Su Orucu Nedir, Su orucu Nasıl Yapılır?

Su Orucu

Kilo kaybına yardım etmesi, bazı kronik sorunlara çözüm için destek olarak sunulması nedeniyle popülerleşen su orucuna daha yakından bakmak ister misiniz? Her geçen gün daha çok kişinin denediği ve deneyimini paylaştığı en trend beslenme süreçlerinden biri olan su orucu nedir, nasıl yapılır, fayda ve zararları nelerdir sizler için araştırdık. Elbette yazımızın tedavi veya tıbbi tavsiye içermediğini, bilgilendirme amacıyla hazırlandığını belirtmeliyiz. Mutlaka bir uzman gözleminde su orucu yapmanızı hatırlatırken yazımızda bulabileceğiniz başlıkları sıralayabiliriz, 

  • Su orucu nedir sizlerle paylaşacağız. Water fasting adıyla anılan su orucu diyeti hakkında merak edilenleri yanıtlayacağız. 
  • Su orucu nasıl yapılır detaylandıracağız. 
  • Su orucunun fayda ve zararlarını da sizler için listeliyoruz. 
  • Peki bir su orucu listesi var mı? Bu sorunun yanıtını da yazımızda bulabilirsiniz. 

Dilerseniz ilk olarak su orucuna yardımcı olacak Defya ürünlerini inceleyelim: 

  • Taşınabilir su arıtıcılar özel seramik filtreleri sayesinde suyunuzu %99.99 oranında parazit ve partiküllerden arındırıyor. Ayrıca sağlığınız için tehlikeli olabilecek toksik kurşunu %99.5 oranında temizliyor. British Berkefeld Su Arıtma Cihazları, aktif karbon filtreleri sayesinde suyunuzdaki kloru etkili bir şekilde gideriyor. Elektrik gerektirmeyen, yer çekimi kuvveti ile çalışan ve seramik filtrelerle suyu temiz hale getiren taşınabilir ürünler sayesinde siz de dilediğiniz yerde güvenilir su elde edebilirsiniz. Böylece, içtiğiniz suyun hijyenik ve sağlıklı olduğundan emin olabilirsiniz. Su orucu diyeti yaparken en iyi yardımınız olacak Taşınabilir Su Arıtıcıları Nerelerde Kullanabilirsiniz? yazımızdan öğrenebilirsiniz. Üstelik ürünlerin 6, 8.5 ve 12 litrelik alternatifleri de var. Dilerseniz florür filtre ile zenginleştirilmiş seçeneği yine Defya’da bulabilirsiniz. 
  • Su canlandırıcılar Defya ailesinin seçkin üyelerinden. Onlar, canlı su nedir bilenlerin olmazsa olmazı. Suya doğada sahip olduğu yaşam enerjisini geri kazandıran karaf ve bardaklar, su orucundan maksimum fayda almak isteyenlerin de tercihi oluyor. Suyun frekansını yükselten ürünler, yüksek titreşimli su oluşturarak vücudun onarım mekanizmasının harekete geçirilmesine destek oluyor. Yaşam çiçeği taşıyan, Fibonacci dizilimine ve altın orana uygun tasarımlar sayesinde, su kaynağındakine en yakın forma ulaşıyor. Hareketle kazandığı ve şehir tesisatlarında, damacanalarda kaybettiği yaşam enerjisine yeniden kavuşuyor. Metabolizmada önemli görevleri olan canlı su, dalga devinim frekansındaki artışla vücudun iyileştirme gücüne destek oluyor. Ayrıca negatif iyonizasyon vadediyor. Bu yolla, metabolik sürecin sağlıklı devamına imkan tanıyor. Defya ailesinin su canlandıran üyeleri arasında farklı hacimlerdeki karaflar, bardaklar da bulunuyor. Öyle ki kalabalık misafirlerine sunum yapabileceğiniz 10 litrelik su canlandırıcı da çakra bardak serisi de koleksiyonun bir parçası.

 

 

Su Orucu Nedir?

Henüz üzerinde yapılan çalışmalar oldukça sınırlı olan alanlardan biri de su orucu. Kısıtlı bir süre için sadece su ile beslenmeye dayanan su orucu diyeti, bu bakımdan birçok sağlık riskini beraberinde getiren bir uygulama. Elbette çeşitli sağlık problemleri yaşayan kişiler için de uygun görülmüyor. Ancak kısıtlı çalışmadan alınan sonuçlar, bazı kronik hastalıklarda tedaviyi destekleyebileceği konusunda umut vadediyor. (Kaynak) Bedenin onarım sürecine yardımcı olduğu düşünülen water fastingin, zararlı hücrelerin parçalanması için bedeni teşvik ettiği ileri sürülüyor. Fakat belirttiğimiz üzere bu konuda hala yeterli çalışma yok. Gelin water fasting olarak dünyada nam salan su orucuna daha yakından bakalım. 

 

Su Orucu Nasıl Yapılır?

Su orucu dendiğinde aklınıza su yönünden zengin bir beslenme türü geliyor ancak diğer besinleri de tüketebileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Su orucu kapsamında su dışında katı veya sıvı hiçbir besin almamanız gerektiğini bilmelisiniz. Çoğunlukla 24 saat ile 72 saat arasında süren su orucunun daha uzun süre tutulması ise sağlık için önemli riskler içeriyor. 

İnsanların su orucu tutmasının başlıca nedeni manevi olarak nefsi terbiye etme gereksinimi. Gıda ile alınan hazzı ortadan kaldırarak içsel uyaranlara yoğunlaşmak isteyen kişiler, manevi gelişimlerini su orucu ile desteklemeyi tercih edebiliyor. Ancak bunun bir dine ait bir ritüel olduğunu düşünmemelisiniz. Farklı inanış ve yaşam tarzlarından insanlar zaman zaman su orucu diyeti ile manevi kuvvet kazandıklarını iddia ediyor. Diğer taraftan kilo vermek isteyenler ve detoks etkisi umanlar da su orucundan faydalanıyor. Elbette sağlık faydaları bekleyen ve tıbbi bir prosedür kapsamında uzman desteği ile bu yola çıkanlar da mevcut. Kısaca su orucu denemelerinin fiziksel ve psikolojik olarak iyilik hali oluşturmak için gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. 

Su diyeti adı verilen diğer uygulama ise sıvı beslenme esasına dayanıyor. Meyve suyu ve salatalık gibi su yönünden zengin gıdaların tüketilebilmesi, diyeti oruçtan farklı kılıyor. 

 

Su Orucunun Faydaları ve Zararları 

Yeniden su orucu hakkında insan üzerinde yapılmış deneylerin oldukça az ve net sonuç almak için yetersiz olduğunu hatırlatmalıyız. Yine de umut verici veriler var. Örneğin, 

  • Birkaç çalışma su orucunun belirli kanser türlerinde önleyici olabileceğini düşündürüyor. (kaynak) (kaynak)
  • Benzer şekilde diyabet ve kalp riskinin azalması için su orucu diyetine başvurulabileceği ihtimali saklı tutuluyor. (kaynak)
  • Otofajiyi teşvik etmek vücuttaki yaşlı ve hasta hücrelerin parçalanmasını kolaylaştırabiliyor. Bunun yanında vücudun onarım mekanizmasının harekete geçebileceği belirtiliyor. (Bu çalışmaların hayvanlar üzerinde yapıldığını not düşmeliyiz.)
  • Yapılan kısıtlı kişinin katıldığı bir deneyde, katılımcıların su orucu ile kan basıncında düşme meydana geldiği kayıtlara geçiyor. Benzer şekilde kötü kolesterol ve inflamasyon oranları da aşağı yönlü hareket ediyor. 

Su dışında hiçbir şey tüketilmeyen su orucunda riskler de bir hayli fazla. En önemli tehlike, çok hızlı bir şekilde su, kas kaybına neden olabilmesi. Bu durumda vücut susuz kalma riskiyle karşı karşıda kalıyor. Ayrıca uzun süre aç kalan kişiler ani hareketlerde baş dönmesi, bayılma yaşayabiliyor. Özellikle araç kullananlar, beden gücü ile iş yapanlar için bu sorun ciddi hayati tehlike arz ediyor. Diğer taraftan yeme bozukluğu, gut gibi hastalıkları olanların durumlarının kötüleşebileceği düşünülüyor. 

 

Su Orucu Listesi

Aslında su orucu diyeti listesi veya kılavuzu mevcut değil. Ancak bir anda vücudu gıdasız bırakmak kişileri çok zorlayacağından bir süre diyete hazırlık için besini yavaş yavaş kesmek öneriliyor. Her öğünde daha küçük porsiyonlar tüketerek 3-4 gün içinde diyete hazırlanmak tavsiyeler arasında. Elbette su orucunda tüketilebilecek su miktarı da kısıtlı, zira su zehirlenmesi de riskler arasında. Bu nedenle kontrollü su tüketimi ile su orucunu gerçekleştirmek önemli, normal tüketimden (2 litre) %20-30 daha çok su tüketmek gerekiyor. 1-3 gün sürecek bu zaman diliminin ilk seferde daha zorlu olacağı biliniyor. Örneğin baş ağrısı, mide bulantısı gibi semptomlar alışık olmayanlarda daha çok görülüyor. Bu zorlu süreçten çıkmak da bir anda olmuyor. Oruç sonrasında bir anda büyük porsiyonlar yemek mümkün değil. Bunun yerine smoothie, çorba gibi içeceklerle gıdaya alışmak gerekiyor. Yavaş yavaş, ortalama 1-3 gün içinde normal beslenmeye dönebilirsiniz. 

Siz de Defya koleksiyonunda yer alan su ürünleri ile su orucunun çok daha keyifli olmasını sağlayabilirsiniz. Temiz ve canlı su elde etmenizi sağlayacak Defya ailesi üyeleri hakkında deneyimlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Eğer suyun faydalarını öğrenmek için daha çok makale okumak isterseniz Suyun Faydaları Saymakla Bitmiyor! Daha çok Su İçmeniz için 10 Neden yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Etiketler: Defya
Temmuz 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR