Evde Mısır Ekmeği Nasıl Yapılır?

Mısır Ekmeği

Sarıya çalan canlı rengi ve lezzet şöleni sunan özgün lezzetiyle mısır ekmeği sofralarımızda. Hemen hemen her fırında bulabileceğimiz mısır ekmeğini evde yapmaya ne dersiniz? Unundan pişirme sürecine dek dikkat etmeniz gereken tüyoları sizinle paylaşıyoruz. Artık siz de evde mısır ekmeği nasıl yapılır öğrenebilir, kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Yazımıza, 

  • Mısır ekmeği yapımı sırasında kullanabileceğiniz Defya ürünleri ile başlıyoruz. En iyi taş değirmenler ile un öğüterek geleneksel lezzete ulaşabilirsiniz. 
  • Ardından Defya mutfağından çıkan özel balkabaklı mısır ekmeği tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Sizin de spesiyaliniz olacak… 
  • Mısır ekmeğinin faydalarından konu açarak sizlere sağlıklı yaşam bilgileri veriyoruz. 
  • Son olarak mısır ekmeği kaç kaloridir açıklayarak doğru porsiyonları oluşturabilmenize yardım ediyoruz. 
  •  

    Mısır Ekmeği Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

  • Hawos Oktagon Taş Un Değirmeni kalitesinden emin olduğunuz unları evinizde üretmenize yardım ediyor. Almanya’da üretilen Hawos öğütücüler, mutfağa şıklık katan görünümü ve dayanıklı öğütme sistemi ile uzun ömür vadediyor. Öğütülecek (popcorn türünde olmayan, yenilebilir) mısırları 0,5 seviye ayarında çekebilirsiniz. Sadece bir kere çekerek öğütmeniz kafi, mısır ekmeği yapımı için kullanabilirsiniz.  
  • Lurch Tambur Rende ile tarifini verdiğimiz üzere ekmeği tatlandırmak için içine zahmetsizce tulum peyniri ekleyebilirsiniz. Rendelemeyi kolay hale getiren ürün, BPA’sız plastikten üretiliyor ve kaliteli paslanmaz çelik içeriyor. Keskin rende başlıkları ile dilediğiniz sebze, meyve ve peyniri saniyeler içinde rendelenmiş hale getirebiliyor. 
  • Komo Fidibus Plus XL Un Değirmeni ile öğütebileceğiniz malzemeler arasında mısırın yanı sıra buğday, yulaf, pirinç, arpa ve kahve de var. Ayrıca onunla birçok baharatı da öğütebilirsiniz. Kullanımı ve temizlemesi oldukça kolay olan cihaz, 600 watt endüstriyel güce sahip. Onunla dilediğiniz malzeme ile dilediğiniz boyutta un hazırlayabilirsiniz. Hatta 1000 kg unu en ince ayarda, hiç durmadan 83 saat boyunca öğütmeniz mümkün. Süper dayanıklı motoru, güçlü soğutma motoru, korindon seramik taşları ile uzun yıllar kullanımınıza hazır. 
  • Blendtec Designer 650 Blender ile size özel hazırladığımız balkabaklı orijinal mısır ekmeği tarifinin balkabağı püresini kısa sürede yapabilirsiniz. Yalnız haşlanmış kabakları değil, farklı birçok sebze, meyveyi kısa süre püre yapabilen ürün, güçlü motoru ile mutfağa hız katıyor. 1560 W gücündeki 3 beygirlik motor ve 8 aşamalı hız ayarı da cihazı ayrıcalıklı kılan detaylardan bazıları… 
  • Hawos Novum Taş Un Değirmeni ile dilediğiniz unu istediğiniz boyutta taze taze öğütebilirsiniz. Katkı maddesi içermeyen unlarla evinizde mısır ekmeği dahil birçok tarifi uygulayabilirsiniz. Doğal lezzeti evlerinize getiren ürün ile mısırları 0,5 seviye ayarında çekerek taze mısır ununu dakikalar içinde hazır hale getirebilirsiniz. 
  •  

     

    Mısır Ekmeği Nasıl Yapılır?

    Mısır ekmeği yapımı için şef diyetisyen Buse Aktaş ile mutfağa girdik. Balkabaklı mısır ekmeği yaparak size tam kışa layık bir tarif hazırladık. Çok seveceğiniz bu leziz mısır unu ekmeği için ihtiyacınız olan malzemeler mısır unu, tulum peyniri, krem peynir, kimyon, balkabağı püresi, yumurta, kabartma tozu ve karabiber/tuz. Mısır ekmeği yapımında risk almamak için tarifteki oranları tam olarak korumalısınız. Orijinal mısır ekmeği lezzetini aratmayacak kadar güzel spesiyal reçete mutfağınızın vazgeçilmezi olmaya aday. İşte mısır ekmeği nasıl yapılır sorusuna yanıt verecek o eşsiz tarif: 

    Balkabağı püresi içeren mısır unu ekmeği için malzeme listesi: 

  • 2 su bardağı mısır unu
  • 100 gr kadar rendelenmiş tulum peyniri
  • 100 gr krem peynir
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 250 gr balkabağı püresi
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu/karbonat
  • 1 çay kaşığı karabiber/tuz
  • Malzemeleriniz hazırsa siz de mısır ekmeği yapımına geçebilirsiniz. Mısır ekmeği yapımı için öncelikle öğüterek 2 su bardağı mısır unu elde etmelisiniz. Ardından balkabağını haşladıktan sonra blender ile püre yapmalısınız. Sonra püreye yumurta, krem peynir, kimyon, kabartma tozu, tuz ve karabiber ekleyebilirsiniz. Homojen bir hal alan karışıma mısır unu ekledikten sonra hızlı devirde karıştırmaya devam etmeli ve elde ettiğiniz yoğun hamuru derin bir karıştırma kabına aktarmalısınız. Üzerine ile rendelediğiniz tulum peynirini eklemeli ve nazikçe karıştırmalısınız. Karışımı önceden ısıttığınız 190 derecelik fırında 30 dakika pişirebilirsiniz. 

    Dilerseniz tarifi hayata geçirirken videomuzun rehberliğinden yararlanabilirsiniz. 

     

     

    Mısır Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?

    Potansiyel birçok faydayı bünyesinde bulunduran orijinal mısır ekmeği tarifinin nasıl yararları var dersiniz? 
  • Mısır unu ekmeği tam bir fosfor deposu. Vücudun birçok faaliyeti için gerekli olan mineral, kemik ve dişlerin yapısal bileşeni olmasıyla tanınıyor. Ayrıca DNA üretimi, enerji depolama ve vücudun pH dengesini sağlamak için önem arz ediyor. Bu bağlamda orijinal mısır ekmeği, kemik ve kas kaybına neden olan fosfor eksikliğinin giderilmesine fayda sağlıyor. (Kaynak)
  • Çalışmalara göre, mısır unu ekmeği selenyum içeriği ile önemli mikro besinlere ev sahipliği yapıyor. Oksidatif hücre hasarına karşı koruma sağlayan bu madde özellikle tiroid için oldukça önemli. 
  • Kırmızı kan hücresi oluşumuna ve sağlıklı hücre büyümesine yardımcı olan folat, mısır ununda yer alıyor. Öyle ki bir dilim mısır ekmeğinde ortalama 11 dv folat bulunuyor. 
  • Mısır ekmeği yapımı sırasında birçok kişi farkında olmasa da, mısır tiamin ve riboflavin gibi içeriği ile güçlü bir B vitamini kaynağı. Enerji metabolizmasına katkı sağlayan bu özelliği mısır ekmeğini sofralarımızın gözdelerinden biri haline getiriyor. 
  • Mısır ekmeğinin faydalarının yanı sıra tüketiminin kısıtlanmasını gerektiren uyarılar da mevcut. Bunların başında ise mısır unu ekmeğinde kullanılan rafine unlar geliyor. Mısır ekmeği yapımında eğer kendi öğüttüğünüz unu kullanmıyorsanız yüksek dozda karbonhidrat ve kimyasal alıyor olabilirsiniz. Bu nedenle evde orijinal mısır ekmeği yapmak için evde kendi mısır ununuzu öğüterek en sağlıklı seçimi yapabilirsiniz. Kaynağını bildiğiniz, tarım ilacı kullanılmadan üretilen, GDO’suz mısır tanelerinden kendi ununuzu yapabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek nokta ise popcorn mısır ile un yapılamaması. Un yapmaya uygun olan mısır türlerini kullanmaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca tüketimde kontrollü olmanızın bir sebebi de Omega 6 içeriği. Mısır tükettiğiniz günlerde Omega 3 desteği almaya veya yağ asitleri yönünden zengin gıdalar yemeye özen göstermelisiniz. Bu sayede vücudunuzda inflamasyon artışını kontrol altında tutabilirsiniz. 

     

    Mısır Ekmeği Kaç Kaloridir?

    100 gram sade mısır ekmeğinde ortalama 314 kalori bulunuyor. Yaklaşık 30 gram ağırlığındaki ince bir dilim ise 94 kaloriye denk geliyor. Ayrıca 100 gram mısır unu ekmeği, yaklaşık 34 gram karbonhidrat, 7 gram protein ve 16.5 gram yağ içeriyor. Bunun yanında sodyum, potasyum, A vitamini, B vitamini, C vitamini, kalsiyum, fosfor ve demir içeriği de dikkat çekiyor. Birçok mikro element yönünden zengin olsa da mısır tüketiminde kontrollü olmak ise şart. Çünkü mısır, hem karbonhidrat hem de yağ içeriği nedeniyle kilo alımına neden olabiliyor. Ayrıca un formunda yiyecekler lif desteği olmadan, yüksek oranda tüketildiğinde kan şekerinin yükselmesine zemin hazırlıyor.

    Etiketler: Defya
    Aralık 19, 2022
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR