Stresi Azaltmanıza Yardımcı Olacak 8 Yiyecek

Stres Azaltma

Ara sıra meydana gelen stres nöbetlerinden kaçınmak zor olsa da, kronik stres fiziksel ve duygusal sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Hatta kalp hastalığı ve depresyon gibi rahatsızlıklarla stresin direkt ilişkisi vardır. Ne şanslıyız ki belirli yiyecek ve içeceklerin stresi azaltan etkileri olduğu ispatlanmıştır. İşte diyetinize eklemeniz için strese iyi gelen 8 yiyecek ve içecek.

 

 

Stresi Azaltmanıza Yardımcı Olacak Tatlı Patates

Tatlı patates gibi minerallerden zengin ve işlenmemiş karbonhidrat kaynaklarını tüketmek, stres hormonu kortizol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Fazla kilolu veya obez kadınlarda yapılan 8 haftalık bir çalışma; tatlı patates gibi işlenmemiş ve besleyici karbonhidratlar tüketenlerin, fazla rafine karbonhidrat tüketenlere göre önemli ölçüde daha düşük kortizol seviyelerine sahip olduğunu buldu.

Tatlı patates, mükemmel bir karbonhidrat kaynağı olmakla beraber C vitamini ve potasyum gibi stresle savaşan mikro besinlerle doludur.

 

Kimchi

Kimchi gibi fermente gıdalar, probiyotik adı verilen ve vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin olan yararlı bakterilerle doludur.

Araştırmalar, fermente gıdaların stresi ve endişeyi azaltmaya yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor. 710 genç yetişkinde yapılan bir çalışmada, fermente gıdaları daha sık tüketenlerin daha az sosyal kaygı semptomu yaşadıkları gözlendi.

Diğer birçok çalışma probiyotik takviyelerin ve kimchi gibi probiyotik açısından zengin gıdaların ruh sağlığı üzerinde yararlı etkileri olduğunu göstermektedir. Bu da muhtemelen ruh halinizi doğrudan etkileyen bağırsak bakterilerinizle olan etkileşimlerinden kaynaklanmaktadır.

 

Yumurta

Yumurtalar, etkileyici besin profilleri nedeniyle genellikle doğanın multivitamini olarak adlandırılır. Yumurtalar, stresle savaşmak için gerekli olan vitaminler, mineraller, amino asitler ve antioksidanlarla doludur.

Ayrıca yumurtalar, yalnızca birkaç gıdada yoğun miktarlarda bulunan bir besin olan kolin açısından özellikle zengindir. Kolinin beyin sağlığında önemli bir rol oynadığı ve strese karşı koruyucu özelliği olduğu gösterilmiştir.

Hayvan çalışmaları, kolin takviyelerinin stresle savaşmaya yardımcı olabileceğini ve ruh halini düzenleyebileceğini belirtiyor.

 

Stresi Azaltmanıza Yardımcı Olacak Yağlı Balıklar

Uskumru, somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, stres seviyelerini düşürmeye ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olduğu ispatlanmış besinler olan omega-3 yağları ve D vitamini açısından inanılmaz derecede zengindir.

Omega-3'ler sadece beyin sağlığı ve iyi bir ruh hali için gerekli değildir, aynı zamanda vücudunuzun stresle başa çıkmasına da yardımcı olur. Aslında düşük omega-3 alımı, Batı toplumlarında artan anksiyete ve depresyon ile ilişkilendirilmiştir.

D vitamini ayrıca ruh sağlığı ve stresin düzenlenmesinde kritik rol oynar. Düşük seviyeler, artan anksiyete ve depresyon riski ile ilişkilidir.

 

Maydanoz

Maydanoz, serbest radikaller adı verilen zararlı molekülleri nötralize eden ve oksidatif strese karşı koruyan bileşikler olan antioksidanlarla dolu besleyici bir bitkidir.

Oksidatif stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıklar da dahil olmak üzere birçok hastalıkla ilişkilidir. Araştırmalar, antioksidanlar açısından zengin bir diyetin stres ve kaygıyı önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Antioksidanlar ayrıca kronik stresli kişilerde genellikle yüksek olan iltihaplanmayı azaltmaya da yardımcı olur.

Maydanoz, güçlü antioksidan özelliklere sahip olan karotenoidler ve flavonoidler açısından özellikle zengindir.

 

Stresi Azaltmanıza Yardımcı Olacak Sarımsak

Sarımsak glutatyon seviyelerini artırmaya yardımcı olan kükürt bileşiklerinden yana zengindir. Bu antioksidan, vücudunuzun strese karşı ilk savunma hattının bir parçasıdır.

Dahası hayvan çalışmaları sarımsağın stresle mücadeleye yardımcı olduğunu ve anksiyete ve depresyon belirtilerini azalttığını gösteriyor.

 

Ayçekirdeği

Ayçekirdeği zengin bir E vitamini kaynağıdır. Yağda çözünen bu vitamin, güçlü bir antioksidan görevi görür ve zihinsel sağlık için gereklidir. Bu besinin düşük alımı, değişen ruh hali ve depresyon ile ilişkilidir.

Ayçekirdeği ayrıca magnezyum, manganez, selenyum, çinko, B vitaminleri ve bakır gibi diğer stres azaltıcı mikro besinler bakımından da zengindir.

 

Stresi Azaltmanıza Yardımcı Olacak Brokoli

Brokoli gibi turpgiller grubundan sebzeler sağlığa yararları ile ünlüdür. Turpgillerden zengin bir diyet belirli kanserler, kalp hastalıkları ve depresyon gibi psikolojik bozuklukların riskini azaltır.

Brokoli gibi sebzeler depresif semptomlarla savaştığı kanıtlanmış magnezyum, C vitamini ve folat dahil olmak üzere bazı besin maddelerinden yana oldukça zengindir.

Brokoli ayrıca sakinleştirici ve antidepresan etkiler sunabilen bir kükürt bileşiği olan sülforafan bakımından da zengindir.

Ek olarak, 1 fincan (184 gram) pişmiş brokoli B6 vitamini için günlük ihtiyacın %20'sinden fazlasını sağlar ve yeterli seviyelerde B6 vitamini özellikle kadınlarda daha düşük anksiyete ve depresyon riskiyle ilişkilendirilmiştir.

 

Sağlıklı beslenmenize yardımcı olacak ürünlerimizi yakından tanımak için Defya Ailesi Sağlıklı Yaşam Ürünlerini inceleyin.

Sağlıklı tarifler için tarif sayfamızı inceleyin.

Daha farklı yazılarımızı görmek için buraya tıklayarak ulaşabiirsiniz.

Defya Ailesi Youtube kanalını takip ederek sağlıklı yaşam ürünlerimizi ve reçete videolarımızı izleyebilirsiniz.

Etiketler: defya
Şubat 24, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR