Omega-3 Eksikliği ve 5 Belirtisi

Omega-3

Omega-3 yağ asitleri tüketmek önemlidir. Omega-3, hücre zarlarının önemli bir bileşenidir. Vücudunuzda ayrıca bağışıklık, kardiyovasküler ve endokrin sistemlerinizin düzgün çalışmasına yardımcı olan sinyal moleküllerini üretmek için omega-3’e ihtiyaç vardır.

Omega-3'ler bir tür çoklu doymamış yağ asididir. Omega-3 eksikliğiyse vücudunuzun yeterince omega-3 yağı almadığı anlamına gelir. Bu da beraberinde bazı sağlık sorunları getirir. İşte omega-3 eksikliğinin 5 potansiyel belirti ve semptomu.

 

Omega-3 Eksikliğini Giderirken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

Omega 3 yağ asitlerini sağlıklı beslenerek alabilirsiniz. Bu süreçte size destek olacak Defya ürünleri de var. Omega 3 eksikliğini giderirken kullanabileceğiniz Defya ürünleri şunlar: 

  • Tribest Glass Personal Blender ile omega 3 zengini keten tohumu, chia tohumu, ceviz içeren smoothieler yapabilirsiniz. Karıştırma ve öğütme işlemlerinde profesyonel olan ürün, dayanıklı ve farklı boyutlardaki temperli cam kaplarıyla içecekleri her an yanınızda taşımanıza imkan tanıyor. Üstelik cihazın aksamı BPA içermiyor. Maksimum kontrol için değişken hız ayarı özelliği de bulunuyor. 
  • Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi ile somon jerky hazırlamak çok kolay! Omega 3 zengini olan somon balığından yapacağınız  kuru tarifi için iki aşamalı ardışık sıcaklık zamanlayıcısı (TST) özelliği olan kurutucuları tercih edebilirsiniz. Önce 75 derecede 2 saat sonra 65 derecede 3 saat kurutarak balık kurusu elde edebilirsiniz. Üstelik cihaz, geniş hacmiyle kullanışlılık vadediyor. 
  • Blendtec Classic 575 Blender ile Omega 3 zengini tohumları smoothie yapımında kullanabilirsiniz. 3 beygirlik 1560W gücünde motorundan güç alıyor. Üstelik ürünün 2 programı (Smoothie ve Temizlik) + 2 süreli programı (60 ve 90 saniye) bulunuyor. Darbe modu ve 5 aşamalı hız ayarı ise mutfak işlerine hız kazandırıyor. 


Cilt Tahrişi ve Kuruluğu
 

Yeterince omega-3 yağı tüketmiyorsanız cildiniz bunu fark edebileceğiniz ilk yerlerden biri. Örneğin hassas, kuru cilt veya aknede alışılmadık bir artış, bazı insanlarda omega-3 eksikliğinin bir işareti olabilir. Omega-3 yağları cilt bariyerlerini iyileştirir, nem kaybını önler, kuruluğa ve tahrişe neden olabilecek dış etkenlerden de korur.

Küçük bir çalışma kadınlara 3 ay boyunca günlük 1/2 çay kaşığı (2,5 ml) keten tohumu yağı verdi. Bunu alan kadınlarda plasebo alanlara kıyasla cilt görünümünde düzelme meydana geldi ve nem oranı yaklaşık %40 arttı. 20 haftalık bir çalışma, kuru ve tahriş olmuş cilde neden olan egzama hastalığı olan kişilere günlük olarak omega-3 bakımından zengin kenevir tohumu yağı verdi. Katılımcılar daha az kuruluk ve kaşıntı yaşadılar ve ilaca daha az ihtiyaç duydular. Ayrıca bazı araştırmalar, omega-3 takviyeleri almanın sivilce oluşumunu ve cilt iltihabını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Ayrıca bazı araştırmalar EPA ve DHA takviyeleri almanın cildinizi ultraviyole ışığa daha dayanıklı hale getirebileceğini göstermiştir. Bir çalışmada 3 ay boyunca günde 4 gram EPA alan katılımcılar güneş yanığına karşı dirençlerinde %136 artış yaşadılar. Genel olarak omega-3 yağları optimum cilt sağlığını korumak için önemlidir, bu nedenle diyetinizde yeterince tüketmiyorsanız cildinizde değişiklikler fark edebilirsiniz.

 

Omega 3 Eksikliğinin Sebeplerinden Depresyon

Omega-3 yağları beynin önemli bir bileşenidir ve nöroprotektif ve antiinflamatuar etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Omega-3 yağ asitleri Alzheimer hastalığı, demans ve bipolar bozukluk gibi nörodejeneratif hastalıkların ve beyin bozukluklarının tedavisine bile yardımcı olabilir. Birçok çalışma, düşük bir omega-3 seviyesi ile daha yüksek bir depresyon insidansı arasında bir korelasyon olduğunu göstermektedir.

2.160 katılımcıyı içeren 26 çalışmanın analizi, omega-3 takviyesi almanın depresif belirtiler üzerinde yararlı bir etkisi olduğunu buldu. Spesifik olarak, günde 1 gram veya daha az dozda alınan en az %60 EPA içeren bir omega-3 takviyesi faydalı görüldü. Pek çok faktör psikolojik bozukluklarının gelişmesine katkıda bulunurken, omega-3 içeriği zengin bir diyet, bazı psikolojik rahatsızlıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

 

Göz Kuruluğu

Omega-3 yağları, göz nemini korumak ve hatta gözyaşı üretimi de dahil olmak üzere göz sağlığında önemli bir rol oynar. Göz kuruluğu olan 64 yetişkinde yapılan bir çalışma, omega-3 almanın etkilerine baktı. Bir grup katılımcı, her biri 180 mg EPA ve 120 mg DHA içeren iki kapsül tüketti. Diğer katılımcı grubu bir plasebo aldı.

30 gün sonra omega-3 takviyesi alanlarda daha az gözyaşı buharlaşması, göz kuruluğunda iyileşme ve daha fazla gözyaşı üretimi tespit edildi. Göz kuruluğunda bir artış fark ettiyseniz, bu diyetinizde omega-3 yağlarının bulunmadığının bir göstergesi olabilir.

 

Omega 3 Eksikliğinin Sebeplerinden Eklem Ağrısı ve Sertliği

Bazı araştırmalar, omega-3 takviyesi almanın eklem ağrısını azaltmaya ve kavrama gücünü artırmaya yardımcı olduğunu bulmuştur. Dahası araştırmalar omega-3 takviyelerinin eklem iltihabı olan kişilerde hastalık aktivitesini azaltmaya yardımcı olabileceğini ve aynı zamanda hastalığı olan kişilerde semptomları iyileştirebileceğini gösteriyor.

 

Saç Değişiklikleri

Omega-3 yağları ciltte nemin tutulmasına yardımcı olduğu gibi saçınızın sağlıklı kalmasına da yardımcı olur. Saç dokusundaki, bütünlüğündeki ve yoğunluğundaki değişiklikler, düşük bir omega-3 seviyesinin habercisi olabilir. 6 aylık bir çalışmada 120 kadın katılımcıya günlük takviye olarak omega-6 yağları ve antioksidanlar ile birlikte omega-3 verildi. Çalışmanın sonunda takviye almış olanlarda, kontrol grubuna kıyasla azalmış saç dökülmesi ve saç yoğunluğu artışı gözlemlendi.

 

Omega-3 Seviyeleri Nasıl İyileştirilir

Omega-3 yağ asitleri EPA, DHA ve ALA olarak üçe ayrılır. Yağlı balıklar EPA ve DHA'nın en iyi besin kaynaklarıdır. Bunlara örnek somon, ringa balığı, alabalık, uskumru, levrek ve sardalya gibi balıklar sayılabilir. En iyi ALA kaynaklarından bazılarıysa bitkisel yağlar, keten tohumu, chia tohumu ve cevizdir.

 

 

Sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak ürünlerimizi yakından tanımak için Defya Ailesi Sağlıklı Yaşam Ürünlerini inceleyin.

Sağlıklı tarifler için tarif sayfamızı inceleyin.

Daha farklı yazılarımızı görmek için buraya tıklayarak ulaşabiirsiniz.

Defya Ailesi Youtube kanalını takip ederek sağlıklı yaşam ürünlerimizi ve reçete videolarımızı izleyebilirsiniz.

Etiketler: defya
Mart 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR