Sağlıklı Snack Fikirleri Nelerdir?

Sağlıklı Snack Fikirleri Nelerdir?

Snack gıdalar hayatımızın vazgeçilmezi oldukça zor parçaları fakat atıştırmanın faydalı veya zararlı olduğuna dair birçok bilgi mevcut. Ara öğünlerle eş tutulan snack nedir, faydaları ve zararları nelerdir, gerçekten sağlıklı snack oluşturmak mümkün müdür sizler için araştırdık. Defya ile iyi yaşam yolculuğunun bu durağında sizlere ara öğün dosyasını açıyoruz. Yazımızda bulacağınız notlar:

  • İlk olarak sizlere sağlıklı snack hazırlamak için kullanabileceğiniz Defya ürünlerinden bahsedeceğiz. Hayatı ve ara öğünleri daha “iyi” bir hale getirmek için kullanabileceğiniz cihazlar ile tanışmaya hazır mısınız?
  • Sonrasında snack ne demek açıklayacak ve atıştırma algımızı biraz daha sağlıklı seçeneklerle değiştirmeye çalışacağız. 
  • Snack nedir, fayda ve zararları nelerdir kısmında bilimsel bilgilere referans verirken
  • Sağlıklı snack fikirleri için Defya mutfağında hazırlanan tariflerde ilham bulacağız.
 

Sağlıklı Snack Hazırlamak için Kullanacağınız Defya Ürünleri

Molalarınızda keyifle tüketeceğiniz sağlıklı snacklerin olmazsa olmazları sebzeler, yemişler ve kuru meyveler. Çeşit çeşit sağlıklı snack reçetesi oluşturabilmek için sizlere yardımcı olacak Defya ürünleri arasında şu seçenekler yer alıyor: 

  • Mandolin doğrayıcı ile çeşit çeşit sebzeyi eşit ve ince dilimler haline getirebilirsiniz. Sebzeli sandviçlerin vazgeçilmezi olacak bu ürün, üç farklı kesme bıçağı, kalınlık ayarı ve el koruyucu aparatı ile mutfağınızın sevilen yardımcısı olacak. Alman tasarımı Lurch firmasının uzun ömürlü razor tech teknolojisi ürünü olan mandolin, yetkili distribütörü Defya güvencesi ile mutfaklarınıza geliyor. Siz de dilimleme işlemini hızlandıran ve yemek yapmaya keyif katan aleti kendiniz ve sevdikleriniz için tercih edebilirsiniz. 
  • Gıda kurutucular sebze ve meyve kurutmanın en pratik halini deneyimlemenizi sağlıyor. Evinizin konforunda, besin değerlerini koruyarak kurutabileceğiniz gıdalar, nefis lezzet ve aromasını içinde saklıyor. Düşük ısıda ve uzun sürede kurutma vadederken düşük enerji tüketimi ile ev ekonomisine dost olan kurutucu markalarımız arasında Avrupa lideri Wartmann ve Tribest kalitesinin temsilcisi Sedona var. Kuru meyveler, nemi alınmış yemişler, krakerler hazırlamak için kullanabileceğiniz cihazlar ile tüm aileniz için sağlıklı ara öğünler hazırlayabilirsiniz. 
  • Blender modelleri ile smoothieler hazırlamak çok kolay! Blendtec ve Tribest markalarının kaliteli karıştırıcılarını bir arada sunan Defya sayesinde siz de atıştırmalık içecekler hazırlamanın en seçkin halini deneyimleyebilirsiniz. Uzun ömürlü ve kaliteli Blendtec modelleri sayesinde çorbalar, homojen karışımlar, smoothie ve içecekler hazırlayabilirsiniz. Diğer taraftan Tribest’in personal blender serisi ile kişisel içecekler yapmanız, kapak değiştirerek hazneleri yanınızda taşımanız mümkün. İhtiyaçlarınıza, mutfak alışkanlıklarınıza en uygun seçimi yapabilir, Türkiye’deki tek yetkili distribütör olan Defya güvencesi ile alışverişi tamamlayabilirsiniz. 

Defya’da su ürünlerinden dondurma makinelerine, değirmenlere kadar çeşit çeşit mutfak yardımcısı sizleri bekliyor. İyi yaşam odaklı ürünler ile “iyi” öğünler hazırlamayı pratik hale getiren Defya, mutfağında hazırladığı tariflerle ilham verirken blog yazılarıyla da sizleri güncel bilgilerle buluşturmayı misyon ediniyor. 

 

Snack Ne Demek? 

İngilizce’de atıştırmalık anlamına gelen snack, günümüzde herhangi bir sağlık endişesi gözetmeden hazırlanan ve çoğu zaman sağlıksız olan ara öğünlere deniyor. Diğer deyişle atıştırma dendiğinde aklımıza çoğu zaman zararlı yiyecekler, paketli gıdalar ve hazır tüketilen atıştırmalıklar geliyor. Özellikle yağlı cipsler, krakerler, yüksek kalorili gıdalar, snack kategorisinin demirbaşlarından bazıları. Ana öğünlerin arasında tüketilen ve enerji depolamak, açlığı yatıştırmak, molaları tatlandırmak gibi amaçlarla hayatımızda yerini sabitleyen bu alışkanlıklar, birçok kişinin rutinlerinden. Öyle ki insanlar aç olmasalar dahi sosyal çevreleri gereği veya reklamların, acıkma hissine dair duyulan korkunun etkisi ile gıda tüketimine yönelebiliyor. Son yıllarda ise açlığın vücuda yararları tartışılmaya ve basında görünür olmaya başladı. Bunun etkisi ile su orucu gibi yeni alışkanlıklar gündemimize gelirken bir yandan da snacklerin iyi mi yoksa kötü mü olduğu tartışmaya açıldı. Atıştırmanın metabolizmayı hızlandırdığına dair görüşler varken, diğer tarafta ise vücudun yağ yakımı ve yenilenme için açlığın getirdiği strese ihtiyacı olduğunu savunanlar mevcut. Pekiyi hangisi doğru? Snack alışkanlığı bedenimize dost mu yoksa düşman mı?

 

Snack Nedir, Fayda ve Zararları Nelerdir?

Birkaç saatte bir yemek olarak cevaplandırabileceğimiz “snack nedir” sorusunun yanıtını verirken ve fayda/zarar analizini yaparken atıştırırken ne tükettiğimizin büyük önemi var. Gelin snack üzerine yapılan araştırmalara biraz göz gezdirelim: 

  • Yapılan çalışmalar sık sık gıda tüketme alışkanlığının kalori yakma miktarını değiştirmediğini gösteriyor. Öyle ki günde 2 öğün tüketenler ile 5 ara öğün ekleyenler arasında yakılan kalori miktarı açısından önemli bir fark bulunmadı. (Kaynak)  Bu da snack alışkanlığının metabolizma hızına etki ettiğine dair kanının doğru olmayabileceğini düşündürüyor.
  • Ayrıca kilo ve iştah üzerine yapılan çalışmalar “snack tüketimi ana öğünde yeme arzusunu azaltır, açlığı bastırır” tezinin her zaman geçerli olmadığını gösteriyor. Yapılan çalışmalar incelendiğinde snackler açlığı azaltsa da genellikle bir sonraki öğünde kalori alımı üzerinde dikkat çekici bir etkisi yok. Yani kişiler iki öğün arasında atıştırsa da genellikle sonraki ana öğünde daha az kalori almaya yönelmiyor. Ancak yenen snack bol lifli gıdalar içeriyorsa daha az kalori alındığına dair örnekler var. Bu da aslında ara öğünler tüketmekten ziyade ne tükettiğimizi tartışmamız gerektiğinin bir göstergesi. 
  • Bazı çalışmalar sık sık gıda tüketimi ile kilo kontrolünün kolaylaştığını gösterirken bazıları ise kilo alımına neden olduğunu iddia ediyor. Karışık sonuçlar, bizlere bu durumun kişiden kişiye, öğün saatine ve sağlıklı snack seçimine bağlı olarak değişebileceğini düşündürüyor. 
  • Tip 2 diyabet kişiler üzerinde yapılan çalışmalar, atıştırmalık tüketmeyen kişilerin kilo kontrolünün, kan şekeri düzeninin daha iyi olduğunu gösteriyor. Benzer şekilde, aynı miktarda gıdayı ana öğünlerde veya ara öğünlere bölünmüş halde almanın fark yaratmadığını gösteren çalışmalar da var. Kısaca, tüketilen gıda türü genellikle belirleyici oluyor. 
  • Özellikle açlık durumunda psikolojik olarak daha çok yeme eğilimi gösteren kişiler için sağlıklı snack tüketiminin yeme krizlerinin önüne geçebileceğini düşünebiliriz. Snack tüketmenin en önemli faydası kuşkusuz açlık psikolojisi üzerinde görülüyor. Ancak tercih edilen sağlıksız ve sağlıklı snacklerin bu faydada etkisi büyük. Gelin beraber sağlıklı snackler neler, nasıl hazırlanır göz atalım.

 

Sağlıklı Snack Tarifleri

Defya Ailesi’nin üyesi olan kıymetli influencerlarımızdan, uzman ve şeflerimizden gelen çeşit çeşit sağlıklı snack tatiflerini sizlerle paylaşıyoruz: 

  • Patlıcan Bacon, Mozarella Sandviç tarifimizin reçete sahibi Ceyda Artun. İçerisindeki bol sebze, baharat ve ev yapımı glutensiz ekmek ile doyurucu bir öğün sunan sağlıklı snack tarifimiz, fesleğen yaprakları ile iştah kabartıyor. 
   
  • Zeytinli Glutensiz Grissini için Ceyda Artun, Defya Mutfağı’nda! Chia tohumlarının pirinç ve nohut unu ile buluşmasına sahne olan bu özel tarif, tokluk sağlayan içeriği ile son derece doyurucu. Üstelik teff unu, keten tohumu gibi bileşenler sayesinde besin değerinden de ödün vermeden sofranızda.
 

 

  • Snack nedir, enerji kaynağıdır diyenlerdenseniz Antep fıstıklı enerji bar tarifimiz sizler için hazırlandı. Ceyda Artun’un Defya mutfağında harikalar yarattığı bu özel reçete sayesinde tatlı krizlerinden artık korkmanıza gerek yok. 

 


 
Etiketler: defya
Nisan 17, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR