Soğuk Sıkım (Cold Press) Sebze Suyu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Sebze Suyu

Güçlü bir bağışıklığın her şeyden önemli olduğu şu günlerde, vitamin ve minerallerce zengin; en doğal ve en kolay bağışıklık destekleyicisi olarak soğuk sıkım sebze sularından bahsetmek mümkün. Alkali hücrelere kadar uzanan faydalarıyla bu yazımızda soğuk sıkım sebze sularının mucizevi etkilerinden ve nasıl hazırlanacağından bahsedeceğiz.

 

 

Soğuk Sıkım (Cold Press) Sebze Suyu Nedir?

Öncelikle soğuk sıkım (cold press) denen işlemin ne olduğunu açıklamakla başlayalım. Soğuk sıkım, bir malzemenin ısıl işlem uygulanmaksızın, soğuk olarak şekillendirilmesine verilen addır. Cold press sebze sıkacaklarında yüksek basınçlı hidrolik pres yardımıyla sebzeler zengin besin değerlerini kaybetmeden sıkılır; bu yöntem aynı zamanda hava ile teması minimuma indirerek oksidasyonu da önler.

 

Katı Sebze Sıkacağından Farkı Nedir?

Katı sebze sıkacaklarının aksine, cold press sıkacaklarda bıçak kullanılmıyor, onun yerine sebze ve meyveler ezilerek posaları çıkarılıyor. Oksidasyon riski olmadığından sebzelerin içindeki yararlı enzimler yanmaya uğramıyor. Çok daha az posa çıkardığı içinse sebzedeki yararlı besinlerin çoğunu muhafaza etmiş oluyorsunuz, böylece katı sebze sıkacaklarından 6 kat daha fazla enzim, mineral ve vitamin içeriyor. Ayrıca katı sebze sıkacakları ile sıktığınız sebze suyunu hemen tüketmeniz gerekirken, cold press sebze suyunuzu 48 saate kadar dolapta muhafaza etmeniz mümkün. Yine de içeriğinden olabildiğince fazla faydalanmak için aynı gün içinde tüketilmesini öneririz.

 

Neden Tüketmeli?

Bilindiği üzere iş özellikle sebzelere geldiğinde, uzmanların ısrarla vurgu yaptığı noktalardan bir tanesi; en fazla yararı sebzeyi olabildiğince çiğ tüketerek elde edebileceğimiz. Sebzeler ısıl işleme maruz kaldıkça besinlerden alacağımız vitamin değerleri de azalıyor. Son zamanlarda çokça konuşulan; daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için doktorların önerdiği alkali beslenme prensibinde birinci sırayı sebzeler tutuyor, daha çok da çiğ sebzeler. Ancak bütün sebzeleri çiğ tüketmek mümkün olmadığı gibi, sebze suyu sıkarak tüketebileceğiniz miktarda sebzeyi tek oturuşta yemek de pek olası değil. Soğuk sıkım sebze suları, antioksidan ve lifler bakımından zengin olmalarıyla da bir sağlık deposudurlar. Antioksidanlar; vücutta inflamasyona sebep olan serbest radikallerle savaşırken, zengin lif içeriği ise bağırsak sağlığı açısından hayati öneme sahip olan probiyotiklerle mikrobiyotamızı daha sağlıklı hale getirir. Bu açıdan bakınca soğuk sıkım sebze suları için bir nevi gençlik iksiri desek yanlış olmaz.Ayrıca sebze suyunuzu sıktıktan sonra elde ettiğiniz posayı da sağlıklı tariflerde kullanabilirsiniz. 

 

 

Sağlıklı tarifler için tarif sayfamızı inceleyin.

Daha farklı yazılarımızı görmek için buraya tıklayarak ulaşabiirsiniz.

Defya Ailesi Youtube kanalını takip ederek sağlıklı yaşam ürünlerimizi ve reçete videolarımızı izleyebilirsiniz.

 

Etiketler: defya
Ocak 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR