Sürdürülebilir Beslenme Nedir, Neden Önemlidir?

Sürdürülebilir Beslenme

İnsan sağlığının, çevre hassasiyetinin önemsendiği sürdürülebilir beslenme, geleceğin dünyasının beslenme şekli olarak kabul ediliyor. Dünyanın birçok ülkesinde yaygınlaşan sürdürülebilir yaşam alışkanlığı, sürdürülebilir beslenmenin yanı sıra tüm tüketim alanlarında karşımıza çıkıyor. Bu yönüyle, çevresel, sosyal, ekonomik ve politik alanda da her geçen gün daha önemli bir yer edineceğinin sinyalleri mevcut. Siz de dünyada en yeni trendlerden biri olan sürdürülebilir beslenme nedir, neden önemlidir öğrenmek için blog yazımıza kulak verebilirsiniz. Yazımızda; 

  • Sürdürülebilir beslenme nedir sorusuna yanıt arayacağız. 
  • Sürdürülebilir beslenme neden önemlidir açıklayacak, bilinç kazandıracak detaylar sunacağız. 
  • Sürdürülebilir sağlıklı diyetin amaçlarını sıralayacak ve hedeflerin net olarak altını çizeceğiz. 
  • Son olarak sürdürülebilir sağlıklı beslenmenin ilkeleri ile konunun çerçevesini çizeceğiz. 

Dilerseniz önce sürdürülebilir beslenmeye yardımcı Defya ürünlerini sizlerle tanıştıralım. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmeye yardımcı olan ev aletleri sunan Defya, çevre dostu çok sayıda ürünle sizlerle. Bu ürünlerin başında manüel olarak çalışan yani enerji tüketmeyen tasarımlar geliyor. İşte onlardan bazıları; 

  • Manüel yavaş sıkın özellikli katı meyve sebze sıkacakları denince akla Lurch slow juicer geliyor. Kolay çevrilen kolu ve güçlü sıkım özelliği ile Base Soul; katı meyve, sebze ve buğday çimi sıkmaya yardımcı oluyor. Elektrikli sıkıcılardan daha yavaş sıkım sağlayan ürün, daha az ısı yaratarak enzimlerin korunmasına destek oluyor. Hem çevre dostu hem de sağlıklı meyve sebze suları elde etmeye destek olan manüel sıkacak ile siz de sürdürülebilir beslenme alışkanlığı kazanabilirsiniz. 
  • Tambur Rende de Lurch markasının sürdürülebilir beslenmeye katkı sunan ürünlerinden biri. Peynir, sebze ve kuruyemiş gibi malzemeleri kolaylıkla rendelemenizi sağlayan alet, elektrik gücü olmadan kolay rendeleme sağlıyor. Üstelik salata gibi bitkisel ağırlıklı beslenmenin olmazsa olmazı yiyecekleri hızla hazırlamaya da imkan tanıyor. Rendelemenin en kolay halini tambur rende ile keşfedebilir, paslanmaz keskin bıçakların gücü ile mutfak işlerini kolaylaştırabilirsiniz. 
  • British Berkefeld markalı su arıtıcılar, temiz içme suyu ihtiyacını elektrik enerjisine gerek olmadan karşılamanıza imkan tanıyor. Seramik filtreleri ve yer çekiminden güç alan özel tasarımı ile taşınabilir arıtıcılar sizlerle. Üstelik parazit ve partikülleri, kurşunu, klor ve sonsuz kimyasalları yüksek oranda temizleme özelliği de var. Dilerseniz florür filtreli seçenekler de sizleri bekliyor. 

Siz de Defya ailesinin birbirinden seçkin sürdürülebilir beslenme yardımcısı ürününü inceleyebilir, hemen sipariş verebilirsiniz. 

 

 

Sürdürülebilir Beslenme Nedir?

Doğal kaynakların hızla tükendiği dünyamıza özen göstermeyi hedef alan yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarına sürdürülebilir beslenme adı veriliyor. Gıda, su ve enerji israfına karşı geliştirilen ilkelerle donatılan bu yaşam tarzı, daha çok insanın temiz ve sağlıklı gıdaya, suya ulaşmasını hedefliyor. Ayrıca gelecek nesillerin daha yaşanılabilir bir dünyada bulunması da “sürdürülebilir beslenme nedir ve hedefleri nelerdir” sorularının yanıtlarından biri. Elbette, bu yolla bulaşıcı olmayan, beslenmeden kaynaklanan hastalıkların engellenmesi de amaçlanıyor. 

Resmi kaynaklar üzerinden sürdürülebilir beslenme nedir sorusunun yanıtını aradığımızda ise karşımıza daha geniş kapsamlı bir tanım çıkıyor. Şöyle ki, WHO ve FAO imzalı 2019 yılı tarihli raporda sürdürülebilir sağlıklı diyetlerin bireyin sağlık ve iyilik halini geliştirmesi esas alınıyor. Bunun yanında düşük çevresel etkiye sahip, ulaşılabilir, güvenli, yeterli ve kültürel olarak kabul görebilir diyet formları olduğu şeklinde bir detaylandırma var. Diğer taraftan sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıklarının hedefinin bireysel faydanın yanında toplumsal gelişim olduğu da raporda hatırlatılanlar arasında. Öyle ki, biyoçeşitliliği ve gezegen sağlığının korunması diyet kapsamında destekleniyor. 

 

Sürdürülebilir Beslenme Neden Önemlidir?

Çevrenin korunması dünya sisteminin devamlılığı için hayati önem taşıyor. Gelecek nesillerin varlığı, tarımsal üretimin sağlıklı bir hal alması, üretimde odağın insan ve çevre sağlığı haline gelmesi gelecekte bir dünyanın var olabilmesi için şart. Sürdürülebilir beslenme bu konuda atılabilecek ve herkes tarafından gerçekleştirilebilecek en önemli adımlardan biri. Hükümetin, sivil toplumun, küresel örgütlerin stratejileri bir yana, bireysel bazda sürdürülebilir beslenmeyi tercih etmek ve harekete geçmek mümkün. Sürdürülebilir beslenme, her şeyden önce yarın için bugünden bir şeyler yapmak, değişime çekirdekten başlamak demek. 

Toplumsal düzeyde belirlenen hedefler ilk bakışta ütopik gelse de, en temelde sürdürülebilir beslenme ile bireyin kendi sağlığını, etrafındaki çevreyi, maddi kaynaklarını ve gıdasını koruduğunu belirtmek zorundayız. Düşünün, sürdürülebilir beslenme nedir? Gıdayı, elektriği, suyu israf etmeden tüketmek, üretmeye dayalı bir modele katkı sunmak, sağlıklı seçimler yapmak… İşte tüm bunlar göz önüne alındığında sürdürülebilir beslenmenin kendiniz ve aileniz için önemli olduğunu farkına varabilirsiniz. Elbette resme biraz daha büyük pencereden baktığınızda  yaşadığınız çevre, şehir, ülke ve hatta dünya için de iyilik sunmuş oluyorsunuz. Artan nüfusun ihtiyaçlarına karşılık verecek bir dünya ancak böyle mümkün olacak. Sürdürülebilir seçimler ile çocuklarımız yarın daha güzel ve yaşanabilir bir dünyaya uyanacak. 

 

Sürdürülebilir Sağlıklı Diyetlerin Amaçları

Herhangi bir beslenme şeklinin amaçlarını incelediğinizde büyük olasılıkla sağlıklı bir bedene sahip olmak, kilo vermek, fit görünüm vadetmek gibi yanıtlar bulabilirsiniz. Oysa sürdürülebilir sağlıklı diyetlerin amaçları toplumsal hedeflerle iç içe. Örneğin, 

  • Bireylerin ve diğer tüm canlıların gelişiminin desteklenmesi, 
  • Bugünün ve geleceğin insanlarının fonksiyonel, fiziksel, zihinsel ve sosyal refahı,
  • Yetersiz beslenme kaynaklı hastalıkların veya yanlış beslenme nedeniyle oluşan obezite gibi sorunların önüne geçilmesi, 
  • Biyolojik çeşitliliğin korunması, 
  • Dünyanın geleceğine dair kaygıların hafifletilmesi,
  • Temiz gıda üretiminin ve bilinçli tüketimin desteklenmesi, 
  • Kaynakların verimli kullanılması ve ürünlerin yeniden değerlendirilmesi,

sürdürülebilir sağlıklı diyetlerin amaçları arasında yer alıyor. Bu bağlamda, akla gelen sürdürülebilir diyetler neler diye sorarsanız, uzmanlar Akdeniz diyeti, Nordik diyet, Japon diyeti, vejetaryen ve vegan diyet tiplerini bu kapsamda değerlendiriyor.

 

Sürdürülebilir Sağlıklı Beslenme İlkeleri

Lancet Komisyonu’nun 16 farklı ülkeden bilim insanlarıyla gerçekleştirdiği çalışma, sürdürülebilir sağlıklı beslenmenin ilkeleri arasında rafine tahılların, ilave şekerin, kırmızı et ve işlenmiş gıda maddelerinin olmaması gerektiğini vurguluyor. Bu gıdaların üretiminde sera gazlarının artışı dikkat çekici olduğu için kişisel ve çevresel hassasiyetler, bu besinleri sürdürülebilir sınıfında bulundurmuyor. Ayrıca arazi kullanımı, su tüketimi ve sera gazı emisyonları dikkate alındığında hayvansal gıda üretiminin sürdürülebilirlik açısından dezavantaj oluşturduğu aşikar. Bu bilgiler ışığında sürdürülebilir sağlıklı beslenmenin kolaylıkla tahmin edilebilir ilkeleri arasında şunları sayabiliriz, 

  • Bitkisel kaynaklı protein tüketimine ağırlık vermek. Hayvansal gıdalar yerine bakliyat gibi bitkisel protein kaynaklarına yönelmek. 
  • Gıda tüketiminde işleme, paketleme, nakliye giderlerinin daha az olduğu alışkanlıklar kazanmak. Örneğin yerel üreticilerden alışveriş yapmak, paketli hazır gıdalara mesafe almak gibi. 
  • Mevsimsel beslenme de sürdürülebilirliğin en önemli ayaklarından biri. Hem üretim hem de depolama maliyetleri açısından daha çevre dostu olan mevsimlik sebze ve meyvelerin neler olduğunu öğrenerek başlayabilirsiniz. Hangi Mevsimde Hangi Sebze Meyveler Tüketilmeli? hemen öğrenin! 
  • Gıda israfını azaltmak için meyve sebze kabuklarından kompost yapmayı, haftalık menüler planlayarak gıdaları tüketim süresi içinde bitirmeyi, yiyebileceğiniz kadar alışveriş yapmayı deneyebilirsiniz. 
  • Daha az kalori tüketmek, besin ögeleri bakımından zengin yiyeceklere yönelmek ve hareket ederek kendiniz için iyi olanı tercih etmek de sürdürülebilir beslenme ilkeleri arasında. 

Daha çok evde yemek pişirerek sürdürülebilirliğe katkı sunabilirsiniz. Endüstriyelleşen gıda sektöründeki tüketim çılgınlığının dışına çıkarak kendiniz ve çevreniz için en iyiyi tercih edebileceğinizi aklınızda tutmalısınız. (Gıda israfına karşı Amerika’daki resmi kaynakların uyarıları kayda değer)

 

Etiketler: Defya
Temmuz 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR