Bağırsak Sağlığını İyileştirmenin 5 Yolu

Bağırsak

 

Bağırsak Sağlığını İyileştirirken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Bağırsak sağlığını iyileştirmenin 5 yolunu öğrenirken sağlıklı yemekler için size yardımcı olacak Defya ürünleri var! Siz de mutfağınızda profesyonel yardımcılara yer açarak bağırsak sağlığınızı iyileştirmeyi çok daha pratik hale getirebilirsiniz: 

  • GEO Filizlendirme Kavanozu: Mikro filizler ile bakliyatları zenginleştirebilirsiniz. Şıklığı, kullanım kolayları ve kolay temizlenebilir özelliği ile mutfakların pratik yardımcısı olan ürün, ekonomik mikro filizlerin kaynağı oluyor. Jöleleşen tohumlar (keten, roka, tere, chia) hariç hemen tüm tohumlar için kullanabilirsiniz. Üstelik akan suyu tutan özel tasarımı ile filizlendirmeyi zahmetsiz hale getiriyor. Porselen tabağı, cam ve paslanmaz çelik parçaları ile bağırsak dostu mikro filizler evinize geliyor!
  • Lurch Vario Mandolin Doğrayıcı: Bağırsak dostu turşular, fermente yiyecekler, bol lifli salatalar yapmayı kolaylaştırıyor. Çeşitli kesimleri kolaylıkla yapmanızı sağlayan ürün, doğrama süresini çok daha pratik hale getiriyor. Keskin üç değiştirilebilir bıçağa sahip olan ürün, düz kesim için düz bir bıçak, kafes ve dalgalı kesim için tırtıklı ve, ince şeritler için ise jülyen bıçak içeriyor. Üstelik parmakları korumak için gıda kavrama aparatı da bulunduruyor. Siz de mutfağınızda bağırsak sağlığını iyileştiren yiyecekler yaparken Defya ürünlerinin fonksiyonel tasarımından yararlanabilirsiniz. 
  • Tribest Dynapro Vakumlu Blender: Bağırsak sağlığına dost gıdalar ile lezzetli tarifler hazırlarken ürünümüz sizlere yardımcı olmaya hazır. Haznedeki havayı yok ederek oksidasyonu engelleyen özel tasarım sayesinde antioksidanlar, enzimler ve besin maddeleri korunuyor. Üstelik normal ve yüksek hızlı çalışma fonksiyonu da mevcut. Bunun yanında Çiğ tariflerinizin çiğ kalmasını sağlamak amacıyla, kaptaki sıcaklık ölçülüyor. Isının 47,7°C’nin üzerine çıkması durumunda, Çiğ Sıcaklık Göstergesi maviden beyaza dönerek sizi uyarıyor.


Vücudunuzda, çoğu bağırsaklarınızda bulunan yaklaşık 40 trilyon bakteri vardır. Bunlar bağırsak mikrobiyotanız olarak bilinirler ve sağlığınız için çok önemlidir. İlginç bir şekilde, yediğiniz yiyecekler içinizde yaşayan bakteri türlerini büyük ölçüde etkiler. İşte bağırsak sağlığını iyileştirmenin bilime dayalı 5 yolu.

Bol Sebze, Bakliyat, Fasulye ve Meyve yiyin

Meyve ve sebzeler, sağlıklı bir mikrobiyota için en iyi besin kaynaklarıdır. Vücudunuz tarafından sindirilemeyen lifler bakımından zengindirler. Bununla birlikte lif, bağırsağınızdaki bazı bakteriler tarafından sindirilebilir ve bağırsaktaki sayılarının artmasına yardımcı olur. Fasulye ve baklagiller de çok yüksek miktarda lif içerir.

Bağırsak bakterilerinize iyi gelen bazı yüksek lifli yiyecekler şunlardır:

  • Ahududu
  • Enginar
  • Yeşil bezelye
  • Brokoli
  • Nohut
  • Mercimek
  • Fasulye
  • Tam tahıllar

Bir çalışma, meyve ve sebzelerden yana zengin bir beslenme tipinin bazı hastalıklara neden olan bakterilerin büyümesini engellediğini buldu. Ayrıca elma, enginar, yaban mersini, badem ve antep fıstığının insanlarda Bifidobakterileri artırdığı gösterilmiştir. Bifidobakteriler, bağırsak iltihabını önlemeye ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabildikleri için faydalı bakteriler olarak kabul edilir.

Bağırsak Sağlığını İyileştirmek İçin Fermente Gıdalar Tüketin

En çok tercih edilen fermente gıdalar şunlardır:
  • Yoğurt
  • Lâhana turşusu
  • Kefir
  • Kombucha

Bu yiyeceklerin çoğu, sağlığınıza fayda sağlayan bir bakteri türü olan laktobasil bakımından zengindir. Çok fazla yoğurt yiyen insanların bağırsaklarında daha fazla laktobasil var gibi görünüyor.

Benzer şekilde bir dizi çalışma, yoğurt tüketiminin bağırsak bakterilerini faydalı bir şekilde değiştirebileceğini ve hem bebeklerde hem de yetişkinlerde laktoz intoleransı semptomlarını iyileştirebileceğini göstermiştir. Bazı çalışmalar, yoğurdun mikrobiyotanın işlevini de geliştirdiğini gösterdi. Kimchi de ayrıca bağırsak florasına fayda sağlar.

Bağırsak Sağlığını İyileştirmek İçin Prebiyotik Gıdalar Tüketin

Prebiyotikler, bağırsaktaki faydalı bakterilerin artmasını sağlayan gıdalardır. Birçok meyve, sebze ve tam tahıllar prebiyotik içerir. Birçok çalışma, prebiyotiklerin Bifidobacteria dahil birçok sağlıklı bakterinin büyümesini destekleyeceğini göstermiştir.

Bu çalışmaların çoğu sağlıklı insanlarda yapılmıştır, ancak bazı araştırmalar prebiyotiklerin belirli hastalıkları olanlar için faydalı olabileceğini göstermiştir. Örneğin, bazı prebiyotikler obez kişilerde insülin, trigliserit ve kolesterol seviyelerini düşürebilir.

Bu sonuçlar, prebiyotiklerin kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere obezite ile ilişkili birçok hastalık için risk faktörlerini azaltabileceğini göstermektedir.

Tam Tahıllı Gıdalar Tüketin

Tam tahıllar çok miktarda lif ve beta-glukan gibi sindirilemeyen karbonhidrat içerir. Bu karbonhidratlar ince bağırsakta emilmez, bunun yerine kalın bağırsağa giderler. Kalın bağırsakta mikrobiyota tarafından parçalanırlar ve bazı yararlı bakterilerin büyümesini teşvik ederler. Tam tahıllar, insanlarda Bifidobacteria, lactobacilli ve Bacteroidetes büyümesini desteklerler. Bu çalışmalarda, tam tahılların ayrıca tokluk hissini artırdığı ve iltihaplanma ve kalp hastalığı risk faktörlerini azalttığı gözlendi.

Bitki Bazlı Beslenin

Bir dizi çalışma vejetaryen diyetlerin bağırsak mikrobiyotasına fayda sağlayabileceğini göstermiştir. Bu, yüksek lif içeriklerinden kaynaklanıyor olabilir. Küçük bir çalışma, vejetaryen bir diyetin obez insanlarda hastalığa neden olan bakteri seviyelerinin azalmasına, ayrıca kilo, iltihaplanma ve kolesterol seviyelerinin azalmasına neden olduğunu buldu. Başka bir çalışma, vejetaryen bir diyetin hastalığa neden olan bakterileri önemli ölçüde azalttığını bulmuştur.

Sebzeleri hayatınıza daha çok sokmak için sebze sularını da deneyebilirsiniz. Sebze suları ile daha fazla bilgili için ilgili yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Soğuk sıkım sebze suyu sıkacaklarımızda bıçak kullanılmaz ve sebzelerin posası, dolayısıyla lifleri kaybolmadan suları sıkılır. Soğuk sıkım sebze suyu sıkacaklarımıza buradan göz atabilirsiniz.
 

 

Sağlıklı tarifler için Defya tarif sitemizi inceleyin.

Daha farklı yazılarımızı görmek için buraya tıklayarak ulaşabiirsiniz.

Defya Ailesi Youtube kanalını takip ederek sağlıklı yaşam ürünlerimizi ve reçete videolarımızı izleyebilirsiniz.

 

Etiketler: defya
Ocak 14, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR