Süt Alerjisi Nedir?

süt alerjisi

 Sütteki proteinler bağışıklık sisteminde reaksiyon ile karşılanabiliyor. İşte bu durumda ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar süt alerjisi olarak isimlendiriliyor. Çoğu zaman inek sütünün içindeki kazein proteininden kaynaklanan bu sorun, zaman zaman laktoz intoleransı ile karıştırılıyor. Çoğunlukla aynı semptomlara sahip olan iki sorun ise temelde tamamen farklı. Söz konusu laktoz intoleransı olduğunda, bağırsaklarda laktozu metabolize edecek laktaz enziminin yoksunluğundan bahsedebiliriz. Oysa süt alerjisi durumunda kazeinin sindirilememesi problem yaratıyor. Özellikle çocuklarda görülen süt alerjisi hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz. İşte yazılarımızda yer alan diğer bilgiler: 

  • Süt alerjisi nedir artık biliyorsunuz. Peki bu sorun halinde size yardımcı olacak Defya ürünleri ile tanışmak ister misiniz? 
  • Süt alerjisi belirtileri neler, hangi semptomlar bu sorunu işaret ediyor açıklıyoruz. 
  • Süt alerjisi nasıl teşhis edilir, ayırt edici özellikler nelerdir anlatıyoruz.
  • Süt alerjisinin sebeplerini sıralıyor ve süt alerjisi nedir sorusuna kapsamlı bir yanıt oluşturuyoruz. 
  • Tedavinin nasıl yapılabileceğine dair bilgiler aktarıyor ve
  • Son olarak süt alerjisi olanların yararlanabileceği tarifler paylaşıyoruz. 

Süt Alerjisinde Hayatınızı Kolaylaştıracak Defya Ürünleri

Süt alerjisi sahibiyseniz veya ailenizin bir üyesinde bu soruna rastlamışsanız, hayatınızı kolaylaştıracak yardımcılar arayabilirsiniz. Defya Ailesi’nin üyesi olan çeşit çeşit hayatı  pratikleştiren ev aleti arasında süt alerjisinde kullanılabilecek alternatifler de var. Örneğin, 

  • Soyabella:  Bitki temelli içecekler hazırlamanıza yardımcı olacak Soyabella sayesinde badem, yulaf, soya gibi ürünlerden içecekler elde edebilirsiniz. Hem çiğ hem de sıcak içecekler yapmanıza yardımcı olan ürün, ince ve kalın filtre seçenekleri ile süzme zahmetini ortadan kaldırıyor. Suda blend edilen tohumlar, işlem bitiminde tek hamlede süzülerek pürüzsüz sıvılar elde etmenize yardımcı oluyor. En pratik bitkisel içecek hazırlama yöntemini evlerinize getiren ürün ile süt alerjisi durumunda ikame içecekler hazırlamak şimdi çok daha kolay. 
  • Blender ürünleri ile bitkisel içecekler yapabilir, süzerek tariflerinizde kullanabilirsiniz. Keklerde, hamur işlerinde, süt kullanarak yaptığınız kremalarda bitkisel içecekler tercih ederek kıvam yakalamanız mümkün. Süt alerjisi olanların kurtarıcısı olan blenderlarda homojen karışımlar elde etmek oldukça zahmetsiz. Üstelik Defya koleksiyonunda dünyanın en popüler ve güçlü Blendtec blenderları da var. 1560 W güç ile evlerinize endüstriyel kuvveti getiren ürünlerin smoothie, çorba gibi fonksiyonlarından yararlanarak farklı tarifleri dakikalar içinde hazırlayabilirsiniz.  

 

Süt Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Süt alerjisi belirtileri birçok farklı sorun ile karıştırılabilecek nitelikte. Bir hayli yaygın görülen semptomların teşhisi bu nedenle uzmanlık gerektiriyor. Süt alerjisi belirtilerini fark ettiğinizde mutlaka uzman doktora danışmalısınız. (Süt alerjisi hakkında verdiğimiz bilgilerin bilgilendirme amacı taşıdığını unutmamalı, tedavi edici niteliği olmadığını hatırlamalısınız.) Çoğunlukla yavaş reaksiyon gösterilen bu hastalıkta, semptomlar süt alımından birkaç gün sonra dahi ortaya çıkabiliyor. Bu da alerjinin ayırt edilmesini zorlaştırıyor. En sık görülen süt alerjisi semptomları; (Kaynak)

  • Birçok kişi karın ağrısı ve kramp yaşıyor. 
  • Dışkı dokusunda gevşeklik meydana geliyor. Yer yer kan ve mukus görünebiliyor. 
  • İshal sorunu meydana gelebiliyor. 
  • Deride egzama tipi döküntüler oluşabiliyor. 
  • Kişilerde aralıklı öksürük dikkat çekiyor. 
  • Burunda akıntı olabiliyor. 
  • Süt alerjisi bulunan çocuklarda gelişim geriliğine rastlanabiliyor. 

Tüm bu uzun vadeli etkilerin yanı sıra süt içildiği anda meydana gelen süt alerjisi belirtileri de var. Örneğin göğüste hırıltı, istifra etme, ciltte kurdeşen tipi döküntüler oluşabiliyor. Buna ek olarak anafilaktik şok gibi ciddi reaksiyonlar da ihtimal dahilinde. Boğazda şişme ile meydana gelen şok, solunum zorluğunu da beraberinde getirdiği için muhakkak uzman desteği almak gerekiyor. 

 

Süt Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?

Süt alerjisi nedir, semptomları nelerdir bilmek teşhisin de kolay olduğu anlamına gelmiyor. Söz konusu şüphe halinde doktorlar önce aile hikayesini alıyor. Ardından fizik muayene ve alerji testleri yardımıyla kesin tanı konulabiliyor. Deri ve kan testi yoluyla süt alerjisi testi yapılırken, testlerin sonucu genellikle bir-birkaç gün sonra kesinleşiyor. Doktorlar tüm ihtimalleri değerlendirdikten sonra hastalar ile tanı paylaşılıyor ve uygun tedavi yöntemlerine başvuruluyor. 

Birçok hastada yapılan deri prick testleri negatif sonuç verse de alerji bulunabiliyor. Zira test kullanılan alerji ilaçlarından etkilendiği için doğru sonuç vermeyebiliyor. Kan testinde IgE değeri üzerinden ölçüm de yapılabiliyor. Ayrıca ağızdan besin yükleme testi ile reaksiyon kontrolü de gözlemleniyor. Söz konusu yetişkinler olduğunda ise süt alerjileri hakkında veri elde edilebilen bir diğer yöntem eliminasyon.

 

Süt Alerjisinin Sebebi Nedir?

Hem çocuk hem de yetişkinlerde görülen süt alerjisinin nedeni birçok alerji gibi vücudun tolerans düşüklüğünden kaynaklanabiliyor. Genetik yapı, antijen özellikleri, alınan doz, alım sıklığı, alerjen ile karşılaşma yaşı, bağışıklık durumu ve anne sütüne antijen geçişi gibi belirleyiciler süt alerjisinde dikkate alınıyor. Süt alerjisinin net ve tek bir nedeninden bahsetmek bu nedenle güç. Ancak temel olarak kazeinin yani süt proteininin vücut tarafından sindirilememesinden bahsetmek mümkün. 

Süt Alerjisi Belirtileri Nasıl Tedavi Edilir? 

Süt alerjisi özellikle çocuklarda geçici bir sorun olarak karşımıza çıkıyor ve zaman içinde hafifliyor. Ancak yetişkinlikte daha uzun süreli sorunlar meydana gelebiliyor. Süt alerjisi tedavisi için öncelikle süt proteini kişilerin beslenme planından çıkarılıyor. Bu sırada laktalbumin, laktoglobulin, whey gibi bileşenler hakkında detaylı bilgilendirme verilerek süt proteininin süt dışında birçok besinde bulunabileceğinin altı çiziliyor. Reaksiyona sebep olabilecek yiyecekler liste halinde verilerek uzak durulması tavsiye ediliyor. Ayrıca süt alerjisine zaman zaman et alerjisi de eşlik edebileceğinden bu konuda da tetkikler yapılabiliyor. 

Kişilerin beslenme planında eksik makro ve mikro ögeler bulunmaması için mutlaka diyetisyen yardımı ile öğünler hazırlanıyor. Hayvansal süt yerine kullanılabilecek ikame ürünlere alerji olmadığından emin olunduktan sonra bitkisel içeceklere başvuruluyor. Süt alerjisi durumunda içecek tariflerinde bol bol kullanılan içerikler soya, yulaf ve badem. (Ancak bu ürünlerin de alerjen olabilme ihtimaline karşı önce test veya kontrollü tüketim ile güvenli olduğundan emin olmak gerekiyor.) Bebekler için özel işlemlerden geçirilerek hazırlanmış mamalar, aminoasit zengini gıdalar tercih ediliyor.

Ayrıca eğer bebekte süt alerjisi görünüyorsa ve hala anne sütü alıyorsa, annenin de inek sütü tüketmesi yasaklanabiliyor. Çocuklar alerji halinde sık sık değerlendirmeye alınarak gelişim durumları kontrol ediliyor. 

 

Süt Alerjisi Olanlar İçin Tarifler

  • Badem içeceği yapmak için tek ihtiyacınız olan güçlü ev aletleri. Defya koleksiyonunda yer alan profesyonel yardımcılarla evinizde kafe kalitesinde içecekler elde edebilirsiniz. Sadece biraz badem ve su ile içeceğiniz hazır! 
  • Yulaf içeceği ile vegan beslenmeyi kolaylaştırabilirsiniz. Süt alerjiniz olsun, olmasın mutfağınızda yer verebileceğiniz tarifin malzemeleri de oldukça az. Tatlandırmak için birkaç tane hurma, yulaf ve içme suyu sayesinde evinizde yulaftan nefis içecekler yapabilirsiniz. Dilerseniz tarife muz, kakao ve badem ezmesi ekleyerek smoothie de yapabilirsiniz. 
 

 


  
Etiketler: defya
Eylül 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR