Sebze ve Meyve Nasıl Saklanır?

Sebze ve Meyve Nasıl Saklanır?

İyi beslenmenin en önemli parçası doğru meyve sebzelerin seçimi. Tarladan tabaklarımıza uzanan yolculukta sebze ve meyve saklama koşulları da iyi beslenmenin belirleyicilerinden biri oluyor. Meyve ve sebzelerin yanı sıra yeşillikler nasıl saklanır öğrenerek, dikkat ederek siz de besin değerinin, lezzetin ve ideal formun daha uzun süre korunmasını sağlayabilirsiniz. 

Bitkisel besinlerin saklanmasının birçok aşamasından söz edebiliriz, temizlikle başlayan süreç doğru muhafaza koşullarının sağlanmasını ve farklı saklama yollarının açıklanmasını içeriyor. Konuda sizler için derlediğimiz bilgileri dikkatle inceleyebilir, dört mevsim sebze ve meyvelerden en iyi şekilde faydalanmayı sağlayabilir ve mutfakta israfın önüne geçebilirsiniz. 

Yazımızda bulacağınız başlıklar ve notlarımız: 

  • Sebze ve meyve saklama için Defya ürünleri sizlerle. Kullanışlı ve güncel teknoloji ürünü cihazlar sayesinde siz de iyi yaşamı pratikleştirebilir, besin değerini daha iyi saklayarak yeşillikleri, sebze ve meyvelerinizi muhafaza edebilirsiniz.
  • Yeşillikler nasıl saklanır öğrenmek için neden bozulduklarını anlamak gerekiyor. İlgili alt başlıkta, yeşilliklerin neden bozulduğuna dair bilgileri bulacaksınız. 
  • Ardından yeşillikler nasıl saklanır açıklayacak ve doğru yeşillik saklama yollarından  bahsedeceğiz. 
  • Sebze meyve saklama önerilerimiz ile siz de mutfakta israfın önüne geçebilir, tabaklarınızın daha renkli ve zengin olmasını sağlayacak çeşitliliği, yiyeceklerin bozulmasından korkmadan sağlayabilirsiniz. 
 

Sebze ve Meyve Saklama için Defya Ürünleri

Dünyanın dört bir yanında kalitesi ile ün kazanmış markaları Türkiye’deki tüketicilerle tanıştıran Defya, meyve ve sebze saklama için kullanabileceğiniz ürünlerle yanınızda. 

  • Wartmann Paslanmaz Çelik Gıda Kurutucular ile siz de mevsiminde aldığınız sebze ve meyveleri besin değerini ve lezzetini üst düzeyde koruyarak kurutabilirsiniz. Avrupa’nın lider gıda kurutma makinesi markası Wartmann, farklı boyutlarda alternatif sunan 2110, 1912 ve 2206 modelleri ile şimdi Türkiye’de. 30 dakikadan 72 saate kadar zamanlanabilen ve 25 ile 90 derece arasında geniş kurutma ısısı seçeneği vadeden Wartmann kurutucular, sebze ve meyve saklama için kurutmayı en iyi seçenek haline getiriyor.

Sebze ve meyve sularını, smoothieleri daha uzun süre taze şekilde saklamak için de yardımcılarınız Defya’da.

  • Greenstar Meyve Sıkacağı ile tazeliğini koruyan meyvelerini sıkarak doğru saklama koşullarında besin değerini muhafaza etmeye devam edebilirsiniz. Besleyici değerini korumaya saatlerce devam eden içecekler hazırlayarak, birkaç gün içinde tüketmek üzere meyvelerinizi saklanabilir hale getirebilirsiniz. İnsan dişlerini taklit eden özel sıkma mekanizması ile besin değerini maksimum düzeyde koruyan cihaz, benzersiz teknolojisi ve yatay formu ile rakip tanımıyor.
  • Tribest Vakumlu Personal Blender özel vakum teknolojisi ile hemen içmeyeceğiniz smoothieler hazırlamaya ve oksidasyonunu önlemeye yardımcı. Cihaz, kişisel bir blenderdan beklediğiniz parçalama işlemlerinin hakkını verirken vakumlama ile fark yaratıyor. Vakum sistemiyle haznedeki havayı alan ürün sayesinde sebze ve meyvelerden hazırladığınız smoothielerin daha uzun süre taze kaldığını fark edebilirsiniz. 500 W gücündeki ürün tek tuşla kontrol özelliği sayesinde evinizin vazgeçilmezi olmaya aday. 
 

Yeşillikler Neden Bozulur?

Yakın Doğu Üniversitesi kaynaklarına göre, sebze, meyve ve yeşilliklerin bozulması için birçok farklı etken söz konusu. İlk olarak taşıma sırasında mikroorganizmalarla kontamine olmalarını neden gösterebiliriz. Ayrıca ön ıslatma, yıkama, su püskürtülmesi gibi nedenlerle artan nem, mikroorganizma faaliyetlerini artırdığı için yeşilliklerin bozulmasını da diğer sebze ve meyveler gibi artırıyor. Benzer şekilde uzun depolama sırasında kullanılan nemli ortam da bozulmaya zemin hazırlıyor. Çünkü uygun şekilde temizlenmeyen, sterilize olmayan ekipmanlarla temas eden gıdalar nemli ortamda durduğu sürece mikroorganizma faaliyetinin engellenmesi neredeyse imkansız. 

 

Yeşillikler Nasıl Saklanır?

Yeşilliklerin bozulmasını önlemek için saklama önerilerine geçmeden ve yeşillikler nasıl saklanır sorusuna cevap vermeden önce temizliği vurgulamalıyız. Yeşillikleri (marul, nane, dereotu, maydanoz gibi) tüketmeden önce kullanmayacağınız kısımlarını ve çöpleri ayıklamalısınız. Ardından derin bir kapta karbonatlı suda bekletmelisiniz. Bu şekilde asidik ortamda aktivitesi artan tarım ilacı kalıntılarının etkisini minimalize edebilirsiniz. Sonrasında duruladığınız yeşillikleri böcek kalıntılarını uzaklaştırmak için sirkeli suda kısa süre bekletmeli ve iyice durulamalısınız. Durulanan, temiz yeşillikleri pamuklu bir bezle kuruladıktan sonra tüketebilirsiniz. Temizlik işlemlerini, yeşillik saklama süreci sonunda, tüketmeden hemen önce, pişirme veya kesme adımlarının evvelinde yapmalısınız.  

Yeşillikleri saklamak için farklı yöntemlerden yararlanabilirsiniz: 

  • Yeşillikleri kurutarak, baharat veya çeşni şeklinde saklayabilirsiniz. Bunun için gıda kurutma makineleri modellerinden yararlanmalısınız. Kontrollü ısı ve süre sunan cihazlar sayesinde besin değerini maksimum düzeyde saklayabilir ve lezzeti de koruyabilirsiniz. Fesleğen ve reyhan nasıl kurutulur başlıklı yazımızdan ilhamla taze otların nasıl kurutulacağına dair fikir elde edebilirsiniz. Kuru sebzelerin sağlıkla saklanması için mutlaka kapalı bir kapta, ışık ve nemden uzak, serin alanlarda olmalarını sağlamalısınız. 
  • Yeşillikler nasıl saklanır sorusunun bir diğer yanıtı dondurmaktan geçiyor. Siz de taze yeşillikleri kestikten sonra derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Ancak dondurulmuş yeşillikleri taze tüketemeyeceğinizi bilmelisiniz, sadece yemeklere ekleyebilirsiniz. 
  • Buzdolabında taze yeşillik saklarken kalın yapraklı yeşillikler, nemden hoşlansa da bu sebzelerin ıslak kalmayı sevmediğini aklınızda tutmalısınız. Bu nedenle kalın yapraklı yeşillikleri pamuklu bir beze, havluya sararak kapaklı kaplar içinde buzdolabında tutabilirsiniz. İnce yapraklı olanları ise (nane, fesleğen gibi) içinde su olan bir bardak içinde buzdolabında tutabilirsiniz. 
  • Yeşilliklerin aromasından daha uzun süre faydalanmak için aromatik yağlar yapmak da fonksiyonel bir çözüm.  Defya mutfağında hazırlanan fesleğenli yağımızı örnek alarak siz de mutfakta harikalar yaratabilirsiniz: 
 

 

Sebze Meyve Saklama Önerileri

Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce yeşilliklerle olduğu gibi  detaylı bir temizlik sürecinden geçirmek önem taşıyor. Uzun mesafelerden gelen, yol boyunca mikroorganizma bulaşımı söz konusu olan gıdaları, temizleyerek tüketmelisiniz. Su, karbonat, sirke ve bir sebze temizleme fırçası ile kolaylıkla temizlik adımını tamamlayabilirsiniz. 

Meyve ve sebze saklama önerilerimiz: 

  • Uzun süreli sebze saklama için en kullanışlı yöntem kuşkusuz kurutma. Sebzelerin kaç derecede ve ne kadar sürede kurutulacağı bilgilerine dikkat etmeli ve bu bilgiler ışığında işlem yapmalısınız. Nem kalan gıdalar, saklama sırasında küf oluşturabileceğinden, gıdaların nemden tamamen arındığından emin olmalısınız.
  • Daha kısa süreli sebze saklama için buzdolabında sebzelik adı verilen çekmeceleri kullanabilirsiniz. Naylon torbalar yerine kese kağıdı kullanabilirsiniz. 
  • Herhangi bir sebze veya meyve saklama sırasında bozulma belirtileri gösteriyorsa (berelenme, renk değişimi gibi) diğerlerinden hemen ayırmalısınız. 
  • Patates, soğan ve sarımsakları güneş almayan bir yerde ancak hava alan kaplarda bulundurmalısınız. Patates ve soğanları bir arada depolamanın uygun olmadığını ve bozulmayı hızlandırdığını hatırlatmalıyız.
  • Kök sebzelerin saplarını ayırmalı ve daha uzun süre saklamak için yaprakları-sapları ayrı bir yerde tutmalısınız. Böylece kökler yaprakları beslemek üzere su kaybetmeyecektir.
  • Mantarları kese kağıdında sebzelik bölümünde saklayabilirsiniz. 
  • Domates ve limonları oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. 
  • Havuçları daha uzun süre nemini kaybetmeden saklamak için su dolu bir kap içine yerleştirerek saklamalısınız. Eğer üzerinde yeşil yapraklar varsa, bu kısımları kesmenin sebze saklama sırasında avantaj sağlayacağını aklınızda tutabilirsiniz.
  • Biber, üzüm ve çilek gibi gıdaları buzdolabında saklamalısınız. 
  • Muz yanında portakal, greyfurt ve limon gibi turunçgiller bulunduğunda daha çabuk olgunlaşıyor. Keza avokado da elma ile beraber daha hızlı yeme olgunluğuna erişiyor. Eğer hemen tüketmeyecekseniz bu gıdaları bir arada tutmamaya gayret etmelisiniz.
Etiketler: defya
Nisan 17, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR