Potasyum Nedir, Faydaları Nelerdir?

Potasyum

Sağlıklı yaşam için oldukça önemli besin öğelerinden biri olan potasyum, kalp, kas ve kemik sağlığı için olmazsa olmaz. Vücut fonksiyonlarının düzenli olarak devam etmesi, sistemin denge içinde çalışmayı sürdürebilmesi için yeterli miktarda potasyum almalıyız. Zira olası bir eksiklik, akut sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Siz de potasyum bakımından zengin gıdalarla beslenerek bedeninize ihtiyacı olan besin öğelerini sunabilirsiniz. Potasyumu daha yakından tanımak ve potasyum faydaları nelerdir öğrenmek için ise Defya Blog yazımız sizlerle. Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar şunlar;

  • Potasyum Nedir?
  • Potasyum Faydaları Nelerdir?
  • Potasyum İçeren Besinler
  • Vücutta Potasyum Değeri Ne Olmalıdır?
  • Potasyum Eksikliği Neden Olur?

 

 

Potasyum Nedir?

Elektrolit mineraller arasında yer alan potasyum, fonksiyonel birçok faydası ile bedensel sistemlerin düzgün işleyebilmesi için gerekli. Doğal besinlerden alınan ve mineral açısından zengin gıdalar sayesinde kolaylıkla ihtiyacı karşılanabilen potasyum nedir tanımını öğrenmek isterseniz sizlere şu yanıtı verebiliriz…. Potasyum, simgesi “K” olan bir alkali metaldir. Vücutta önemli görevler üstlenen mineral, sodyum ile beraber çalışarak vücudun sıvı dengesini kontrole yardımcı oluyor. Ayrıca elektrolit dengesi, kas fonksiyonları, sinir sistemi ve kalp sağlığı için de potasyuma ihtiyacımız var. 

 

Potasyum Faydaları Nelerdir?

Potasyum ne işe yarar, potasyum faydaları nelerdir sorularının yanıtı oldukça uzun. Farklı birçok bedensel sistemde görev alan bu mineral, eksikliği halinde önemli sağlık problemlerine neden olabiliyor. Kaynak:

  • Vücuttaki hücre içi ve hücre dışı sıvı dengesi potasyum sayesinde sağlanıyor.
  • Hücre içindeki atık maddelerin dışarı çıkarılması yine potasyumun eseri.
  • Vücuttaki asit alkali dengesinin korunmasında da potasyumun önemli bir görevi olduğu varsayılıyor. Ancak henüz bu tezi destekleyecek yeterli bilimsel veri elde edilmiş değil.
  • Kas işlevleri, kalp atışı, reflekslerin düzenli olması potasyum ile mümkün. Potasyumun yeterli olması kalp hastalıklarına karşı koruyucu gösteriliyor. Sodyum etkisinin azaltılmasına yardımcı olan potasyumun faydaları, sodyumun getirdiği zararın önlenmesi ile ilişkili. Diğer bir deyişle ilgili risklerin bol tuzlu yiyecekler yeme durumunda artabileceğini hatırlatmalıyız. Bu bilgiler, potasyum mineralinin felç, hipertansiyon, dehidrasyon sorunlarına karşı önleyici olduğu anlamına geliyor. 
  • Potasyum faydaları arasında böbrek taşını, selüliti, ödem sorununu önlemesini de sayabiliriz. Yapılan çalışmalarda bol sıvı tüketimi ile beraber potasyum alan kişilerde bu sorunlar üzerinde önemli azalma olduğu gözlemleniyor. 

 

Potasyum İçeren Besinler

Potasyum nedir bahsederken eksikliğinin önemli sağlık sorunlarına neden olabileceğinin altını çizmiştik. Ancak mineralin kolay ulaşılabilir olması eksiklik sorununa daha nadir rastlanmasının nedeni. Öyle ki günlük beslenmemize kolaylıkla dahil edebileceğiniz birçok gıda potasyum yönünden zengin. Meyve ve sebzelerde, kuruyemişlerde, nişastalı besinlerde ve kuru meyvelerde yüksek oranda potasyumla karşılaşabiliriz. 

Peki potasyum içeren besinler arasında neler var? Öncelikle kuru üzüm ve kuru kayısı potasyumun Zengin olduğu yiyeceklerden bazıları. Bunun yanında bakliyat sevenler, fasulye ve mercimek tüketerek potasyum eksikliklerini giderilmesine yardımcı olabiliyor. Ayrıca patates, balkabağı, ıspanak, brokoli, pancar yaprağı, avokado, muz, kavun gibi birçok besinde potasyum mevcut. Eğer yavaş sıkım sıkacaklar yardımıyla  içecekler hazırlıyorsanız, karışımlarınızın potasyum yönünden zengin olmasını sağlamak için Hindistan cevizi suyu ve portakal suyu tercih edebilirsiniz. Diğer taraftan, domateste, kaju, badem, tavuk ve somonda da potasyum bulabilirsiniz. 

Potasyum içeren besinleri daha kolay tüketebilmek için sizlere yardımcı olacak birçok Defya ürünü var. Sıkacakların yanı sıra çorba, sos ve smoothie yapmaya yardımcı blender çeşitleri Defya koleksiyonunda sizleri bekliyor. Dünyaca ünlü markaların imzasını taşıyan cihazlar, paslanmaz bıçakları, cam hazneleri, güçlü motorları ile fark yaratıyor. Tribest ve Blendtec gibi dünyanın en popüler ev aletlerini incelemek için siz de Defya.com.tr’yi ziyaret edebilirsiniz. Potasyum içeren besinleri hızla hazırlayarak sofranıza taşımanız için yardımcı olacak diğer ürünler ise doğrayıcı modelleri. Farklı sebze ve meyveleri kısa sürede, farklı şekillerde dilimlemenizi sağlayan aletlerle siz de hem göze hem de damağa hitap eden tabaklar hazırlayabilirsiniz. Sebzelere estetik form kazandıracak ürünler ile salatalar, sebze makarnaları yapmak çok daha kolay. Sebze ve meyve sevmeyenlerin bile kurtarıcısı olacak aletler sayesinde mutfakta zahmeti azaltabilir, potasyum zengini besinleri sofranıza daha sık davet edebilirsiniz.  

 

Vücutta Potasyum Değeri Ne Olmalıdır?

Potasyum nedir artık biliyorsunuz. Peki vücutta potasyum değerinin ideal düzeyinden haberdar mısınız? Kandaki potasyum seviyesi 3,5 mmol/L altına indiğinde hipokalemi yani potasyum eksikliği tanısı konuyor. Eğer değer 2.5 mmol/L altında ise bu hayati tehlike oluşturabilecek düzeyde potasyum yoksunluğu demek ve acil tedavi gereksinimi doğuyor. 

Günlük potasyum ihtiyacı ise yaşa göre değişiyor. 0-6 ay arasında 400 mg, 7-12 aylık bebeklerde 700, 1-3 yaş çocuklarda 3000 mg potasyum alınması gerekiyor. 4-8 yaş arasında 3800, 9-13 yaş bireylerde 4500mg, 14 yaş üzeri yetişkinlerde 4700 mg potasyum alımı önem taşıyor. Emziren annelerde günlük ihtiyaç ise 5100 mg kadar. 

Vücutta potasyum değeri ne olmalı, günlük ne kadar potasyum almalı gibi soruları yanıtlarken potasyum emilimine de parantez açmalıyız. Zira Kafein, alkol, tütün gibi maddelerin kullanımı potasyum emilimini ciddi oranda düşürüyor. Ayrıca kullanılan Diğer ilaçlar ve işlenmiş gıdalar da potasyum için dezavantaj. Bu nedenle potasyum takviyesi almadan veya potasyum yönünden zengin bir diyet uygulamadan önce mutlaka kan tahlili yaptırmalı ve bir uzman kontrolünden geçmelisiniz. Önerilerimizin tıbbi tedavi amacı taşımadığı sadece bilgilendirme için sunulduğunu hatırlatmalıyız.

 

Potasyum Eksikliği Neden Olur?

Potasyum faydaları ile ne kadar önemli olduğunu ispat ediyor. Ulaşılması oldukça kolay olsa da potasyum eksikliği hayatımızın gerçeklikleri arasında. Özellikle kronik rahatsızlığı olanlarda, ilaç kullananlarda, sistemik bozuklukları bulunanlarda potasyum eksikliğine sık rastlanıyor. Buna ek olarak fiziksel kondisyon gerektiren işlerde uzun süre çalışanlar, sıcağa uzun süre maruz kalanlar, sık alkol tüketenler, yetersiz beslenenler de potasyum eksikliği görülen gruplar arasında. Diğer yandan sporcularda, magnezyum ve folik asit eksikliği bulunanlarda, diyaliz alanlarda, pH sorunu yaşayanlarda, hormonal problemleri bulunanlarda potasyum eksikliği riski oldukça fazla. 

Siz de sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinerek, doktor kontrolünde dengeli beslenerek, vitamin ve mineral eksikliklerini kontrol ettirerek potasyum eksikliğini ortadan kaldırabilirsiniz. Gıda takviyeleri, özel beslenme programları, yaşam tarzı değişiklikleri ile besin eksikliklerini telafi edebilir, potasyum faydalarını bizzat deneyimleyebilirsiniz. 

 

Potasyum Zengini Tarifler 

Potasyum zengini onlarca bitki temelli yemek tarifi ise Defya mutfağında sizleri bekliyor. Tarif sayfamızdaki videolu onlarca tariften birkaçını sizler için seçtik: 

  • Fesleğenli Brokoli Çorbası içerisindeki fesleğen ve brokoli ile potasyum zengini tarifler arasında olmaya hak kazanıyor. Blenderda hazırlayabileceğiniz tarifin tadına doyamayacaksınız. 
     
 
  • Muzlu rulo içeriğindeki fındık, muz ve kakao ile besleyici bir alternatif oluşturuyor. Potasyum zengini tarifi mutfağınızda mutlaka denemelisiniz.
     

 

Etiketler: Defya
Temmuz 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR