Gut Dostu Tarifler

Gut Dostu Tarifler

Kanda ürik asidin artışı ile belirginleşen gut hastalığı günümüzde birçok kişinin sorunu. Pürin metabolizmasındaki sorun akut, kronik ve hiperürisemi olarak 3 tipe ayrışıyor. Eklemlerde ağrı, ödem, hassasiyet ve kızarık görünüm ile belirginleşiyor. İlaç tedavisi kadar beslenme değişikliğinin de önerildiği gut hastaları için vücut dostu tarifleri derledik. Gut hastalığına karşı nasıl beslenmeli hemen öğrenebilir, gut dostu tarifleri siz de evinizde deneyebilirsiniz. Yazımızda, 

  • Gut nedir tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz. 
  • Gut neden kaynaklanır bilimsel verilere dayanan bilgilerle açıklıyoruz. 
  • Gut oluşumunu engellemek için neler tüketilmeli sizlerle paylaşıyoruz. 
  • Son olarak gut dostu tariflerde kullanabileceğiniz Defya ürünlerini sizlerle tanıştırıyoruz. 

Peki gut dostu tarifler arasında neler var? Öncelikle gut hastaları nasıl beslenmeli konusunda uzmanların önerilerini sizlerle paylaşmalıyız. Az pürin içeren gıdalar, gut hastalarının beslenme rutininde serbest olarak tüketilebiliyor. Düşük yağlı süt ürünleri, kabuklu kuruyemişler, yumurta, Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, baharatlar, patates, enginar bu grupta yer alıyor ve rahatlıkla tüketilebiliyor.  Orta düzeyde pürin içeren şu gıdaların ise sınırlı olarak tüketimi öneriliyor; et, balık, tavuk, baklagiller, mantar, bulgur, bezelye, ıspanak, kuşkonmaz, karnabahar. Son olarak kesinlikle yasak olan bazı pürin miktarı yüksek gıdalar var. Onlar arasında sakatatlar, av etleri, küçük balıklar, havyar, kepek, yulaf ve çavdar yer alıyor. 

Önerilerimizin tedavi amacı taşımadığını, tıbbi tavsiye olarak yorumlanmaması gerektiğini bilmelisiniz. Bilgilendirme maksadıyla yazılan yazımızda her hastanın metabolizmasının, ihtiyaçlarının özel olduğunu not düşmeli ve gut hastalığı durumunda doktorunuzun tavsiyesine uymanız gerektiğini hatırlatmalıyız. 

Defya mutfağında örnek gösterilen sebzelerle hazırlanan birçok tarif bulabilirsiniz. Örneğin kuru çileğin faydaları arasında gut hastalığına dair notlar dikkat çekiyor. Kuru çilek ve çilek tozu hazırlamak için tariflerimiz sizlerle, çilek tozu tarifi için meyveleri kurutucunuzda, 62 santigrat derecede 3 saat, 48 derecede 20 saat kurutmalısınız. Sonrasında çilek kurularını blenderdan geçirerek toz yapabilirsiniz. 

Ayrıca çalışmalar C vitamini alımının gut ataklarına karşı etkili olabileceğini gösteriyor. Beslenme listenizde serbest olarak görülen, C vitamini yönünden zengin gıdaları tüketerek siz de çeşitli tarifler hazırlayabilirsiniz. Özellikle kiraz ve vişne içeren reçeteler, salatalar ve sebze dolu tabaklar gut dostu olarak kabul ediliyor. 

Gut Nedir?

Eklemlerde şişlik, ödem, sıcaklık, yangı ve hassasiyet ile ortaya çıkan gut hastalığı iltihaptan kaynaklanıyor. Ani ve şiddetli ağrılara neden olan gut hastalığı, ayak baş parmağında ağrı ile kendini gösteriyor. Ayrıca bacaklar, ayak bileği çevresi ve dizler de hastalıktan etkilenebiliyor. Genellikle bir anda ortaya çıkan ataklarla kendini gösteren sorun, özellikle gece uykuyu bölen ağrılarla karakterize ediliyor. Tedavi edilmediğinde yayılma eğilimi gösteren gut hastalığı, dizlere, ellere, dirsek ve bileklere dek uzanıyor. Hatta nadiren dahi olsa omurgaya bile ulaşabiliyor. Gut hastalığının ilk zamanlarında yılda bir veya birkaç atakla belirginleşen süreci, zamanla daha sık görülebiliyor. Her seferinde daha yaygın ve ağrılı olabilen sorun için erken teşhis ise oldukça önemli. 

Gut Neden Kaynaklanır?

Gut ürik asit artışı ile ortaya çıkan bir hastalık. Gut neden kaynaklanır diye bakan uzmanlar eklem ve yumuşak dokularda anormal düzeyde ürik asit birikimi olduğunu görüyor. Yumrulara, yangıya ve kristalleşmeye neden olan sorun, böbrek taşı oluşumuyla da ilişkili. Özellikle kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri ve sakatatların çok tüketiminin gut hastalığına neden olabileceği düşünülüyor. Keza alkol, et ve süt ürünü tüketiminin çok olması guta sebep olabilen etkenler arasında sayılıyor. Buna karşı sebze ve meyvelerin daha fazla tüketilmesinin hastalığı engelleyebileceğinin altı çiziliyor. Gut neden kaynaklanır artık biliyorsunuz peki gut oluşumunu engellemek için tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besinlerden haberdar mısınız?

Gut Oluşumunu Engellemek İçin Neler Tüketilmeli?

Gut oluşumu obezite yani aşırı kilo sorunu ile ilişkilendiriliyor. Bu nedenle gut neden kaynaklanır herkes için kesin bir etkenden söz edilemese, ideal kiloyu korumanın önemli olduğu biliniyor. Gut oluşumunun engellemek için siz de şu noktalara dikkat etmelisiniz, 

  • Alkol kullanımı ürik asit yapımına neden olduğu için mesafeli kalmalısınız. Ayrıca alkol böbreklerin çalışmasını etkileyerek kandaki ürik asit miktarını artırıyor. Gut oluşumunu engellemek için tüketmemeniz gereken ilk madde kesinlikle alkol. 
  • Gut oluşumunu engellemek için günlük ihtiyaç duyulan su miktarını almak önem taşıyor. Su içmenin önemi konusundaki yazımızı okuyarak daha fazla bilgi alabilirsiniz. Ancak su yerine kesinlikle kola gibi asitli ve şekerli içecekler tüketmemelisiniz. 
  • C vitamini alımına dikkat etmelisiniz. Eğer yeterli miktarda C vitamini almadığınızdan endişe ediyorsanız C vitamini eksikliği hakkındaki yazımızdan faydalanabilirsiniz. 
  • Az yağlı süt ürünleri tüketebilirsiniz. Ayrıca yağlı süt ürünlerinden uzak durarak hayatınızda bitkisel içeceklere daha fazla yer açabilirsiniz. Badem içeceği gibi kuruyemişlerden elde edilen ikamelere yönelebilirsiniz.
  • Yüksek oranda et ürünü tüketmekten kaçınmalısınız. Özellikle sakatat, av hayvanları ve yağlı etler gut hastalığı için oldukça zararlı. 
  • Seyreltilmiş elma sirkesi, zencefil ve kereviz gibi gıdaların da gut oluşumuna karşı etki gösterebileceğine dair görüşler var. 

(Daha fazla bilgi için resmi kaynakları ziyaret edebilirsiniz.)

Gut Dostu Tariflerde Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri 

Bitki temelli beslenmeye yardımcı ürünlerin adresi olan Defya’da, gut dostu tariflerde kullanabileceğiniz cihazlar da var. Defya ailesi üyesi ürünlerimizi yakından tanımak ister misiniz? 

  • Su arıtıcılar taşınabilir özelliği ile her yerde temiz içme suyuna ulaşmanıza yardımcı oluyor. British Berkefeld markasının ürünü olan arıtıcılar, 6, 8.5 ve 12 litre ürün seçenekleri ile sizlerle. Seramik filtreler, parazit ve partikülleri %99.99 oranında, kurşunu %99.5 düzeyinde arındırıyor. Bunun yanında içindeki aktif karbonla kloru filtreliyor. Emprenye edilmiş gümüş bulundurarak bakteri oluşumunu önlüyor. Gut hastalığında yeterli miktarda su tüketimi oldukça önemli. Bu nedenle gut hastalığına dost beslenmede kullanılabilen ürünlerin başında temiz içme suyu üretimine yardımcı arıtıcılar yer alıyor. 
  • Doğrayıcılar da Defya ailesinin gut dostu beslenme yardımcıları arasında. Sebze ve meyve doğramayı pratik hale getiren aletler de Defya koleksiyonunda. Gut hastalığına ne iyi gelir diye soranların aldığı en popüler cevap sebze ve meyveler oluyor. Mutfağınızda sebze ve meyvelere daha çok yer açabilmeniz için sebzelerden yapraklar kesen, spiral doğrama yapan, saniyeler içinde sulandırmadan gıdaları doğrayan ürünleri keşfetmelisiniz. Alman tasarımı Lurch markasının birbirinden kullanışlı ürünleri ile tanışmak için siz de daha fazla beklemeyin. BPA içermeyen, keskin paslanmaz bıçaklarla donatılan ve razor tech teknolojisini sergileyen modelleri şimdi keşfedin!
  • Blender modelleri, Defya ailesinin en seçkin üyeleri. Çilek ve vişne gibi meyvelerden smoothieler yaparak siz de gut dostu içecekler hazırlayabilirsiniz. Vitamin ve mineral zengini smoothielere kuruyemiş veya yağsız süt de ekleyebilirsiniz. Güçlü motorları ile öğütme ve blend etme işlerini kolaylaştıran modeller, homojen karışımlar elde etmenin sırrını veriyor. Dünyanın en popüler ürünleri Blendtec tasarımları ve Amerika’nın ünlü markası Tribest’in tasarımları da Defya’da. 

Gut hastalığı ve beslenme bilgilerini paylaştığımız yazımızda yer veremediğimiz diğer ürünlerimize Defya.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Sağlıklı beslenme hakkında birçok bilgiyi bulabileceğiniz Defya Blog’u takip etmeye devam edebilir, her türlü soru ve öneriniz için bizlere @defyaailesi sosyal medya hesaplarımızdan kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz. 


 
Etiketler: defya
Eylül 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR