Vişne Suyunun Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır?

Vişne Suyunun Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır?

Antioksidan yönünden zengin olan, ekşi lezzetiyle tanınan vişne suyu özellikle sıcak yaz günlerinde ferahlatıcı bir içecek. Çocukların dahi sevdiği kendine has tadının yanı sıra vişne suyunun faydaları da onu daha çok tüketmek için neden sunuyor. Elbette, uzun süre önce hasat edilen, bilinmeyen ortamlarda temizlenen ve sıkılan, katkı maddeleri ve renklendiricilerle dolu olan hazır meyve sularından bahsetmiyoruz. Evde temizleyerek, vitamin değerini koruduğunuz taze sıkım vişne suyunu bugün ele alıyoruz. Siz de Defya ayrıcalığı ile vişne suyu nasıl yapılır, faydaları nelerdir hemen öğrenebilirsiniz. Yazımızda ele alacağımız konular kısaca şöyle sıralanıyor; 

  • İlk olarak vişne suyu nasıl yapılır sizlerle paylaşacağız. 
  • Sonrasında vişne suyu yapımında uzman Defya ev aletlerini sizlerle tanıştıracağız. 
  • Vişne suyunun faydaları ile şaşırtıcı bilgiler verdikten sonra, 
  • Vişne suyunda hangi vitaminler var anlatacak 
  • Son olarak ise vişne suyu ile neler yapılır özetleyeceğiz. 

Vişne mevsimi geçmeden siz de alışverişinizi yapmış, sıkılacak vişneleri hazırladıysanız beraber mutfağa geçebiliriz. Nefis taze sıkılmış vişne suları hazırlamaya ne dersiniz? 

Vişne Suyu Nasıl Yapılır?

Evde nefis vişne suyu yapmanın yolu öncelikle rafine şeker kullanmamaktan geçiyor. Olgun meyvelerin gerçek lezzetini tatmanızı sağlayacak, organik ve tatlı vişneler seçerek işe başlayabilirsiniz. Meyveleri bir süre karbonatlı suda bekletip, ardından durulayarak bir sefer de sirkeli suda yıkadıktan sonra ayıklamaya geçebilirsiniz. Vişne suyu nasıl yapılır işte şimdi öğreneceksiniz… Saplarını ve yapraklarını ayırdığınız vişnelerin çekirdeklerini de ayırmalısınız. 

Mükemmel vişne suyu nasıl yapılır diye soranlara, kullandıkları ev aletlerinin de önemini hatırlatmalıyız. Evde vişne suyu yaparken öncelikle yavaş katı meyve sıkacağı yani slow juicer ürünleri kullanmalısınız. Soğuk sıkım özellikli olması gereken ürünler sayesinde sıkım sırasında oksidasyon minimize olduğu için besin değerinin daha iyi korunduğunu aklınızda tutabilirsiniz. Elmadan havuca, vişneden domatese hemen her meyve ve sebzenin suyunu sıkabilen sıkacaklar sayesinde vitamin, enzim, tat ve koku kaybına mahal vermeden nefis sular elde edebilirsiniz. 

Soğuk sıkım sıkacağınızın besleme borusuna ayıkladığınız vişneleri attıktan sonra çıkış kısmından suyun akmaya başladığını, posa çıkışında ise birikme olduğunu görebilirsiniz. Bu sayede daha kaliteli, besin değerini koruyan ve enzimlerini muhafaza eden vişne suyunuz sadece dakikalar içinde hazır olur. Eğer direkt içecek olarak tüketecekseniz çıkan suyu anında içebilirsiniz. Ancak marmelat veya sos yapmak isterseniz, çıkan  su ile posayı karıştırarak daha kıvamlı bir vişne püresi de elde edebilirsiniz. 

Damak tadınıza göre daha tatlı vişne suyu nasıl yapılır sorarsanız, sizlere agave şurubu veya bal kullanmayı önerebiliriz. Çıkan vişne suyunu bir blender yardımıyla damak tadınıza uygun miktarda bal veya agave şurubu ile karıştırabilir, dilerseniz buz atarak içeceği smoothie kıvamına yaklaştırabilirsiniz. Böylece daha tatlı ve kıvamlı vişne suyunuzu kolayca hazırlayabilirsiniz.

 

Vişne Suyu Yaparken Kullanabileceğiniz Defya Ev Aletleri 

Defya, dünyaca ünlü markaların en popüler ev aletlerini sizlerle buluşturuyor. Evde vişne suyu nasıl yapılır merak edenler için en pratik yol haritasını veren cihazlar Defya’da. Siz de kendinizi yormadan evde taze meyve ve sebze suları, smoothieler ve sorbeler yapmak için Defya koleksiyonundaki profesyonel yardımcılarla tanışmalısınız. 

  • Sıkacaklar: Defya Ailesi’nin elektrikli ve manuel modelleri hayatınızı pratikleştiriyor.  Dünyaca ünlü Tribest markasının birbirinden kullanışlı yatay ve dikey yavaş sıkım makineleri ile siz de besin değerini koruyarak meyve ve sebzelerin suyunu çıkartabilirsiniz. Üstelik yatay mekanizma sayesinde lifli yeşil sebzeler bile kolaylıkla sıkılıyor. Kullanımı da temizliği de kolay, kullanışlı ve uzun ömürlü sıkacaklarla siz de vişne suyunu evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. 
  • Blender: Blendtec ve Tribest marka blenderlar sunan Defya ile evde vişne suyu yapabilirsiniz. Biraz içme suyu ile beraber blenderdan geçirdiğiniz ayıklanmış vişneleri süzerek taze vişne suyu hazırlayabilirsiniz. Üstelik blenderlar öyle güçlü ki, karışımları pürüzsüz ve süzmeye hazır hale getirmek sadece dakikalar alıyor. Dilerseniz süzmeden posalı vişne sularını buzla harmanlayabilir ve nefis smoothieler de yapabilirsiniz. 
  • Yonanas dondurma makinesi ile dondurulmuş vişnelerden sorbeler elde edebilirsiniz. Vişne suyunun yanı sıra vişneden ne yapsam diye düşünenlerdenseniz, donmuş muz ve vişneleri besleme borusuna atarak dondurmanın hazır olmasını sağlayabilirsiniz. 
 

Vişne Suyunun Faydaları Nelerdir?

Kirazdan daha ekşi olan vişne suyunu tüketmek için lezzetten daha çok nedene ihtiyaç duyanlardansanız size müjdemiz var. Vişne suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Öyle ki, 

  • Yapılan çalışmalara göre, vişne suyu proantosiyanidinler, antosiyaninler ve flavonoller bakımından oldukça zengin. Bu da antioksidan içeriği ile kalp sağlığını desteklediği anlamına geliyor. Ayrıca kardiyovasküler birçok hastalığa zemin hazırlayan oksidatif strese karşı da koruma etkisi vadediyor. 
  • Düzenli uyku ve kilo kontrolü bakımından önemli bir bileşen olan melatonin, vişne suyunda mevcut. (Kaynak) Melatonin içeriği çok düşük olsa dahi destekleyici etki sağlayabileceği kayıtlara geçiyor. Ayrıca vişnede yer alan triptofan, vücudun melatonin ve serotonin üretimine yardımcı görev üstleniyor. 
  • Vişne suyunun faydaları arasında bilişsel sağlığa katkı sunması da var. Yapılan kısıtlı bir çalışma, düzenli vişne suyu tüketenlerin öğrenme performanslarında artış olduğunu gösteriyor. 
  • Yapılan çalışmalar, vişnenin kas fonksiyonlarını artırmaya, kas ağrısını ve inflamasyonu gidermeye yardımcı olduğunu düşündürüyor. 
  • Vişne kemik dokusunun korunmasına yardım ediyor. 
  • İnflamasyona bağlı artrit gibi sorunlarda önleyici olabileceği düşünülüyor. (Kaynak)
 

Vişne Suyunda Hangi Vitaminler Var?

Kan hücreleri, kemik ve kas dokusu için önemli bir kaynak olan vişne suyunun bir bardağı ortalama 159 kalori içeriyor. 0.8 gram protein ihtiva eden içecekte, 1.5 g yağ, 36.9 g karbonhidrat, 32.8g şeker ve bakır yer alıyor. 98iu A, 14.54 mg C vitamini bulunduran vişne suyunda kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir de mevcut. 

 

Vişne Suyu ile Neler Yapılır?

Taze sıkılmış vişne suyu nasıl yapılır artık biliyorsunuz. Peki elde ettiğiniz vişne sularını yaratıcı tariflerle değerlendirmeye ne dersiniz? 

  • Bir bardak vişne suyunu, 1 adet donmuş muz, 3 adet buz, yarım bardak yulaf içeceği, bir tatlı kaşığı agave şurubu ile blend ederek nefis smoothieler yapabilirsiniz. Kıvamı daha koyu ve yoğun hale getirmek için karışıma biraz da donmuş vişne ilave edebilirsiniz.  
  • Vişne suyu ile sağlıklı tatlılar yapmanız mümkün. Su yerine bitkisel içecek ve vişne suyu kullanarak chialı pudingler yapabilirsiniz. 1 bardak bitkisel içecek, 1 bardak vişne suyu, 1 yemek kaşığı agave şurubu, vanilya özü ve ¼ bardak chia tohumu ile buzdolabında 1 gece dinlendirdiğiniz karışım sabaha puding olarak karşınızda. 
  • Vişne suyunu yaş pasta yaparken, pasta tabanını ıslatmak için kullanabilirsiniz. Kremalı pastalarınıza hafif ekşi bir tat kazandırarak ferahlık vereceğini aklınızda tutabilirsiniz. 
  • Vişne suyunu aynı nar ekşisi gibi salata soslarına az miktarda ekleyebilirsiniz. Salatalara doğal bir ekşilik kazandıracak karışımı spesiyaliniz olarak sunabilirsiniz. 

Vişne suyu nasıl yapılır artık biliyor, vişne suyunun faydalarını öğreniyorsunuz. Eğer vişne suyu ile yapılabilecek başka yaratıcı tarifleriniz varsa Defya Ailesi’nin sosyal medya hesapları ile paylaşarak bizleri de haberdar edebilirsiniz. Sağlıklı yaşamı kolaylaştıran ürünlerimiz ile tanışarak siz de mutfağı daha çok sevebilirsiniz!


 
Etiketler: defya
Eylül 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR