Yoğrulmayan Ekmek Nasıl Yapılır?

Yoğrulmayan Ekmek Nasıl Yapılır?

Evde ekmek yapmak denildiğinde en yorucu kısmı kuşkusuz hamur yoğurmak oluyor. Oysa yoğurmadan da ekmek yapmak mümkün. Yoğrulmayan ekmek tarifini uygulayarak siz de mutfaklarınızda mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz, üstelik hemen hemen hiç yorulmadan… Birkaç küçük ipucuna dikkat etmeniz ise oldukça önemli. Yoğrulmayan ekmekte kusursuz sonuç elde etmek için mutlaka evinizde bir mayalama makinesi bulunmalı. Cihaz tam kontrol sağlayan özelliği ile sizlerin en iyi sonucu almanız için çalışmaya hazır olmalı, fakat sizin de üstünüze düşen görevler var. Gelin yoğrulmayan ekmek yapmak için beraber mutfağa girelim. 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

  • Yoğrulmayan Ekmek Nasıl Yapılır?
  • Yoğrulmayan Ekmek Mayalama
  • Yoğrulmayan Ekmek Nasıl Yapılır?
  • Yoğrulmayan Ekmek Tarifi
 

Yoğurmadan Ekmek Yapmaya Yardımcı Defya Ürünleri

İyi yaşama destek veren ürünleri ile her mutfağın çalışkan yardımcılarına ev sahipliği yapan Defya, yoğrulmayan ekmek yaparken de yanınızda. Yenilikçi ve kompakt tasarımı ile her eve lazım olan Brod and Taylor markalı katlanabilir cihazı da hamur mayalama konusunda tam anlamıyla uzman. 

Brod ve Taylor mayalama ürünü endüstriyel mutfakların özelliklerini evinize taşıyor. Hamur hazırlarken en önemli değişken olan sıcaklığı kontrol etme avantajıyla öne çıkıyor. Aynı zamanda katlanabilir özelliği sayesinde kullanım sonrasında az yer kaplıyor ve pratik bir şekilde saklanabiliyor. Hızlı bir kurulum süreciyle yeniden kullanıma hazır hale geliyor. Yavaş pişirme, hamur işleri ve yoğurt mayalama konularında uzmanlaşmış olan cihazi sadece Defya.com.tr’de bulabilirsiniz. 

Dünyaca ünlü markaların distribütörü olan ve iyi yaşam için gerekli elektronik ürünleri geniş yelpazede tüketicilerle buluşturan Defya ile siz de tanışmalısınız. 

 

Yoğrulmayan Ekmek Mayalama

Yoğrulmayan ekmek desek de, bu hamurun da toplamda 90 saniye kadar homojen bir şekilde karıştırılmasına ve birkaç kez katlanmasına ihtiyaç var. Uzun uzun yoğrulan ve defalarca katlanan ekmekler, geleneksel ekmek yapımında kabarma yüksekliğinin sırrı. Ancak çok fazla yoğurmadan, sadece karıştırarak ve birkaç kez katlayarak da benzer sonuçlar alabilmek mümkün. Yalnızca mayalanma süresine dikkat etmek gerekiyor. Yoğrulmayan ekmek mayalama için 17 saat ayrılmasını öneriyoruz. Zamanlama kesin süreleri vermese de mümkünse aralarda nazikçe karıştırmak için kısa aktif zaman aralıkları oluşturmalısınız. Yoğrulmayan ekmek için fermantasyon genellikle gece saatlerinde yapılıyor. Bunun için gece dinlenmeye bırakmadan önce hamuru birkaç saat arayla iki kez katlamayı ve sabah uzun dinlenme süresinin ardından üçüncü katlamayı tercih edebilirsiniz. 

Yoğrulmayan ekmek mayalarken nelere dikkat edilmeli? 

  • Mayalama sırasında kabın üstünü kesinlikle kapatmamalısınız. Hamur mayalama sırasında nem de gerekli olduğu için kabın üstünün açık olması önem taşıyor.
  • Makineyi ısıtmadan hamuru koymamalı, mutlaka ön ısıtılmış cihazda mayalamaya başlamalısınız.
  • Dinlendirirken mayalama aletinin kapağının kapalı olmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Çalışan cihazı taşımamalı, yerini değiştirmemeli, mümkünse hareket ettirmemelisiniz.
  • İyi karıştırılmamış bir hamurdan iyi sonuç beklemek doğru değil. “Yoğrulmamış ekmek” desek de hamurun iyi karışmış olmasına özen göstermelisiniz. 
  • Yoğrulmamış ekmek tarifinin hamuru, geleneksel ekmekten daha cıvık olabiliyor. Tarifi birebir uygulamalı ve bu konuda bir endişeye kapılmamalısınız. 
  • Mayalama esnasında cihazın kapağını sık sık açmamalısınız. 
  • Cihazı çalıştırırken mayalama modunda olduğundan emin olmalısınız. 
  • Su tepsisi olmadan yeterince iyi fermantasyon sağlayamayabilirsiniz. İdeal kabarıklığa ulaşmak için su tepsisini koymayu unutmamalısınız.
 

Yoğrulmayan Ekmek Nasıl Yapılır?

Ekmek yapmak istiyor ancak yoğurmadan hazırlamak arzusu taşıyorsanız ilk olarak mayalama aletinizi 21 derece sıcaklığa ayarlamalısınız. Mayalama sırasında neme de ihtiyaç olduğu için su tepsisini ısıtma plakasının üstüne koymalı ve tepside 60 ml kadar su bulundurmalısınız. Bu işlem sonrasında rafı tepsi üzerine alabilirsiniz. Makine ısınırken sıra hamur hazırlamakta… 

Büyük bir karıştırma kabında un, maya ve tuz malzemelerini iyice karıştırın ve hamur biraz tutacak şekilde su ekleyin. Hamur eşit şekilde nemlenene ve homojen olana kadar karıştırın. Yumuşak ve yapışkan hamurunuz hazır olduğunda mayalamaya sıra geliyor. 

Mayalama için kullanacağınız kaseyi üstü açık bir şekilde makineye yerleştirin ve 21 derecede ısınmış makinede en az 12 maksimum 17 saat dinlendirin. Uzun dinlenme süresine başladıktan birkaç saat sonra (gece mayalama yapıyorsanız ortalama 8 saat uyku süresince hamuru hiç dokunmadan mayalandırmadan önce) birkaç saat arayla iki kez katlayın. Katlama için ellerinizin nemli olması ve spatula kullanmanız öneriliyor. Hamuru biraz kaldırıp bir kısmından tutup nazikçe çekmeli ve ortasına doğru katlayarak kapatmalısınız. İki katlama sonrası gece dinlenen hamuru sabah bir kez daha katladıysanız, sıra şekillendirmede. 

Yoğrulmayan ekmek tarifinin en cezbedici kısmına geldiniz! Çok yoğrulmayan hamuru şekillendirmek için unla kaplanan bir yüzeye (yapışmaması için) hamuru almalısınız. Dördüncü kez geleneksel şekilde katladıktan sonra 15 dakika kadar daha dinlendirin. Bu sırada pişirme yapacağınız tepsiyi hazırlayabilirsiniz. Önce hamuru yuvarlak hale getirip sonra dilediğiniz somun şeklini verebilir ve unla kaplı pişirme kabına alabilirsiniz. Bu şekilde üzerine attığınız çizik iyice açılana kadar hamuru ortalama 2 - 2.5 saat kadar 22 santigrat derecede dinlendirin. Sonrası sıra pişirmede… Fırınınızda sıradan bir ekmek gibi pişirerek yoğrulmayan ekmeğinizden mükemmel sonuç alabilirsiniz. Dilimlemeden önce soğumasına özen gösterin, afiyet olsun.  

 

Yoğrulmayan Ekmek Tarifi

Yoğrulmadan yapılan ekmek tarifi için evinizde olması gereken malzemeler. 

  • Çok amaçlı un, (ağartılmamış olmalı) 400 gram
  • Tam çavdar unu 30 gram
  • Hazır maya 0,4 gram (⅛ çay kaşığı)
  • Tuz 8.6 gram (1.5 çay kaşığı)
  • Su yaklaşık 21°C ve 317 gram

Eğer evinizde çok amaçlı un yoksa ekmeklik unu da tercih edebilirsiniz. Tam tahıllı un (çavdar unu) bulundurmuyorsanız yerine yine çok amaçlı veya ekmeklik un kullanmayı seçebilirsiniz. Yoğrulmayan ekmek tarifini hayata geçirmek için bir karıştırma kabı, bir adet hassas mutfak tartısı, çırpma teli, mayalama cihazı, spatula bulundurmalısınız. 

Yoğrulmayan ekmek tarifinde kullanacağınız suyun temiz içme suyu olması önem taşıyor. Kesinlikle arıtmadan şebeke suyu kullanmamalısınız. Ancak su arıtıcı tercihiniz British Berkefeld ise şebeke suyunu güvenle temiz içme suyu haline getirip yemeklerinizde kullanabileceğinizi belirtmeliyiz.  

Yoğrulmayan ekmek yaparken hamur ele yapışabileceğinden, karıştırma öncesinde ellerinizi unlamayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca her katlama sırasında elleriniz nemli olmalı. Eğer hamur çok yapışıyor ve sizi rahatsız ediyorsa, mayalanıp kıvam alana kadar hamur yoğurmak için bir makine kullanmaya yönelebilirsiniz. 

Zamanınız yoksa ve mayalamayı kısa tuttuysanız hamurunuzun iyi kabarmadığından şikayet edebilirsiniz. Mükemmel sonuç için önerilerimize harfiyen uymalı ve süre konusunda cömert davranmalısınız. Pişirme sırasında da çok yüksek ısı kullanırsanız hamurun içinin çiğ kalmasına, dışının çok hızlı pişmesine neden olabilirsiniz. Bu nedenle ısı kontrolünü doğru yapmaya özen göstermeniz gerekiyor. Spesiyaliniz olacak, pratik tarifler ile evinizde ekmek yapmaya başlayabilir, siz de evlerinizi birer fırına dönüştürebilirsiniz. İyi yaşamın pratik çözümleri için Defya Blog’u takip edebilir, kendi ipuçlarınızı sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizlerle paylaşarak Defya Ailesi’nin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.


 
Etiketler: defya
Ocak 30, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR