

Teff tohumları ile teff tohumu çayı yapabilirsiniz. Bunun yanında un öğüterek kraker hazırlamanız da mümkün. Peki bu işlemler sırasında size yardımcı olacak Defya ürünlerini tanıyor musunuz? Mutfakta harikalar yaratmanıza yardımcı olacak birbirinden kullanışlı ürünlerimiz sizlerle: 

  • Blendtec Designer 650 Blender ile teff tohumlu çayın veya tohumun da içinde olduğu leziz karışımlar yapabilir, sonrasında neminden arındırarak kraker haline getirebilirsiniz. 1560 W gücündeki 3 beygirlik motora sahip olan blender, 8 aşamalı hız ayarı bulunduruyor.  6 program sunarak her ihtiyaca uygun karıştırma çözümü üretiyor. Bu sayede tam kıvamında karışımlar hazırlayabilirsiniz.  En yüksek endüstriyel standartlarda üretilen ürün; şık görünümü, kullanışlılığı ve 8 yıllık garantisi ile tüketicilerin tercihi oluyor. 
  • Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi, hazırladığınız teff tohumlu karışımları cips veya kraker haline getirmek için görev başında. Et ve turunçgil dahil her türlü yiyeceği kurutabilen cihazlar, iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı (TST) ile donatılıyor. Bu sayede yüksek sıcaklıkta başlaması gereken kurutma işlemlerini bile sorunsuz tamamlıyor. Üstelik kurutucu ile aynı anda birden çok ürünü bir arada kurutabilirsiniz. 9 adet paslanmaz çelik rafa sahip olan alet, 47 lt geniş hacimle karşımıza çıkıyor. Kontrollü sıcaklıkta kurutma işlemi yaparak siz de besleyici tariflerinizin besin değerlerini koruyabilir, leziz ve sağlıklı reçeteler hazırlayabilirsiniz. 
  • Komo Fidibus Plus XL Un Değirmeni ile teff tohumu unu yapmak şimdi çok daha pratik. Kullanımı ve temizliği son derece pratik olan ürün, 600 Watt endüstriyel güce sahip. Bu sayede teff tohumundan dilediğiniz boyutta un hazırlayabilirsiniz. Öyle ki 1000 kg ağırlığındaki unu, en ince ayarda ve hiç durmadan 83 saat öğütebilirsiniz. Değirmen dayanıklı motoru ve güçlü soğutma ünitesi ile küçük/orta boy ticari işletmelerde dahi kullanılabiliyor. Korindon seramik taşlar ile öğütme gerçekleştiren ürün, aşınmaz, bilenme gerektirmez özelliğiyle uzun yıllarca sorunsuz kullanılıyor. Her yere sığabilen şık ahşap tasarımla evinizde un öğütmenin konforunu doyasıya yaşayabilirsiniz. 

 

 

Teff Tohumu Nedir?

Poaceae ailesine ait tropikal bitkilerden biri olan teff tohumu, binlerce yıldır Etiyopya çevresinde yetişiyor. Kuraklığa dayanan, farklı çevre koşullarına uyumlu olan alternatif renklerde çeşitleri olan teff bitkisi, en çok bej ve kahverengi renkleriyle tanınıyor. Teff tohumu, dünyanın en küçük tahılı olma özelliği de gösteriyor. 

Öyle ki bir teff tohumu, bir adet buğday tanesinin yüzde birine denk düşüyor. Fındıksı tadı ve yer yer hafif tatlı özelliği ile bilinen bitki, son yıllarda dünyanın farklı bölgelerinde yaygınlaşıyor. Elbette bu popülerliğin altında, tohumun glüten içermemesinin önemli payı var. 

 

Teff Tohumu Faydaları Nelerdir?

Glütensiz beslenenler için ideal bir kaynak olan teff tohumu faydaları ile şaşırtıyor. Teff tohumlu çay kullanarak, un ile tarifler hazırlayarak siz de bu yararları deneyimleyebilirsiniz: 

  • Doğal olarak glütensiz olan tohum, sindirim problemi yaşayan veya tercihini glütensiz beslenmeden yana kullananlar tarafından seçiliyor. Üstelik kaynaklara göre teff lif zengini yiyecekler arasında. Teffin birçok tahıldan daha yüksek posa içerdiği biliniyor. 
  • Tohumlar, kırmızı kan hücreleriyle vücuda oksijen taşıyan demir açısından son derece zengin. 
  • Buğday ile kıyaslandığında daha düşük glisemik indeks değeri sunuyor. Bu da kan şekerini daha yavaş yükselttiği anlamına geliyor. Özellikle diyabetli kişilerin kan şekeri kontrolüne yardımcı oluyor. 
  • Protein açısından zengin. Tokluk hissi vadederken günlük protein ihtiyacının karşılanmasına destek veriyor. 

 

Teff Unu Nasıl Yapılır?

Teff tohumunu öğüterek un haline getirebilirsiniz. Glütensiz un olarak kullanılan teff tohumu unu, geleneksel Etiyopya tariflerinde mayalanarak kullanılıyor. Gözleme, ekmek ve lavaş yapımında kullanılan undan makarna da yapılıyor. Dilerseniz teff tohumu unundan kekler, kurabiyeler, ekmekler yapabilirsiniz. Ancak teff tohumunu tek başına kullanmak yetmiyor. Glütensiz tarifler için teff ununun yanı sıra başka unları da karışıma eklemelisiniz. Hatta hamurda kıvamın tutması için karnıyarık otu tozu kullanmayı deneyebilirsiniz. 

Peki teff unu nasıl yapılır? Özel öğütme teknolojisi ile donatılan taş değirmen ürünleri ile teff unu yapabilirsiniz. Küçük tahılları öğütmek için uygun olan, tahıl boyutuna göre ayarlanabilen öğütme mekanizması bulunan seçeneklerle öğütmeye başlayabilirsiniz. Makinelerin düğmesini açıp kalınlık ayarını yaptıktan sonra işleme geçebilirsiniz. Örneğin döndürülerek ayarlanan aletlerde en ince ayarı bulmak için hazneyi taşları birbirine sürtünene kadar çevirebilirsiniz. Ardından öğütme sesi bitene kadar iri taneli çekim yönüne döndürerek en ince ayara gelebilirsiniz. Bu sayede kısa sürede, ekstra bir alete gerek duymadan çekim yapabilirsiniz. Gerekiyorsa bir kez daha öğüterek unu ince hale getirmeniz mümkün. 

Genel olarak değirmen yardımıyla yağlı ve nemli olmayan tüm tohumları öğütmeniz mümkün. Ancak eğer yağlı tohumu işleme alacaksanız ezme aletlerine yönelmelisiniz. Peki teff tohumu unu çektikten sonra makineleri nasıl temizlemek gerekiyor? Öncelikle hazneyi iri taneli çekim için ayarlamalısınız. Sonra iki avuç pirinci öğüterek uzun bir süre kullanmayacaksanız huniyi 2 tur kadar grob yönüne döndürmelisiniz. Sonrasında tüm kalıntıları arındırmak için huni ve çıkış bölümünü elektrikli süpürge ile temizleyebilirsiniz. 

Tahıl nasıl öğütülür detaylı bilgi almak için blog yazımızdan faydalanabilirsiniz. 

 

Teff Çayı Nasıl Yapılır?

Teff tohumlu çaylar hazır olarak alınabiliyor. Ancak paket çayların hem poşet materyali hem de ürün içerikleri konusunda endişeler olduğu için çayın tüketici tarafından hazırlanması tavsiye ediliyor. Peki teff çayı nasıl yapılır? Öncelikle teff tohumu çayı için bir fincan kadar su kaynatmanız yeterli. Sıcak suyun içine tohumları koyarak 3-4 dakika demlemelisiniz. Ardından süzerek keyifle içebilirsiniz. Kendine has lezzetiyle tanınan teff tohumlu çayını dilerseniz limon dilimi ve tarçın çubuğu ile tatlandırabilirsiniz. 

 

Teff Tohumu Besin Değerleri  

Her ne kadar teff tohumlu çay tanınsa da teff tohumu tahıl olarak da oldukça değerli. Yavaş yavaş tanınmaya başlayan bu tahılın besin değeri popülerleşmesinin asıl nedeni. Oldukça yüksek değerlere sahip olan teffin 1 fincan pişmiş hali 252 kcal kalori içeriyor. 1 fincanda 10 gram protein, 6 gram yağ, 50 gram karbonhidrat yer alıyor. Ayrıca 123 mg kalsiyum, 7 gram lif, 5 gram bakır, 20 mg sodyum, 17 mg demir ve 2 gr manganez teff tohumu besin değerleri arasında karşımıza çıkıyor. Besin içeriğinden faydalanmak için teff tohumlu çay, un veya tahıl olarak tane tüketmeyi tercih edebilirsiniz. 

İyi Una Ulaşmak İçin Taş Değirmen Kullanımı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

Etiketler: Defya
Ocak 18, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR