Siyez Unu Nedir, Faydaları Nelerdir?

Siyez unu

Siyez unu faydaları ve lezzeti ile son yıllarda popülerlik kazanıyor. Eski bir buğday çeşidi olan siyez, sağlık açısından birçok faydası olduğu için tekrar keşfediliyor ve günümüzde de sıklıkla kullanılıyor. Peki siyez unu nedir merakının altındaki sebep ne? Şöyle ki, siyez unu işlenmemiş bir un çeşidi olduğundan beyaz un gibi değil. Ayrıca, glüten oranı düşük ve bu nedenle hassasiyet yaşayan  tüketiciler için uygun bir seçenek olabiliyor. Üstelik lif, protein ve mineraller açısından zengin bir besin kaynağı.Bugün, siyez unu sağlık bilincine sahip tüketiciler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Sağlıklı beslenme konusunda alternatif sunan un çeşidi ile tanışmaya hazır mısınız? Siyez unu faydaları ve kullanımı hakkında detaylar sunacak yazımızda şu başlıklara rastlayacaksınız: 

  • Siyez Unu Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri yazımızda.
  • Siyez Buğdayından Elde Edilen Siyez Unu Nedir? Tüm detayları yazımızda bulacaksınız.
  • Siyez Unu Faydaları Nelerdir Sizlere Açıklıyoruz.
  • Siyez Unu Nerelerde Kullanılır Sorusuna Yanıt Veriyor, Sizlere Örnekler Sunuyoruz.
  • Siyez Unu Nasıl Öğütülür Anlatarak, Evde Un Yapmanın Püf Noktalarını Paylaşıyoruz. 

 

Siyez Unu Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ürünleri

Henüz siyez unu nedir bilmeyen ve yeni tanışanlar için değirmen temel ihtiyaç. Evde un öğütmek için kullanabileceğiniz ev tipi geleneksel değirmenlerin başında Oktagon geliyor. 

  • Hawos Oktagon Taş Un Değirmeni ile katkı maddesi içermeyen lezzetli unları evinizde hazırlayabilirsiniz. Masif ahşaptan sekizgen gövde bulunduran ürün, şıklığı ve kullanım kolaylığı ile vazgeçilmeziniz olmaya aday. Üstelik 9 farklı un öğütme kalınlık ayarı da var. Siz de onunla rahatlıkla tahıllarda evinizde un elde edebilirsiniz. 

Siyez buğdayı ile kullanabileceğiniz diğer profesyonel ev aletleri ise şöyle sıralanıyor: 

  • Tribest Freshlife Otomatik Sulamalı Filizlendirici ile siyez buğdayını filizlendirebilirsiniz. Profesyonel filizlendiriciler ile tohumların besin değerini zenginleştirmek mümkün. Üstelik otomatik sulama destekli ürün sayesinde tohumları sulama zahmetine dahi katlanmanız gerekmiyor. 30 dakikada bir tohumları 5 dakika boyunca sulayan cihaz, çimlenme için ideal nemi kendiliğinden sağlıyor.
  • Blendtec Designer 650 işinde uzman bir profesyonel blender. Onunda elde ettiğiniz siyez ununu kolaylıkla hamur haline getirebilirsiniz. Sulu hamur programı bulunan cihaz sayesinde akışkan kıvamlı hamurlar yapmak çok daha pratik. Kreplerle sofranızı zenginleştirmeye yardım edecek 650, 1560 w gücündeki 3 beygirlik motoruyla hizmetinizde. 

 

 

Siyez Unu Nedir?

Bir buğday türü olan siyez buğdayının öğütülmesiyle elde edilen doğal, beyazlatılmamış bir un türü siyez unu. Bu nedenle, rafine edilmemiş bir un çeşidi olarak kabul ediliyor. Ayrıca, glüten oranı düşük olduğundan, hassasiyet sorunu olan insanlar için uygun bir seçenek. (İçinde glüten yer aldığından çölyak hastaları için uygun değil.) Tokluk hissini artıran ve kan şekeri seviyelerini dengede tutmaya yardımcı olan tahıl, lezzetli ve besleyici özellikleriyle dikkatleri üstüne çekiyor. Antik çağlardan bu yana insanların besin kaynaklarından olan siyez unu faydaları ile bugün adeta yeniden keşfediliyor. 

 

Siyez Unu Faydaları Nelerdir?

Her geçen gün siyez unu faydaları ile tanışarak yeniden şaşırıyoruz. Tarihte kullanılan en eski tahıllardan biri olan siyez, besleyici öğeleri ile bugün sofralarımıza yeniden konuk oluyor. Peki siyez unu faydaları nelerdir?

  • Öncelikle siyez unu yüksek oranda protein, demir, lif, tiamin ve B vitamini içeriyor.
  • Üstelik içerisindeki antioksidan düzeyi günümüzdeki ekmeklik buğdaydan çok daha fazla. Lutein içeriği ile güçlü bir antioksidan kaynağı olarak görülüyor.
  • Siyez işlenirken besin öğeleri daha iyi korunuyor. Dahası, tariflerde doku olarak buğday ununu aratmadığı için leziz ve keşfedilmeye değer bir seçenek halini alıyor.
  • Yapılan çalışmalara göre, siyez unu faydaları arasında içeriğindeki karotenoidlerin özellikleri öne çıkıyor. Filizlendirildiğinde bu antioksidanlar birçok göz hastalığı riskini azaltmaya yardımcı oluyor.
  • Çalışmalar, siyez ununun alerjen ve gluten bileşenleri açısından buğdaydan daha az alerjenik olduğunu  gösteriyor. Ancak unun, buğday alerjisi olanlar ve çölyak hastaları için uygun bir gıda olmadığına dikkat çekmeliyiz.
  • İçeriğindeki yoğun lif ile daha uzun süre tok hissetmeye ve dolaylı olarak kilo kontrolüne imkan tanıyor. Ürünün özellikle taneli bırakıldığında glisemik indeksinin daha düşük olduğunu da hatırlatmalıyız. Böylelikle daha kolay kan şekeri kontrolü sağlayabilir, aralıklı oruç gibi glisemik indekse dayalı beslenme türlerini uygularken siyez unu kullanabilirsiniz.
  • Danimarka'da yapılan bir araştırma, eski buğday diyetlerinin Tip 2 diyabet gelişimini önlemeye ve geciktirmeye yardımcı olabileceğini düşündürüyor. Çalışmada yalnız siyez unu değil, kavuzlu buğday ve çavdar gibi diğer geleneksel buğday çeşitlerinden de yararlanıldığını bilmelisiniz.
  • Hastalıklara karşı savaşta önemli rol oynayan fenolik asit, siyez unu faydalarını artırıyor. Bu maddeye sahip olan siyez buğdayı, işlem görmesine rağmen antioksidan aktivitesini koruyor.

 

Siyez Unu Nerelerde Kullanılır?

Onunla ekmekler, börekler, çörek, kurabiye, kek, makarna ve daha birçok hamur işi tarifini hayata geçirmeniz mümkün. Siyez unu faydaları ile tanıştıktan sonra bu geleneksel buğdaya mutfağınızda daha çok yer vermek istiyor, ancak siyez unu nerelerde kullanılır bilemiyorsanız önerilerimiz sizlerle. Öncelikle siyez unu nerelerde kullanılır diye uzun uzun düşünmeye gerek yok, zira bu geleneksel buğday türünü günümüzde buğday ununu kullandığımız her yerde kullanabilirsiniz. Dilerseniz nefis bir pizza sosu hazırlayıp, tabanı siyez unu ile oluşturabilirsiniz. Yemeklerinize kıvam katması için kullanabilir, köfte harcınızı onunla yoğurabilirsiniz.

 

Siyez Unu Nasıl Öğütülür?

Siyez ununun öğütülme işlemi diğer buğday çeşitlerinden farklı. Genellikle, modern teknoloji yerine geleneksel taş değirmenler kullanılıyor. Geleneksel öğütme yönteminde buğday tanesi yavaşça una dönüşüyor, işlem sırasında tane sıcaklığı artmıyor, bu da unun besin değerini korumasına yardımcı oluyor. Bu yöntem ayrıca unun daha az raf ömrüne sahip olmasına neden oluyor. Saklama koşullarının son derece önemli olduğu taze öğütülmüş siyez unu için doğru öğütme yönteminin tercih edilmesi de büyük önem taşıyor.

Peki evde siyez buğdayı öğütülür mü, siyez unu nasıl öğütülür? Evde siyez unu gibi tahılların evde öğütülmesi oldukça kolay ancak bazı adımların doğru şekilde takip edilmesi gerekiyor:

  • Değirmen temiz olmalı, temiz cihaz ile çalışmaya özen göstermelisiniz. 
  • Ardından ayar kolu ile öğüteceğiniz unun kalınlığını seçmeniz gerekiyor. Zira hem öğütme derecesi hem de hızını bu ayar üzerinden belirliyorsunuz.
  • Ayarlara karar verdikten sonra tahılı hazneye eklemeye başlayabilirsiniz. 
  • Açma tuşuna basarak öğütmeyi başlatabilirsiniz. Tüm tahıllar öğütüldüğünde ise taşların sürtünme sesini duymanız yeterli. Bununla beraber makineyi kapalı konuma getirebilirsiniz. 
  • Öğütme sırasında çıkış alanından unun çıktığını görmelisiniz. Bir kap yardımıyla siyez ununuzu alabilirsiniz. Dilerseniz anında tariflerinizde kullanabilirsiniz. 
  • Ancak eğer değirmen taşları arasında tahıl kalmışsa, öğütme ayarını kalından ince ayara getirmeniz gerekiyor. Böylece içindeki küçük parçaların dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. 
  • Sadece temiz ve kuru tahılları seçmeli ve ürünlerle kullanmalısınız.
  • Eğer siyez buğdayının kuruluğundan emin değilseniz, sert bir zemin üstünde ezmeniz yeterli. Kırılıyorsa kuru olduğundan emin olabilirsiniz. Nemli tahılların kırılmadığını, düzleştiğini fark edebilirsiniz. 

Bu adımları doğru şekilde takip ettiğinizde evde rahatlıkla siyez unu elde edebilirsiniz. Siyez unu nedir bilmediğiniz için un yapmaktan çekiniyor veya tadından endişe duyuyorsanız önerilerimiz sizinle. Öncelikle elde ettiğiniz taze unun lezzetinden şüphe duymamalısınız. Tadı buğday ununa oldukça benzeyen siyez, lezzetiyle ülkemiz mutfağına oldukça uyumlu. 


 
Etiketler: Defya
Nisan 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR