İyi yaşam yolculuğunuzda yeni tarifler denemeye, besleyici tatlarla tanışmaya hazır mısınız? Mutfağımızın geleneksel ürünlerinden yeşil mercimek filizi ile çok daha fazla besin değeri vadediyor. Evde yeşil mercimek nasıl filizlendirilir, faydaları nelerdir sizin için araştırdık. Yazımızda;
- Evde yeşil mercimek filizi yaparken kullanabileceğiniz Defya ürünlerini bulacaksınız.
- Hemen ardından yeşil mercimek filizi faydaları nelerdir sizin için yanıtlayacağız.
- Mercimek filizlendirirken dikkat etmeniz gerekenleri not düştükten sonra,
- Mercimek filizleri nasıl saklanır anlatacağız.
- Yeşil mercimek filizlerinin kullanım alanlarını tek tek sıralayacağız.
Siz de sofralarınıza lezzet katacak yeşil mercimek mikro filizlerini öğünlerinize konuk etmek isterseniz yazımızdan faydalanabilirsiniz. İyi yaşama yardımcı ürünleri Türkiye'deki tüketicilerle buluşturan, resmi distribütör Defya bünyesindeki tüm cihazları defya.com.tr adresinden inceleyebilirsiniz.
İşte adım adım yeşil mercimek filizi yapımı;
- Öncelikle mümkünse organik, güvenilir tohumlar kullanmalısınız.
- Özenle seçtiğiniz yeşil mercimek tohumlarını bir gece boyunca temiz içme suyu içinde dinlendirmelisiniz. Sabah süzerek durulamalısınız.
- Nemli tohumları, profesyonel filizlendirici aletin içine yerleştirmeniz yeterli.
- Tohumlar nemli kalacak şekilde, birkaç gün boyunca, günde iki kez sulamalısınız. Eğer otomatik bir cihaz kullanıyorsanız, her gün temiz su haznesini yeniden doldurarak sulanmasını sağlayabilirsiniz.
- Ortalama 3. - 4. günde filizlerin çıkmaya başladığını görebilirsiniz.
- Filizlerin yeşermesi için biraz daha bekleyebilirsiniz. Ardından filizleri kolaylıkla hasat ederek kullanmaya başlayabilirsiniz.

Evde Yeşil Mercimek Filizi Yapmak için Yardımcılar Defya’da
Evde yeşil mercimek filizlendirmek hem kolay hem de oldukça faydalı. Dışarıdan aldığınız hazır filizlerin tazeliğinden, içindeki tohumların kalitesinden ve filizlendirme sürecinin hijyeninden emin olmak epey zor. Oysa evde filizlendirme yaparak siz de birçok tohumun besin değerini arttırabilir, katkı maddesi olmadığından emin olarak güvenle tüketebilirsiniz.
Çeşit Çeşit Filizlendiriciler
Defya, dünyaca ünlü markaların tek ve yetkili Türkiye distribütörü olarak çeşit çeşit filizlendirici cihazı evlerinize getiriyor. İşte sizin için seçtiğimiz kullanışlı ürünlerden bazıları;
- Tribest Freshlife otomatik sulamalı filizlendirici yıl boyunca taze filizler yetiştirmek için kullanışlı bir yardımcı. Toprağa ihtiyaç duymadan, hatta sulama bile yapmanıza gerek kalmadan kısa sürede filiz elde etmenizi sağlıyor. Otomatik özelliği ile 30 dakikada bir 5 dakika süreyle sulama yapıyor. Böylece tohumlar gereken neme kavuşuyor. BPA içermeyen kapları ve ayarlanabilir su basıncı ile kullanımı oldukça pratik. Üstelik tepsilere farklı tohumları yerleştirerek bir arada filizlendirme yapabilirsiniz. Toprak, sulama, özel beceri gerektirmeden taze filizler evinizde!
- İtalyan tasarımı GEO Filizlendirme Rafları, BPA içermeyen malzemeden üretiliyor. Özel su tahliye sistemi ve 20 cm çapında 3 geniş haznesi bulunuyor. Özel tasarımı tohumların daha kolay ve hızlı büyümesini sağlıyor. Her haznede 4 farklı tohum yetiştirebilirsiniz. Ayrıca iki aşamalı hava sirkülasyon sistemi sayesinde tohumlar küflenmeden büyüyor.
- GEO Filizlendirme Kavanozu, küçük mutfağınıza şıklık ve pratiklik katacak. Onunla dar alanlarda bile kendi kendine yeten bir filizlendirme bahçesi oluşturabilirsiniz. Tohum ve bakliyat filizlerini kolayca yetiştirmenizi sağlıyor. Cam ve paslanmaz çelikten üretilen ürün, delikli çelik kapağı sayesinde filizlendirme için ideal koşulları oluşturuyor. Defya bünyesindeki en basit filizlendirme yardımcısı olan ürün ile tohumları ıslatmak ve durulamak çok kolay. Sadece biraz su ekleyip süzmek yeterli… Birkaç gün içinde filizleri elde edebilirsiniz. Her kavanozda bir litreye kadar filiz yetiştirebilirsiniz. Bulaşık makinesinde yıkanabilir ve temizlemesi kolaydır.

Yeşil Mercimek Filizlendirme Nedir?
Yeşil mercimek tohumlarının önce su ile nemlendirilmesine ve sonrasında nemli ortamda tutularak çimlenmesine filizlendirme adı verilir. Bakliyatların besin değerini artırmaya yardımcı olan bu işlem sayesinde yeşil mercimeklerin daha besleyici ve kolay sindirilebilir olmasını sağlayabilirsiniz.
Adeta yeniden hayat kazanan yeşil mercimek taneleri, ferah bir lezzet ediniyor. Siz de ferah mikrofilizleri yeni bir malzeme gibi mutfaklarda kullanabilirsiniz. Farklı kullanım alanları, zengin besin değeri, özgün lezzeti ve pratik reçetesi ile yeşil mercimek filizleri sizin de mutfağınızın gözdesi olmaya aday.
Yeşil Mercimek Filizi Faydaları Nelerdir?
Akademik kaynaklara göre, yeşil mercimek filizi çok sayıda fayda ile sofralarımızda yer almayı hak ediyor.
- Halihazırda iyi bir bitkisel protein kaynağı olan yeşil mercimeğin protein profilleri filizlendirme ile ortalama %20 oranında artış gösteriyor.
- Magnezyum konsantrasyonu filizlendirmeden etkilenmese de, kalsiyum ve potasyum oranlarında belirgin artış gerçekleşiyor.
Bir diğer çalışma ise filizlendirilmiş yeşil mercimeğin oksidatif strese karşı koruyucu olabileceğini gösteriyor. Filizlerin antioksidan içeriği, evde yeşil mercimek filizlendirmek için teşvik edici nitelikte. Serbest radikallere karşı savaşta yeşil mercimek filizleri oldukça işlevsel. Bu filizler sayesinde kronik birçok hastalığa sebep olan oksidatif hasarın önlenmesi için destek elde edebilirsiniz. Ek olarak antioksidanlar, kolesterol düzeyini kontrol etmeye yardımcı.
Öte yandan fitik asit nedir biliyorsanız, olası zararlarından da haberdar olmalısınız. İşte filizlendirme, mercimek gibi bakliyatlarda yer alan fitik asit oranının düşmesine yardım ediyor. Bu da besinlerin daha kolay sindirilebilmesi ve hazımsızlık sorunlarının hafiflemesi anlamına geliyor.
Yeşil Mercimek Filizlendirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İdeal lezzette ve hijyende yeşil mercimek filizi elde etmek için uygulama sırasında dikkat etmeniz gerekenler var. Siz de kontrollü şartlar oluşturarak filizlendirmenin çok daha hijyenik ve sonucun leziz olmasını sağlayabilirsiniz. İşte yeşil mercimek filizlendirme sırasında dikkat etmeniz gerekenler;
- Bakliyatları filizlendirmeden önce mutlaka yıkamalı ve tozdan/kirden arındırmalısınız.
- Güvendiğiniz, organik tohumları kullanmalısınız.
- Her zaman arıtılmış, temiz su kullanarak nem sağlamalısınız.
- Yeşil mercimek filizi yapacağınız alanın serin olmasına özen göstermelisiniz.
- Manüel filizlendiriciler kullanırken tohumları her gün temiz su ile nemlendirmelisiniz. Otomatik cihazın suyunu her gün değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.
- Taze yeşil mercimek filizlerini uygun koşullarda saklamalısınız.
Mercimek Filizleri Nasıl Saklanır?
Besin değerini koruyan, lezzetli ve hijyenik mercimek filizlerini, doğru şekilde saklayarak uzun süre içinde tüketebilirsiniz. Yeşil mercimek filizlerini mutlaka buzdolabında muhafaza etmeniz gerekiyor. İşte hasat ve saklama için önerilerimiz;
- Filizlenen yeşil mercimekleri iyice duruladıktan sonra süzmelisiniz.
- Kuruladığınız yeşil mercimek filizlerini nazikçe birbirinden ayırarak hava almayan bir poşet içine yerleştirebilirsiniz.
- Ardından buzdolabında saklayıp kısa süre içinde tüketecekseniz poşetin içine birkaç delik açarak hava sirkülasyonuna yardımcı olmalısınız. Bu şekilde yeşil mercimek filizlerini buzdolabında bir haftaya kadar tazeliğini koruyarak muhafaza edebilirsiniz.
- Eğer daha uzun süre içinde tüketmeyi planlıyorsanız mercimek filizlerini hava almayan bir poşet içerisinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan hemen önce derin dondurucudan çıkarmalısınız. Dakikalar içinde çözüldüğünü ve kullanıma hazır hale geldiğini görebilirsiniz.

Yeşil Mercimek Filizi Nasıl Kullanılır?
Filizlendirilmiş yeşil mercimekleri hem çiğ hem de pişmiş şekilde tüketebilirsiniz. Yemeklerinize, sandviçlerinize, hatta çorbalarınıza dahi besleyicilik katacak yeşil mercimek filizi nasıl kullanılır sizin için tek tek açıklıyoruz.
Salatalarda Yeşil Mercimek Filizleri
Salatalara lif, doku ve besin değeri sağlayacak yeşil mercimek filizlerini çiğ halde ekleyebilirsiniz. Hem yeşil salatalara hem de çoban salata gibi diğer alternatifleri ekleyerek kullanabileceğiniz yeşil mercimek filizleri, özellikle avokado ile çok yakışıyor. Dilerseniz salatanın biraz daha besleyici olması için içine yağlı tohumlardan da ekleyebilirsiniz. Ceviz, badem, kabak çekirdeği gibi besin değeri yüksek yağ kaynakları ile salatanın doyuruculuğunu ve besleyiciliğini arttırabilirsiniz. Salataları yeşil mercimek filize eklerken dikkat etmeniz gereken ise, son derece hassas olan filizleri salataya en son eklemek. Bu sayede tazelik ve ferahlık hissini çok daha iyi alabilirsiniz.
Smoothie’lerde Kullanın!
Protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengin olan yeşil mercimek filizlerini içeceklerde kullanabilirsiniz. Nötr ve ferah bir lezzeti olduğu için hem tatlı hem de tuzlu tariflerde kullanıma uygun. Meyveli smoothie’lerden, yeşil içeceklere kadar çeşit çeşit reçetenin içinde yeşil mercimek filizlerine yer verebilirsiniz. İçerisinde mikrofilizler bulunan smoothie’ler yapmak için karışımda kullanacağınız meyve ve sebzeleri blender haznesinin içine atmanız yeterli.
Yemek Tariflerine Ekleyin
Çorbalarda, sıcak yemeklerde servis sırasında yeşil mercimek filizlerinden faydalanabilirsiniz. Özellikle patates püresinin üstüne renk katması için koyabilirsiniz. Benzer şekilde, domates çorbasını veya sebzeli pilavlarınızı yeşil mercimek filizleriyle daha besleyici bir hale getirebilirsiniz.
Dürümler ve Sandviçlere Renk Katın
Wrap ve sandviç gibi pratik öğünlerde daha besleyici menüler oluşturmak için yeşil mercimek filizlerinin gücüne başvurabilirsiniz. İçerisini dilediğiniz sebzeler ve şarküteri ürünleriyle doldurduktan sonra dürüm ve sandviçlerin en üstüne filizleri serpiştirmeniz yeterli. Burada dikkat etmeniz gereken ise filizlerin hafif çıtır dokusunu korumak. Bunun için sosu döktükten sonra filizleri yerleştirmelisiniz.
Kahvaltılarda Kullanım
Güne besleyici ve enerjik bir kahvaltıyla başlamak için omletlerinize, salatalarımıza filizlerden ekleyebilirsiniz. Ayrıca ekmek üzerine koyduğunuz avokado veya humusu yeşil mercimek filizleriyle zenginleştirebilirsiniz.
Un haline Getirin
Hamur işlerinden vazgeçemiyor ve daha besleyici sonuçlar için bir yol arıyorsanız yeşil mercimek filizlerini un yaparak kullanabilirsiniz. Defya mutfağında sizler için hazırlanan yeşil mercimek filiziyle un yapımı videomuzu paylaşıyoruz.
Yapmanız gereken bir gıda kurutucu yardımıyla önce filizleri kurutmak ardından öğütmek. Üstelik Defya bünyesinde yer alan ev kullanımına uygun kurutucu çeşitleri, ideal ısı kontrol özelliği sayesinde gıdaların besin değerlerini korumaya yardımcı. Evinizde sebze meyve kuruları, filizlendirilmiş bakliyatlardan un yapmak için siz de ürünlerimizden edinebilirsiniz.