Çiğ Tohumlar Beslenmenize Nasıl Dahil Edilir?

Çiğ Tohumlar Beslenmenize Nasıl Dahil Edilir?

Çiğ tohumların kavrulmuş yemişlerden çok daha faydalı olduğu kabul ediliyor. (Çiğ tohumlarının faydaları ve neden daha faydalı göründüğü konusunu alt başlıklarımızda açıklıyoruz.) Ancak çiğ tohumları beslenmeye dahil etmekte zorlananlar da var. Peki bu gıdaları beslenmeye dahil etmenin kolay yolları var mı? Kavrulmamış, çiğ tohumları nasıl daha çok ve kolay bir şekilde tüketebiliriz? Bu soruların yanıtlarını sizler için derledik. Defya Blog aracılığıyla siz de artık daha çok tohuma beslenmenizde yer verebilirsiniz. 

Yazımızda bulacağınız başlıkları şöyle sıralayabiliriz, 

  • Çiğ Tohumları Beslenmeye Dahil Ederken Kullanılabilecek Defya Ürünleri
  • Çiğ Tohumlar Nelerdir?
  • Çiğ Tohumların Faydaları
  • Çiğ Tohumları Filizlendirme 
  • Çiğ Tohumdan Yapılan Unlar ve Ezmeler
  • Çiğ Tohumlarla Yapılan Bitkisel İçecekler 
  • Çiğ Tohumları Kurutma
  • Çiğ Tohum ile Tarifler 
 

Çiğ Tohumları Beslenmeye Dahil Ederken Kullanılabilecek Defya Ürünleri

Çiğ tohumların birçoğu direkt atıştırmalık olarak tüketilemiyor. Kimini öğütmek kimini filizlendirmek veya yemeklerin içine ekleyerek tatlandırmak gerekiyor. Hem damak zevkinize uygun sonuçlar verecek hem de iyi yaşam vizyonunuza uygun olacak çözümleri Defya ile keşfedebilirsiniz. İşte Defya koleksiyonunda yer alan, size yardımcı olacak ürünler, 

  • Freshlife Filizlendirici evinizde mikro filizler yetiştirmenize yardımcı oluyor. Maş fasulyesi gibi tohumları filizlendirmeyi zahmetsiz hale getiren ürün, sadece prize takılarak çalışıyor. İçine su eklemeniz ile 30 dakikada bir 5 dakika boyunca tohumları sulayarak filizlenmelerine yardımcı oluyor. Siz sade 5 ile 8 gün içinde topraksız, kimyasalsız, aydınlatma desteği olmadan taze filizler yetiştirebilirsiniz. Üstelik kapları BPA içermiyor. Otomatik sulama kolaylığı ile evde çiğ tohumlardan filiz yapmak için siz de ürünü Defya.com.tr’de bulabilirsiniz. 
  • Tribest Glass Personal Blender kullanıcıların hızlı ve etkili bir şekilde smoothie  hazırlamalarını sağlıyor. Şık tasarımı ve sağlam cam karıştırma kapları bulunuyor. Ayrıca keskin bıçakları sayesinde çeşitli malzemeleri kolayca öğütebiliyor. Siz de çiğ tohumlar arasında yer alan keten tohumunu personal blenderın öğütme kabını kullanarak incecik hale getirebilirsiniz. Bu sayede daha kolay sindirilmesini ve besin değerinden yararlanılmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Flic Floc Ezme Cihazı mısır haricinde her türlü tahılı, yağlı tohumu ve bitkiyi kolayca pul pul ezebiliyor. İstediğiniz tahılları huniye koyabilir, kolu birkaç kez çevirerek taze ezilmiş tahıllara sahip olabilirsiniz. Çiğ yulaf tohumlarını ezme haline getirerek kahvaltılarınızda keyifle tüketebilirsiniz. 
 

Çiğ Tohumlar Nelerdir?

Kavrulmamış, ısıl işlem görmemiş tohumlara, yemişlere çiğ tohum adını veriyoruz. Ancak her tohum çiğ olarak tüketilmiyor. Çok sert olan veya içerisinde direkt tüketilmeye uygun olmayan bileşenler bulunduran çiğ tohumların beslenmeye dahil edilmesi doğru değil. Fakat farklı şekillerde kullanarak tüketilebilecek çiğ tohumlar da var. Örneğin chia tohumu, kabak çekirdeği, kavun çekirdeği, susam, badem, ay çekirdeği, keten tohumu, çiğ karabuğday tohumu, maş fasulyesi onlardan bazıları. Siz de çiğ tohumlara beslenmenizde yer vermek için önerilerimizi değerlendirebilirsiniz. 

 

Çiğ Tohumların Faydaları 

Çiğ yemişler ve tohumlar ile kavrulmuş alternatifler arasında besin değeri açısından ciddi bir fark bulunmuyor. Fakat çiğ tohum tüketimi daha çok öneriliyor peki ama neden? Neden çiğ tohumların faydaları daha çok? İşte yanıtları… Yapılan çalışmalar, kavrulma işleminin özellikle kalp sağlığını destekleyen sağlıklı yağların kaybedilmesine neden olduğunu gösteriyor. (Kaynak) Ayrıca tohumlarla ilgili en önemli endişeler arasında oksitlenme bulunuyor. Özellikle yanlış ısıda kavrulan yemişler daha çok oksidasyon bulundurabiliyor. Elbette oksidan içeriği yemişin, tohumun türüne göre de değişiklik gösteriyor. (Kaynak) Buna ek olarak yapılan incelemelere göre, kavrulan yemişlerin raf ömrü kısalıyor, oksijenle teması ve oksitlenme olasılığı yükseliyor. Diğer taraftan bazı antioksidanlar kavrulma sırasında maalesef kaybolabiliyor. Özellikle serbest radikallerle savaşta etkin rol oynayan antioksidanların kaybolması, ortalama 150 derece üstü sıcaklıkta 30 dakikadan uzun süre kavrulma sonucu gerçekleşiyor. Siz de çiğ tohumlar tüketerek daha çok fayda elde edebilirsiniz. Fakat illa kavuracaksanız, yemişleri 30 dakikadan daha kısa sürede, 150 derecenin altında kavurmaya gayret edebilirsiniz. 

 

Çiğ Tohumları Filizlendirme 

Çiğ tohumlar hala canlılığını koruduğu için filizlendirilerek daha besleyici hale gelebiliyor. Nem desteği ile uyanan ve canlı bir gıdaya dönüşen tohumlar sayesinde yüksek besin değeri elde edilebiliyor. Kolay sindirilebilen bir protein kaynağı olan filizleri evde topraksız bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Salatalarınıza, sandviçlerinize, çorba ve çarnitürlerinize ekleyebileceğiniz mikro filizleri taban süslemek için de kullanabilirsiniz. 

Filizlendirme nedir içeriğimizi inceleyerek konuda daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. 

 

Çiğ Tohumdan Yapılan Unlar ve Ezmeler

Çiğ tahıllar ezme haline getirilerek tüketilebiliyor. Ayrıca nohut, karabuğday gibi çiğ tohumlar blender ile un haline getirilebiliyor. (Yağ ihtiva eden tohumların taş değirmenler ile un yapılamayacağını aklınızda tutmalısınız.) Öğütülerek un haline gelen çiğ tohumlar ile çeşitli hamur işleri, yemek ve mezeler yapabilirsiniz. Kavrulmuş tohumlarla da un yapılabileceğini hatırlatmalıyız ancak hem lezzet farkı olacağını hem de çiğ tohumların faydalarının kavrulmuş tohumlarda olmadığını aklınızda tutmalısınız. 

 

Çiğ Tohumlarla Yapılan Bitkisel İçecekler 

Çiğ badem gibi yemişlerden bitkisel içecekler hazırlamak mümkün. Ancak içecek hazırlarken ısıl işleme maruz kalmamalı. Bunun için Raw fonksiyonu bulunan Soyabella’yı kullanabilirsiniz. Hem sıcak hem de çiğ bitkisel içecekler üretmeye yardımcı olan Soyabella çiğ tohumların lezzetini içeceklerle de çıkarmaya yardımcı oluyor. Ayrıca blenderlarla yapacağınız smoothieleriniz içinde çiğ tohumlara yer verebilir, kolaylıkla besleyici tarifler oluşturabilirsiniz. 

 

Çiğ Tohumları Kurutma 

Birçok tohum kurutularak hazırlanan krakerkerlerin içinde tüketilebiliyor. Örneğin ısıl işleme maruz kalmaması gereken keten tohumunu pırasa gibi sebzelerle karıştırarak sebze meyve kurutucu içinde kraker haline getirebilirsiniz. Çiğ susam ve çörekotu da ekleyebileceğiniz leziz krakerlerin “raw” özelliğini kaybettiğinden endişe etmenize de gerek yok. Düşük ısıda ve nem alma üzerine programlanan makineler, kesinlikle gıdaları pişirmiyor. Enzim ve besin değerlerini bu sayede koruyorlar.  

 

Çiğ Tohum ile Tarifler

  • Şef diyetisyen Buse Aktaş’a ait olan ve Defya mutfağında hazırlanan Raw Yer Fıstığı Ezmesi tarifimiz çiğ beslenen tüketiciler ve çiğ tohumların faydalarının deneyimlemek isteyenler için uygun bir reçete. Keyifli bir atıştırmalık olan ezme pestili, muz, yer fıstığı ve kakao ile yapılıyor. Tüm malzemeler blenderda öğütüldükten sonra kurutucu içinde kurutularak pestil formunu alıyor. 
    
  • Çiğ tohumlarla yapılan bir diğer tarifimiz ise sebzeli raw vegan wrap. Yine Şef Diyetisyen Buse Aktaş imzalı olan bu leziz tarifin adresi ise Defya Mutfağı. İçerisinde keten tohumu, badem gibi tohumlar bulunan tarif buharda pişirilmiş balkabağı ile tatlanıyor. Siz de çiğ tohumların gücünü keşfetmek için kurutularak hazırlanan bu tarifi deneyebilirsiniz. 
 
 
Etiketler: defya
Kasım 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR