Gıda Kurutucu Nedir? Neden Bir Gıda Kurutucusuna Sahip Olmalısınız?

Gıda Kurutucu

Kurutulmuş portakallar, elmalar, üzümlerden kurutulmuş etlere kadar benzeri birçok gıdayı dehidratör adı verilen mutfak tezgahınızın üzerinde bulundurabileceğiniz gıda kurutucularında hazırlayabilirsiniz. Üstelik başka hiçbir aşamaya gerek kalmadan! Peki gıda kurutucu nedir?

Gıdaların içerisindeki suyu kaybetmesi ve kuruması binlerce yıldır gerçekleştirilen, saklama ömrünü oldukça arttıran ve tat unsurlarını daha fazla ortaya çıkaran bir yöntemdir. Daha sağlıklı ve raf ömrünün uzun olması dışında evde hazırladığınız kurutulmuş gıdalar; marketlerden hazır satın aldığınız ürünlerden daha sağlıklıdır. Çünkü düşük sıcaklıklarda dehidrasyon işleminden geçirilen gıdaların vitamin ve mineral değerleri daha yüksektir hem de içeriğinde ne olduğunu tam olarak bilebilirsiniz.

 

 

Gıda Kurutucuları Nasıl Çalışır?

Dehidratörler düşük sıcaklıklarda içerisinde hava sirküle ederek yiyecekleri kurutur. Su yoğunluğuna göre farkı sıcaklıklar tercih edilir. Söz konusu sıcaklık kurutulmuş etler için daha yüksektir.

Meyve gibi su yoğunluğu daha fazla olan gıdalar 55-60 derece arasında bir ısıda kurutulur. Böylelikle çok gevrek bir hal almadan hızlı kurutma sağlanır.

Sebzeler ise meyvelere oranla biraz daha düşün 50 derece seviyelerinde kurutulurlar.

Sebze meyve harici farklı ve daha hassas bitkiler ise aşırı kuruma ve renk solmasının önüne geçmek amacıyla 35 derece civarındaki ısılarda kurutulur.

 

Fırınlar Gıda Kurutucu Olarak Kullanılabilir mi?

Gıda kurutucuların fırınlardan farkı, gıda kurutucular fırınlar gibi kapalı bir ortamda çalışmaz. Gıda kurutucular sıcak hava ile ürünlerdeki nemi alır. Sonrasında nemli havayı makinenin etrafında bulunan menfezlerden dışarı gönderir bu sayede kurutma işlemi nemsiz bir ortamda gerçekleşir.

Gıda kurutucları yani dehidratörler gıdaları ısı ile pişirmek yerine fırına kıyasla daha düşük sıcaklık yöntemiyle gıdanın nemini alır.

Çoğu fırın gıda kurutucularının sunduğu düşük sıcaklıkları sunmaz. Pişirmek için geliştirilmişlerdir. Bazı yeni modeller dehidrasyon özelliği ile birlikte gelse de gerek raf sayısının sınırlı olması gerek aksesuar eksikliği nedeniyle gıda kurutucuların yerini tutmamaktadır.

 

Hangi Tip Kurutucuyu Tercih Etmelisiniz?

Gıda kurutucuları dikkatli ve kaliteli beslenenler için oldukça yararlı cihazlardır. Kurutulan gıdaların uzun raf ömründen dolayı gıda israfını önlemeye yardımcıdırlar. Özellikle sağlıklı atıştırmalıklar, granola gibi ara öğünler, çocuklar için atıştırmalıklar hazırlamada tercih edilmelidir. Katkı maddesi olduğundan şüphelendiğiniz paketli ürünler yerine kendiniz bu ürünleri üretebilirsiniz.

Bir gıda kurutucusunun en önemli özelliği içinde bulundan vantilatör aksamıdır. Cihazın altında veya üstünde değil, arka plakası üzerinde vantilatör bulunan modeller tercih edilmelidir. Üstte veya altta bulunan fanın yiyeceklerin tat ve koku dengesini bozabilir çünkü alttaki ürünlerden gelen nem üst tarafta yer alan ürünlerin kurumasını olumsuz etkilemektedir.

Gıdaları başarılı bir şekilde kurutabilmek için ayarlanabilir termostat, otomatik kapanma ayarlayıcısı, uygun kapasite ve raf özellikler önemli kıstaslar arasındadır.

 

Gündelik ev kullanımları için en uygun kurutucu modellerini Defya Ailesi olarak sizlere sunmaktayız. Kendinize uygun olan model için Kurutucu kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Sedona kurutucular ile hazırlayabileceğiniz lezzetli ve sağlıklı tariflerimizin yer aldığı reçete sayfamıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Daha farklı yazılarımızı görmek için buraya tıklayarak ulaşabiirsiniz.

Defya Ailesi Youtube kanalına abone olarak sağlıklı yaşam üzerine daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Etiketler: defya
Ocak 13, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR