Anti-Aging Beslenme Sırları Nelerdir?

Anti-Aging Beslenme Sırları Nelerdir?

Gençlik yalnızca genç görünmek değil, aynı zamanda zindelik ve sağlık da demek. İyi yaşlanmak ise birçok kişinin hedefi. Bu hedefe ulaşma yolculuğunda en önemli yardımcılar antiaging gıdalar oluyor. Anti aging beslenme prensiplerinin temelinde ise antioksidanlar yer alıyor. Sağlıklı yağlar, temel besin öğeleri, vitamin ve mineraller yönünden zengin olan besinlerin tüketildiği yaşlanma karşıtı beslenme rutininin sırlarını Defya mutfağında araştırıyoruz. Bilimsel kaynaklardan derlediğimiz ipuçlarına hakim olarak siz de gençliğe bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Yazımızda bulacağınız notlar: 

  • Antiaging beslenmeye yardımcı Defya aletlerini sizlerle tanıştırıyoruz. Sonrasında,
  • Anti-aging beslenme nedir ve insan neden yaşlanır sorularından start alıyoruz. Yaşlanma çeşitlerini ve mekanizmayı öğrenerek gıdaların neden ve nasıl etkili olduklarını daha kolay anlayabilirsiniz. 
  • Antiaging beslenmenin bilimsel faydalarını masaya yatırıyoruz. 
  • Son olarak hangi gıdalar antiaging olarak sınıflandırılıyor ve hangi içerikleri nedeniyle bu sıfata layık görülüyorlar sizler için listeliyoruz. 
 

Anti-Aging Beslenmeye Yardımcı Defya Cihazları

Defya ürün koleksiyonunda yer alan filizlendiriciler anti aging beslenmenin en önemli yardımcıları arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalar filizlendirilmiş tohum tüketmenin faydalarını ortaya koyuyor. Filizlendirilmiş tohum tüketmek, kilo kontrolüne, yüksek besin değerli yemekler hazırlamaya, lifli beslenmeye ve enflamasyonla mücadeleye yardımcı olabilir. Başka bir deyişle, tohum filizlendirme ürünleri sağlıklı beslenmeyi destekler. Filizlenme sürecini toprak gerekmeden, ev ortamında tamamen kontrollü bir şekilde yürütmenizi sağlayan ürünlerin elle veya otomatik sulanan alternatifleri de var. Defya’nın en sevilen ürünlerinden olan Freshlife otomatik sulamalı filizlendirici ile tohumları doğrudan cihaza yerleştirdikten sonra, su haznesindeki suyu günlük olarak değiştirmeniz yeterlidir. Otomatik sistem, tohumlara yarım saatte bir beş dakika süre ile uygun miktarda su vererek filizlenme sürecini kontrol altına alır.

Antiaging gıdaların pratik bir şekilde tüketilmesini sağlayan bir diğer ürün ise blender modelleri oluyor. Özellikle personal blender kategorisinin mucidi olan Tribest Glass Personal Blender sayesinde evde kolaylıkla smoothieler yapabilir, farklı meyve ve sebzeleri bir arada tüketebilirsiniz. Gıdaların plastikle temasını önlemek için paslanmaz çelik bıçak tertibatı ve kırılmaya dayanıklı temperli cam kaplar kullanan modelde Değişken Hız Ayarı size tam kontrol sağlar ve istediğiniz kıvama ulaşmak için Tek Dokunuşlu Anlık Çalıştırma Düğmesi bulunur. 200 ml, 400 ml ve 600 ml'lik cam kaplar içeren cihaz ile yaşlanma karşıtı besinlerden lezzetli karışımlar yapmak zahmet olmaktan çıkar. 

 

Anti-Aging Beslenme Nedir?

Yaşlanma karşıtı diyetler, günümüzde anti-aging beslenme rutinlerini oluşturuyor. Kalori kısıtlamasından aralıklı oruca kadar farklı prensiplerde birçok yaşlanma karşıtı diyet bulunuyor. (Kaynak) Makrobesin öğelerinin tamamını alarak günlük kaloride kısıtlamaya giden diyetler temel yaşlanma karşıtı beslenme alışkanlıklarını oluşturuyor. %20 ile %50 oranında azaltılan kalori ile antiaging etki hedeflenirken yetersiz beslenmeye yol açılmaması önem taşıyor. Protein kısıtlaması olmadan kalori alımının azaltılmadığı diyetler de yaşlanma karşıtı olarak sınıflandırılıyor. Beslenme düzeninde uzun açlık aralıklarının yer aldığı aralıklı oruç rutinleri de düşük kalorili anti aging diyetler arasında sıralanıyor. Bu diyetlerin ortak noktası ise temelde makro besin alımına özen gösterilmesinden ve kalori kısıtından geçiyor. Ayrıca beslenmeye bol miktarda anti aging gıda ekleniyor. Cilt sağlığı ve hücresel gençlik için tüketilmesine özen gösterilen bu gıdalar arasında bol bol sebze bulunması dikkat çekiyor. 

Anti aging beslenmenin detaylarına geçmeden önce yaşlanmaya neden olan süreçleri detaylarıyla bilmeliyiz, böylelikle yaşlanma karşıtı besinlerin fonksiyonlarına daha hakim olabiliriz. Ciltte görülen kronik yaşlanma zamanla cildin kırışıklar edinmesi anlamına geliyor. Genetik sebeplerle, değişen hücresel aktivitelerin sonucu olarak yaşla beraber cilt görünümünde farklılıklar meydana geliyor. Bir de photoaging adı verilen yaşlanma etkileri söz konusu. Bu etkiler cildin maruz kaldığı UV ışıkları neticesinde erken yaşlanma belirtileri göstermesi ile ortaya çıkıyor. Ciltte kuruluk, lekelenme, kırışıklık, elastikiyet kaybı ve matlaşma bu etkilerden bazıları. Tüm bu etkilerin yavaşlatılması için beslenmeye, yaşam şekli değişikliklerine başvurabiliriz. 

 

Anti Aging Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

  • Antiaging gıdalar arasında ismini andığımız birçok besinde C vitamini yer alıyor. Çünkü C vitamini vücuttaki kolajen sentezine destek veriyor ve cilt elastikiyetinin korunmasına yardımcı oluyor. (Kaynak)
  • Glikasyon, şeker moleküllerinin protein ve yağlara bağlanmasına deniyor. Ancak glikasyon süreci yıllar içinde birikerek devam ettiğinde kolajen üretiminde geri dönüşü oldukça zor hasarlara neden oluyor. (Kaynak) Bu nedenle düşük glisemik indeksli beslenmeye özen göstermek önem taşıyor. Glisemik indeksi düşük ve anti aging gıdalar neler diye sorarsanız, tam tahıllar, sağlıklı yağlar, işlenmemiş, lifli taze besinleri sayabiliriz. Besinin yanı sıra pişirme ve tüketme tekniklerine dikkat ederek, besinlerin glisemik yükünü azaltabiliriz. Örneğin hazır meyve suyu içmek yerine meyve yemek, pirinç pilavını sıcak değiş soğuk tüketmek gibi seçimler glikasyonun daha az olması anlamına geliyor. 
  • Karotenoid içeren kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil sebze meyveler de yaşlanmaya karşı bedeni destekliyor. Özellikle UV hasarı kaynaklı yaşlanma belirtilerine karşı karotenoid içeren bitkisel gıdaların etkili olduğu biliniyor. (Kaynak)
  • Yaşlanma karşıtı güçlü potansiyeli ile bilinen bileşenlerden bir diğeri ise polifenoller. Antioksidan etkileri ile bitkisel kaynakların hazinesi olan polifenollerden zengin beslenerek genç görünümün ve zindeliğin kapısını aralayabilirsiniz. Öyle ki bir tür polifenol olarak flavanol açısından zengin kakaoyu sık tüketmek tek başına UV hasarını %25’e kadar azaltabiliyor. 
  • Glikasyon sürecinin sekteye uğraması içni düşük glisemik indeksli beslenme kadar baharat ve ot tüketimi de önemli. Laboratuvar çalışmaları ülkemiz mutfağında da sık kullanılan kimi çeşnilerin, kolajen üzerindeki yıkım etkisini azalttığını ortaya koyuyor. 
 

Anti Aging Beslenirken Hangi Gıdalar Tüketilmelidir?

Tek bir gıda ile yaşlanma etkilerinin giderileceği veya gençlik iksiri yapılacağı gibi bir yanılgıya düşmemelisiniz. Her besin tüm makrobesin ögelerinden yeterli miktarda alındığında, düzenli tüketildiğinde faydalarını ortaya koyuyor. Bu nedenle, anti aging etki arzu ediyorsanız beslenmede yeterli çeşitlilik bulundurmaya özen göstererek, her hafta bu besinleri tükettiğinize emin olmalısınız. Bu bilgilerin tanı ve tedavi içermediğini vurgulamak isteriz. Bu süreçte hekim ve diyetisten görüşü almanızı önererek, sağlıklı yaşlanma konusunda yazılarımızın bilgilendirme amacı taşıdığının altını çiziyoruz.

  • Vücutta inflamasyonu azaltmaya yardımcı olan brokoli, yaşlanma karşıtı etkiyi destekleyen sebzeler arasında. İçerisindeki C ve K vitaminlerinin yanı sıra çok sayıda antioksidan bulunduran sebze, bol lifli gıdalar arasında yer alıyor. Ayrıca lutein, kalsiyum ve folat içeriği de brokolinin antiaging etkisini pekiştiriyor. Özellikle filizlendirici yardımcıyla hazırlanan brokoli filizi besleyicilik açısından çok daha fazla fayda vadediyor.
  • E vitamini ve omega 3 kaynağı olan badem doğal bir anti aging gıda. İçeriğindeki linoleik asit sayesinde bedeninize özen gösteren çiğ bademler, antioksidan etkisi ve vitamin içeriği ile kolajen yıkımına meydan okuyor. 
  • Karotenoid içeren anti aging gıdalar arasında havuç, mango, papaya, balkabağı, tatlı patates, ıspanak, kale, karpuz, domates yer alıyor. Bu yiyeceklerden her gün en az birini tüketmeye dikkat ederek anti aging beslenme için bir adım atabilirsiniz. 
  • Polifenol içeren gıdalar arasında kakao, yeşil çay, zeytin yaprağı, yer fıstığı ve üzüm sayılıyor. Kakaoda bulunan flavoneller, yeşil çayda yer alan kateşin, yer fıstığı ve üzümde bulunan resveratrol polifenoller arasında sınıflandırılıyor. 
  • Glikasyon sürecini yavaşlatan baharat ve otlar arasında karanfil, yenibahar, tarçın, adaçayı, kekik, mercanköşk, biberiye ve tarhun otu yer alıyor. Siz de tüm bu baharat ve çeşnileri yemeklerinizde kullanarak antiaging beslenmeyi deneyimleyebilirsiniz. 
Etiketler: defya
Mart 26, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR