Fesleğen ve Reyhan Nasıl Kurutulur?

Fesleğen ve Reyhan Nasıl Kurutulur?

Mis kokusu ile Akdeniz’in sıcak iklimini anımsatan, zeytinyağı ve domatesle mükemmel uyumun karşılığı olan taze ve kuru fesleğen ile reyhanın aromasını dört mevsim saklamaya ne dersiniz? Kokusu ile mest eden, lezzeti ile kendine hayran bırakan aromatik otları kurutarak dört mevsim baharat olarak kullanabilirsiniz. Ancak dışarıdan aldığınız kuru reyhan ve fesleğen gibi baharatlar maalesef bu beklentinin çok gerisinde kalıyor. Işınlanma işlemi görerek raf ömrü artırılan ancak fesleğen faydalarından kayıp veren baharatlar paketli olarak alındığında bir sürü dezavantajı da beraberinde getiriyor. Örneğin paketlenen gıdanın bayat olup olmadığından emin olmak oldukça güç. Diğer taraftan baharatların kıymetli yağlarının kurutma öncesinde alınma ihtimali var. Bu işlem maalesef baharatlardan yarar sağlamayı umanlar için oldukça üzücü, zira bitkilerin asıl mucizeleri yağlarında saklanıyor. Ayrıca doğru şekilde kurutulmayan, yanan bitkilerde asparajin içeriği zararlı akrilamide dönüşebiliyor. Bu da kuru fesleğen ve reyhanların aromalarını kaybederken zararlı bileşenler içerebileceği anlamı taşıyor.  

Fesleğen ve Reyhan kurutmanın, kuru fesleğen ve reyhan elde etmenin inceliklerine değineceğimiz ve mucizevi bitkileri daha yakından tanımanıza yardımcı olacak yazımızda yer alan diğer başlıklar, 

  • Fesleğen Nedir?
  • Fesleğenin Faydaları Nelerdir?
  • Fesleğen Nasıl Kurutulur?
  • Reyhan Nedir?
  • Reyhanın Faydaları Nelerdir?
  • Reyhan Nasıl Kurutulur?
 

Fesleğen ve Reyhan Kurutmak İçin Defya Ürünleri 

Defya, fesleğen ve reyhan kurutmak için kullanabileceğiniz çok sayıda cihaz ile mutfaklarınıza pratiklik kazandırıyor: 

  • Sedona Express Kurutma Makinesi: İki Aşamalı Ardışık Sıcaklık Zamanlayıcısı (TST) özelliğine sahip. Bu sayede yüksek derecede (75 derece) kurutma yeteneği sunarak ön pişirmeye ihtiyaç duyulmadan hızlı ve etkili bir kurutma süreci sağlıyor. Onunla fesleğen veya diğer otları kolaylıkla kurutabilirsiniz. 11 adet paslanmaz çelik rafı sayesinde fesleğen yapraklarını eşit bir şekilde yerleştirebilir ve merkezi güçlü fan teknolojisiyle sağlanan homojen kuruma ile fesleğenin taze aromasını ve besin değerini koruyabilirsiniz. 
  • Tribest - Cam Personal Blender: Paslanmaz çelik bıçak tertibatı ve kırılmaya dayanıklı temperli cam kapları, gıdaların plastikle temasını sıfıra indirerek sağlıklı bir kullanım sunuyor. Smoothie'lerinizi saklarken veya taşırken endişe duymadan kullanabilirsiniz, çünkü plastikleştiriciler veya zararlı kimyasallar içermez. Değişken Hız Ayarı, Tek Dokunuşlu Anlık Çalıştırma Düğmesi, kaymayı önleyen vakumlu ayakları ile ayrıcalıklı karıştırma deneyimini evlerinize getiriyor. Personal Blender, aynı zamanda haznelerinde fesleğen gibi malzemeleri de kolaylıkla öğütebiliyor. 
 

Fesleğen Nedir?

Fesleğen, genellikle yeşil, düz ve oval şekilli yapraklarıyla tanınıyor. Hoş kokusu ve taze lezzeti yemeklere, salatalara ve özellikle İtalyan mutfağındaki pesto sos tariflerine tat katıyor. Aynı zamanda antioksidan özelliklere sahip olduğu için sağlık açısından da tercih ediliyor. Hem saksı bitkisi olarak süs için tercih edilen hem de mutfaklara lezzet kazandıran fesleğen taze olduğu kadar kuru fesleğen şeklinde de tüketiliyor. 

 

Fesleğenin Faydaları Nelerdir?

Fesleğen sadece popüler bir aromatik bitki değil. Aynı zamanda Uzak Doğu’da alternatif yöntemlerde kullanılan bir bitkisel içerik. Özellikle holistik tıpta ve ayurvedik tekniklerde fesleğenin faydalarından yararlanılıyor. Peki fesleğenin faydaları neler? 

  • Stres veya yaşlanmaya bağlı olarak yaşanan hafıza sorunlarına karşı taze ve kuru fesleğenin azaltıcı etki gösterdiğine inanılıyor. Bitki ayrıca kronik strese bağlı olarak görülen depresyon üzerinde de hafifletici etki vadediyor. (Kaynak)
  • Felç üzerine yapılan çalışmalarda fesleğenin iyileşmeyi destekleyen faydalar gösterebileceğini öne sürüyor. 
  • Yüksek kan şekeri, kolesterol, tansiyon gibi sorunlarda kullanımı tedaviye yardımcı oluyor. (Yapılan çalışmalar)
  • Farklı kanser türlerine karşı önleyici etki gösterebileceği düşünülüyor. 
  • Aromaterapide kullanılan taze ve kuru fesleğen faydaları arasında zihinsel berraklık ve sakinlik sağlama etkisi mevcut.

Bu bilgilerin tedavi önerisi olmadığının altını çizmeyi unutmayalım. Sağlık sorunlarınız için hekiminizin önerilerini dikkate almalı ve bitkisel ürünleri doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda kullanmalısınız. Fesleğenin faydaları konusunda doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.

 

Fesleğen Nasıl Kurutulur?

Tam mevsiminde topladığınız veya aldığınız tazecik fesleğenleri kurutarak muhafaza edebilirsiniz. Kuru fesleğenin faydasını, aromasını ve lezzetini çok daha uzun süre saklamanıza yardımcı olan kurutma tekniği için alanında uzman yardımcılara ihtiyacınız var. Üstelik geleneksel asarak kurutma yöntemleri şimdi çok geride kaldı. Şehir içinde astığınızda toz olan, yüksek nemden dolayı haftalarca asılı kalan bitkileri, kurutma makineleri yardımıyla hızla ve sağlıkla kuru hale getirebilirsiniz. 

 

Peki ama nasıl, fesleğen nasıl kurutulur? İşte adım adım kuru fesleğen elde etmenin yol haritası: 

  • İlk olarak kurutacağınız fesleğenleri karbonatlı suda yıkayarak kısa bir süre dinlendirmeli ve durulamalısınız. 
  • Bir kez de sirkeli suda yıkadığınız yeşillikleri, pamuklu bir havlu yardımıyla kurulamanız gerekiyor. Eğer fesleğenler ıslak veya çok nemli kalırsa, üzerinde kahverengi lekeler oluşacağından yaprak üzerindeki nemi mutlaka silmelisiniz.
  • Neminden iyice arındırdıktan sonra fesleğen yapraklarını kurutma tepsisi üzerine nazikçe dizmelisiniz. 
  • Fesleğen yüksek oranda yağ içerdiğinden kuruması biraz uzun zaman alabiliyor. Ayrıca aynı nedenden dolayı hava sirkülasyonu sağlayabilen, menfezli ve düşük ısılı kurutucularda kurutulması büyük önem taşıyor. Bu nedenle tepsiye yaprakları birbirine değmeyecek kadar aralıklı koymaya ve tepsileri çok sık yerleştirmemeye özen göstermelisiniz.  
  • Kurutucunuzu 35 santigrat dereceye ayarlayarak kurutmaya başlayabilirsiniz. Eğer havadaki nem oranı düşükse kuruma 6 saat itibarıyla başlayabiliyor. Ancak tam olarak kuruma ortalama 12 ile 24 saat alıyor. Bu nedenle 6. saat itibarıyla kontrollü olarak kurutmaya başlayabilirsiniz. 
  • Yaprakların kuruduğunu elinize aldığınızda kolaylıkla ufalanmasından anlayabilirsiniz. Ancak yaprakları hafifçe büzdüğünüzde parçalara ayrılmadan sadece kırışıyorsa, hala içinde biraz nem var anlamına geliyor. Bu durumda biraz daha kurutmaya devam etmelisiniz.
  • Fesleğen kurutma tamamlandığında tüm yaprakları nazikçe tepsilerden alıp elinizle ufalayarak kavanozlayabilirsiniz. Ancak hem zaman kazandırması hem de hijyenik olması adına, kuru fesleğen ufalamak için blender kullanmayı tercih edebilirsiniz. 

Fesleğen kurutma işte bu kadar kolay. Kuruttuğunuz yeşil yaprakları yemeklerinizde kullanabilir, pizzalarınızı ve hamur işlerini tatlandırmak için tercih edebilirsiniz. 

 

Reyhan Nedir?

Ballıbabagiller ailesine ait, nefis kokulu yapraklara sahip, otsu bir bitki olan reyhanın bilimsel adı Ocimum basilicum. Genellikle mor ve taze yapraklarıyla tanınmakta olup, Akdeniz mutfağından Orta Doğu mutfağına kadar pek çok kültürde sıkça kullanılıyor. Reyhan, özellikle salatalarda, soslarda, çorbalarında ve birçok yemekte kullanılarak lezzet ve aroma katıyor. Geleneksel tıpta da bazı sağlık faydaları olduğuna inanılarak kullanılan bu bitki, ülkemizde mutfakların vazgeçilmez bir öğesi haline gelmiş durumda. Özellikle dolmalarda, et yemeklerinde, soslarda mor reyhanın aroması kendine hayran bırakıyor. 

 

Mor Reyhanın Faydaları Nelerdir?

K vitamini açısından oldukça zengin olan reyhan, antioksidan ve antibakteriyel özellikleri ile öne çıkıyor. Özellikle reyhan yağı yaşlanma karşıtı ve bağışıklık fonksiyonlarını destekleyici vaatlerle alternatif tıp çalışmalarında uzun yıllardır kullanılıyor. Reyhanın faydalarını sizler için derledik: 

  • İçerdiği K vitamini ile kemik sağlığının desteklenmesine yardımcı oluyor. 
  • Antioksidan içeriği sayesinde vücudun serbest radikallerle savaşını destekliyor. 
  • Reyhan içerisinde bulunan araşidonik, jasmonik ve β-aminobutirik asitler anti inflamatuar etki gösteriyor. 
  • Uluslararası Gıda Özellikleri Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya göre mor reyhan, vücuttaki oksidatif stresi azaltmak için bedene destek oluyor. 

Bu bilgiler tedavi iddiası taşımıyor. Reyhanın sağlığınızı desteklemek için kullanımına dair doktorunuza danışabilirsiniz.

 

Reyhan Nasıl Kurutulur?

Reyhan kurutma birçok baharatta yapılan işlem ile hemen hemen aynı. Elinizdeki taze reyhan yapraklarını karbonatlı suda yıkayarak temizleyip, ardından sirkeli suda yıkayarak tekrar kurulamanız gerekli. Islak kalması durumunda yapraklarda lekeler oluşabileceğinden, iyice kurulamayı kesinlikle ihmal etmemelisiniz. Yaprakları nazikçe kurutma tepsisine dizdikten sonra düşük ısılı ve hava sirkülasyonu sağlayabilen bir kurutucuda kurutma işlemine başlayabilirsiniz. Aynı kuru fesleğen yapar gibi, 35 santigrat dereceye ayarlanan kurutucu ile reyhan yaprakları, nemin düşük olduğu ortamlarda 6 ila 24 saat arasında tam olarak kuruyor. Kuruma sürecinin tamamlandığını anlamak için yaprakların kolayca ufalanıp ufalanmadığını kontrol edebilirsiniz. Kuruduktan sonra kuru reyhanı kavanoza alarak muhafaza edebilirsiniz. 

 

Daha fazla kuru fesleğenli ve reyhanlı tarifi Defya arşivinde bulabilirsiniz: 

    

Fesleğenli Yeşil Yağı Nasıl Yapılır? detaylı bilgi almak için blog yazımızdan yararlanabilirsiniz. 


 
Etiketler: defya
Ocak 30, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR