Şeftali Nasıl Kurutulur? Evde Adım Adım Şeftali Kurusu Yapımı

Şeftali Nasıl Kurutulur? Evde Adım Adım Şeftali Kurusu Yapımı

Yaz güneşinin o capcanlı tadını kışın gri günlerine de taşımak istemez misiniz? Sizi mutfağa, mevsimleri aşan bir lezzet yolculuğuna davet ediyoruz. Bugün, o ballı şeftalilerin ruhunu kavanozlara hapsetmenin sırlarını paylaşacağız. 

İşte yazımızda bulacaklarınız:

  • Kurutucuda şeftali kurusu malzemelerinin tam listesini paylaşarak sizi reçetemizi yapmaya davet edeceğiz.
  • Ardından kurutucuda şeftali kurusu yapım aşamalarını adım adım anlatacağız.
  • Tarif hakkında sıkça sorulan sorulara yanıt arayacağız.

Gelin mutfakta biraz yaratıcı tariflere yer açalım. Beraber hazırlayacağımız leziz atıştırmalıklarla konuklarımızı şaşırtalım. 

  • Hazırlık Süresi: 25 dakika 
  • Haşlama Süresi: 5 dakika 
  • Kurutma Süresi: 8-12 saat 
  • Porsiyon: 4-6 kişilik

Şeftali Kurusu Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg olgun ama sert şeftali (tercihen yarma şeftali)
  • 3 litre içme suyu
  • 3 yemek kaşığı limon suyu

Şeftali Kurusu Yapımını Kolaylaştıran Lezzet Partnerlerimiz

Şeftalinin o yoğun yaz lezzetini ve ballı dokusunu kusursuz bir kuru meyveye dönüştürme sürecindeki en kritik ekipmanlar, Defya’nın gıda kurutucuları. İdeal sonuç için konsantre tadı yakalamak, hassas bir sıcaklık ve hava akışı kontrolü gerektiriyor. Lezzet yolculuğunda işinizi şansa bırakmamanız için, vazgeçilmeziniz olacak üç ürünümüzü sizin için inceledik. Şeftalinin potansiyelini en üst seviyeye çıkaran lezzet partnerlerimiz:

  • Tribest Sedona Supreme 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi: İki aşamalı sıcaklık kontrolüyle adeta bir kurutma ustası gibi çalışıyor. Önce yüksek ısıyla yüzeydeki nemi alıp sonra düşük ısıda iç nemi yavaşça çekerek şeftalilerin canlı rengini ve besin değerini koruyor. 47 litrelik devasa hacmi ve 9 çelik rafı, bir kasa şeftaliyi tek seferde kurutabiliyor. 
  • Tribest Sedona Classic 47 Lt Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi: 9 adet BPA içermeyen raflarıyla sağlığınızı ön planda tutuyor. Plastik tepsiler küçük dilimlerin aşağı düşmesinin önüne geçiyor. 30 ile 68 santigrat derece arasında kurutma yapabilen cihaz, her evin ihtiyacı. Öyle kullanışlı ki… Az miktarda şeftali kurutmak istediğinizde tek fanla çalışabilme özelliği sayesinde, mutfağınızda sessiz ve verimli bir enerji tüketimi sağlıyor.
  • Tribest Sedona Express 25 Lt. Meyve Ve Sebze Kurutma Makinesi: Paslanmaz çelik 11 rafıyla bu kompakt güç merkezi, güçlü fanıyla hava akışını her dilime eşit dağıtıyor. Yıkanabilir filtresi hijyeni garantiliyor. Cam ön yüzü ve LED aydınlatması sayesinde şeftalilerin o yavaş ve büyüleyici dönüşümünü anbean izleyebilirsiniz. İki Aşamalı Ardışık Sıcaklık Zamanlayıcısına (TST) sahip. Yüksek derecede (75 derece) kurutma özelliğiyle ön pişirmeye gerek kalmadan birçok gıdayı kolaylıkla işliyor.

 

Kurutucuda Şeftali Kurusu Nasıl Yapılır?

Kurutucuda şeftali kurusu yapmak aceleye gelmez; sabır ve doğru adımlarla ilerlemelisiniz. Mükemmel sonuca ulaşmak için tüm detayları ile sizlerle paylaşıyoruz. Her adım, lezzetin katman katman nasıl inşa edildiğini göz önüne seriyor. İşte o damaklarda iz bırakan atıştırmalığın yol haritası…

Adım Adım Şeftali Kurusu Yapımı

  1. Şeftalileri yıkayın. Geniş bir kapta 1 tatlı kaşığı karbonat ve suyun içinde 15 dakika bekletin. Bu adım şeftali kabuklarındaki tarım ilaçlarının nötralize olması için gerekli.
  2. Şeftalileri iyice duruladıktan sonra, 3 litre suya 3 yemek kaşığı limon suyunu ekleyerek kararmayı önleyici banyonuzu hazırlayın.
  3. Büyük bir tencerede su kaynatın, başka bir kapta ise buzlu su hazırlayın. Şeftalilerin altına bıçakla "X" şeklinde bir çizik atın.
  4. Şeftalileri kaynar suya atıp 1 dakika bekletin, ardından hemen buzlu suya alın. Bu şoklama işlemi sayesinde kabukları kolayca soyabilirsiniz.
  5. Soyduğunuz şeftalilerin çekirdeklerini çıkarın. Yaklaşık yarım santim kalınlığında dilimleyin. Kararmamaları için dilimleri hazırladığınız limonlu suya atın.
  6. Tüm şeftaliler dilimlenince süzgeçte fazla suyunu süzün. Dilimleri, birbirine değmeyecek şekilde kurutucu tepsilerine tek sıra halinde dizin.
  7. Kurutucunuzu 55-60°C arasına ayarlayın. Şeftalilerin kalınlığına ve makinenizin performansına bağlı olarak 8 ila 12 saat arasında kurutun.
  8. Süre sonunda bir dilim alıp soğumasını bekleyin. Dokusu esnek ve derimsi olmalı, parmaklarınızla sıktığınızda nem hissetmemelisiniz.
  9. Kuruyan şeftalileri tepsilerde tamamen soğutun. Ardından ağzı kapalı bir cam kavanoza doldurup 1 hafta boyunca günde bir kez çalkalayın. Kavanozda nem veya buğu oluşmazsa, şeftalileriniz uzun süreli saklamaya hazırdır.

Kurutucuda Şeftali Kurusu Yapma İpuçları

Şeftali kurusu tarifi hazırlarken küçük dokunuşlarla büyük farklar yaratabilirsiniz. İşte ipuçlarımız:

  • Daha aromatik bir sonuç için kurutma öncesi dilimlerin üzerine çok az toz tarçın serpebilirsiniz. Kan şekeri dengesine yardımcı olan tarçın, kuru meyvelerin dostu.
  • Dilim kalınlığının eşit olması, tüm şeftalilerin aynı anda kurumasını sağlıyor. Bu adıma özen göstermelisiniz. Eğer bıçakla eşit dilimlemekte zorlanıyorsanız Mandolin Doğrayıcı kullanabilirsiniz.
  • Eğer şeftalileriniz çok sulu ise kurutma süresi biraz daha uzayabiliyor, sabırlı olmalısınız.

Özetle: Kurutucuda Şeftali Kurusu Yapımı (5 Adımda):

  1. Hazırlık: Şeftalileri yıkayın, 1 dakika haşlayıp buzlu suda şoklayın ve kabuklarını soyun.
  2. Dilimleme: Çekirdeklerini çıkarıp yarım santim kalınlığında dilimleyin ve kararmaması için limonlu suda bekletin.
  3. Dizme: Dilimleri süzüp, birbirine değmeyecek şekilde kurutucu tepsilerine yerleştirin.
  4. Kurutma: Kurutucuda 55-60°C'de 8-12 saat boyunca esnek bir kıvama gelene kadar kurutun.
  5. Saklama: Tamamen soğuyan şeftalileri hava almayan cam kavanozda, doğrudan güneş ışığından uzak, kiler gibi serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin.

 

Kurutulmuş Şeftalinin Faydaları 

Kurutulmuş şeftali, diyet lifi, potasyum, A vitamini ve demir açısından zengin, konsantre bir enerji ve besin kaynağı. Sindirim sağlığını desteklerken vücuda önemli vitamin ve mineraller sunuyor.

Clemson Üniversitesi kaynağına göre, şeftali, bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini ve göz sağlığı için kritik olan A vitamini içeriyor. Kurutma işlemi C vitamininin bir kısmının kaybolmasına neden olsa da A vitamini ve diğer birçok mineralin yoğunluğunu artırıyor.

Kurutulmuş şeftalinin en belirgin faydalarından biri yüksek diyet lifi içeriği. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi (Penn State Extension) tarafından sağlanan veriler, lifli gıdaların sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olduğunu, tokluk hissini artırdığını ve kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Ayrıca, kurutulmuş şeftali, kan basıncının düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan potasyum minerali açısından da zengin bir kaynak.

Uyarı: Nemi uzaklaşan kurutulmuş şeftaliler, yoğun ve yüksek kalorili gıdalar. Bu nedenle, porsiyon kontrolüyle tüketmeye özen göstermelisiniz.

Şeftali kurularının faydaları: 

  • Yüksek diyet lifi içeriğiyle sindirim sistemini destekliyor.
  • Potasyum açısından zengin, böylece kan basıncını dengelemeye yardımcı oluyor.
  • Konsantre A vitamini ile göz ve cilt sağlığına katkı sağlıyor.
  • Demir içeriğiyle enerji üretimine ve kansızlığın önlenmesine destek oluyor.

Kurutucuda Şeftali Kurusu Yapımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kurutmak İçin En İyi Şeftali Hangisi?

Yarma adı verilen Bursa şeftalisi kolaylıkla etinden ayrılan çekirdeği ile ünlü. Olgun ama sert yapıda olması da kuru şeftali yapımı için avantaj. Mümkünse yarma şeftali kullanmalısınız.

Şeftali Kurusu Kalorisi ve Besin Değeri Nasıl?

Şeftali kurusu, tazesine göre daha yüksek besin değeri içeriyor. Bu konsantre besin kaynağı, lif, potasyum, A ve C vitaminleri açısından zengin. Su kaybı nedeniyle şeker ve kalori oranı daha yüksek oluyor. Ortalama 100 gram kurutulmuş şeftali yaklaşık 250-300 kaloriye denk. 

Şeftali Kurusu Nasıl Saklanır?

Doğru ısı ve sürede kuruttuğunuz şeftalileri, hava almayan bir cam kavanozda, serin, kuru ve karanlık bir yerde 6 aydan 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.

Şeftaliyi Neden Limonlu Suda Bekletiyoruz?

Limonlu su, askorbik asit içeriği sayesinde kesilmiş şeftali dilimlerinin hava ile temas ederek okside olmasını ve kararmasını engelliyor. Tıpkı enginarı beklettiğimiz gibi şeftaliyi de kararmaması için limonlu suda banyo yaptırıyoruz. Bu sayede şeftali kurularınızın rengi canlı ve iştah açıcı kalıyor. 

Artık siz de kurutulmuş şeftali yapımının sırlarına vakıfsınız. Gördüğünüz gibi, şeftali kurutmak sabrı, doğru tekniği ve kaliteli aletleri bir araya getirerek lezzet yaratmak demek. Kendi mutfağınızda yapacağınız denemelerle reçeteyi kişiselleştirmekten, kendi imzanızı atmaktan çekinmeyin. Kendi mutfak sırlarınızı Defya Ailesi sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizimle paylaşın!

Şeftali ile yapacağınız birçok farklı tarif hakkında iyi yaşamdaki yol haritanız Defya’dan bilgi alabilirsiniz. Şeftali dondurması nasıl yapılır öğrenmek için diğer blog yazımızdan yararlanabilirsiniz.


 
Etiketler: Kurutucu
Ekim 23, 2025
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR