Turp Nasıl Filizlendirilir? Evde Turp Filizi Yapımı ve Kolay İpuçları

filizlendirici

Turp Nasıl Filizlendirilir? Evde Turp Filizi Yapımı ve Kolay İpuçları

Mikro filizler birçok besin değerini kolaylıkla almanın sırrı. Üstelik evinizde, toprak gerekmeden bahçe tarımı yapmanın keyfini yaşamak mümkün. Peki turp nasıl filizlendirilir, evde turp filizi yapımı gerçekten kolay mı? Gerçekten kolay… Defya koleksiyonunda yer alan ürünleri siz de kolaylıkla evde turp filizi yapabilirsiniz. Yazımızda sizlere rehber niteliğinde bilgiler paylaşacağız; 

  • Turp Filizi Yapımına Yardımcı Defya Cihazları
  • Neden Turp Filizlendirmelisiniz? 
  • Turp Filizlendirmek İçin Neler Gerekli? Malzeme Listesi
  • Adım Adım Turp Filizlendirme Rehberi: Kolay ve Hızlı Yöntemler
  • Turp Filizleri Nerede Kullanılır?
  • Evde Turp Filizlendirme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Siz de iyi yaşama yardımcı ürünleri ve yaşam rehberi niteliğindeki yazıları ile Defya sayesinde hayatı pratikleştirin! Turp filizleri ile salatalarınıza yaşam katın!


Turp Filizi Yapımına Yardımcı Defya Cihazları

Şehir yaşamında tazeliğe ve doğallığa özlem duyanlar için Defya, dünyaca ünlü markaların en yenilikçi filizlendirme aletlerini evinize taşıyor. İşte o pratik ürünler:

Tribest Freshlife otomatik sulamalı filizlendirici yılın her döneminde taptaze filizlere ulaşmanız için akıllı bir yardımcı. Toprağa ihtiyaç duymadan, sulamaya bile gerek kalmadan, kısa sürede filizler elde edebilirsiniz. Cihaz, her 30 dakikada bir 5 dakikalık sulama döngüleriyle çalışıyor. BPA içermeyen malzemesi ve ayarlanabilir su basıncı sayesinde kullanımı son derece pratik. 

 

İtalyan tasarımı ile mutfağınıza şıklık katacak GEO Filizlendirme Rafları tamamen BPA içermeyen malzemeden yapılıyor. 20 cm çapındaki 3 geniş haznesi ve özel su tahliye sistemi ile tohumların daha kolay ve hızlı büyümesini sağlıyor. Her haznede 4 farklı tohumu ayrı ayrı yetiştirme imkanı sunuyor. İki aşamalı hava sirkülasyon sistemi var. Böylelikle tohumların küflenme riski olmadan gelişmesini garantiliyor. 

 

Dar alanlarda bile kendi küçük filiz bahçenizi kurmak istiyorsanız, GEO Filizlendirme Kavanozu tam size göre. Cam ve paslanmaz çelikten üretilen kavanozun delikli çelik kapağı, filizlendirme için gerekli koşulları sağlıyor. Defya'nın sunduğu en basit filizlendirme yardımcılarından biri. Kavanozla tohumları ıslatmak ve durulamak oldukça zahmetsiz. Sadece biraz su ekleyip süzmeniz yeterli. Birkaç gün içinde kendi yetiştirdiğiniz filizlerin tadını çıkarabilirsiniz. Her kavanozda bir litreye kadar filiz elde edebilirsiniz. Üstelik bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz. 


Filizlendiricilerin Otomatik - Manuel Sulama Özellikleri

 

Ürünler

Manuel / Otomatik Sulama

Freshlife

Otomatik Sulama

Geo Filizlendirme Rafları

Manuel Sulama

Geo Filizlendirme Kavanozu

Manuel Sulama

Geo Filizlendirme Çömleği

Manuel Sulama

 

Neden Turp Filizlendirmelisiniz? 

Kendi bahçenizde ürün yetiştirmek oldukça eğlenceli bir hobi. Öte yandan filizler tohumlardan maksimum verimi almanın en kolay yolu. Yüksek besleyici değeri ve kolay yetiştirilmesinin yanı sıra lezzeti de turp filizlerin avantajları arasında. 


Turp Filizinin Faydaları Neler?

Turp vitamin ve mineral değeri açısından oldukça besleyici bir sebze. İçerisinde potasyum, Folat, B6 vitamini, K vitamini, kalsiyum ve magnezyum yer alıyor. Yapılan çalışmalara göre

  • Filizlendirilen turp tohumlarının vitamin değerleri büyük ölçüde artıyor. Turp filizlerinde özellikle E, A ve B6 vitaminlerinin artışı dikkat çekiyor. Ancak yapılan çalışma turpların 6 gün filizlendirilmesini öneriyor. Sonrasında besin değeri kaybı meydana gelebiliyor. 
  • Aynı çalışma, çimlenme sırasında fenolik bileşen ve antioksidan kapasitesinin 6. günde zirveye ulaştığını kaydediyor. 
  • Yağ ve protein değerlerinde ise hafifçe değişimler meydana geliyor. 
  • Bu değişimler serbest radikal hasarına karşı hücresel savaşı destekliyor. Bu da kronik hastalıklara karşı vücudun direnç kazanması anlamına geliyor. 
  • Antioksidan etki inflamasyon adı verilen mikropsuz iltihap düzeyinin kontrolüne destek oluyor. 
  • Bir diğer çalışma ise taze ve buhar işlemine maruz kalan turp filizleri üzerine. Her iki filiz de tüketildiğinde bağırsak mikrobiyatasının çeşitlenmesini sağlıyor. Bu de turp filizi faydaları arasında sindirim fonksiyonlarına katkı sağlamanın olabileceğinin kanıtı. 

Turp Filizlendirmek İçin Neler Gerekli? Malzeme Listesi

Evde turp filizi yapımı için ihtiyacınız olanlar sadece birkaç madde. Öncelikle sertifikalı turp tohumları kullanmalısınız. Kaliteli ve güvenilir tohumlar tercih etmelisiniz. Bunun için turp filizi yapacağınız tohumların organik olmasına özen gösterebilirsiniz. Sonrasında ev tipi bir filizlendiriciye sahip olmalısınız. Otomatik veya manuel sulama gerektiren ürünlerden dilediğimizi tercih edebilirsiniz. 

 

Filizlendiriciler toprak gerektirmiyor. Herhangi bir ışık kurulumu istemiyor. Bu sayede evde kolaylıkla kullanabilir ve birkaç gün içinde turp filizi elde edebilirsiniz. 

 

Elbette turp filizlendirme sürecinde temiz içme suyuna ihtiyacımız var. Tohumları nemli tutacak kadar günde birkaç kez sulama yapmanız yeterli. Bunun için elinizin altında taze ve temiz su bulundurmayı tercih edebilirsiniz. Portatif su arıtıcılar kullanarak dilediğiniz her an, her yerde temiz içme suyuna kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Adım Adım Turp Filizlendirme Rehberi: Kolay ve Hızlı Yöntemler

Tohumları suyla buluşturarak siz de evde kolaylıkla turp filizi elde edebilirsiniz. İşte kolay ve hızlı yöntemlerle adım adım turp filizlendirme uçları;

  1. Adım.: Tohumları sertifikalı ve organik olanlardan seçmelisiniz.  
  2. Adım: Ayıkladığınız tohumları bir gece boyunca içme suyunda bekletmelisiniz. Sabah olduğunda süzerek durulamalısınız.
  3. Adım: Nemli turp tohumlarını filizlendiricilere yerleştirmelisiniz. Bu sırada tohumların tepsiye düz olarak yerleştiğinden ve üst üste gelmediğinden emin olmalısınız. Eğer üst üste gelirse bazı filizlerin çıkması zorlaşabiliyor. Ayrıca hava sirkülasyonuna engel oluyor. Elinizle hafifçe düzenleyerek tohumları tepsiye yayabilirsiniz. 
  4. Adım: Turp tohumları nemli kalacak şekilde günde iki kez sulamalısınız. Birkaç gün boyunca sulamaya devam etmelisiniz. Eğer otomatik cihaz kullanıyorsanız zaten 30 dakikada bir 5 dakika boyunca turplar sulanıyor.
  5. Adım: 3-4. günde filizlerin çıkmaya başladığını görebilirsiniz. Filizlerin yeşermesi için birkaç gün daha beklemelisiniz. 
  6. Adım: 6 günde filizlerinizi hasat ederek kullanmaya başlayabilirsiniz.



Turp Filizleri Nerede Kullanılır? 

Evde hazırladığınız turp filizlerini mutfağınızda çeşit çeşit yerde kullanabilirsiniz. Hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketebileceğiniz turp filizleri birçok yemeğe yakışıyor. 

  • Salatalarınıza turp filizi ekleyebilirsiniz. Özellikle pancar, beyaz lahana, turp rendeleyerek yaptığınız kış salatalarını filizlerle renklendirmeniz mümkün. Öte yandan turp mevsimi olmayan yaz dönemlerinde domates ve salatalık gibi yaz sebzeleri ile yaptığınız salatalara turp filizi ekleyebilirsiniz.
  • Vitamin, mineral, antioksidan yönünden zengin turp filizlerini smoothie içeceklerinize ekleyebilirsiniz. Ferah bir lezzeti olan filizler, hem meyve hem de sebze sularına çok yakışıyor.
  • Servis ederken çorbalara ve tencere yemeklerine ilave edebilirsiniz.
  • Pilavlarınızı renklendirmek için turp filizlerini kullanabilirsiniz.
  • Dürüm ve sandviçlerinize renk katmak için turp filizleri yanınızda.

Evde Turp Filizlendirme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Turp tohumları ne kadar sürede çimlenir?

Turp tohumlarından ortalama 3 ile 7 gün içerisinde filiz elde edebilirsiniz. Yapılan çalışmalar turp filizlerinin besleyiciliğinin 6. gün itibarıyla düşmeye başladığını gösteriyor. Bu nedenle 6. gün hasat etmenizi öneriyoruz.

Turp yaprakları yenir mi?

Evet turp yaprakları ve filizlerini hem pişmiş hem de çiğ olarak tüketebilirsiniz. Oldukça besleyici olan turp filizlerini evinizde yetiştirebilirsiniz. 

Turp filizi nasıl saklanır?

Filizlenen turp tohumlarını iyice duruladıktan sonra süzmeniz gerekiyor. Ardından turp filizini pamuklu bir bez yardımıyla kurulamalısınız. Sonrasında hava almayan bir poşet içine yerleştirerek derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz. Kısa süre içerisinde tüketecekseniz vakumlu bir cam kaba koymalısınız. Bu kap içinde buzdolabında bir haftaya kadar tazeliğini koruyabilirsiniz. 


 
Etiketler: filizlendirici
Haziran 24, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR