Bahçeniz bu yıl size cömert mi davrandı? Ya da belki pazarda o çok sevdiğiniz acı jalapeno biberlerinin en tazelerini buldunuz! Parlak, diri jalapeno biberlerini görünce kendinizi tutamadınız ve aldınız. Şimdi tezgâhınızda biriken yeşil hazineye bakıp, "Bu kadar lezzeti ziyan etmeden nasıl saklayacağım?" diye düşünüyorsunuz. Hiç endişelenmeyin, az emekle çok pratik bir saklama yöntemi sunacağız. Soğuk kış günlerinde içinizi Meksika güneşi gibi ısıtacak çıtır çıtır jalapeno biberi nasıl kurutulur açıklıyoruz. Evde jalapeno kurusu yapımı hakkında tüm püf noktalar yazımızda. O keskin acıyı, meyvemsi aromayı alıp yıl boyu kullanabileceğiniz çok yönlü bir çeşniye dönüştürmek için iyi yaşam rehberiniz Defya’ya güvenin.
Jalapeno Biberi Kurusu Tarifi İçin Malzemeler
Jalapeno kurusu tarifi neredeyse tek bir malzemeden oluşuyor. Biberin ta kendisi. Geri kalan her şey, bu lezzeti en saf haliyle korumak için birer araç.
Yıldızımız taze, sert ve lekesiz jalapeno biberleri. Biberler ne kadar kaliteli olursa, kurutulmuş ürününüzün aroması da o kadar zengin oluyor. Kırmızı veya yeşil çeşitler seçebilirsiniz. Acı veya tatlı alternatiflerden dilediğinizi tercih edebilirsiniz.
Jalapeno Kurusu Yaparken Dikkat!
Bazı jalapenolar çok acı olabiliyor. Bu durumda kilolarca jalapeno biberi yaparken rahatsız olabilirsiniz. Bu riske karşı koruyucu ekipman kullanabilirsiniz. Çünkü biberin acısını veren o kapsaisin adlı bileşik, şakaya gelmez. Genzinizi yakabilir, öksürük krizlerine neden olabilir hatta cildinizi tahriş edebilir. Bu yüzden, özellikle hassas bir cildiniz varsa, biberleri doğrarken bir çift eldiven kullanmak, ince cerrahi maskelerden ve gözlük takmak iyi bir seçim.
Öte yandan biberin acı aromasının kurutma sırasında diğer gıdalara geçmemesi ve kokusunun sinmemesi önemli. Bunun için gıda kurutucu cihaz içinde başka gıda olmadan kurutma yapmaya özen göstermelisiniz.

Jalapeno Biberi Kurusu Yapımı için Pratik Cihazlar
Evde mükemmel jalapeno kurusu yapmanın en güvenilir yolu, ev tipi dehidratörler. Düşük ve sabit ısıyla jalapenonun besin değerini ve aromasını koruyor. Güneşte yeterli ısı ve hijyeni korumak neredeyse imkansız, öte yandan fırın gibi alternatifler pişirme riski taşıyor. Bu da besin değeri ve lezzet kaybı demek. Bu nedenle jalapeno kurusu yapımını dehidratörlerle gerçekleştireceğiz.
Defya'nın seçkisindeki Tribest Sedona ve Wartmann markaları, sıcak hava üfleyen makineler değil. Biberin içindeki o değerli kapsaisinin canlı aromasını, enzim ve besin değerlerini korumak için tasarlanan hassas cihazlar. Gelin, Amerika'nın popüler seçimi Tribest'e ve Avrupa'nın mühendislik dehası Wartmann'a bir göz atalım.
- Tribest Sedona Supreme 47 litrelik devasa kapasitesi ve 9 adet paslanmaz çelik rafı ile kurutulmuş jalapeno yapımına yardımcı. Geniş hacmiyle bütün bir hasadı tek seferde işlemenize olanak tanıyor. En etkileyici yanı ise İki Aşamalı Sıcaklık Zamanlayıcısı (TST). Bu özellik, jalapeno gibi etli biberlerin önce dışındaki nemini yüksek ısıyla alıp sonra içini düşük ısıda yavaş yavaş kurutarak mükemmel sonucu yakalamanızı sağlıyor. 30-68°C aralığındaki hassas kontrolüyle, biberlerin lezzetini ve besin değerini adeta bir kalkan gibi koruyor.
- Tribest Sedona Express "Bana daha kompakt ama bir o kadar da güçlü bir yardımcı lazım" diyenler için. Güçlü merkezi fanı, her bir jalapeno halkasının aynı anda kurumasını sağlıyor. 75°C'ye kadar çıkabilen sıcaklığı ve TST teknolojisi, onu et gibi daha zorlu gıdalar için de ideal bir yardımcıya dönüştürüyor. 11 rafı ve cam kapağıyla süreci keyifle izlemek de cabası.
- Wartmann Kurutucular Paslanmaz çelik gövdeleri ve yalıtım özelliğiyle enerjiyi içeride tutarak verimliliği artırıyor. İhtiyacınıza göre farklı kapasiteler sunuyor. Tüm modeller 25 ile 90 derece arasında kurutma ve 30 dakika ile 72 saat arası zamanlama avantajına sahip.
Kısaca siz sadece biberleri hazırlayın, gerisini Defya ürünleri hallediyor. Üstelik cihazlarla farklı birçok sebzeyi de kurutabilirsiniz. Örneğin dolmalık biber kurutma ipuçlarına ulaşmak isterseniz, yazımızdan ilham alabilirsiniz.
Kurutucuda Jalapeno Kurusu Nasıl Yapılır?
Jalapeno kurutmak, sebzeleri eşit halkalar halinde dilimleme ile başlıyor. 52°C gibi düşük bir sıcaklıkta 8-12 saat boyunca çıtır hale gelene kadar kurutmak gerekiyor. Son adım ise küflenmeyi önlemek için 'şartlandırma'. Şimdi, cihazları kullanarak nasıl kusursuz jalapeno kuruları yapabileceğimize bakalım.
Adım Adım Jalapeno Biberi Kurusu Yapımı
- Jalapenoları soğuk su altında güzelce yıkayın. Organik sebzeleri kullanmıyorsanız karbonatlı suda 15 dakika bekletin. Böylece üzerindeki tarım ilaçlarının nötralize olmasını sağlayabilirsiniz. Duruladıktan sonra kurulayın ve saplarını ayıklayın.
- Eğer kurutulmuş jalapenoların çok acı olmasını istemiyorsanız içindeki tohumları da ayıklarken almaya çalışın.
- Sebzeleri yaklaşık yarım santimetre kalınlığında halkalar şeklinde doğrayın. Ne kadar eşit olursa, o kadar iyi.
- Doğradığınız dilimleri, birbirine değmeyecek şekilde kurutucu tepsilerine tek sıra halinde yayın. Mümkünse tepsi örtüsü kullanın. (Parçalar kuruyunca küçüleceği için çelik tepsilerden düşebiliyor. Önlem olarak örtü tercih edebilir veya Tribest Sedona Classic gibi BPA içermeyen plastik tepsili cihazlara yönelebilirsiniz.)
- Kurutucunuzu 52°C (125°F) gibi düşük bir sıcaklığa ayarlayın. İşlemin bitmesi 8 ile 12 saat sürebiliyor. Eğer dilimler çok inceyse, işlemi daha erken tamamlayabilirsiniz.
- Süre dolduğunda tepsiden bir halka alın. Eğer esniyorsa, daha zamanı var demektir. Tamamen kurumuş bir jalapeno, elinizde bir cips gibi kolayca kırılmalı. O "çıt" sesini duymalısınız.
- Kurumuş jalapeno biberlerini cam kavanoza doldurun ve 5-7 gün boyunca her gün bir kez güzelce çalkalayın. Bu adım, gözden kaçan nemin eşitlenmesini sağlıyor ve küf riskini sıfıra indiriyor. Bu sırada camda herhangi bir buğu, nem olmaması önemli. Eğer nem görüyorsanız kurutmayı erken kapatmışsınız demektir. Biraz daha kurutarak nemin bittiğinden emin olmalısınız.
- Şartlandırma adı verilen bu işlem sonrasında kavanozun kapağını sıkıca kapatın. İşte bu kadar, kendi lezzet bombalarınız hazır!
Evde Jalapeno Kurusu Nasıl Yapılır? (4 Adımda Hızlı Rehber)
- Jalapeno biberlerini yıkayıp yaklaşık yarım santimetre kalınlığında halkalar halinde doğrayın.
- Dilimleri, birbirine değmeyecek şekilde tek sıra halinde kurutucu tepsisine yayın.
- Kurutucuyu 52°C'ye ayarlayın ve biberler tamamen çıtır olana kadar (yaklaşık 8-12 saat) kurutun.
- Tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra hava almayan, kapaklı bir cam kavanozda saklayın.
Peki, kurutulmuş jalapenodan toz biber nasıl yapılır? Dilerseniz kuruları blender modelleri ile toz yaparak acı biber çeşnisi olarak da kullanabilirsiniz.
Evde pul biber yapımı yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz.
Kurutucuda Jalapeno Biberi Kurusu Yapma İpuçları
Başarının sırrı birkaç kilit noktada gizli: biberleri ne kadar eşit dilimlerseniz, kuruma süreleri de o kadar tutarlı oluyor. Bu, bazı dilimlerin yanmasını veya bazılarının nemli kalmasını önlüyor. Ayrıca tepside biberlerin birbirine değmediğinden emin olmalısınız. Üst üste gelen parçaların ilgili kısımlarının nemli kalma olasılığı var. Bu noktalara dikkat ederek siz de evde jalapeno kurusu yapabilirsiniz.
Kurutulmuş Jalapeno Biberinin Faydaları
Jalapeno kurusu, acısını veren kapsaisin maddesi sayesinde metabolizmayı destekleme potansiyeli taşıyor. Aynı zamanda doğal ağrı kesici özellikler gösteriyor. C vitamini gibi zengin antioksidan içeriğiyle vücudu korumaya yardımcı oluyor.
- Kapsaisin üzerine yapılan çalışmalar, bu bileşiğin vücut sıcaklığını hafifçe artırarak metabolik hızı geçici olarak yükseltebileceğini gösteriyor. Bu etki sayesinde kurutulmuş jalapenolar da kilo yönetimi süreçlerinde destekleyici bir rol oynayabilir. (Kaynak 1)
- Acılık veren kapsaisin maddesi sinir uçlarındaki ağrı sinyallerini azaltma potansiyeline sahip. Bu nedenle birçok ağrı kesici krem ve merhemin içeriğinde bulunuyor.
- Jalapeno biberleri, vücuttaki hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı korumaya yardımcı olan C vitamini ve diğer antioksidanlar açısından zengin. (Kaynak 2)
- Kurutma işlemi suyu ortadan kaldırdığı için, kurutulmuş jalapeno lif, A vitamini, C vitamini ve potasyum gibi önemli besin öğelerini konsantre bir şekilde içeriyor.
Jalapeno Biberi Kurusu Yapımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Jalapeno Biberi Kurusu Kalorisi ve Besin Değeri Nasıl?
Kurutma işlemi suyu ortadan kaldırdığı için, kurutulmuş jalapeno besin değerleri açısından tazesine göre daha konsantre oluyor. Ancak doğası gereği bu konsantrasyon kalori değerinin düşük kalmasına engel olmuyor. Yaklaşık bir yemek kaşığı (ortalama 5-6 gram) kurutulmuş jalapeno, yaklaşık 15-20 kalori civarında. Lif, A ve C vitaminleri açısından iyi bir kaynak.
Jalapeno Biberi Kurusu Nasıl Saklanır?
Kurutulmuş jalapenoların ömrünü uzatmanın anahtarı, onları hava geçirmeyen cam kavanozlarda saklamak. Kavanozları serin, karanlık ve kuru bir yerde (güneş ışığından uzak bir dolap gibi) muhafaza ederek lezzetlerini aylarca koruyabilirsiniz.
Jalapeno Biberlerini Bütün Olarak Kurutmak Mümkün mü?
Mümkün, ancak pek tavsiye edilmez. Jalapeno biberlerinin etli ve kalın duvarları, nemin dışarı çıkmasını zorlaştırıyor. Bu da kuruma süresini uzatıyor. Yeterince kurumama riski küf ihtimalini beraberinde getiriyor. İlla bütün olarak kurutmayı denemek isterseniz, nemin kaçabilmesi için biberlerin üzerine bıçakla birkaç çizik atmalısınız. Ayrıca biberin kuruduğundan emin olmanız önem taşıyor.
Kurutulmuş Jalapeno Nasıl Yeniden Sulandırılır?
Sıcak suda 20 dakika bekleterek kolayca yeniden sulandırabilirsiniz.
Kurutulmuş Jalapenonun Tadı Tazesinden Farklı mı? Acısı Artar mı, Azalır mı?
Kurutma işlemi lezzeti yoğunlaştırır ve acıyı daha keskin hale getirebilir.
Biberlerin bir kısmını sos olarak değerlendirmek isterseniz diye, Defya mutfağının jalapeno kullanılan salsa sos tarifi yazısını sizlerle paylaşıyoruz.