Son yıllarda yükselen iyi beslenme trendleriyle birlikte popülaritesini artıran karabuğday unu, özellikle glütensiz beslenenlerin gözdesi. Tahıl olmasa da tohumlarından un yapabileceğiniz karabuğdayı daha yakından tanımak ister misiniz? Karabuğday unu nedir, nasıl yapılır, faydaları nedir hemen öğrenin. Yazımızda karabuğday ununun tüm detaylarını ve kullanım alanlarını inceleyeceğiz.
- Öncelikle karabuğday unu yaparken kullanabileceğiniz Defya ürünlerini sizlere tanıtacağız.
- Karabuğday unu nedir sorusunu yanıtlayacağız.
- Evde karabuğday unu yapmanın inceliklerini açıklayacağız. Filizlendirilmiş karabuğday unu yapmanın ipuçları da yazımızda.
- Unun faydalarına parantez açtıktan sonra,
- kullanım alanlarına değinerek yazımıza son vereceğiz.
İyi yaşama yardımcı ürünlerin adresi defya.com.tr. Siz de Defya’nın resmi Türkiye distribütörü olduğu ürünleri hemen inceleyebilir, güvenle sipariş verebilirsiniz. Daha fazla iyi yaşam ipucu ve ürün bilgisi için Defya Ailesi sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Karabuğday Unu Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Cihazları
Evlerinizde çiğ veya filizlendirilmiş karabuğday unu yapmak için Defya yanınızda. İyi yaşama yardımcı kullanışlı cihazlarla siz de evlerinizde gerçek karabuğday unu lezzetini hazırlayabilirsiniz;
Komo Fidibus XL Un Değirmeni 600 watt gücüyle hızlı ve dilediğiniz kalınlıkta un yapmanıza yardımcı. Endüstriyel güce sahip değirmeni evlerinizde veya küçük işletmelerinizde kullanabilirsiniz. Güçlü motoru, korindon seramik taşları ve masif kayın gövdesi ile uzun ömürlü bir seçim. Onunla baharat, bakliyat, tahıl öğütebilirsiniz. 1.2 kilogramlık kapasitesi ise tek seferde çok daha fazla miktarda un yapmayı sağlıyor. Dakikada 200 gram un öğüten çalışkan yardımcı, her evin ihtiyacı.
Tribest - Freshlife Otomatik Sulamalı Filizlendirici - FL-3000-C toprak, ışık veya sulama gerektirmeden evde mikro filizler hazırlamanın sırrı. İçerisine sadece su ekleyerek, kolaylıkla kurarak çalıştırabileceğiniz cihaz, tohumları 30 dakikada bir 5 dakika boyunca suluyor. Böylece tohumlar kolaylıkla çimleniyor ve hijyenle boy veriyor. Farklı tohumlardan filiz yapmak için kullanabileceğiniz cihaz, filizlendirilmiş karabuğday unu yapmak isteyenlerin temel gereksinimlerinden biri.
Wartmann Paslanmaz Çelik Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi - WM-1912-DH paslanmayan çelik gövdesi ve tepsileri ile uzun ömürlü bir gıda kurutucu. 12 adet tepsisi ve yalıtımlı gövdesi ise gıda kurutmayı evlerinizde profesyonelce yapmanıza yardımcı. 25 ile 90 santigrat derece arasında ısı, 30 dakika ile 72 saat arasında zaman ayarı mevcut. Siz de filizlendirdiğiniz karabuğdayları cihaz yardımıyla kurutabilir ve öğütmeye hazır hale getirebilirsiniz. Siz de filizlendirdiğiniz karabuğdayları cihaz yardımıyla kurutabilirsiniz. Kolaylıkla öğütmeye hazır hale getirebilirsiniz. Besin değerini ve lezzetini koruyarak gıdaları kurutmak için Avrupa’nın lider markası Wartmann’ı keşfedin!
Tribest - Cam Personal Blender,0,67 hp,500W,600-400-200 ml Kap - PBG-5050-C un öğütmenin pratik bir yolunu sunuyor. Paslanmayan çelik bıçakları ve kırılmaya dayanıklı temperli cam haznesi ile uzun ömür vadediyor. Unun yanı sıra smoothie, sos gibi tarifler için de yararlanabileceğiniz personal blender, tüm karıştırma işlerinde yanınızda. 200, 400 ve 600 ml’lik cam kaplar da bulunduruyor. Tek dokunuşlu anlık çalıştırma düğmesi ile arzu ettiğiniz kıvamı yakalamanız çok kolay!
Karabuğday Unu Nedir?
En sağlıklı unlar arasında sayılan karabuğday unu, genellikle hazır olarak satın alınan unlardan biri. Karabuğday adı verilen kuzukulağıgillerden bir bitkinin tohumlarından öğüterek elde edebilirsiniz. Çoğunlukla çiğ karabuğday ununa rastlayabilirsiniz. Oysa filizlendirilmiş karabuğday tohumlarından da un yapmak mümkün.
Doğal olarak glüten bulundurmuyor. Bu nedenle kıvam alması için karnıyarık otu tozu ile beraber kullanmanız gerekiyor. Yüksek lif içeren karabuğday unu B vitaminleri, protein, magnezyum, fosfor, demir ve çinko bakımından oldukça zengin. Nötr tadı ile hem tatlı hem de tuzlu tariflerde kullanabileceğiniz karabuğday unundan ekmek dahi yapabilirsiniz.
Evde Greçka Unu Yapımı
Karabuğday tohumları temizlendikten sonra öğütülerek un haline geliyor. Birçok kullanıcının hazır olarak aldığı bu unu evde hazırlamak da mümkün. Üstelik evde karabuğday unu yapımı öyle kolay ki… Bu sayede ağartıcı, koruyucu gibi kimyasallardan uzak kalmak da mümkün. Evlerinizde katkısız, doğal karabuğday unu yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz;
- Aldığınız karabuğday tohumlarını ayıklayarak çöplerinden arındırmalısınız.
- Ardından taneleri taş değirmen ürünlerinin haznesine alabilirsiniz.
- Öğütme kalınlığını ayarladıktan sonra değirmenleri çalıştırmanız yeterli.
İşte evlerinizde taş değirmen kalitesi ve lezzetinde karabuğday unu yapmak bu kadar kolay. Unu hava geçirmez kapta, serin ve kuru yerde saklayabilirsiniz.
Filizlendirilmiş Karabuğday Unu Nasıl Yapılır?
Eğer filizlendirilmiş karabuğday unu yapmak istiyorsanız, evde tüm adımları rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
- İlk olarak çiğ karabuğday tohumları kullanmalısınız. Tohumları çöplerinden ayıklamalısınız.
- Çöplerinden arındırdığınız karabuğday tanelerini bir gece suda bekletmelisiniz. (Eğer otomatik filizlendirici kullanıyorsanız, bekletmeyebilirsiniz.)
- Durulayarak süzdüğünüz karabuğdayları kullanacağınız filizlendirici haznesine yerleştirmelisiniz. Eğer filizlendirme tepsisi kullanacaksanız tohumları alana güzelce yaymalısınız.
- Otomatik filizlendirici kullanıyorsanız cihaza su koyarak her gün suyu yenilemelisiniz. Ortalama 5-8 gün arasında filizler hazır oluyor. 4. günün ardından üstteki tepsiyi kaldırarak filizlerin boy vermesine yardımcı olabilirsiniz.
- Manüel filizlendiriciler kullanıyorsanız, tohumları günde birkaç kez sudan geçirip süzmelisiniz. Böylece taneler nemli kalıyor. Kolaylıkla çimleniyor. 5-8 gün sonunda filizleri hasat edebilirsiniz.
- Karabuğday filizlerini 48 derecede hazır hale getirdiğiniz gıda kurutucu ile 4-8 saat kadar kurutmalısınız.
- Şimdi kuruttuğunuz karabuğdayları öğütme aşamasına geçebilirsiniz. Değirmen veya blender modelleri yardımıyla filizlendirilmiş karabuğday unu elde edebilirsiniz.

Karabuğday Ununun Faydaları
Karabuğdayın Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır? yazımızda karabuğday tanelerinin yararlarından söz etmiştik. Besin değerini koruyarak kuruttuğumuz, oksidasyona neden olmadan yavaşça öğüttüğümüz undan da aynı faydaları almamız mümkün. İşte karabuğday ununun faydaları;
- Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenlemeye yardım ediyor. Tokluk hissi sağlarken kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlıyor.
- Magnezyum, fosfor, demir ve çinko gibi mineraller içeren un; kemik sağlığı, enerji üretimi ve bağışıklık sistemi için önemli birçok besini ihtiva ediyor.
- Sinir sistemi sağlığı ve enerji metabolizması için gerekli olan B vitaminlerini içeriyor.
- Kuersetin gibi antioksidanlar içeriyor. Bu sayede, hücre hasarını önlemeye ve kronik hastalık riskini azaltmaya destek veriyor.
- İçerdiği lif ve antioksidanlar sayesinde kolesterol seviyelerini kontrole katkı sağlayabiliyor.
Çiğ Greçka Unu İle Ne Yapılır?
Çiğ karabuğday ununu buğday unu kullandığınız hemen her yerde kullanabilirsiniz.
- Ekmek yapabilirsiniz. Unun kıvam alması için glüten görevi görecek husk gibi malzemeler ilave edebilirsiniz.
- Ev yapımı glütensiz enerji barları ve toplarının yapımında tercih edebilirsiniz.
- Diğer glütensiz unlarla karıştırılarak farklı tariflerde kullanabilirsiniz. Hem tatlı hem de tuzlu tarifleri hayata geçirebilirsiniz. Kek, kurabiye, çörek gibi tarifler için tek ihtiyacınız olan biraz yaratıcılık.
- Mücver gibi tarifleri yaparken beyaz un yerine kullanabilirsiniz. Ancak bağlayıcı olması için tarife yumurta gibi bir arada tutan malzemeler eklemeyi unutmamalısınız.
- Tencere yemeklerine protein ve lif desteği vermesi için ilave edebilirsiniz. Yemeklerin suyunu hafifçe koyulaştırabilirsiniz.
:
Karabuğday un, hem besleyici hem de glütensiz bir alternatif olarak mutfaklarımızda önemli bir yere sahip. Yapım aşamaları, kullanım alanları ve faydaları göz önüne alındığında, sağlıklı beslenmeye özen gösteren herkesin diyetine dahil edebileceği değerli bir besin. Siz de mutfaklarınızda ev yapımı karabuğday ununa yer açın. Mutfağınızda kaliteli ve doğal unlar üretmek için Defya yardımcılarını keşfedin!