Geleneksel badem ezmesi lezzetine evde ulaşmak mümkün mü? Defya ipuçları ile mümkün! Siz de hakiki bademden, gerçek badem ezmesi yapmak için önerilerimizi dikkate alabilirsiniz. Evde badem ezmesi yapmak için doğru bir yardımcı ve taze badem tek ihtiyacınız. İçeriğinden emin olduğunuz, katkı maddesi içermeyen, temiz ve leziz ezmeler yapmanız için püf noktaları derledik. Yazımızda;
- Badem ezmesi nedir sorusuna cevap arayacağız.
- Ev yapımı badem ezmesi tarifini ipuçları ile verdikten sonra,
- Ezmeyi kişiselleştirme yollarından bahsedeceğiz.
- Son olarak badem ezmesi hakkında sıkça sorulan sorular ile yazımıza son vereceğiz.
Siz de iyi yaşam kılavuzunuz olan Defya Blog aracılığıyla badem ezmesi nasıl yapılır? Sorusuna kapsamlı yanıt alabilirsiniz. Haydi, hazırsanız mutfağa geçelim!
Badem Ezmesi Nedir ve Neden Evde Yapmalısınız?
Kavrulan veya çiğ bademden yapılan, pürüzsüzleştirilen macun kıvamındaki tarife badem ezmesi deniyor. Kremsi ve damak çatlatan lezzeti ile Türkiye mutfağında yer edinen badem ezmesi, ana ve ara öğünlerde kendine yer buluyor. Tatlı tariflerinde, atıştırmalık olarak veya kahvaltıda direkt tüketebilirsiniz. Market ve kuruyemişçilerde hazır olarak bulabileceğiniz badem ezmelerinin içinde koruyucu, katkı maddesi ve çeşitli yağlar olabiliyor. Bu nedenle ev yapımı badem ezmesi tüketmek çok daha avantajlı.
Badem Ezmesinin Besin Değeri ve Faydaları
E vitamini, protein ve lif zengini badem ezmesi, faydaları ile daha çok tüketilmeyi hak ediyor. Katkısız ve doğal badem ezmesinin faydalarını ve besin değerini not düşelim;
- 28 gramlık badem, 3,5 gram lif içeriyor. 6 gram protein ihtiva ediyor. 9 tanesi tekli doymamış yağ asidi olan 14 gram yağa sahip. Ayrıca E vitamini, manganez, magnezyum, bakır, fosfor ve B2 vitamini yönünden hayli zengin. (Kaynak)
- Badem ezmesi, oksidatif stresi azaltmaya yardımcı bileşenler içeriyor. İnflamasyon, yaşlanma ve kronik hastalıklara yol açabilen oksidasyona karşı etki gösteriyor. (Kaynak 2)
- İçeriğindeki E vitamini ile cilt sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Canlı ve zinde bir cilt görünümünü destekliyor.
- Yüksek lif, yağ ve protein içeriği kan şekeri kontrolüne destek oluyor. Daha geç acıkma etkisi sunuyor. Tokluk hissini pekiştiriyor. Bu sayede kilo kontrolü üzerinde etki gösteriyor.
- Magnezyum içeriği sayesinde kan basıncı kontrolüne yardım ediyor.
Evde Badem Ezmesi Yapmanın Avantajları
Faydaları ile iyi yaşam için bir adım daha atmanıza vesile olacak badem ezmesinin ev yapımı olması oldukça önemli. Evde badem ezmesi yapımı, kontrolü size bırakıyor. İçeriğine katkı maddesi eklememek sizin seçiminiz. Rafine şeker veya şuruplardan uzak durarak daha faydalı ev yapımı badem ezmeleri hazırlayabilirsiniz.
Üstelik en doğal haliyle badem ezmesi yaparken organik bademler kullanabilirsiniz. Kaliteli hammadde kullandığınızdan emin olarak lezzete ulaşabilirsiniz. Kavrulmuş badem ezmesi veya çiğ badem ezmesi yaparak versiyonlar oluşturabilirsiniz. Damak tadınıza göre çeşit çeşit spesiyal hazırlayabilirsiniz.
Ev Yapımı Badem Ezmesi Tarifi: Adım Adım Mükemmel Sonuç
Mutfakta olmayı sevenler için ev yapımı badem ezmesi tarifi yapmak çok keyifli. Hem pratik hem de lezzetli sonuç vadeden reçetemiz oldukça basit. İşte nefis badem ezmesi tarifi için adım adım rehberiniz;
Malzemeler: İhtiyacınız Olan Her Şey
İhtiyacınız olan tek ana malzeme badem. Ortalama 250 gram kadar kaliteli çiğ badem kullanabilirsiniz. Lezzeti artırmak için karışıma bir tutam deniz tuzu ilave edebilirsiniz.
Eğer tatlı badem ezmesi yapmak isterseniz 1 yemek kaşığı akçaağaç şurubu yeterli oluyor. Dilerseniz birkaç damla vanilya özütü ile ev yapımı badem ezmenizi tatlı haline dönüştürebilirsiniz.
Ev Yapımı Badem Ezmesi için Defya Cihazları Yanınızda
Sizleri hakiki badem ezmesi lezzeti için yavaş sıkım sıkacak ve yüksek performanslı blender ürünleri ile tanıştırmak istiyoruz. Kendi badem ezmenizi yapmanın keyfi ve sağladığı besin faydaları tartışılmaz. Siz de süreci kolaylaştıracak doğru ekipmanlar ile zamandan ve emekten tasarruf edebilirsiniz.
Tribest Greenstar Elite Soğuk Sıkım Meyve Ve Sebze Sıkacağı meyve ve sebzelerin suyunu sıkmanın yanı sıra badem ezmesi de hazırlayabiliyor. Ev yapımı badem ezmesi için vazgeçilmez bir yardımcı. Greenstar Elite, çift dişli mekanizması sayesinde badem gibi sert kuruyemişleri bile kolayca işliyor. Böylece pürüzsüz ve kıvamında ezmeler vadediyor. Bademin kendi doğal yağlarını en verimli şekilde ortaya çıkarıyor. Bu da ezmenizin lezzetini katlıyor. Paslanmaz çelik dişliler, dakikada sadece 110 devir (RPM) hızda çalışıyor. Bu sayede ısı ve oksidasyonu en aza indirerek bademlerin besin değerini koruyor.
Tribest Greenstar 5 Soğuk Sıkım Meyve ve Sebze Sıkacağı yenilenen jumbo çift dişliler ile göreve hazır! Özellikle meyve suyu, püre, sorbe ve tabii ki badem ezmesi yapımında gösterdiği üstün performansla dikkat çekiyor. Sağlam yapısı ve etkili sıkma mekanizmasına sahip. Jumbo çift dişliler sayesinde sıktığınız gıdalar, hazırladığınız tarifler 72 saate kadar besleyiciliğini koruyor. Gücünü manyetik ve biyoseramik teknolojisinden alıyor. Dişlilerin kinetik enerjisi sayesinde oksidasyonu geciktiriyor. Temizlik kolaylığı ise yeni nesil çift besleme kanalının avantajı. Böylece badem ezmesi yapımı sonrası temizlik de zahmetsiz hale geliyor.
Blendtec Professional 800 Blender, mutfakta sessizliği ve üstün performansı bir araya getiriyor. Paslanmaz çelik bıçakları ve 3.8 beygir gücündeki motoruyla kuruyemişleri kolayca işliyor. Bademleri pürüzsüz, kremsi bir kıvama getiriyor. Tek yapmanız gereken birazcık yağ eklemek! Siz de ev yapımı, katkısız sürülebilir ezmeler hazırlayabilirsiniz. Blendtec Professional 800, çeşitli (6 adet) programı ve dokunmatik kontrolleriyle size bu konuda yardımcı oluyor. 11 aşamalı hız ayarı ve darbe modu ile hayalinizdeki badem ezmesini kısa sürede elde edebilirsiniz!
Ezme Aşaması: Greenstar ile Kusursuz Kıvam
Çiğ bademden ezme yapmak daha çok tercih ediliyor. Elbette damak tadınıza göre kavrulmuş badem de kullanabilirsiniz. Püf noktası ile ezme aşamasına geçmeden önce bademleri bir gece suda bekletmelisiniz. Böylece kabuklarını kolaylıkla soyarak kabuksuz badem ezmesi yapabilirsiniz. Kabuklar hem pürüzlü dokuya hem de koyu renge neden oluyor. Soyulmuş badem ile badem ezmesi yaparak daha pürüzsüz ve açık renkte ezme elde edebilirsiniz.
İşte adım adım kusursuz badem ezmesi yapımı;
- Bademler soyulmuş, süzülmüş ve tam olarak kuru olmalı.
- Greenstarın homojenleştirme süzgeç filtresini takmalısınız. Bu sırada sıkma başlığını çıkarmalısınız.
- Cihazın çıkış kısmında bir kap olmalı.
- Greenstar’ı çalıştırırken besleme borusundan bademleri atabilirsiniz. (Tuz veya şeker gibi aroma vericileri de bademlerle beraber besleme borusuna bırakabilirsiniz.)
- İtme çubuğu ile bademleri ezme sistemine iterek çekilmesini sağlamalısınız.
- İşte, badem ezmeniz çıkış borusundan çubuklar halinde çıkıyor.
Greenstar ile dakikalar içinde rafine şekersiz badem ezmesi nasıl yapılır? Şimdi biliyorsunuz.
Kıvamı Ayarlamak İçin Püf Noktalar
Sıkacak ile ezme yaptığınızda kıvamı elle tutulabilir formda oluyor. Eğer daha sıvı, kahvaltılık veya sürülebilir badem ezmesi yapmak isterseniz ezmeyi biraz zeytinyağı ile karıştırabilirsiniz. Dilerseniz Hindistan cevizi yağı ve kakao ile daha aromatik bir karışım da yapabilirsiniz.
Blender ile Badem Ezmesi
Defya mutfağında yaptığımız sağlıklı badem ezmesi tarifi Revna Çakır’dan. Blender ile hazırlanan tarifi kolaylıkla hayata geçirebilirsiniz.
Badem Ezmesine Farklı Lezzetler Katma Yolları
Ev yapımı badem ezmenizi damak tadınıza göre çeşitlendirebilirsiniz. Farklı denemeler ile bademin lezzetine lezzet katabilirsiniz. Badem ezmesi tarifine ekleyebilecekleriniz arasında tatlandırıcılar, aromatikler ve farklı yemişler bulunuyor. Karışımı bal, akçaağaç veya agave şurubu ile tatlandırabilirsiniz. Şekersiz badem ezmesi yaparken, tatlı bir lezzet de olsun isterseniz karışımı dut kurusu ile harmanlayabilirsiniz. Bunun yanında tarçın, kakao ve vanilya ile aromatik lezzet ekleyebilirsiniz. Antep fıstığı, fındık gibi yemişleri de lezzet katması için bademe karıştırabilirsiniz.
Dilerseniz videomuz aracılığıyla, yemişten ezme yapımını izleyebilirsiniz;
Leziz Antep Fıstığı Ezmesi Nasıl Yapılır?
Sıkça Sorulan Sorular (SSS) Badem Ezmesi Hakkında
Badem ezmesi ne kadar dayanır?
Hemen tüketecekseniz direkt kutulayabilirsiniz. Uzun süreli badem ezmesi saklama için buzdolabını kullanmalısınız. Ezmeleri hava almayan, koyu renkli cam kavanozlarda 2 haftaya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Badem ezmesi ile badem unu arasındaki fark nedir?
Badem ezmesi püf noktaları ile yapılırken yağının çıkmasına dikkat edilir. Pürüzsüz kıvamda, bademin yağını içeren macun formunda bademe ezme deniyor. Oysa badem unu bademin öğütülmesi ve kurutulması ile oluşuyor. Badem ununda yağ salınımı meydana gelmiyor.
Badem ezmesini yaparken nelere dikkat etmeliyim?
Evde badem ezmesi yapımı kolay. Dikkat etmeniz gerekenler malzemelerin taze ve kaliteli olması ile başlıyor. Ardından sıkacak veya blender ile, homojenleşene kadar bademi ezmelisiniz. Blender’ın karıştırabilmesi için badem yağını salana kadar içine yağ eklemeniz gerekiyor. Sıkacaklarda ise yağ ilavesine gerek kalmıyor. Öte yandan blender’ın motor gücü oldukça önemli. Yeterince güçlü cihazlar kullanmaya dikkat etmelisiniz. Eğer cihaz çok güçlü değilse, çekerken ara ara dinlendirmelisiniz.
Badem Ezmesini Nasıl Saklamalısınız?
Ev yapımı badem ezmesini buzdolabında, vakumlu kap içerisinde saklamalısınız. Işık ve hava temasını en aza indirerek muhafaza edebilirsiniz.
Badem Ezmesi Nerelerde Kullanılır?
Badem ezmesi kullanım alanları oldukça geniş. Ezmeyi kahvaltılarda ekmeğin üstüne sürerek, granolalara ekleyerek kullanabilirsiniz. Smoothie’lere kıvam kazandırmak için kullanabillir, meyve salatalarını süsleyebilirsiniz. Ayrıca kek, kurabiye tariflerinde değerlendirebilirsiniz. Şekersiz badem ezmesi çeşitlerini salatalara sos olarak ilave edebilirsiniz.