Geleneksel tatları meraklı ve mutfak işlerini kolaylaştırmak isteyenlerdenseniz evde pastırma yapımı ipuçlarımız sizlerle. Kayseri'nin meşhur lezzeti olan pastırma, ev yapımı lezzetiyle sizlerle. Adeta adım adım bir rehber sunacağımız yazımız sayesinde Siz de evde Pastırma nasıl yapılır tüm inceledikleri ile öğreneceksiniz. Kahvaltıda tüketebileceğiniz, yemeklere ekleyebileceğiniz, şarküteri tabaklarınızın gözdesi olacak veya pizzalarınızı süsleyecek çemenli kuru et için püf noktalar yazımızda. İşte rehberimizde bulacağınız başlıklar:
- Evde Pastırma Yapımının Avantajları
- Evde Pastırma Nasıl Yapılır?
- Gerekli Malzemeler
- Evde Pratik Pastırma Yapımı için Dehidratörler
- Adım Adım Evde Pastırma Yapımı
- Ev Yapımı Pastırma İçin Püf Noktaları ve Sık Yapılan Hatalar
- Evde Pastırma Yapımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Evde Pastırma Yapımının Avantajları
Günümüzde işin uzmanı tarafından yapılan, taze hazırlanmış et ürünlerine ulaşmak oldukça güç. Hemen hemen tüm şarküteri ürünleri paketli olarak satılıyor. İçerikleri katkı ve renklendirici maddelerle dolu. Öte yandan etin raf ömrünü uzatmak için paketler çok sayıda koruyucu içeriyor. Oysa pastırma ülkemizin geleneksel lezzetlerinden biri. Kesinlikle çok daha fazla değeri hak ediyor. Siz de geleneksel pastırma lezzetinin hakkını verecek sonuçlara evde ulaşabilirsiniz. Market raflarından almak yerine evde kendiniz üreterek pastırmanın tazeliğinden, katkısızlığından emin olabilirsiniz. Daha ekonomik, hijyenik ve lezzetli bir sonuç alacağınız ise kesin.
Evde Pastırma Nasıl Yapılır?
Ev yapımı pastırmada mükemmel sonuç için doğru malzemelerini seçilmesi oldukça önemli. Üstün lezzetin ilk adımı kaliteli malzeme seçiminden geçiyor. Evde pastırma nasıl yapılır öğrenmeden önce malzemeler hakkında ipuçlarımızı veriyoruz.
Gerekli Malzemeler
Pastırmanın ana malzemesi etin kaliteli, taze ve dana eti olmasına özen göstermelisiniz. Zira geleneksel pastırma dana etinden yapılıyor. Peki pastırma için etin hangi bölümünü kullanmak gerekli? Mümkünse kontrofile veya antrikot gibi sinirsiz ve az yağlı etleri tercih etmelisiniz.
Pastırmaya et kadar lezzet katan diğer malzemeleri ise baharat karışımları. Pastırmaya eşsiz lezzetini veren çemen, ev yapımı pastırma reçetesinin olmazsa olmazı. Pastırmanın karakteristik lezzetinin sırrı olan malzemeler arasında şu baharatlar var; 3 yemek kaşığı çemen otu, 1,5 yemek kaşığı kimyon, 1,5 yemek kaşığı tuz, 3 yemek kaşığı isli kırmızı toz biber, 3 yemek kaşığı biber salçası, çeyrek çay bardağı zeytinyağı ve 20 diş sarımsak, yarım su bardağı su. (3,5 kilogram et için)
Dipnot: Evde kurutucuda pastırma yapımı için 500 gram et kullanmanız uygundur. Dilimleri yayarak kurutacağınız için daha fazla et miktarında kurutma alanı sorunu yaşayabilirsiniz.
Evde Pratik Pastırma Yapımı için Dehidratörler
Defya koleksiyonunda yer alan gıda kurutucu ürünler ile siz de sadece saatler içinde pastırma yapabilirsiniz. Normalde pastırma yapmak neredeyse 1 ay zaman alıyor. Kısa sürede ev yapımı pastırma nasıl yapılır deneyimlemek için siz de kurutuculardan faydalanabilirsiniz.
- Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve ve Sebze Kurutma Makinesi et kurutma için kullanabileceğiniz güvenli bir kurutucu. Yüksek ısıda işlem yapabilmesi onu et kurutmaya uygun kılıyor. Üstelik ardışık sıcaklık zamanlayıcı (TST) özelliği sayesinde önce 75 sonra 65 derecede kurutma için ayarlayabilirsiniz. 11 adet paslanmayan çelik raf sahibi. Yıkanan filtresi, merkezi güçlü fan sistemi ile hijyenik ve eşit kurutma yapıyor. LED aydınlatma ve cam pencere özellikleri ile kurutmayı kolaylıkla takip edebilirsiniz.
- Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2206 DH kompakt özellikleri ile küçük mutfakların kurtarıcısı. Düşük ses ile çalışıyor. 6 tepsi kapasitesi ile tezgahlarda alan sorununa çözüm üretiyor. Dijital kontrol paneli ile ayarlayabileceğiniz cihazın gövdesi ve tepsileri paslanmayan çelikten. 25 ile 90 santigrat derece arasında çalıştırabilirsiniz. Yüksek ısıda çalışabilmesi et kurutabileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca 30 dakikadan 72 saate kadar zaman ayarı yapabilirsiniz.
- Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-2110-DH pastırma nasıl yapılır denemek için uygun bir cihaz. 25 ile 90 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda kurutma yapabiliyor. Ayrıca 30 dakika ile 72 saat arasında zamanlamanız mümkün. 10 adet paslanmayan çelik rafa sahip. Geniş kurutma alanı tüm gıda kurutma ihtiyaçları için çözüm vadediyor.
Tüm Defya kurutucular hakkında detaylı bilgiyi videomuzdan alabilirsiniz;
Adım Adım Evde Pastırma Yapımı
Kayseri pastırması evde yapılacağı zaman birçok kişi tuzlayarak suyunu salması için bekleme yolunu tercih ediyor. Oysa gıda güvenliği ve zaman tasarrufu açısından dehidratör kullanmak çok daha avantajlı. İşte gıda güvenliği bakımından daha sağlıklı pastırma yapımı için adımlar;
- Öncelikle marinasyonda kullanacağınız baharat karışımını blender kullanarak karıştırmalısınız. Çemen yapımını ortalama 30 saniyede tamamlayabilirsiniz.
- Kullanacağınız eti 3-4 milimetre kalınlığında dilimlere ayırmalısınız.
- Çemeni etin üstüne sürdükten sonra 6-8 saat daha buzdolabında bekletmelisiniz. Bu sırada tüm dilimler eşit olarak soslanmalı. Eğer sos çok yoğun olduysa yarım su bardağı su daha ekleyebilirsiniz. Böylece biraz daha seyrelterek kolaylıkla eti kaplayabilirsiniz.
- Süre sonunda eti oda sıcaklığına gelene dek dışarıda tutmalısınız. Kurutmadan birkaç saat önce buzdolabından çıkarmanız yeterli.
- Kurutmadan önce sosun fazlasını ve nemi kağıt havlu yardımıyla almalısınız. Bu işlemle etleri yüzeysel nemden arındırabilirsiniz. Bu sırada baharatlar da kağıt havluya yapışabiliyor. Endişelenmeye gerek yok, et beklerken zaten pastırma aromasını içine çekiyor.
- Evde pastırma yapmanın en hassas noktasına geldik, kurutmaya. Şimdi dilimleri birbirinin üstüne gelmeyecek şekilde tepsi örtüsü üzerine dizmelisiniz.
- Kurutucunuzu 75 dereceye ayarlamanız gerekli. Yaş pastırmaları 75 derecede 3 saat kurutmaya başlayabilirsiniz.
- 3 saatin hemen sonrasında 65 derecede 4 saat kurutmaya devam edebilirsiniz.
- Toplam 7 saat alan süreç sonunda ev yapımı pastırmanız hazır! Etin sululuk oranına, ortam nemine göre kurutma süresi değişebiliyor. Bu nedenle son 2 saatte kontrollü olmalısınız.
Baharatları ve sosu farklı olsa da kuru et hazırlama tekniği tüm tariflerde aynı. Siz de pastırma yapımı için örnek olarak jerky tarif videomuzdan ilham alabilirsiniz. Videoyu uygularken baharat olarak üstte yer alan pastırma malzemelerini kullanmanız yeterli;
Ev Yapımı Pastırma İçin Püf Noktaları
Evde tam kıvamında, leziz bir pastırma yapmak için püf noktalara ve gıda güvenliği detaylarına dikkat etmelisiniz. Başarılı bir sonuç ve emniyetli gıda tüketimi için bu noktalara önem vermelisiniz. İşte evde pastırma püf noktaları;
- Et ile işlem yaparken her zaman hijyene dikkat etmelisiniz. Et kestiğiniz tahtayı diğer malzemeler için kullanmamalısınız. Ellerinizi sık sık yıkamalı, tüm ekipmanları temiz tutmalısınız. Ayrıca eti uzun süre oda sıcaklığında bekletmemeye özen göstermelisiniz.
- Et kurutma için her zaman 75 dereceye ulaşmalısınız. Daha düşük ısıda kurutma gıda güvenliği riski taşıyor. Her zaman ısı kontrolünü tam olarak sağlayabileceğiniz gıda kurutma cihazları tercih etmelisiniz.
- Pastırma yapım teknikleri arasında açık havada asarak kurutma gibi geleneksel yöntemler de mevcut. Ancak bu yöntemlerde ısıyı direkt kontrol edemediğiniz için evde denememelisiniz. İdeal ısıya ulaşamadığınızda, yeterli miktarda tuzlayamadığınız veya suyunu içinde bıraktığınızda zehirlenme riski oluşuyor.
Evde Pastırma Yapımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Etten ne kadar pastırma elde edilir?
3,5 kilogram etten ortalama 2 kilogram pastırma elde edebilirsiniz.
Pastırma ne kadar sürede hazır olur?
Geleneksel kurutma, asma yöntemleri ile pastırma yapımı 4 ile 8 hafta sürüyor. Dehidratör cihazlarla 7-8 saatte pastırma yapabilirsiniz.
Evde pastırma yapımı için hangi et türü daha uygundur?
Dana kontrafile veya antrikot gibi sinirsiz, az yağlı etler ile en iyi sonuca ulaşabilirsiniz.
Evde pastırma yapmak birçok kişi için gelenekleri canlı tutmak anlamına geliyor. Öte yandan hamaratlığı göstermenin de bir yolu. Siz de mutfakta pratik çözümler arıyor ve geleneksel lezzetleri hayata geçirmek istiyorsanız ev yapımı pastırma için pratik cihazlardan faydalanabilirsiniz. Gıda kurutucular ile kendi kuru et ürünlerinizi hazırlayabilirsiniz.