Yulaf İçeceği Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

yulaf içeceği

Son yıllarda bitkisel içecek yapımı ve tüketiminin popülerleşmesi sonucu hem hazır hem de ev yapımı yulaf içeceklerini daha çok duyar olduk. Doğası gereği laktoz içermeyen ve bu sayede gıda alerjileri olan kişiler için iyi bir alternatif olarak görülen bitkisel içeceği daha yakından tanımaya ne dersiniz? 

Yazımızda; 

  • Yulaf içeceğinin faydaları nelerdir referanslarıyla paylaşacağız. 
  • Yulaf içeceği kaç kaloridir açıklayacak, 
  • Yulaf içeceği nasıl yapılır sorusunu sizler için yanıtlayacağız. 
  • Son olarak yulaf içeceği nerelerde kullanılabilir sizlere ilham vereceğiz. 

Siz de yulafın en kullanışlı hallerinden biri olan içeceği bu bilgilerle daha çok seveceksiniz. Elbette yulaf içeceğini mutfağınızın ayrılmaz bir parçası haline getirmenize yardımcı olacak Defya ürünlerinden de konu açacağız. Hem vereceğimiz tarifi uygularken hem de kişiselleştirirken tercih edebileceğiniz Defya ürünleri ile siz de mutfağınızda yulafa daha çok yer açabilirsiniz. 

 

 

Yulaf İçeceğinin Faydaları Nelerdir?

Tahıl olarak parçalanmamış yulaf tüketmek ile içeceğini çıkarmak ve içmek aynı değil. Öncelikle içecek formu daha tatlı ve daha yüksek karbonhidrat değerine sahip. Ancak besin değerindeki değişikliklere rağmen yulaf içeceği faydaları da oldukça fazla:  

  • Kremsi bir yapıya sahip olan içeceğin içinde çözünebilir lifler bulunuyor. Jelimsi kıvam oluşturması da bu yüzden. Siz de yulaf içeceği içerek uzun süre tokluk hissedebilir ve lif içeriği sayesinde sindirim sisteminize yarar sağlayabilirsiniz. 
  • Çözülebilir liflerin kolesterolü düzenlemeye yardımcı olduğu biliniyor. Yapılan çalışma LDL kolesterol düzeyinin yulaftan yapılan içecek tüketimi ile düzenlenebileceğini ortaya koyuyor. 
  • Yulaf içeceğinin B12 ve D vitamini içerdiğine dair birçok bilgi bulunsa da, aslında bu doğru değil. Ancak hazır birçok yulaf içeceğinde vitamin takviyeleri bulunuyor. Eğer hazır ürün tüketimine yönelirseniz, vitamin takviyeli içecekler sayesinde besleyici öğünler oluşturabilirsiniz. Takviyelerin başında ise B grubu ve D vitamini sayılıyor. Hazır satılan yulaf içeceklerinde en çok bu vitaminlerin takviye edildiğini görebilirsiniz. Ancak hazır ürün tüketimi yerine evde bitkisel içecek hazırlayarak bu vitaminleri diğer gıdalardan elde edebilir ve daha sağlıklı bir beslenme rutinini tercih edebilirsiniz. 
  • Yulaftan içecek üretmek, inek içeceği üretimi ile kıyaslandığında %80 daha az sera gazı emisyonuna ve %60 az enerji harcamasına neden oluyor. Daha sürdürülebilir ve çevre dostu beslenmeye kapı aralıyor. Ayrıca bitkilerden yapılan diğer içeceklere göre yulaf yetiştiriciliği için daha az suya ihtiyaç duyuluyor. Üstelik yulaf, kuruyemişlere ve onlardan yapılan içeceklere nazaran çok daha ekonomik bir gıda maddesi. (Bitkisel içecek nedir, faydaları nelerdir sorularınızı yanıtlayacak blog yazımız için tıklayabilirsiniz.)
  • Protein değeri diğer içeceklerden daha düşük olmasına karşın, kan hücreleri için oldukça faydalı olan folat ve tiamin içeriyor. 
  • Potasyum, magnezyum ve çinko taşıyan içecek, kemiklerin güçlenmesi için önem taşıyan bu mikro besinlerin alınmasını sağlıyor. 
  • Dört hafta süreyle yulaf içeceği içen ve inek içeceği tüketen kişiler arasında yapılan karşılaştırma sonucu, yüksek oranda beta-glukan içeren yulaflı içeceğin tüketilmesi antioksidan etkide değişiklik yaratıyor. Hatta kolesterol üzerindeki azalma da bu etkiye bağlanıyor. Yüksek antioksidan etki, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı oluyor. 
  • Yapılan çalışmalar, kardiyovasküler hastalıklar için yulaf içeceği ile desteklenen diyetlerin etkili olabileceğini düşündürüyor. Ancak bu konuda yapılmış kapsamlı bir çalışma henüz mevcut değil.

 

Yulaf İçeceği Kaç Kaloridir?

Zengin besin içeriği ile öne çıkan yulaf içeceği kalori açısından da yüz güldürüyor. 240 mililitre şekersiz yulaftan yapılan içecekte ortalama 120 kcal kalori bulunuyor. Yaklaşık 3 gram protein ihtiva eden yulaf içeceklerinde; 5 gram yağ, 16 gram karbonhidrat ve 2 gram diyet lifi olduğu ölçülüyor. 

 

Yulaf İçeceği Nasıl Yapılır?  

Kendi mutfağınızın şefi olmaya, konuklarınızı şaşırtacak leziz bitkisel içecekler hazırlamaya hazır mısınız? Yulaf içeceği yaparken kullanabileceğiniz tam kıvamında tarifimiz sizlerle:

Yulaf içeceği tarifi için malzemeler: 

  • 1.5 su bardağı kadar tane yulaf 
  • 6 su bardağı içme suyu
  • 2 adet çekirdeği alınmış hurma 

Tüm malzemeleri (yulaf, su, hurma) blender içine ekleyerek çalıştırabilirsiniz. Çekerken karışımın beyazladığını ve içecek görünümü aldığını fark edebilirsiniz. Yalnızca 30 saniye içinde homojen bir sıvı elde etmeniz mümkün. Ardından bir tülbent veya ince bir elek yardımıyla içeceği süzmeniz yeterli. İçeceği buzdolabında muhafaza edebilir ve eğer tortusu dibe çökerse, yeniden karıştırarak 3-4 gün kullanmaya devam edebilirsiniz. 

Yulaf içeceği yapımı için küçük notlar: 

  • Hurma yerine kuru üzüm, bal, pekmez veya hurma suyu kullanabilirsiniz. Eğer daha tatlı bir karışım arzu ediyorsanız hurma miktarını artırmanız mümkün. 
  • Daha yoğun bir içecek elde etmek için su miktarını damak tadınıza göre azaltabilirsiniz. Daha akışkan kıvam için ise suyu artırmanız olası.
  • Yulaf doğası gereği içinde gluten bulundurmuyor ancak çapraz bulaşma nedeniyle yulaf içinde gluten olabiliyor. Eğer hassasiyetiniz veya alerjiniz varsa, çölyak gibi bir sorun yaşıyorsanız mutlaka “glutensiz” ibaresi ile sunulan yulaflardan almalısınız. 
  • İçeceğini hazırladığınız yulaflardan kalan posayı kurutucular yardımıyla kurutabilirsiniz. Dilerseniz kuruttuğunuz bu tortuları taş değirmenler aracılığıyla un haline getirerek değerlendirebilirsiniz. 

 

 

Yulaf İçeceği Nerelerde Kullanılabilir?    

Mutfağınızın en işlevsel ürünlerinden biri olacak yulaf içeceği ile birçok farklı reçeteyi hayata geçirebilirsiniz. Hem tatlı hem de tuzlu tariflerde kullanabileceğiniz içeceği ile yapacaklarınız biraz da yaratıcılığına kalmış durumda. Size ilham verecek iki tarifimiz şöyle: 

  • Muzlu Smoothie: 1 su bardağı yulaflı içeceği karıştırma haznesine aldıktan sonra üzerine 1 büyük muz eklemelisiniz. Eğer daha yoğun bir tat arzu ederseniz muzlarınızı daha önceden dondurabilirsiniz, böylelikle smoothie daha yoğun kıvamda hazırlanıyor. Bunun yanında arzu ederseniz muz yerine başka meyveler ekleyebilirsiniz. Ayrıca daha fazla şekerli tat için hurma, pekmez veya bal  ilave etmeniz de mümkün. Sonrasında karışımın içine 1 yemek kaşığı kadar yulaf posası (içecek hazırlarken kalan tortu) koyabilirsiniz. Üzerine 1 tatlı kaşığı kakao tozu ve badem ezmesi (fıstık da olabilir) ekleyerek karıştırmaya başlayabilirsiniz. Blenderı 60 saniye kadar çalıştırdıktan sonra mis kokuları duyuluyor. Hemen bardağınıza aktararak servis edebilirsiniz. 
  • Yulaf İçece Beşamel Sos ve Tatlı Kabak Spaghetti: 1 kap yulaf ve 4 kap suyu blenderdan geçirdikten sonra süzerek içecek elde edebilirsiniz. Ardından un haline getirdiğiniz pirinçlerden elde edilen pirinç ununu, Hindistan cevizi yağı ile sos tenceresinde karıştırmalısınız. Üzerine küp şeklinde doğranmış arpacık soğanları ekleyerek soteleyebilir, sarımsak da piştikten sonra pirinç ununu karıştırabilirsiniz. Birkaç dakika kavurduktan sonra bir diğer sos tenceresinde bitkisel içeceği ısıtarak unlu karışımla harmanlamanız yeterli. Yavaşça çırparak hazırladığınız karışımı baharatlarla pişirebilir ve beşamel elde edebilirsiniz. Üzerine besin mayası ve limon suyu koymayı unutmamalısınız. İşlemlerin ardından toz parmesan ve doğrayıcılar ile hazırladığınız spiral şeklindeki tatlı kabakları kullanmalısınız. Az yağda çevirdiğiniz kabakların üzerine sosu ve parmesanı ekleyerek servis edebilirsiniz. 

Bu tariflerin yanı sıra yulaf içeceğini kahvenize ekleyebilir, tatlı yaparken içecek yerine kullanabilir veya çorbalarınıza koyabilirsiniz. Hatta ürünle krema yapmanız dahi mümkün. Afiyet olsun. 

 
Etiketler: defya
Eylül 25, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR